[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 719
8 870
113
szerintem innentől (legalább is remélem) teljesen más lesz a hozzáállás az ukrán hadifoglyokhoz is,és a térdüktől felfelé kapnak majd lövést egy bő fél méterrel.
De hát ugyanígy gondolkodtak azok ukrán katonák is. Náluk is volt egy pont ahol bekattantak és eldöntötték hogy innentől nincs kegyelem. Ugyanolyan vagy te is mint ők.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Hős Hohol Családapák lábon lövik az orosz hadifoglyokat… (az elején az épp elvérezni készülő katonák vannak, a videó végén lövik meg a “friss” szállítmányt):
(18+)
Hát. Izé.
Szőnyegbombázás?
@Kijev Szelleme
@beta
@Wilson
Nyugodtan lehet mondani, hogy tulajdonképen kivégzést látunk. Mert ennek az a vége, hogy lassan mind elvérzik.
És ezt valaki levideózza, feltölti a netre. Miért is? Dicsekvésből? Elrettentésből? Hülyeségből?
De persze kizárólag európai civilizált értelemben, demokratikus módon.
És a szörnyű, hogy lesz, aki ezt is meg fogja magyarázni, ideologizálni.
És erről megint nem fog cikk születni. Vagy igen @Green Leader? Valaha fog bekerülni a médiába ilyen hír? Mit gondolsz?
(Persze, megint mire oda eljut a dolog, addigra hogy-hogysem, törlődik a twitter fiók.)
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 961
22 093
113
Elkepesztoen szanalmas kezd itt lenni a szinvonal es a kommentek tobbsege. Had jegyezzem meg, hogy teljesen mindegy ki melyik oldalon is all es mely oldalnak is drukkol, de ha azt gondolja, hogy ez ami a videon lathato rendben van es barmely oldal katonai megerdemlik ezt, akkor szivbol kivanom neki es minden kedves csaladtagjanak ezt.

Hihetetlen, hogy milyen melyre tudtok sulyedni es rendesen okadnia kell toletek az embernek. Tovabbi kellemes hetveget!
 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93

egy letartóztatott férfit hoznak az oroszok katonák, aki állítólag az Azov egyik parancsnoka volt.

Oroszpárti mariupoli civilek nézik a jelenetet „mentsetek meg minket, Istenem”-felkiáltásokkal, majd az egyik orosz katona az állítólagos Azov-vezérnek a lerombolt városra mutatva ezt mondja: „Na, most meséld csak el, szuka, hogy ki csinálta ezt?”. Az oroszok vádjai szerint ugyanis az ukrán nacionalisták élő pajzsként használták a civileket az elmúlt hetekben, és amikor néhányan el karták hagyni az ostromlott várost, lelőtték őket.

A férfi sorsáról nincs hír, de a videó végén az egyik civiltől elhangzott egy javaslat, hogy „Lőjék le a téren, aztán menjenek innen”, mire a katona annyit reagál: „a téren fogjuk felakasztani”.
ez is egy már régi video,még anno a szakik kapták el a donyecki repteret védo ukránok parancsnokát,akivel Givi megetette a vállapjait,itt kivonszolták a városba megmutatni neki hogy mennyi civilt oltek meg amikor ha jol emlékszem egy buszt is eltaláltak az akkor még ukrán kézen lévo reptérrol.Késobb fogolycserével szabadult az akkori Porosenko kormány pedig kituntette a "hos" ukrán kiborgot.
Mariupolt írjak.
mert nem néznek utánna mit posztoltak
"Jobb helyeken" a városok porrábombázásáért és civilek tízezreinek megöléséért, milliók hajléktalanná tételéért videó nélküli tarkón lövés jár a hős felszabadítóknak.
az ilyen bánásmodért a kovetkezo level az elkovetokkel szemben ne aggodj csak meglesz az a tarkonlovés
 

faja0124

Member
2022. március 6.
41
93
18
Harcok Kijev mellett: Gosztomel hősei
Háborús tudósítónk meglátogatta az ejtőernyősöket, akik egy különleges művelet első napján landoltak egy Kijev melletti repülőtéren, és egy hónapja tartják magukat a tüzérségi tűzben...



