[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 560
14 364
113
Ezt tudom.
A kis lámpa az az áttelepítésük okán pislákol.
Ilyeneket nem szokás csak úgy hozni, vinni, különösebb ok nélkül...
Azt azért Te is látod hogy az orosz megy......a nyugat meg benzinnel akarja oltani a tüzet.
Kb azt várom hogy csak azért is be akarják vinni a kritikus technikát, a " GROWLER"-ek fedezete alatt.
Aztán vagy bejön , vagy nem.
Usának mindegy, a mi konyhánkban akarják majd megerőszakolni egymást.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Tessék:

március 28., hétfő 21:16

Orosz hadifoglyok kínzásáról szóló kamu videók készítésére szólító állítólagos orosz parancs képe kezdett terjedni a Twitteren​


Az Anonymous tett közzé egy dokumentumot, ami állításuk szerint az orosz védelmi minisztériumból szivárgott ki. Hitelességét persze nehéz ellenőrizni, mindenesetre a New Voice Ukraine felelős szerkesztője, a New York Timesnak, az Altanticnak, az NBC-nek, Vice-nak, Politicónak is bedolgozó Nika Melkozerova is továbbosztotta, vagyis hitelesnek tartja.
A március 21-i keltezésű dokumentumon, amelynek hitelességét nem áll módunkban függetlenül ellenőrizni, Dmitrij Bulgakov tábornok, védelmiminiszter-helyettes aláírása látható, és az áll benne, hogy "a különleges művelet során fogságba esett katonáinak növekvő számával és az ukrán területen lévő hadifoglyokkal való jóindulatú bánásmód különböző médiumok általi közzétételével" kapcsolatban, tekintettel arra, hogy ez dezertálásra késztetheti az orosz katonákat, olyan videósorozatot kell "készíteni és terjeszteni", amely bemutatja "az ukrán fegyveres erők és nacionalista formációk katonai állományának sembertelen viselkedését" a hadifoglyokkal szemben. A feladat végrehajtásával a minisztérium "Információs Ellenintézkedések ás Álcázás Főcsoportfőnökségének" vezetőjét bízták meg.

A közösségi médiában március 27-én, vasárnap kezdtek oroszközeli forrásokból terjedni felvételek, melyeken állítólag ukrán katonák lábon lövik, majd megverik a fogságba esett orosz katonákat. Az ukrán hadsereg főparancsnoka egyből kamuvideókról kezdett beszélni, de Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója bejelentette, hogy kivizsgálják az eseteket, amelyek háborús bűncselekménynek minősülhetnek.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Soha nem voltam sorállományú... :D Viszont ezt a témát a továbbiakban ejteném, nem tartozik sem a topichoz sem senkire akire nem akarom.
A ruszofil mehet. :D Az AMD nem fun a Kalahoz képest, volt szerencsém éveken keresztül versenyszerűen is lőni vele. Az eredeti mart tokos AK47-nél jobb nem nagyon volt versenyen, picit megreszelt kakasakasztóval, kettős elsütéssel. :D Csak qrva nehéz :D
sorállományúak AMD-jével lőhettem, meg sima Kalával, igaz, akkor még suhanc voltam, a 80as évek elején, egy nagyon zárt üdülőhelyen, nekem a műanyag markolat jobban bejött.
azóta csak lőtereken volt szerencsém, de hát az nem terep.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 678
113
Ugy gondolod,lehet hogy fellépésük lesz?
Hát.
Én már egyszer beszartam, amikor az egész elkezdődött.
Aztán beszartam megint, amikor a Vagyim jött az atommal.
Aztán ismét, amikor az indiaiak beparáztattak, hogy X időpontig meneküljenek el
bármi áron Y városból.
Nem vagyok hajlandó megint bekakkantani.

De ez legalábbis egy olyan kis morzsa, ami nincs hypeolva -és talán épp ezért, akár egy erős nyom is lehet.
Nemde?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 203
66 996
113
Kb. 10 éve vagyok itt, bameg, mégsem a kopaszság jut erről az eszembe..., meg nem az időben öregebbség, hanem az észérvek... De sittesekkel voltam sorkatona, ott volt szokásos a testi kényszer, amikor nem is voltak észérvek. Nem voltam, vagyok csapott vállú gyíkember, ezért nagyjából ebből kimaradtam, de meg sem tudtam védeni másokat. Ez a mai napig, mint kudarc kísért.... Te ezt a szellemet hoznád vissza??? Legutóljára soros koromban oktattak ki erről, mint most Te... Az azért leeshetett volna, hogy azért ismerem az itt fórumozók munkásságát... !!! Tényleg így gondolod???
Leo, menj vissza farkast ölni puszta kézzel légyszi. :D
 
