[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
Nem konkrétan az orosz-ukrán háboruval kapcsolatos:

Amikor az oroszországból szerbiába menekült oroszoknak vissza köszön az orosz propaganda. :D

"Több mint ezer kilométert utazott Szerbiába, ahol a 41 éves korábbi utazási ügynök olyan helyzetben találta magát, hogy úgy érezte nem sikerült megszabadulnia az orosz propaganda hosszú karmai közül – írja a Moscow Times az Oroszországból Szerbiába menekült oroszok helyzetét bemutató riportjában.
Belgrádban olyan emberekkel találkozott, akik teljes mellszélességgel támogatják Vlagyimir Putyin orosz államfő politikáját, beleértve ebbe az Ukrajna ellen indított háborút is. Egyes helyiek azonnal biztosítottak róla, hogy Oroszországot támogatják a háborúban, amikor kiderült, hogy Moszkvából jöttem – mondja Marina. Ezzel valamiféle együttérzésüknek kívántak hangot adni, amivel azt a háborút támogatják, aminek következményei miatt ő elhagyta a hazáját.

Az oroszok többsége azért települ át Szerbiába, mert Putyin háborúja katasztrofális helyzetet okoz Oroszországban. Eközben a szerb lakosság többsége támogatja a hivatalos orosz politikát, részben azért, mert sokan emlékeznek még arra, hogy az 1990-es években a NATO bombázta az országukat, miután Koszovóban humanitárius katasztrófa alakult ki a szerb-albán ellentétek miatt."

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/szerbia-orosz-ukran-haboru-oroszok-kivandorlas.748957.html


Hát itt szerbiában elég nagy Putyin támogatottsága szerintem is. Peldául nem egyszer volta a háború kitörése óta orosz barát tüntetés se
Délután tüzifa hordás volt otthon, nem győztem visszaolvasni a fórumot aztán, most értem a végére nem rég.
 
W

Wilson

Guest
Orosz helyzetkép...


3099856_900.jpg



Röviden Ukrajnáról. 28.03.2022

1. Mariupol.
A takarítás folytatódik. Egyszerre több területen is komoly előrelépés tapasztalható. Lelőttek egy AFU Mi-8-as helikoptert az Azovi-tenger felett, amely nyilvánvalóan Mariupolból akart felvenni valakit, mielőtt a bekerített csoportot megölték.
Nyilvánvalóan nem lesz Mariupol blokádja. A kérdés már csak az, hogy Azovsztalt ugyanúgy fel fogják-e mossák, mint a várost, vagy feláldozzák az üzemet, hogy minimalizálják a saját veszteségeiket.Kadirov és a 8. hadsereg parancsnoka találkozóján Kadirov szerint Azovsztal szétzúzása 2 napot vesz igénybe, a "felmosás" pedig 3-4 napot.

2.Ugledar irány.
Harcok Szlavnoe és Novomikhailovka térségében. Az elmúlt napokban az ebbe az irányba történő csoportosulás erősödött, így 1-2 napon belül további előrenyomulás várható a Marinka-Kurakhovo útvonal felé.

3. Marinka.
Harcok a halomsíkság területén. A haladás még mindig elég lassú, de az ellenség fokozatosan visszavonul, és már elvesztette az erődített terület egy részét.

4.Avdeevka.
Avdejevka maga - nincs jelentős változás. Harcok Novobakhmutovka és Novoselovka közelében a New Yorkhoz vezető utakon.

5.LNR.
Szeverodonyeck - nincs jelentős változás. Lysychansk - hasonló.
Rubizhne déli kerületeiben harcok folynak az ellenséges DRG-kkel. Maga a város állandó bombázásoktól szenved.
Némi előrelépés tapasztalható Popasna területén és magában a városban, de természetesen korai lenne még az ellenőrzésről beszélni.

6. Izyum.
A Donyec folyó déli partján folytatódik az erők felhalmozódása, és egyre nagyobb nyomás nehezedik az ukrán fegyveres erők Szlovjanszk irányában lévő állásaira. Barvenkovótól északkeletre is komoly harcok folynak.

7.Harkiv.
Nincs jelentős változás. Harcok a várostól északra és keletre. A legtöbb harc Harkiv külvárosában zajlik. Magába a városba ritkábban repülnek. Az AFU Csugujev csoportosulása ellen csapásokat mérnek.

8.Chernihiv-Sumy.
A nyomás Csernyihivre egyre fokozódik, az ellenség az elmúlt napokban súlyos veszteségeket szenvedett és teljesen visszavonult a városba. Szlavuticsban még nem alakult ki az orosz közigazgatás, a város, akárcsak korábban Energodar, eddig csak a bejáratnál kapott útzárat. Sumy változatlan. A harcok folytatódnak Akhtyrkától északra, Trostyanec város közelében.

9.
Bucha-Vorzel-Gostomel nincs változás. Az AFU állítása szerint az RF fegyveres erői továbbra is megpróbálnak délre, Vaszilkiv felé előrenyomulni. Irpen részben az Orosz Föderáció fegyveres erői, részben pedig az AFU ellenőrzése alatt áll. A város egy része nem áll senki ellenőrzése alatt. A harcok során maga is súlyosan megsérült.

10.Nikolaev.
"A Herszon elleni támadás Csernyóbajevka MLRS-ekből történő válogatás nélküli lövöldözésben és egy gépesített csoport gyalogsággal támogatott támadási kísérletében nyilvánult meg Herszon irányába. A sztyeppén a csoportot tüzérség kezdte fedezni, és veszteségekkel gurult vissza Nyikolajevbe.
Ezen kívül az orosz fegyveres erők is jól lecsaptak Mykolaiv külterületén, több ágyút és MLRS-t megsemmisítve, ahol az AFU-nak is voltak veszteségei, ami után Mykolaivban sürgősen vért gyűjtöttek. Az "offenzíva" pontos áldozatainak száma nem ismert. Talán Kim blogger mesél majd róla, miután befejezte a kebabevést az üdülőhelyen.

Colonelcassad
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Svédország most nem akar annyi menekültet befogadni, mint 2015-ben

Svédország miniszterelnöke, Magdalena Andersson kijelentette, el kell kerülni a 2015-ös menekültválság megismétlődését – írta az NTV német hírportál. Az Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott berlini sajtótájékoztatón a svéd miniszterelnök elmondta, 2015-ben az Európába érkezők 12 százalékát fogadta be Svédország, a jelenlegi helyzetben pedig „ilyen léptékben ezt nem tehetjük meg újra”. Hozzátette, ezért csak korlátozott számú ukrán menekült fogadását tudja vállalni Svédország, elkerülve, hogy ismét a háborús menekültek egyik legfontosabb befogadóországa legyen.

Elegük van belőlük. Látványosan csökkent a közbiztonság azóta.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 403
23 338
113
Ukrán bank 100 ezer rubelt fizet minden orosz katonának, ha felszereléssel együtt megadja magát.
Utána szabadon választhat, hogy a golyó általi halált választja, vagy inkább hagyja magát agyonszúrni! :confused::confused::confused:
Én az orosz parancsnokok helyében levetíteném ezeket a kis videókat minden orosz katonának, mert így biztos nem akarnak fogságba esni (szökni meg nem nagyon tudnak, mert akkor ugyan ez jár csak a saját egyságeiktől)
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Klevanban csúnyán ég valami



Ami érdekes, hogy Luck-Lvov környékén az elmúlt napokban elég látványosan kapnak lángra az üzemanyagtárolók meg depo -k. Most meg ez a Klevan ...

Nem lehet, hogy ez a mostani bejelentés azzal, hogy a Kramatorszk környéki katlanra koncentrálás csak elterelés volt? Úgy értem akik arrafelé matatnak azok haladnak a saját tempójukban. Igaz, az északi határnál leginkább csak fehéroroszok vannak meg tartalék (igaz, a jobb fajtából). Nomeg most Harkov környékéről is vonnak ki erőket az oroszok ...

Igazából már a bejelentés óta motoszkál bennem, hogy rápróbálnak erre a Luck-Lvov vonalra is. Még csak város ostromok se nagyon kellenének - elég lenne némi blokád meg, ha az ipari területeken mondjuk lebontanának minden "mikiegeres kulcstartónál bonyolultabb dolgot gyártó" üzemet például. Ugye akkor nem Kelet-Ukrajna városokat kellene csak abajgatni - illetve akár a tárgyalásokon is lehetne némi alap, továbbá a nyugati fegyverszállítmányok meg zsoldosbázisokat is lehetne blokkolni meg masszírozni ... Nomeg persze lehűtené ezeket a "békefenntartó" missziós ötleteléseket is ...
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Az egyébként megan az orosz normalitást

Mondjam, hogy a volt nejem meg volt Szibériában, a Jenyiszej mellett? Óvodát építettek, 5 hétig, emlékezetből, mert nem voltak tervek, mert azokat már elhasználták WC papír helyett. És ez nem vicc, hanem igaz történet. A diái megvannak máig a tajgáról, a faházakról és a vízlépcsőkról... A virtuális valóságot az internet korában jól el lehet építeni, csak célcsoport kell, mondjuk a városiak, akkor még kamuzni sem kell sokat. De egy volt munkatársam járt a moszkvai Gazprom felhőkarcolóban is.... Mesélt meredek dolgokat....
Nem is volt felhőkarcoló?!
 
  • Tetszik
Reactions: Ursula

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Költői kérdés volt. :)

Szerintem ez állhat mögötte:

Egy időben még maguk az ukrán harckocsizók is elismerték, hogy az Oplot egy nagyon „nyers” tank. Ez ismét beigazolódott a Strong Europe Tank Challenge - 2018 versenyeken.A T-84-esek ott egyszerűen szétestek, nehéz megmondani, mi nem romlott el a harctérben: a tűzvezérlő rendszer, a stabilizátorok, a töltő. Ennek eredményeként a lövészetek során a lövedékek általában elrepültek a célok mellett.

Ezért az "Oplotok" egyes katonai egységeknél oktatási felszerelésként szolgáltak. Most úgy tűnik, egyszerűen félnek használni őket valódi csatákban - ki merne józan eszével harcba szállni egy harckocsival, amelyen bármelyik pillanatban tönkremehet a célzórendszer vagy a löveg?
Lehet ebben is igazság (ennek most nem néztem utána). Mindenesetre az oroszoktól még két típust (egyik pontosabban egy típusváltozat) nem lehetett látni: T-90M/AM és T-14. Utóbbi nem bevethető, előbbi viszont igen. Kíváncsi vagyok, ki merik e vinni.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Ami érdekes, hogy Luck-Lvov környékén az elmúlt napokban elég látványosan kapnak lángra az üzemanyagtárolók meg depo -k. Most meg ez a Klevan ...

Nem lehet, hogy ez a mostani bejelentés azzal, hogy a Kramatorszk környéki katlanra koncentrálás csak elterelés volt? Úgy értem akik arrafelé matatnak azok haladnak a saját tempójukban. Igaz, az északi határnál leginkább csak fehéroroszok vannak meg tartalék (igaz, a jobb fajtából). Nomeg most Harkov környékéről is vonnak ki erőket az oroszok ...

Igazából már a bejelentés óta motoszkál bennem, hogy rápróbálnak erre a Luck-Lvov vonalra is. Még csak város ostromok se nagyon kellenének - elég lenne némi blokád meg, ha az ipari területeken mondjuk lebontanának minden "mikiegeres kulcstartónál bonyolultabb dolgot gyártó" üzemet például. Ugye akkor nem Kelet-Ukrajna városokat kellene csak abajgatni - illetve akár a tárgyalásokon is lehetne némi alap, továbbá a nyugati fegyverszállítmányok meg zsoldosbázisokat is lehetne blokkolni meg masszírozni ... Nomeg persze lehűtené ezeket a "békefenntartó" missziós ötleteléseket is ...
Nem olyan egyszerű ez... Lehet ebben is realitás (és van benne valamennyi ráció), de másfelöl van kockázata is, hiszen közelebb mennének a harcok a NATO és az EU határához (és akkor a menekülési útvonalakról, amiknek a a fő irány, vagy a fegyver és önkéntes/zsoldos szállítmányokról nem is beszélek...)... A lengyelek közvetlen közelében folynának a harcok, és benne lehet az is a pakliban, hogy kockázatosabbnak vélik emiatt az oroszok. Nem tudjuk pontosan, hogy mi a rendeltetése a még (legalábbis többségében) be nem vetett Délnyugat-Belorussziában várakozó erőknek... Szerinted ölbetett kézzel nézni végig a Nyugat, hogy minden eddigi erőfeszítéseik csorbulnak? Majd kiderül.
 
  • Tetszik
Reactions: ghullaire and dkes

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
263
1 018
93
Látom nagyon megy a csecsenek és a többi kaukázusiak propagálása orosz részről (főleg az előbbieké).. Jobban mint akármilyen más (főként etnikai) orosz alakulaté/egységé...

Lehet ebben is logika...

Arab országok felé hithű szunnita muszlim imádkozó emberekről képet és videőt mutatni nem ötlet, valljuk be.
 
  • Tetszik
Reactions: kriss02