wr-767-2.jpg

Alekszandr Kotz egy Kijev melletti repülőtéren. A háttérben egy ukrán T-72AMT harckocsi, amelyet exportra gyártottak, de valami rosszul sült el a szerződéseket törölték, és a járművek Ukrajnában maradtak... és az orosz V-csoporthoz kerültek...
Fotó: Alexander Kotz

- Mindent gyorsan csinálunk - felhajtunk, kiugrunk a kocsiból, becsúszunk a bunkerbe.

Az ablakon kívül fütyül a Gostomel felirat. Végigszáguldottunk az ismerős donbászi "tájon". Gránátok által megcsonkított fák, repülőterek épületei, fémmel kifordított hangárok, aknavetők által feltört aszfalt... Az autók élesen fékeznek egy bombabiztosnál, és gyorsan lemegyünk.

wr-750-22.jpg

Megerősített lőállás
Fotó: Alexander Kotz

Igen, a Szovjetunió tudta, hogyan kell felkészülni egy nukleáris háborúra. Az Antonov-központ földje alatt egy nagy bunker épült egy egész szobarendszerrel. Az ukrán tüzérek már egy hónapja próbálják mindennel áttörni ezt a földalatti fellegvárat - sikertelenül. Itt töltötték az elmúlt egy hónapot egy különleges katonai művelet igazi hősei - ejtőernyősök, akik a konfliktus első napján itt, mélyen az ellenség hátországában, maga a főváros alatt szálltak le.

wr-750-23.jpg


- 24-én helikopterekre szálltunk, és a megközelítéskor Manpads légvédelmi rendszerek, nehéz géppuskák támadtak ránk" - emlékszik vissza az egyik tiszt. - De előttünk harci helikopterek voltak, így a leszállás jól ment. Miután a repülőteret lerohantuk, azonnal megkezdtük az aknavetős ágyúzást, és sötétedéskor a gyalogsági egységek támadásba lendültek. Plusz a légierejük- helikopterek, repülőgépek. A lövések nem álltak le. De mindent jól megterveztünk, minden támadást visszavertünk. Igen, voltak kisebb veszteségek, de lényegesen több volt a másik oldalon. Két nap múlva oszlopaink feljöttek, csoportosulás jött létre, az ellenséget visszaszorítottuk. Nincs bekerítés, rendszeresen kapunk leveleket otthonról, csomagokat, a személyzet a többiért Fehéroroszországba megy.

wr-750-24.jpg

Itt tartózkodtak az elmúlt egy hónapban a hősies különleges katonai művelet igazi hősei.
Fotó: Alexander Kotz

- Nem ez az első "házasságotok", van valami sajátossága az ellenségnek?

- Itt a szabályos alakulatok mellett szabálytalanok is működnek ellenünk.
. A foglyok elfogása és a megölt emberek átvizsgálása után kiderült, hogy külföldi magán katonai cégek működnek, jól motiváltak, fizetettek, kiképzettek és lakott területekről tevékenykednek. Aknavetőket helyeznek el az udvarokon, MLRS-et és a civil szektorból operálnak. Megpróbálunk minimális kárt okozni és segíteni a civil lakosságnak.

wr-750-25.jpg

Az első napokban heves bombázások voltak.
Fotó: Alexander Kotz

Olekszandr nem mondja, de én tudom, hogy a főerőnek a partraszállás után néhány órával kellett volna megérkeznie. De a nemzetbiztonsági és védelmi erők egységeinek heves ellenállásába ütköztek. Ennek eredményeképpen az ejtőernyősök két napot töltöttek a repülőtéren egy valóságos tűzpokolban, tartva a pozícióikat. Ez egy példátlan művelet volt. Talán 1943 óta nem hajtottunk végre ilyen taktikai műveletet amikor Cesar Kunikov őrnagy parancsnoksága alatt egy 275 fős önkéntes tengerész különítmény szállt partra a nácik által elfoglalt Novorosszijszk megerősített partjainál. Kiütötte a németeket az erődítményből, beásta magát a partvonalnál, és az első éjszaka alatt 18 támadást vert vissza. És amikor a lőszer kezdett kifogyni, elfoglalta az ellenséges tüzérségi üteget, és egy hétig visszaverte az ellenséget, amíg a főerők közeledtek.

