[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Nem vitatva a modernizációt, ez a hadsereg komoly logisztikai és fegyverzeti problémákkal küzd, valamint azzal, hogy megmaradt az a keleti üzemeltetési kultúra amelyet nem tudtak viszont moderinzálni. (Kivéve a Szíriai beavatkozásra vitt elitet, amelyből ráadásul csak a PIAR részt láthattuk. Az átlag orosz szárazföldi hadsereg fegyverzetét és logisztikáját látjuk. Valamelyik okos poszttárs azt írta, hogy a háborúe lőtti gyakorlat után a első vonalbeli egységek hátramentek és jöttek a második vonalasak. NOs harcba vetteték a többek között a Kantyemiroszkaja gárga tankhadosztályt (azt hiszem 4.gárda) a Tamanyi gárdahadosztályt stb. tehát kvázi még a pretoriánus egységeiket is (lassan már kérdés ki a fene fog május 9-én felvonulni). Irnak, látjuk, hogy van fehérorszországban a NATO ellen intakt full hadseregeik amelyek felszereltek. A kérdés (soha ne tudjuk meg), hogy ezek mennyivel jobbak a most bevetettenél vagy ez is maszkirovka).
Én voltam az az okos fórumtárs.
Nos, mint írtam egység részeket vetettek be nem teljes kötelékeket.
Majd mutass kérlek képet ahol a 4-es gárda köteléke mozog elő, és nem csak az ék hegyét alkotják az egységei, max zászlóalj szinten.
Tartom, hogy az elit csak töredékszinten vesz részt a hadműveletekben. Sehol nem visznek önnálóan hadosztályszintű műveletet.
Az általad említett 2 hadosztály, ha be lenne vetve, magukban kiadnák a ~190k-s támadó erő ~30%-át, tehát a jelzések egyértelműek lennének.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 165
83 841
113
Aha persze ahogy azt Móricka elképzeli, nézd már meg légy szíves az adatokat mennyi az orosz hadsereg létszáma és mennyi abból a szerződéses kvázi profi katonák száma, mennyi a valós harci tapasztalatokkal rendelkező katonák száma.Mekkora haderőt vonultatott fel az orosz hadvezetés az ukrán orosz határra.....