K

Kopi2000

Guest
"hidd el az eszembe jut, mikor a hóban feküdtem, kibizosított, csőre töltött AMD-vel, csak a célra várva. Ez azért egy életre beleég az emberbe, és ezért nem véletlen szerintem, hogy az itt jelen lévő volt vagy aktív katonák nem nyilatkoznak meg egy ilyen tabu témáról. Pedig ez a háború igazi arca."
Hát ez a fenti mondat számomra kissé úgy tűnt, mintha a saját háborús élményeidről szólna... Nem úgy tűnt, mintha a sorállományú őrségbeli élményeid lennének a leírás mögött... :D
Hogy én hol voltam harcérintkezésben azt konkrétan akkor sem fogom leírni, ha nagyon ittas állapoban írnék. :D 1991-ben Barcstól picit délebbre... Vagy nem. :D Az avatarom nyugodtan elrettenthet, bár nem ezért választottam, de lelked rajta.
Ami a tényleg megélt dolgokat illeti: nem kétlem, hogy arról írsz, de némi irodalmi színezettséggel, ami nem baj, de irodalmi Nobelt még nem adnék érte. Megértem a lelki problémáidat is a háborúval kapcsolatban, de ez itt elsősorban egy haditechnikai topic biztpol része, ahol mégiscsak az adott katonai konfliktus tényszerűen elemezhető hírei élveznének prioritást sorállományú élménybeszámolók helyett. Ennyi. Vitázni nem szeretnék, személyeskedni még kevésbé. Te legalább fogtál már a kezedben AK-t (Na jó, AMD-t :D ). (Az oroszbérencezést a továbbiakban nem javaslom a topicszabályzat miatt!)
OKÉ, Te nyertél... Én Letenyén hallottam a háború elején, a határállomás környéki harcok zaját. Nem akarok több lenni, ami, csak leírtam egy ember érzéseit. Végtelenül hálás vagyok a sorsnak, hogy a megfelelő pillanatban elvették a fegyverem... Ma más lenne a sorsom, és örökre megbántam volna azt, amit akkor éreztem... Nem akarok hős se lenni, vagyok, aki vagyok... A történetem csak annyiból lehet érdekes, hogy a legcivilebb, legtáposabb emberből is ki lehet hozni az állatot. És ehhez nem kell háborús tapasztalat sem.... Örülök, hogy élve megúsztad.... Az ismerőseim, rokonságom közül többen a temetőben maradtak.... Egyébként azt sem tudni, kiből, mit tudnak kihozni a körülmények.... Köszi a reagálásodat....
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 678
113
Azt azért Te is látod hogy az orosz megy......a nyugat meg benzinnel akarja oltani a tüzet.
Kb azt várom hogy csak azért is be akarják vinni a kritikus technikát, a " GROWLER"-ek fedezete alatt.
Aztán vagy bejön , vagy nem.
Usának mindegy, a mi konyhánkban akarják majd megerőszakolni egymást.
Én még vagyok olyan naív, hogy feltételezek olyat, amit 'ott fent' tudnak, nekünk meg lövésünk sincs róla.
Ha valóban eszkalálni fogják, arra egész biztos vagyok, hogy fel is vannak készülve.
Szerintem meg a Growlereket nem használnák ilyenre, az túl kevés, vagy ahhoz túl sok-ak.
 
  • Tetszik
Reactions: kriss02

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 938
11 593
113

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113
Kb. 10 éve vagyok itt, bameg, mégsem a kopaszság jut erről az eszembe..., meg nem az időben öregebbség, hanem az észérvek... De sittesekkel voltam sorkatona, ott volt szokásos a testi kényszer, amikor nem is voltak észérvek. Nem voltam, vagyok csapott vállú gyíkember, ezért nagyjából ebből kimaradtam, de meg sem tudtam védeni másokat. Ez a mai napig, mint kudarc kísért.... Te ezt a szellemet hoznád vissza??? Legutóljára soros koromban oktattak ki erről, mint most Te... Az azért leeshetett volna, hogy azért ismerem az itt fórumozók munkásságát... !!! Tényleg így gondolod???
Hogy lehettél sittesekkel sorkatona???
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 410
113
  • A Gazprom elnokének nyilatkozata a magyar és általában a KKE régió országaival kötendő szerződések során kialakított orosz álláspontról. Gusztustalan.
Itt a "barátságtalan" országokról van szó általában - mégcsak nem is KKE régió. OK, tekintsünk el attól, hogy ezen "kedves" országok az elmúlt 8 évben hullává szankciózták (ezeket tekinthetjük pl. "zsarolásnak"?) Oroszországot. Az utóbbi egy hónap szankcióitól is javarészt tekintsünk el. Az ilyen 300 Mrd USD lefoglalásról, orosz állampolgárok tulajdonának zárolásáról stb. stb. Persze figyelembe lehetne venni ezeket is, mert azért vegyük észre "jogalapja" lett volna már csak ezek alapján is szankciózni ("zsarolni"), de mégsem tették ...

Egyetlen dolgot vegyünk figyelembe mindössze - ezért is volt az utóbbi egy hónappal kapcsolatban a "javarészt" kitétel. Ez pedig egyes orosz bankok ellehetetlenítése orosz piacokon illetve SWIFT -ről kizárás hasonlók. Valutapiacoktól elzárás stb. Folyamatos fenyegetés ezek teljessé tételéről. Az orosznak lépnie kellett, hiszen "ingyen" mégsem szállíthat ...

Ugye a szerződések tartalmilag változatlanok, az árképzést is ideértve - egyetlen dolog változott: a fizetési pénznem. Most komolyan a rubeltől van ez a nagy betojás? :)

  • Az azeri gáz EU-ba történő szállításának akadályozása.
  • A Nabucco vezeték projekt akadályozása.
Az azeriek annak adják el a gázukat akinek akarják. Bármennyire is fáj Neked. Amennyiben az orosznak adják el, akkor annak adják el. Evvan ...

Egyébként a régióban sokan keresztbefeküdtek különféle gázvezeték projekteknek - pl. USA, törökök vagy éppen a bolgárok. Apropó orosz gáz - az Északi Áramlat 2 -nek is az USA feküdt keresztbe folyamatosan emlékeim szerint ... Az oroszok viszont építettek is - történetesen most is jön orosz gáz délről.
  • Az EU-ba irányuló gázszállítások csökkentése tavaly novembertől, annak érdekében, hogy a német (EU) tárolók töltöttsége minél alacsonyabb legyen télen, a háború és a fűtési szezon idején.

Az orosz annyit szállít amennyit rendelnek tőle - a szerződött áron. Az, hogy ki hogy nyerészkedik a gáztőzsdén az nem az ő bizniszük ...



Hogy is volt? Moldávia extra kedvezményes gázárral megy (mivel nem a "leggazdagabb" vidék Európában). Aztán nem fizet a gázért. Cserében fröcsög meg acsarkodik. Mit csinál az orosz? Tárgyal - fizetéskönnyítésről, halasztásról akármiről. Elérkezik az új szerződés ideje. Moldávia fröcsög és acsarkodik továbbra is. Az orosz meg az ajánlatában ad egy "normál" díjszabást Nekik ...

Hát igen, ez egy baromi nagy zsarolás volt ... :)

Egyébként szigorúan elméleti alapokon - egy ennyire "unióbarát kormánynak" miért nem az EU fizeti a különbözetet? Miért kell ezt az orosznak állnia? Egyébként ahogy írod is - az orosz még alternatívát is ajánlott ...
Nincs összefüggés a válaszaid és a véleményem között, de had reagáljak.
  • A szankciók nem csak úgy lettek. Azoknak oka volt: A nzetlpzo jog megsértése, Budapesti memorandum, stb.
  • A szankciók addig mennek, míg Oroszország abba nem hagyja a háborút. Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogyha igazatok van, és a nyugat szeretné tönkre tenni Oroszországot, akkor fontos, hogy ne fejeződjön be a háború. Ne hagyja abba, hisz így lehet tartósan fékezni, szegenyiteni.
  • A rubel elszámolás erősítené a rubelt, gyengítené a szankciók hatását. Nem félnek tőle, elősegítheti a háború befejezését, ha nem fizetnek, hisz az orosz felmondja az eredeti megállapodásokat.
  • Az energia piaci harc a nagyhatalmak eszköze, ez nem újdonság. Az orosz törekvés az egyoldalú kiszolgáltatottságra irányult, az USA ezt akadályozta. Persze egy köcsög az USA is, ezt is tudjuk, de most pont az orosz játszott ellenünk, magyarok ellen.