A parancsnokságon teljes gőzzel folyik a katonai munka. A nagy képernyőkön több drónról származó képeket jelenítenek meg, amelyek valós időben adják meg az ellenséges ágyúk helyzetét, a repülőteret és az Irpen városában harcoló ejtőernyősök előretolt pozícióit. A topográfus azonnal felveszi a koordinátákat, és továbbítja azokat a csatolt nagy hatótávolságú tüzérségnek. A lövedékek másodperceken belül először egy lövegállást szántanak át, majd eltalálnak néhány önjáró tüzérségi egységet. A drón új "zsákmány" keresésére indul. Senki sem ünnepel vagy örül - ez csak egy harci rutin.

wr-750-26.jpg

Egy tábori kórház
Fotó: Alexander Kotz

Az egyik csoport parancsnoka végigvezet minket a diszpozícióján: "Itt mosakszunk, itt alszunk, itt fürödünk, itt készült el az izzasztókamra, ma fürdőnap van". Az egyik helyiségben felállított sátor alól erős égővel felszerelt sátorból gőz jön ki. Ahol orosz ejtőernyősökkel találkozom, ott mindig van szauna. És ha ma gőzfürdőzniük kell, akkor azt bogatyr nyugalommal teszik, függetlenül az ellenség tüzérségének terveitől.

A szünetben kiszállunk a "bunkerből", és rövid futásokkal "városnézésre" indulunk. "Minden métert lőnek"ez nem metafora. Mutattak nekem egy ukrán térképet, amelyen a repülőtér számozott négyzetekre van osztva, minden koordináta előre ismert, az ukránok valóban háborúra készültek. Körülöttünk mindenütt kiégett felszerelések halmai voltak - a mieink és az ukránoké is, a kifutópályán pedig egy Ka-52-es helikopter, amely leszállás közben kényszerleszállást hajtott végre. A távoli hangárban a világ legnagyobb repülőgépének - An-225 "Mriya" - maradványai találhatók. Ez volt az egyetlen ekkora repülőgép, amely képes volt az égbe emelkedni.

wr-750-27.jpg

A "minden méteren lövés" nem metafora.
Fotó: Alexander Kotz

- Sok felszerelést sikerült megmentenünk, de egy részük e hangár mögött volt, és az AFU eltalálta, eltalálta a Mriya-t és a mögötte lévő üzemanyagraktárt" - magyarázta a kommandós.

Volt Antonov-pilóták elmondták, hogy nem sokkal a konfliktus előtt Németország felajánlotta, hogy a gépeket átköltözteti hozzájuk, de Kijev ezt elutasította. Ma Ukrajnában rajongók csoportjai egy nemzetközi konzorcium létrehozását szorgalmazzák, hogy a projektet a dokumentáció alapján újra létrehozzák. Mivel azonban ezen az Antonov repülőtéren volt, nem volt valószínű, hogy túléljea bombázást - az ukrán tüzéreknek a Mechta (Mriya - Ukr.) repülőgéppel együtt el kellett pusztítaniuk.

wr-750-28.jpg

A távoli hangárban láthatjuk a világ legnagyobb repülőgépének - az An-225 "Mriya" - maradványait.
Fotó: Alexander Kotz

Nehogy az legyen a benyomásunk, hogy az orosz csapatok Gosztomelben csak hősiesen bújkálnak egy bunkerben, a srácok elvisznek minket a peremállásokba. Soha nem gondoltam volna, hogy a BMD (kétéltű támadó jármű - Auth.) képes ilyen sebességet elérni. A kifutópályán legalább 80 kilométer/órás sebességgel repültünk, és az Irpen város közelében emelkedő fekete füstoszlopokat néztük. A "Páncélos" valahol a peremvidéken, a lövészárkok közelében tesz le minket, és fedezékbe vonul. Az állások elfoglalóit meglepően vidáman fogadják - ahhoz képest, hogy egy hónapja a lövészárkokban élnek.