Én elhiszem, hogy te a legyőzhetetlen orosz hadsereg mítoszában élsz, amely az SZU hadseregének megfelelő embert tart fegyverben, de sajnos a valóság teljesen más, persze lehet a tényeket ignorálni de szerintem sok értelme nincsen.
Realitások vannak. Ha Steinerovicsra vársz, nem vagy a talaján.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 494
19 610
113
Egy érdekes /bár bizonyos tekintetben vitatható/ cikk:
(pedig ez a Larry C. Johnson nem gyenge szakember)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 165
83 841
113
Egy érdekes /bár bizonyos tekintetben vitatható/ cikk:
(pedig ez a Larry C. Johnson nem gyenge szakember)
Remek elemzés!
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 937
35 898
113
Nincs erő: mi történik az ukrán fegyveres erőkkel a különleges művelet első szakasza után Az elmúlt hónapban Ukrajna elvesztette légvédelmi rendszerét, a légi közlekedés elleni küzdelmet és a haditengerészetet, jelentette ki az Orosz Föderáció vezérkari főnöke.
"Ilyen helyzetben két lehetőség volt – tette hozzá Rudskoy. Az első az, hogy csak a DPR és az LPR területére korlátozódik a donyecki és luhanszki régiók közigazgatási határain belül, amelyet a köztársaságok alkotmányai rögzítenek. De akkor szembesülnénk azzal, hogy az ukrán hatóságok folyamatosan táplálják a közös erők úgynevezett műveletében részt vevő csoportot. Ezért a második lehetőséget választották, amely Ukrajna egész területén intézkedéseket hozott a demilitarizálására és denazifikációjára irányuló intézkedések végrehajtásával. A művelet menete megerősítette a döntés helyességét, mondta a tábornok."
Február 24-én az ukrán fegyveres erők a Nemzeti Gárdával együtt 260 200 katonát számláltak. Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek vezérkari főnökhelyettese szerint az ellenségeskedések hónapja alatt veszteségeik mintegy 30 ezer embert tettek ki, köztük több mint 14 ezer - helyrehozhatatlan és mintegy 16 ezer - sebesült.
Sajnos a különleges katonai művelet során veszteségeket szenvednek el bajtársaink " – mondta Rudskoy tábornok. - Eddig 1351 katona halt meg, 3825 megsérült. Az állam gondoskodik minden olyan döntésről, amely támogatja a családokat, a gyermekeket a felsőoktatásba emeli, a hitelek teljes visszafizetését és a lakhatási kérdést megoldja.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 020
23 482
113
Tökéletesen írtad le. Nekem van egy személyes élményem az ex szovjet erőkkel ,egy közös gyakorlatról. 87 szeptember volt talán, mert októberben a Bazalt 87 volt. Na, a szovjet katonák ,a kiképzési szünetekben, meg estefelé, jöttek hozzánk, hogy adjunk nekik ennivalót, illetve cseréljünk. Már több hete sátoroztak a Bakonyban. Köles kása, olajos és paradicsomos hal, volt azzal a sötét kenyérrel, amit ettek, állításuk szerint, hetek óta, folyamatosan. Mi el se nagyon hittük, de látszott, nagyon alultápláltak. Akkor a Néphadseregben, gyakorlaton, napi 3 étkezés volt, amiből kettő meleg. plusz éjszakai pótlék. ( ez volt dzsem, méz, csomagolt felvágott, sajtkrém, pékáru, stb. ) A kalória bőven megvolt nekünk, bár én így is fogytam, mire a végére értünk. E mellet kaptunk még, több napra elég hideg kaját, konzervben, bőségesen, Amit pokrócba csavarva gyűjtöttünk össze, mert annyi volt, hogy nem bírtuk megenni. ( máskrém, vagdalthús, főtt ételkonzervek ) Ht, adtunk azoknak a szerencsétlen oroszoknak, ne haljanak éhen. Nem győztek hálálkodni. Pocsék volt az ellátásuk. A testi fenyítés akkor még hivatalos volt náluk. Ahogy nézem a mostani híreket, a fizikai bántalmazásokról, ez lehet ma is megvan még ott. Katasztrófa az a haderő bizonyos területeken, ez biztos.
viszont cserébe megszokják a nélkülözést,és nem lesznek olyan táposok mint a nyugatiak .. biztos érted mire gondolok,és ezt most egyáltalán nem degradálóan írtam !

