[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Annyira nem hülye példa, mert a példaként hozott Lengyelország és Szlovákia a NATO tagja ... :)

Akkor egy kicsit más példa (hogy ne NATO legyen, mert az megzavar látom). Németország és az Északi Áramlat 2 esete. Maradjunk csak a nem orosz nyugati entitásoknál. Németország "szó nélkül" vagdalta át a palánkon a nyugati partnereit, rakás cég ment csődbe (tudod - emberek utcára kerülnek stb.), országok stb.

Namost ugye most kötnek megállapodást Katar -al gázszállításra. Ugye a részletekről nem lehet még sokat tudni. Amennyiben a katariaknak van eszük (és nem gondolnám, hogy nincs), akkor ezt figyelembe veszik és mindent a németekkel finanszíroztatnak meg és előre (terminálok, hajók stb. - üzemeltetés is) - akár jókora ráhagyással. Ugyanis pont ezen területen jókora mértékben rá lehet kapálni a németekkel (pl. ha kitalálnák, hogy mégse vagy mással) ... Igen, annak ára lesz, ha a szavad semmit nem ér és az aláírt papírod annyit sem ér, mint a papír amire leírták. Ráadásul minél kisebb entitás vagy ez annál jobban számít ... Egyébként Katar még csak nem is EU/NATO tag - így különösen érdemes lesz észnél lenniük, mert a németek ugye még a "szöviket" is minden morális aggály nélkül átb@sszák ...

Ha már kisebb entitások meg Szlovákia példája. Igen erről én is írtam a 'Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás' topikban. Mindenki döntse el magában, hogy - akár országnév nélkül nézve akár azzal - melyik entitással üzletelne inkább:

"Vegyük pl. a szomszédos Szlovákia esetét. Artikulálatlan hangnemben acsarkodnak Oroszországra, Kínára folyamatosan - korábban is. Apropó hogy is állnak az atomerőműveik "oroszmentesítésével"?

  • ugye elsők között tiltották ki egyoldalúan az orosz gépeket a légterükből,
  • aztán miközben a MiG-29 -seik átadásárol tárgyaltak (amivel nemzetközi szerződést szegnek !!) máris megy az oroszoknak a kérés az meg szállít repülővel (azaz a szlovák máris segget csinált a szájából) nukleáris fűtőanyagot,
  • ezt követően már az S-300 átadásáról (ez is nemzetközi szerződésszegés !!) tárgyalnak, de eszükbe jut, hogy kéne még fűtőanyag (ezúttal is segget csináltak a szájukból a repüléstilalmukkal) - az orosz ismét szállít. Azonnal. A szlovákoknak immáron jövő év közepéig kitart a nukleáris fűtőanyag ...

Mit gondolsz mennyire tétel az oroszoknak Szlovákia? És mégis. Valamiért az oroszoknál meg a "környékén" komolyabban veszik az adott szót meg a megállapodásokat ..."
Azért ne emeljük már Putyint és Oroszországot az üzleti szentség mintaképei közzé, amikor pl a Shellnek ajtót mutatott, és közölte vele, hogy minden oroszországi befektetésüket (benzinkút hálózat stb) átveszik és kívül tágasabb, de tudok mondani személyes példát is, annál a német cégnél ahol 18 évvel ezelőtt dolgoztam is megesett ez ,hogy a moszkvai két áruházuknál megjelentek két orosz kormányközeli vállalkozó, managerei (értsd verőemberei) és közölték,hogy holnap ezek az áruházak már nem nyitnak ki, a német tulajdonosok némi telefonálgatás és informálódás után, úgy döntöttek, hogy sürgősen felszámolják az oroszországi üzleti tevékenységüket.

Amúgy nem zavart össze a NATO példád de az szerintem tényleg nem volt jó példa....

Németország is bukott jó nagyot az Északi-Áramlat 2. nem csak mások, és pont Németország volt aki kitartott az Északi-Áramlat 2 mellett még az USA ellenében is ,de érhető módon az orosz invázió után már ez nem volt lehetséges...

Szlovákia.....

Oroszország döntése az, hogy annak ellenére, hogy Szlovákia így viszonyul hozzá, mégis üzletel vele, (senki sem tart pisztolyt a fejéhez), nem hiszem, hogy bármilyen morális ok állna mögötte, sokkal inkább a rideg üzleti számítás....