wr-750-29.jpg

Németország felajánlotta, hogy áthelyezi a gépet a saját területére, de Kijev elutasította azt.
Fotó: Alexander Kotz

- Ez egy megerősített lőállás. Itt van a "Korda" (nagy kaliberű géppuska) pozíciója, itt van a rejtekhely és a személyzet pihenése, - mutatja a harcosnak a mélybe ásott vájatot és nevet - elég hangulatos.

- Mit gondolsz az ellenségről?

- Felkészült, nem szabad alábecsülnünk őt. A tüzéreik pontosan működnek. De a hangulat kiváló, mindannyian szerződéses katonák vagyunk, nem először vagyunk az "üzletben". Felnőtt férfiak.

- Honnan jöttél?

- Uljanovszkból. Üdvözlöm a gyerekeket, feleséget, anyát, apát. Szeretettel, csókokkal....

wr-750-30.jpg

Az Antonov repülőtér alatt egy nagy bunker épült, egész rendszerű helyiségekkel.
Fotó: Alexander Kotz

Felettünk bömböl a tüzérség- "ezek a mi "Gradjaink"-". Aztán újabb lövedékek zúgtak a levegőben - "ezek az ő lövedékeik". És nincs felhajtás, hidegvérű nyugalom a gosztomeli hősöknél. Akik még nem tudják, hogy beírták magukat az igazi orosz hadsereg történetébe, egy szinten Bajzéttel és a breszti erőddel, vagy ha úgy tetszik, a hatodik és a kilencedik századdal. Gosztomel az új erőnk, az orosz katonai dicsőség helye.

Megszállok
Nem látom pár ignorált tag válaszát, de azt hozzátenném a hadifogoly témához, hogy:
  • a katonák kínzását egyelőre csak az ukránok tartották fontosnak levideózni és megosztani (orosz katonákét)
  • orosz oldalról azt láttuk eddig, hogy az elfogott ukránokkal normálisan bánnak. Nem láttam hírt arról, hogy egyébként orosz oldalról menne ez a guantanamo-alsó stílus.
  • nem láttam röhögős smileyt akkor, amikor ukrán hadifoglyokról láttunk videókat
  • pár kretén pszichopata valamiért nagyon viccesnek tartja más emberek térdenlövését

Utóbbi kreténeknek javaslom az önreflexió sűrű gyakorlását, már amennyiben kifejlett homloklebennyel rendelkeznek.
Az eredet bizonyított? Oroszok erre nem is lennének képesek hogy hamis videókat raknak közzé!
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 042
23 831
113
De miért kellene nekik az első vonalban harcolniuk?Ez az ukrán hadsereg már nyugati mintára van megszervezve....
igen,de pl nemrég volt hír arról hogy az oroszok telibetrafáltak vmi vezetési pontot,ott gondolom nem őrmestertől lefelé voltak katonák ,illetve az is elég hihetetlen hogy parancsnok nélkül csak úgy random elszaladgálnak az ukránok,vagy az lenne a bevett szokás a nyugatiaknál (tényleg komolyan kérdezem),hogy a vezérkar a harctértől távol telefonon/rádión értsd jól irányítja a hadmozdulatokat,mint Napoleon egy dombtetőről ?

nem lehetséges az a verzió,hogy bizony estek el ott ukrán főtisztek is,csak azt vagy eltitkolják az ukránok ? (az oka a titkolásnak érthető lenne,ezt nem is vitatom)
 
W

Wilson

Guest
Nyugodtan lehet mondani, hogy tulajdonképen kivégzést látunk. Mert ennek az a vége, hogy lassan mind elvérzik.
És ezt valaki levideózza, feltölti a netre. Miért is? Dicsekvésből? Elrettentésből? Hülyeségből?
De persze kizárólag európai civilizált értelemben, demokratikus módon.
És a szörnyű, hogy lesz, aki ezt is meg fogja magyarázni, ideologizálni.
És erről megint nem fog cikk születni. Vagy igen @Green Leader? Valaha fog bekerülni a médiába ilyen hír? Mit gondolsz?
(Persze, megint mire oda eljut a dolog, addigra hogy-hogysem, törlődik a twitter fiók.)
Bárki lementheti a felvételt és elküldheti a Hágai Nemzetközi Bíróságra éppen mind a két oldal által elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgálják...
Ha valós a videó(nekem úgy tűnik) akkor szerintem elrettentésből, és sajnos abban is biztos vagyok, hogy azok az ukránok amelyek valamelyik szeretetüket elvesztették a háborúban teljesen egyetértenek ezzel, sajnos mint mondtam korábban az erőszak csak újabb erőszakot és gyűlöletet szül, ezért is tartom teljesen értelmetlennek ezt a háborút......:(
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Orosz Zoo 1M rakéta- és tüzérségi körfelderítő radarrendszer....



A komplexumot a "Strela" (Tula) civil szervezet fejlesztette ki. Az orosz védelmi minisztérium szállítására vonatkozó szerződést 2011-ben írták alá. A szállítások csak 2013-ban kezdődtek. Oroszország a komplexumot Donbász és Szíria orosz inváziója során használta.

1L260 Zoopark-1M egy mobil tüzérségi helymeghatározó radarrendszer, amelyet a tüzérségi lövedékek és rakéták helyzetének észlelésére tervezték még nehéz elektronikus ellenintézkedések (ECM) környezetben is. Emellett az 1L260 képes felismerni aknavető és tarack lövedékforrást, valamint taktikai ballisztikus rakéták indítóállásait. A radarrendszer lánctalpas páncélozott alvázra van felszerelve, és egy karbantartó járművet is tartalmaz. Emellett a rendszer segítséget tud nyújtani a saját tüzérségi rendszereknek, segítve őket abban, hogy a tüzelésüket úgy állítsák be, hogy hatékonyan eltalálják a kijelölt célpontot. Az 1L260 radarrendszer egy 155 mm-es tüzérségi lövedéket képes érzékelni 23 kilométeres távolságból, illetve 27 kilométeres távolságból 203 mm-es lövedékeket. 32 és 45 kilométeres távolságból képes észlelni a tüzérségi rakétákat. Egy ATACMS méretű taktikai ballisztikus rakéta 65 kilométeres távolságból észlelhető vele. Az 1L260 öt perc alatt készen áll a bevetésre vagy evakuálásra, miközben több mint nyolc órán keresztül működik, akár 12 célpont egyidejű követésével. Azimutban 2,5-90 fokos szektort fed le.


Itt valami nagyon nincs rendben. Talán a morállal. Olyan cuccokat hagynak el, amit nem szabadna.
 
  • Hűha
Reactions: Nagy Csaba

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Jó lenne tudni, hogy ezek az ukrán katonák melyik alakulathoz tartoztak.....
Nekem a járművekből úgy tűnik, mint ha az az Azov* alakulat lenne, amelyik Harkov mellett elfoglalta Volhovka települést. De persze ennyiből biztosat nem merek állítani.


(*vagy egyes narratívában Terület Védelmi Egységek -csak pont véletlenül Azov patch-el, meg saját magukat is így nevezik ... na mindegy)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 385
84 854
113
Én azokat a szerencsétlen ukránokat sajnálom, akik nem fogják megélni, hogy lássák a háború végét. Az ilyen mocskok miatt fogságba esni se lesz kellemes. Ez demoralizáló lehet ukrán részről is, hogy ilyenek miatt döglik meg esetleg az ember. Hacsaknem azért tették fel, hogy meg ne merjék az ukránok adni magukat, mert amit mi itt most csinálunk, azért velük vsz ugyanezt fogják csinálni az oroszok. Tiszta II. VH! Sajnos. :(
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 765
48 057
113
Az eredet bizonyított? Oroszok erre nem is lennének képesek hogy hamis videókat raknak közzé!
Az ukránok hasonló tevékenységei még az EBESZ által is dokumentálva vannak 2014 óta. Az orosz hadsereg ilyet nem csinált.
Egyébként melyik része kétséges számodra?
Nem orosz katonákat lőnek térden?
Nem ukrán katonák lövik térden őket?
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 703
113
Én azokat a szerencsétlen ukránokat sajnálom, akik nem fogják megélni, hogy lássák a háború végét. Az ilyen mocskok miatt fogságba esni se lesz kellemes. Ez demoralizáló lehet ukrán részről is, hogy ilyenek miatt döglik meg esetleg az ember. Hacsaknem azért tették fel, hogy meg ne merjék az ukránok adni magukat, mert amit mi itt most csinálunk, azért velük vsz ugyanezt fogják csinálni az oroszok. Tiszta II. VH! Sajnos. :(
félreértések elkerülése végett: nagyon nem menő az a videó -HA valid.
de azért tegyük hozzá, hogy bárki is azért hal meg, mert Putyin háborút indított.

ps: a szlávok mindig is kicsit durvábban űzték és űzik ezt a háború nevű sportot.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
A Bayraktarok szerepet a jelenlegi információk alapján szerintem nem lehet megítélni, a Javelinek tekintetében egyetértek veled de nyugodtan hozzá lehet tenni a Nlaw-t,a Panzerfaust, és a többi ATGM-t is mivel az Ukrajnába vezényelt orosz tankokon nincs APS így teljesen védtelenek az ATGM-l szemben bár a Javelinek ellen jelenleg nincs olyan APS ami megbízható védelmet nyújtanak....
Reaktiv páncélzatra gondolsz APS alatt? Mert T72 esek van reaktiv páncélzata úgy tudom, és T90 nek is. Azt írja a Bayraktarok csak ott használhatók ahol nincs légvédelem, mert látja a radar őket és lelövik őket aztán rakétával. Konkrétan eddig egy lelött Bayraktart láttam, persze ez nem jelenti hogy többet nem löttek le.
 
W

Wilson

Guest
igen,de pl nemrég volt hír arról hogy az oroszok telibetrafáltak vmi vezetési pontot,ott gondolom nem őrmestertől lefelé voltak katonák ,illetve az is elég hihetetlen hogy parancsnok nélkül csak úgy random elszaladgálnak az ukránok,vagy az lenne a bevett szokás a nyugatiaknál (tényleg komolyan kérdezem),hogy a vezérkar a harctértől távol telefonon/rádión értsd jól irányítja a hadmozdulatokat,mint Napoleon egy dombtetőről ?

nem lehetséges az a verzió,hogy bizony estek el ott ukrán főtisztek is,csak azt vagy eltitkolják az ukránok ? (az oka a titkolásnak érthető lenne,ezt nem is vitatom)
Lehet, hogy estek el ukrán fő tisztek a háborúban, de a nyugati és az orosz vezetési struktúra eltér egymástól, és azt sem lehet tudni, hogy milyen a morál az orosz haderőnél könnyen lehet, hogy az orosz magasrangú tiszteknek ezért is kell nagyobb kockázatot vállalni, amihez hozzájöhetnek a már korábban említett orosz kommunikációs problémák,is.

Annyit érdemes tudni hogy a nyugati vezetési struktúra nagyfokú döntési szabadságot,és önállóságot biztosít a különböző vezetési szinteknek....
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 329
2 379
113
És tényleg folytatódik a Kantemirovszkaja vesszőfutása Szumi környékén.
Az a harckocsi a videón egy T-80BVM... A saját elfoglalt tankjaikkal mennek az oroszok ellen.
azért az elég durva, hogy az eredetileg 300+ db számmal bíró Kantyemirovka már 70db körüli elvesztett T80-nál tart..... ez azért a morál-ra sem lehet jó hatással.....