harci körülmények között kiesik az ember a megszokott komfortzónából.nincs meleg ágyikó,meleg ebéd,vizecske,popsitörlő,két fogásos vacsora stb .. más dolog,hogy tényleg elég egyhangú és unalmas volt a "népélelmezés" az ex,Szovjet hadseregben,mert ez viszont tény
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 020
23 482
113
Az ellenség aktívan lő, különösen a katonai infrastruktúrára" - fogalmazott a magas rangú katonai vezető.
Hruzevics megjegyezte, hogy az orosz hadsereg taktikát váltott, nyomon követi az ukrán légvédelmet, légierőt és a tüzérséget.
(MTI)
Hruzevicset hamarosan ahditörvényszék elé állítják majd hazaárulás és az ellenséggel való kollaborálás vádjával. :D
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 904
5 211
113
Tökéletesen írtad le. Nekem van egy személyes élményem az ex szovjet erőkkel ,egy közös gyakorlatról. 87 szeptember volt talán, mert októberben a Bazalt 87 volt. Na, a szovjet katonák ,a kiképzési szünetekben, meg estefelé, jöttek hozzánk, hogy adjunk nekik ennivalót, illetve cseréljünk. Már több hete sátoroztak a Bakonyban. Köles kása, olajos és paradicsomos hal, volt azzal a sötét kenyérrel, amit ettek, állításuk szerint, hetek óta, folyamatosan. Mi el se nagyon hittük, de látszott, nagyon alultápláltak. Akkor a Néphadseregben, gyakorlaton, napi 3 étkezés volt, amiből kettő meleg. plusz éjszakai pótlék. ( ez volt dzsem, méz, csomagolt felvágott, sajtkrém, pékáru, stb. ) A kalória bőven megvolt nekünk, bár én így is fogytam, mire a végére értünk. E mellet kaptunk még, több napra elég hideg kaját, konzervben, bőségesen, Amit pokrócba csavarva gyűjtöttünk össze, mert annyi volt, hogy nem bírtuk megenni. ( máskrém, vagdalthús, főtt ételkonzervek ) Ht, adtunk azoknak a szerencsétlen oroszoknak, ne haljanak éhen. Nem győztek hálálkodni. Pocsék volt az ellátásuk. A testi fenyítés akkor még hivatalos volt náluk. Ahogy nézem a mostani híreket, a fizikai bántalmazásokról, ez lehet ma is megvan még ott. Katasztrófa az a haderő bizonyos területeken, ez biztos.
Ehez még
Tökéletesen írtad le. Nekem van egy személyes élményem az ex szovjet erőkkel ,egy közös gyakorlatról. 87 szeptember volt talán, mert októberben a Bazalt 87 volt. Na, a szovjet katonák ,a kiképzési szünetekben, meg estefelé, jöttek hozzánk, hogy adjunk nekik ennivalót, illetve cseréljünk. Már több hete sátoroztak a Bakonyban. Köles kása, olajos és paradicsomos hal, volt azzal a sötét kenyérrel, amit ettek, állításuk szerint, hetek óta, folyamatosan. Mi el se nagyon hittük, de látszott, nagyon alultápláltak. Akkor a Néphadseregben, gyakorlaton, napi 3 étkezés volt, amiből kettő meleg. plusz éjszakai pótlék. ( ez volt dzsem, méz, csomagolt felvágott, sajtkrém, pékáru, stb. ) A kalória bőven megvolt nekünk, bár én így is fogytam, mire a végére értünk. E mellet kaptunk még, több napra elég hideg kaját, konzervben, bőségesen, Amit pokrócba csavarva gyűjtöttünk össze, mert annyi volt, hogy nem bírtuk megenni. ( máskrém, vagdalthús, főtt ételkonzervek ) Ht, adtunk azoknak a szerencsétlen oroszoknak, ne haljanak éhen. Nem győztek hálálkodni. Pocsék volt az ellátásuk. A testi fenyítés akkor még hivatalos volt náluk. Ahogy nézem a mostani híreket, a fizikai bántalmazásokról, ez lehet ma is megvan még ott. Katasztrófa az a haderő bizonyos területeken, ez biztos.
Azért ezt a "rettentő"hatékony pénzköltés kicsit kérdőjeles.Jóval nagyobb forrásokkal rendelkező USA még a közel 40 éves minuteam rakétákat tartja silóban miközben például az abrams "fotta"vagy másodjára "újul"meg.Már lassan minden 4 gen gépük aesa radarral van felszerelés és alap a célzókonténer minden gépen!Akkor inkább Kína aki hatékonyan használja fel forrásait igaz ők is csak "takarékon"fejlesztették a nukleáris csapásmérő erőket!Nem beszélve arról hogy szinte puskalövés nélkül hatalmas befolyásuk van a világpolitikában gazdasági erejüknek köszönhetően!
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 904
5 211
113
Nem hiazem, hogy ilyen szempont lenne mögötte. Valszeg annyira gáz a logisztika, muszáj néhány térségben rövidíteni, hadműveleteket befagyasztani.
Azzal a taktikai atomcsapással megkockáztatnák az oroszok hogy az ő csapataik is kapjanak "választ"az USAF részéről!Nem véletlen vannak folyamatosan levegőben a B52-esek!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 817
77 992
113
Ja, ne is mond. Pár napja volt egy videó ahol az orosz ,,kammandósok" behatoltak egy emeletes házba, megtisztítás céljából. A támadók (kb. raj méret, 6-7 fő) Liftel(!) mentek fel az egyik emeletről a másikra.
Én sem vagyok hajladó lépcsőzni, ha van lift... Mégiscsak 2022-t írunk nem 1022-t!
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 737
14 803
113
A HVG szerint a Krasukha irányitó konténere már úton van amerikába :eek:o_OPff

"Az oroszok számára kellemetlen hír, hogy az eszköz már úton van az amerikai légierő egyik németországi támaszpontjára, ahol a mérnökök közelebbről is megvizsgálják majd."