Katart pedig nem kell félteni,biztos vagyok benne, hogy nagyot fognak kaszálni a gázüzleten, persze ha inváziót indít Katar valamelyik európai ország ellen az biztos keresztbe tesz a németekkel kötendő üzletnek....:)
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 689
8 707
113
BBC: Több mint 550 orosz katona esett el az ukrajnai harcokban

Az orosz-ukrán konfliktus jellemzője, hogy a harcoló felek eltérő és gyakran ellentmondásos számokat közölnek a saját, illetve az ellenséget ért veszteségekről – számol be honlapján a BBC, amelynek újságírói oknyomozásba kezdtek a harcokban elesett katonák számának felbecsülésére.

Ukrán katonai források szerint eddig mintegy 15 ezer áldozata van a harcoknak, bár ez a szám a halottak mellett a sebesülteket is tartalmazhatja. Az amerikai hírszerzés ennek a felére, „több mint 7000 főre” teszi az áldozatok számát.

Az orosz védelmi minisztérium eddig csak egyszer közölt áldozati adatokat. Március 2-án kelt közleményükben az állt, hogy 498 orosz katona vesztette életét, azóta nem közöltek újabb adatot. A BBC Moszkvában dolgozó oknyomozó újságírói azonban összeállítottak egy listát, amely szerint 557 megerősített orosz halálos áldozata van eddig a harcoknak.

A listán egy orosz vezérőrnagy, hét ezredes, egy elsőrangú tengerészkapitány, kilenc alezredes, 20 őrnagy és 70 altiszt neve is szerepel. A többiek altisztek vagy közkatonák – írja honlapján a BBC. A listán a legmagasabb rangú orosz katonatiszt Andrej Szuhoveckij vezérőrnagy (a képen), az orosz 7. légideszant hadosztály parancsnoka és a 41. Összhaderőnemi Hadsereg parancsnokhelyettese volt, aki március 2-án vesztette életét.

Az újságírók a listát olyan jelentések alapján állították össze, amelyek konkrét információkat – nevet és a rangot – tartalmaznak a halottnak vélt személyekről.

Ebben gondolom a szakadárok, a csecsenek és a magáncégek zsoldosai helyből nincsenek benne.
 
  • Tetszik
Reactions: oliver88

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 896
27 563
113
A képernyőn azok milyen náció írásjelei ?
Óóó hát nagyon szépen kikapta a raksit a kis piros autóból, amin így első nézetre nem látok megkülönböztető jelzést,
majd amikor civil autókat lőnek ementálivá a másik oldalon remélem eszükbe jut.
Arabnak tűnik.
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Elősször is ,nem értem miért nekem címezed ezt a dolgot mert azt hiszem én elég sok hírt hozok ebbe a topikba...

A második részére a hozzászólásodnak a következőt válaszolnám,én azt mondtam, ezzel kapcsolatban, hogy , nem gondolnám, hogy az orosz hadvezetés a nagy harcértékű katonai egységeit az invázió első napján egy elterelő műveletre használná Kijev mellett, mikor azokra a nagyobn szüksége van a front többi részén is.Ebből következik, hogy szerintem pontosan meghatározott célja volt a gostomeli repülőtér elfoglalásanak, ez a repülőtér 25 km-re van Kijevtől ez a repülőtér alkalmas nehéz szállítógépek fogadására,.
És nem kell nekik bebuszozni, mert miután a repülőteret elfoglalták és biztosították az orosz légimozgékonyságú egységekkel és felszerelésekkel megtömött IL-76-k le tudnak szállni a repülőtéren....
Egy ilyen támadás a meglepetésre épül, ha sikerül meglepni az Ukránokat (nem sikerült) nagyon sokat nyerhettek volna az oroszok, csak gondold végig már az invázió első napján orosz katonai egységek hatolnak be Kijevbe miközben, az orosz haderő az orosz ukrán határ teljes hosszában, több helyen betör Ukrajna területére....És ha Zelenszkijt nem is sikerül elfogni elég az is , hogy ha az ukrán kormánynak el kell menekülnie Kijevből, ha Kijevet elfoglalják és megtartják(Kijev védelmét akkor még nem építették ki) addig amíg Fehéroroszországból beérkező orosz haderő eléri Kijevet,akkor lehet már Ukrajna kapitulált volna...

Nem így történt aminek sok összetevője van, az első az, hogy az első alkalommal nem megfelelő erővel támadtak a repülőteret, (a második alkalommal amikor 200 helikopter felhasználásával támadtak nem sok esélyük voltak az Ukránoknak), a második az, hogy szerintem úgy gondolták, hogy az orosz invázió megindulásakor az ukrán államapparátus és hadsereg összeomlik (de legalábbis lebénul), és a Kijev melletti hostomeli repülőtér elfoglalására érkező orosz desszant erők nem fognak érdemi ellenállásba ütközni, (tévedtek), azt sem lehet kizárni teljesen, hogy az ukránok kaptak információt a támadásról...

Azt is meg kell jegyeznem, hogy az ilyen típusú támadásokra van példa az orosz/szovjet hadviselésben lásd pl Afganisztán.....
Nekem meg fixa ideám, hogy a ruszkik nem akarnak Kijevben semmi komolyat. Hadonásznak az ukrik szeme előtt Kijevben, miközben tökön rúgják őket délen és keleten. Szerintem simán csak lekötnek egy csomó ukrán erőt és figyelmet.
Kijev minden orosz városok anyja. Nemcsak azért nem akarják elfoglalni, mert sok lenne mindkét oldalon az áldozat, de kulturálisan is problémás lenne lerombolniuk.
Viszont ijesztgetésre alkalmas.

Ha Zselét akarták volna elfogni, nem egy a várostól 25 km-re lévő reptéren szállnak le a helik, hogy utána több tíz kilométert utazzanak a 3,5 milliós város másik végében lévő elnöki palotáig.
Függetlenül attól, a szállító gépek milyen járműveket hozhattak volna.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 732
3 848
113
Miért? Ez nem egy jelentéktelen szavazás volt, hanem bizony ez Oroszország gazdasági elszigeteléséről szólt, sokkal jobban fog fájni Oroszországnak, mint az S-300 átadása Ukrajnának ...
Ha jól tudom , akkor többségi szavazás kell. Egy ország a húszonhétből nem számít, mert nem a mérleg nyelve. Ráadásul az EU- ban Szlovákia marginalis jelentőségű a vezető magorszagokhoz képest. Viszont a szerződésszegést egyedül követné el.
 
  • Tetszik
Reactions: dkes
W

Wilson

Guest
Ha jól tudom , akkor többségi szavazás kell. Egy ország a húszonhétből nem számít, mert nem a mérleg nyelve. Ráadásul az EU- ban Szlovákia marginalis jelentőségű a vezető magorszagokhoz képest. Viszont a szerződésszegést egyedül követné el.
Mégis felkerült Szlovákia is a többi EU-s tagországgal együtt az oroszok barátságtalan országokat tartalmazó listájára....
 
W

Wilson

Guest
Nekem meg fixa ideám, hogy a ruszkik nem akarnak Kijevben semmi komolyat. Hadonásznak az ukrik szeme előtt Kijevben, miközben tökön rúgják őket délen és keleten. Szerintem simán csak lekötnek egy csomó ukrán erőt és figyelmet.
Kijev minden orosz városok anyja. Nemcsak azért nem akarják elfoglalni, mert sok lenne mindkét oldalon az áldozat, de kulturálisan is problémás lenne lerombolniuk.
Viszont ijesztgetésre alkalmas.

Ha Zselét akarták volna elfogni, nem egy a várostól 25 km-re lévő reptéren szállnak le a helik, hogy utána több tíz kilométert utazzanak a 3,5 milliós város másik végében lévő elnöki palotáig.
Függetlenül attól, a szállító gépek milyen járműveket hozhattak volna.
Gondolom akkor a tisztelet miatt lövik minden nap cirkálórakétákkal és az orosz légierővel minden orosz városok anyját, és esett el már annyi orosz katona pl a Bucha-Irpin vonalon mert nem szeretnék elfoglalni Kijevet ha tehetnék.....

A Zelenszkijjel kapcsolatban, pedig tudomásul vettem ,hogy neked ez a véleményed, de te nagyon Zelenszkíjre koncentrálsz, holott írtam, hogy az is eredmény lett volna, ha Zelenszkij és a kormány elmenekül Kijevből és a bevonuló orosz légimozgékonyságú erők megtartják addig Kijevet míg a Fehéroroszországból érkező orosz haderő bevonul a városba....
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba