[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 405
2 714
113
Ettől szép az élet.Ahány ember,annyiféle sors.

OFF.
Ha mások, akkor én is:

Anyai nagyfater keleti fronton lett fogoly, de megszökött. Fagyott lovak húsát ette, úgy bírta hazáig.
Apai nagyfater ( huszár volt) a keleti fronton kezdte. Egy német elöljárót kihúzott a bunkerból így mentette meg az életét. Illetve egy páncélosból is megmentett egy tisztet. Akkor kapott kitüntetést is. Már ausztriában harcolva lett nyugati csaptok által fogság. Mivel iskolázott volt, az amerikai tiszt erősködött neki, hogy menjen vele az usaba, mert jól járna nagyon. De nagyfaternek honvágya volt, így maradt és hazajött.

Érdekes, hogy ezeket egyikük sem személyesen mondta nekem, hanem a szülők tudtak csak ezt azt kihúzni belőlük. Látszott, hogy nagyon fájó emlékek voltak.

ON
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 913
13 736
113
Olyan érvelésre, amely annyival van alátámasztva, hogy csak mert én úgy gondolom, szerintem nem érdemes reagálni időt és energiát beleölni......
ne idegeskedj kérlek...ne bántson az amiről nem tudsz....a tudatlanság áldás...(ez már nem tom melyik filmben volt-mondás) Nyugi...én is faterom kutyájától kérdeztem :) :mad::cool:
 

ronis

Well-Known Member
2022. március 23.
174
1 021
93
Gondoltam lopkodok még pár jó képet a Vk-ról... :cool:
Mariinka :

cmCPz96R180.jpg

z_PpSzocsH8.jpg

K_IxEWiJjcg.jpg

ANkKF3C6_4U.jpg
6O_69hKLuM8.jpg


Volnovaha :

uSb1Mk3JHSU.jpg
3ZtnvNWrU0A.jpg
n8W76sfUlSQ.jpg
4DLJrXGztNQ.jpg
valaki tudja ő milyen kutya golyó álló mellényben? embereket keres romok alatt? vagy ?
 
W

Wilson

Guest
Lehetséges, azonban szerintem Kijev elfoglalása vagy esetleges ostroma nem lett volna a legkifizetődőbb az oroszoknak, mivel az ukránok (ahogyan írtad) jelentős erőket vontak össze fővárosuk védelmére és emiatt, ha be is tudnák venni a várost, akkor is csak jelentős veszteségek árán. Ráadásul a konfliktust valószínűleg nem oldaná meg egyből (történelmi péda: Debrecen az új főváros) és inkább pürrhoszi győzelem lenne.

Viszont, így az ukrán fegyveres erők nagyobb részét letudják kötni egy bizonyos ponton (ami az ukránoknak kiemelt fontosságú, emiatt nem sok esély van a hely feladására) és csökkenthetik a manőverező képességüket. Az oroszok fenyegetnek, az ukránok védenek, vagyis ez a helyzet vagy úgy oldható meg, hogy az ukránok egy ellentámadás során elsöprik a fenyegetést vagy a fenyegetés önmaga akaratából tovább áll vagy nyer (az oroszoknak így nagyobb a mozgásterük, úgy hogy ellenfelükét csökkentik).

Az is nyerő stratégia, ha egyből elfoglaljuk a kulcsfontosságú pozíciókat, meg az is, ha az ellenfelet belekényszerítjük egyre kedvezőtlenebb felállásokba és helyzetekbe, nem elvéve a lépés lehetőségét, de rávenni a kisebbik rossz meghozatalára, hogy a lépések során magát rakja egyre kilátástalanabb helyzetekbe.

Bár nem tudom (természetesen) és nem is hiszem, hogy ez az oroszok stratégiája, mivel túlságosan idealizált és jó. Bár Kijev folyamatos fenyegetése járhat ilyen pozitívummal a fenyegetőnek.
igen abban egyetértek veled, hogy most már szerintem sem annyira kifizetődő az orosz hadvezetésnek Kijev ostroma egy 3 millió városról beszélünk, nyilván már nincsenek ennyien ott....
Ami pedig az ukrán haderő manőverezését illeti, szerintem ők ha bármilyen manőverező harcba kezdenek addig amíg nem az ukrán légierő uralja a légteret, akkor szerintem az gyakorlatilag felér számukra egy öngyilkossággal....
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 726
55 715
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 427
46 246
113

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
Csak tudod ezt a logikát követve azt sem szabad elhinni ,hogy az ég kék és fű zöld.....

Ami pedig az orosz haderő jelenleg bevethető harcképes állományának számadatait illeti azt egyrészt te is letudod ellenőrizni, másrészt szerintem nem ártana elgondolkodnod azon, hogy vajon miért voltak orosz sorkatonák az orosz inváziós erőkben.....
1. hibás tézis hiszen arról már elég objektív bizonyítékunk van , hogy a fű zöld , bár az ég kékje viszont optikai csalódás mert mint tudjuk nincs színe !
2. hol és miben ellenőrzöd le ? Honnan van és hol található az az adat ? Azt , hogy hol és milyen katonák voltak talán sose tudjuk meg . Valakik valahol állítottak valamit amit nem áll módunkban le ellenőrizni . Viszont a neten fellelhető információkból 2 dolgot is lehet következtetni ! I. Ha volt sorállományú támadó erő akkor az nem volt más mint a megtévesztésnek Belaruszból beküldött csapatok egy részének állománya volt akik ott gyakorlatoztak . Csak amikor az ukik bedobták , hogy újra atomhatalom szeretnének lenni akkor az Orosz vezetésnek gyorsan kellett döntenie és beküldte őket is . Szvsz . úgy gondolhatták , hogy az A terv szerint több fronton megtámadják az ukrikat így elterelve a figyelmet amíg egy merész de sikertelen akcióban bízva kiiktatják az ukrán kormányt ! II. A másik vélemény szerint a most harcoló alakulatok nem az Orosz csapatok első lépcsős profi harcedzett katonái hanem inkább a 2-3. vonal ahol a sorállományúak is szolgálnak . Azért mert nem volt és még most sem biztos az Orosz katonai vezetés , hogy a NATO esetleg nem támadja e meg az orosz csapatokat és abban az esetben lenne bevetve a profi/gárda alakulatok ! De ezek fikciók mert fingunk sincs hogyan halad a háború milyen ütemben és mik a valós célok !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 051
113
Mert a kínai fegyverek a hype ellenére valószínűleg szarok.
Azért vesz tőlük SZA 300 db drónt .Köztük új drón helikotper + az uj nagy teljesítményű scorpion dront amit otthon akarnak gyártani

ad1d58270a.jpeg


Algéira megvette a ch-3 után a ch-4 és most a ch-5-ből is bevásárol összesen 80 kínai csapásmérő drónt vesz .
Majd a lecsaptak a hj-12 javelin klónra is
Majd plz-45 tüzérségi cuccot is vettek preciziós lőszerrel .Érdekes nem az MSTA után kapkodtak
Az az algéria aki korábban csak orosz cuccokat vett . Miért nem vett orosz drónt ? Ja hogy nekik még a kis ch-3 kategória sem volt még mai napig sem.