Ha ez igaz akkor jó nagy blama az oroszoknak... Kérdés mennyit fognak megtudni abból az irányitó modulból ha valóban igaz

https://hvg.hu/tudomany/20220325_kr...uZF8hd3YHsakpzyXyJEgMykId_7VOdHXPu__A6W9QtQ1o

elég ciki, hogy nem semmisítette meg sem a személyzet, sem a tüzérség, sem a légierő.
 
W

Wilson

Guest
Én sem vagyok hajladó lépcsőzni, ha van lift... Mégiscsak 2022-t írunk nem 1022-t!
Ja, ne is mond. Pár napja volt egy videó ahol az orosz ,,kammandósok" behatoltak egy emeletes házba, megtisztítás céljából. A támadók (kb. raj méret, 6-7 fő) Liftel(!) mentek fel az egyik emeletről a másikra.
Ez volt az a videó....
Gostomel 2022.03.03. orosz ejtőernyősök megtisztítanak egy lakótömböt....

Érdekes ez a videó, mivel nekem még azt tanították, Honvédségben, hogy a lövész fegyverén az élete múlhat, és az ilyen dolgokat mint amit az orosz ejtőernyősök csinálnak az AK-al gyorsan verjük ki a fejünkből...


 
W

Wilson

Guest
Én meg egy konkrétumról beszéltem. Ne kozz vissza, mert érzed hogy nincs igazad. De a részemről lezártam ezt a parttalan vitát, hisz itt világnézeti különbség van, azzal a különbséggel hogy én tényeket mondtam Te meg nem. Wilson...benned meg nagyot csalódok..minél rosszabb a "helyzetetek, annál "véresszájúbb" vagy. Nyílván nem bántás.
Én miért lennék véresszaju?És milyen helyzet rosszabodik?Én leírtam egy számot a ténylegesen Ukrajnában bevethető valós harcértékkel rendelkező orosz hadsereg létszámáról,te azt kétségbevontad a édesapád pulikutyájás hasonlatával, utána miután kikerestem és bemásoltam neked az orosz elemzést,arra azt mondtad, hogy olyat bárki tud írni, erre én azt ,mondtam, hogy én meggyőzhető vagyok, ha úgy gondolod győz meg,én az érveid alátámasztására hozott, bármilyen adatot/elemzést/tanulmányt szívesen elolvasok....
 
W

Wilson

Guest
78f3c91-gettyimages-55710693--1---1-.png

FOTÓ: GETTY

Az Egyesült Államok növelheti az Ukrajna által kért Stinger és Javelin rendszerek gyártását.

Forrás : Doug Bush, az Egyesült Államok beszerzési, logisztikai és technológiai helyettes védelmi minisztere, idézi a Defense News

Részletek : Megjegyzendő, hogy a légvédelmi és páncéltörő fegyverek gyártásának felgyorsulása vagy növekedése több tényezővel is összefügg: hosszú távú beszerzéssel, kiegészítő felszerelésekkel, helyszíni szükségletekkel és ellátási lánc problémákkal. Ezekkel a „pontos kérdésekkel” – mondta Bush – jelenleg is foglalkoznak.

Egy nappal korábban vált ismertté, hogy az Ukrajna által az Egyesült Államoknak biztosított katonai szükségletek frissített listáján a Javelin és Stinger rakéták iránti kereslet meredeken megnőtt . Megállapították, hogy Kijevnek sürgősen napi 500 ilyen rendszerre van szüksége.

 
W

Wilson

Guest
Fegyverek érkeztek Ukrajnába Németországból - 1500 Strela légvédelmi rakéta és 100 MG3 géppuska.

Forrás
: DW a DPA információira hivatkozva

Részletek : Nyolcmillió lőszer, 350 000 élelmiszerkészlet, 50 egészségügyi jármű és egészségügyi felszerelés is érkezett.

 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba