[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113
.
.
öszinten szolva a haboru elött azt hittem, hogy siman tudjak, de latva az esemenyeket, elbizonytalanodom. Nem ertem, miert jo nekik, hogy kudarcokkal, vesztesegekkel lejaratjak magukat, a hadiiparukat, a szövetsegeseik az oroszok erejebe vetett hietet, stb.
Persze lehet, ez valami hatalmasnagy titkos terv, es minden kiforogja magat nekik jora, de egyelöre akkor is inkabb eredmenytelensegnek tunik.

Ha csak ezt a topikot nézed itt is rengeteg a dezinfó. Itt is csak találgatunk hogy igazából mi is történik. Talán tisztább lesz a kép ha véget ér a háború és tisztázottak az elért célok.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 184
113
Érnek a szankciók is.

Lassan a háború kezdete előtti árfolyamra visszaerősödik a rubel.
Március 6-án 1 dollárért 135 rubelt adtak.
Március 17-én 107-et.
Mai napon, azaz március 31-én 81!! rubelt.
Kíváncsi leszek meddig megy a rubel.

USD/RUB chart
Szerintem tovabb nem, megallitottak most ezzel a Gazprombankos dologgal. Az utobbi egy honapban meg kereskedelem hijan mindegy hogy mennyi volt, ugyse ment be semmi cucc nyugatrol.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 073
32 570
113
Szövetségeseink évekig harcoltak. (jó, a franciáktól többet reméltünk, de nekik is nehéz volt).
Én sem tudok Lengyel zászlóról. De az 1. és a 2. szárazföldi hadseregünk vonult be Berlinbe, a szovjetekkel együtt.

A 2. hadseregetek nem vonult be Berlinben, hanem április utolsó hetében Bautzennél elszenvedte a németek utolsó győzelmét a háborúban, 18 ezres emberveszteséggel (ebből 5 ezer halott). Ezután Prága irányába küldték őket, bár már nem értek oda a német megadás előtt.

 
W

Wilson

Guest
Érnek a szankciók is.

Lassan a háború kezdete előtti árfolyamra visszaerősödik a rubel.
Március 6-án 1 dollárért 135 rubelt adtak.
Március 17-én 107-et.
Mai napon, azaz március 31-én 81!! rubelt.
Kíváncsi leszek meddig megy a rubel.

USD/RUB chart
Majd kiderül eddig főleg azért erősödött a rubel mert Putyin bejelentette az orosz gázt rubelért különleges hadműveletet, de a legújabb hírek szerint lehet , hogy visszavonulót fújnak ez ügyben Moszkvában...
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 246
67 214
113
Ramzan Kadirov csecsen vezető, Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb szövetségese nem örül annak, hogy az orosz haderő kivonul Kijev és Csernihiv térségéből és tárgyal az ukránokkal; arra kérte az orosz elnököt, hogy „engedje, hogy a katonák befejezzék a munkájukat" - írja a RIA Novosztyi nyomán a Portfolió.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/241717/
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 718
55 656
113
Úgy látom az ujsâghirekböl, hogy egyes orszâgok fizethetnek tovâbbra is euróban a Gazpromnak, és az konvertâlja a vètelárat központilag rubelre.
Nem tudom, a háború elött ez hogyan volt.Lehet, hogy a Gazprom megtartotta az eurót.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
.
.
Itt rengeteg a tevedes, nagy a kavarodas.
.
Ausztriaba a nemetek csak bevonultak, kb puskalöves nelkul, a helyi lakossag nagy reszenek egyetertese mellett. Erdemi ellenallo mozgalom kesöbb se volt.
Csehszlovakiat a nemetek, az olaszok es a "szövetsegesek" Munchenben szo szerint felosztottak targyaloasztal mellett.
Titeket a nemet tamadas utan az angolok es a franciak csak latszatbol vedtek egy haduzenettel, de semmit nem csinaltak, es ha Hitler leallt volna a lengyel hadjarat utan, a szövetsegeseitek egy idö utan siman lenyeltek volna, hogy ti megszuntetek.
Ti nem ertetek el Berlint, a lengyelek semmit se ertetek el. Berlint az oroszok ertek el, miutan a varos szeleröl vegigneztek a varsoi gettolazadas nemet levereset.
A nemetek felett se gyöztetek, maximum örultök annak, hogy masok gyöztek a nemetek felett.
A 70-80-as evekben nem volt ott olyan nagy harc, maximum a lelketeknek könnyebb azt hinni, hogy olyan nagyon fegyverrel harcoltatok az oroszok ellen. Fegyverrel 56-ban Budapesten harcoltak az oroszok ellen, esetleg 68 Csehszlovakia meg komolyanvehetö dolog. Ti a 80-as evekben kispolszkikba zsufolodva jartatok a gazdagabb KGST orszagokat, pl Magyarorszagot, es toltatok azt, amit azota a kinai piacok csinalnak.
.
Viszont erdekes latni, hogy tanitjak a lengyelek a törtenelmet maguknak, es ket megszallasbol hogy hozzak ki, hogy 40 ev harc aran ök nyertek mindenki felett. :) :) :) Amit lerital fent, az klasszikus törtenelemhamisitas, de minimum sulyos önbecsapas. Az egesz szöveged olyan, mint amikor az ovodaban a kissractol elveszik a labdat a nagyobbak es elmennek, majd a kisgyerek mergeben ujra es ujra lejatssza fejben az egeszet, es a vegen mar ugy erzi, hogy tulajdonkeppen ö gyözött, mert egy labda aran elkergette a nagyobbakat. :) :)
Tudom, hogy Austria nem bánta, hogy meghóditják, de ez nem változtat a lényegen.
De a csehek már harcoltak, ha nem is sokat, de ekkor még senki sem segitett nekik (mi sem, de nem is voltunk a szövetségesük).

Nem igaz, hogy a szövesegeseink semmit sem tettek, nélkülük nem tudtuk volna legyőzni a németeket, hiszen még a szovjetek is hátbatámadtak. Egyszerüen nem tanultál lengyel (vagy angol) történelmet. Vagy téged csak sért, hogy minket nem árulnak el a szövetségeseink, titeket meg igen. De ennek az az oka, hogy rossz szövetsegeseket szoktatok választani.

Tudom, hogy a legtöbb ember meg azt sem tudja Magyarországon, hogy nem csak az oroszok értek el Berlint.
Hogy nem győztuk le a németeket? Mi vagyunk az egyetlen nép amelyik az elsőtöl az utolsó napig harcolt ellenük (a franciak elég hamar kiestek, az usa meg nem egyböl csatlakozott, a szovjetek meg évekig mellettük harcoltak ellenünk vagy a finnek ellen). Esetleg meg az angolok azok akikre mondhatjuk, hogy végig küzdöttek (csak a légicsata tartott egy évig).
Oroszok (szocialisták) terejsztik, hogy azért kellene utalnunk a nyugatot mert nem segitett nekünk az oroszok ellen. De ez furcsa logika.

Ahogy irtam is, a 70-es években nem volt fegyveres harc. Elötte volt föleg.
Nagyon irigy vagy, hogy a két ország kb. ugyanonnan indult, de Lengyelország ma erös es gazdag, a németek már nem ellenfél nekünk (ezért nem is utáljuk öket már), hadseregük romokban, (bár hadiiparuk erös) max az orosz atomtol kell tartanunk.

Sért téged, hogy a szocializmusban szegenyebbek voltunk most gazdagabbak. De errol nem mi tehetünk.
Én örülök, hogy Magyarország is egyre gazdagabb es erösebb, nem értem, hogy te miert irigykedsz. Inkabb örülnötok kellene egy olyan szövetségesnek akinek hadserege egyik legerősebb Europaban (csak az orosz atomtol kell tartanunk, mástol nem).
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Azért nem érted, mert rossz az adatod.
1. Lengyelországot nem dobta senki sehova, nem lett nyugatra tolva, ahogy Magyarországon sokan hiszik. Ezt a szocialisták tanitották, nem igaz. Lengyelországnak 3 határát: az északit, a nyugatit es a délit a lengyel hadsereg jelölte ki, pont ott ahol akarta. Csak a keleti hatarnál kellett alkudoznunk, az oroszokkal, azt lengyel és orosz politikusok jelölték ki: nem is jo, de nem is rossz. A keleten elvesztett területek csak annyira fontosak nekünk mint nektek Horvátország: csak egy nagyon kicsit. Nem Erdély.
2. A szövetsegeseink sosem árultak el minket. Azt csak a szocialisták tanitották, ma a liberálisok terjesztik. Mi egy folyamatot látunk: Hitler megtámadta Austriát, senki sem segitett nekik. Aztán a cseheket, senki sem segitett nekik. Aztan minket es a szövetségeseink segitettek nekünk. 2 hét múlva a németek szövetsegesei az oroszok hátbatámadtak minket, igy nekünk 5 évbe telt mire elértük Berlint, de elértük. Végig együttmüködtünk az angolokkal, amerikaval. A RAF adta a pilotáinknak a gépeket, a kikötöket a hajóinknak, mindent. Majd miután győztünk a németek felett, jöttek volna az oroszok. De arra mar nem volt senkinek sem ereje (angoloknak sem, franciaknak sem, nekünk sem) hogy csak fegyverrel verjük le őket is. Ezért a harc 3 fronton történt: gazdasági, kulturális és katonai. Angliában képzett katonáink meg a 60-as években is öltek komunistákat Lengyelországban, de egyre kevesebbet tudtunk. A 70-es években csak kulturalis (II. János Pál papa!) es gazdasagi fronton ment a harc, de vegig kaptuk a támogatást nyugatrol, pénzt, diplomáciat, ebben az időben a Lengyel Katolikus Egyház képviselte nyugaton Lengyelországot, mert Varsóban az oroszok voltak hatalmon. A 80-as években megint jöttek a fegyverek: a komunista párt központjait felgyujtották, rendőröket megöltek. De ekkor még nem győztünk. Majd 89-tol mennek el az oroszok. Ekkor fejeződött be a harc. Szövetségeseink végig támogattak minket, ahogy mi is mindig támogatjuk őket, minden esetben.
Az, hogy oda lettetek dobva koncnak, nem a határok kijelölésére vonatkozott, hanem arra, hogy a szovjet érdekszférába kerültetek a kommunista terror alá.

Magyarán ti azt kaptátok az amerikaiaktól győztesként, mint mi vesztesként. Holott az egész második világháború azért tört ki, mert a ti biztonságotok garantálva volt. Egyszerűen nem értem, hogy miért fogadjátok el azt, hogy a németek alól felszabadítottak, de a szovjet alól nem.

Kezdjük ott, hogy miért csak a németnek üzentek hadat az angolszászok? Hiszen Sztálin ugyanúgy lerohanta az országotokat. Az egyik ellenségetekkel már az elejétől kezdve szövetségben voltak az angolszászok.

Az pedig nem igaz, hogy a nyugatnak ne lett volna ereje felszabadítani Lengyelországot a szovjet rémuralma alól. Először is az USA akkor már atomhatalom volt, a világ első számú és vitathatatlan ura. Másrészt a szovjet hadianyag jelentős része az usa lend-leaseből származott. A szovjetet a németek egyedül tönkreverték volna, ha nem kapnak segítséget a nyugattól. Esélyük nem lett volna az usa és a nyugat ellen, addig, amíg a szovjet atomfegyver nem készült el.

Ez amit a kettes pontban ideírtál, csak egy gyenge kísérlet ennek az ellentmondásnak a feloldására. Ha az angolszászok valóban szövetségesként tekintettek volna rátok, akkor nem hagyták volna annyiban, hogy Sztálin rémuralma alá kerüljetek.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
A 2. hadseregetek nem vonult be Berlinben, hanem április utolsó hetében Bautzennél elszenvedte a németek utolsó győzelmét a háborúban, 18 ezres emberveszteséggel (ebből 5 ezer halott). Ezután Prága irányába küldték őket, bár már nem értek oda a német megadás előtt.

Lehet, hogy igy van. A lenyeg, hogy Berlin elesett vegul, nem tudtam fejbol a seregek szamat.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 530
12 943
113
Szerintem tovabb nem, megallitottak most ezzel a Gazprombankos dologgal. Az utobbi egy honapban meg kereskedelem hijan mindegy hogy mennyi volt, ugyse ment be semmi cucc nyugatrol.
Félreérted. Irónia a szankcióérés. Ebből az látszódik, hogy ha így halad, sz@rt sem értek.
Gyakorlatilag már majdnem háború előtti szintre visszaerősödött. Még lehet úgymond át is fordul. Akkor meg nettó megszivatta magát eu/usa
 

ikovics

Well-Known Member
2020. február 25.
70
335
53
Tudom, hogy Austria nem bánta, hogy meghóditják, de ez nem változtat a lényegen.
De a csehek már harcoltak, ha nem is sokat, de ekkor még senki sem segitett nekik (mi sem, de nem is voltunk a szövetségesük).

Nem igaz, hogy a szövesegeseink semmit sem tettek, nélkülük nem tudtuk volna legyőzni a németeket, hiszen még a szovjetek is hátbatámadtak. Egyszerüen nem tanultál lengyel (vagy angol) történelmet. Vagy téged csak sért, hogy minket nem árulnak el a szövetségeseink, titeket meg igen. De ennek az az oka, hogy rossz szövetsegeseket szoktatok választani.

Tudom, hogy a legtöbb ember meg azt sem tudja Magyarországon, hogy nem csak az oroszok értek el Berlint.
Hogy nem győztuk le a németeket? Mi vagyunk az egyetlen nép amelyik az elsőtöl az utolsó napig harcolt ellenük (a franciak elég hamar kiestek, az usa meg nem egyböl csatlakozott, a szovjetek meg évekig mellettük harcoltak ellenünk vagy a finnek ellen). Esetleg meg az angolok azok akikre mondhatjuk, hogy végig küzdöttek (csak a légicsata tartott egy évig).
Oroszok (szocialisták) terejsztik, hogy azért kellene utalnunk a nyugatot mert nem segitett nekünk az oroszok ellen. De ez furcsa logika.

Ahogy irtam is, a 70-es években nem volt fegyveres harc. Elötte volt föleg.
Nagyon irigy vagy, hogy a két ország kb. ugyanonnan indult, de Lengyelország ma erös es gazdag, a németek már nem ellenfél nekünk (ezért nem is utáljuk öket már), hadseregük romokban, (bár hadiiparuk erös) max az orosz atomtol kell tartanunk.

Sért téged, hogy a szocializmusban szegenyebbek voltunk most gazdagabbak. De errol nem mi tehetünk.
Én örülök, hogy Magyarország is egyre gazdagabb es erösebb, nem értem, hogy te miert irigykedsz. Inkabb örülnötok kellene egy olyan szövetségesnek akinek hadserege egyik legerősebb Europaban (csak az orosz atomtol kell tartanunk, mástol nem).

Pár kérdés a fentiekhez:

- Ha a franciák kiestek akkor a lengyelek miért is nem?

- Ha az angolok és a franciák nem csak röplapokat dobálnak 39 szeptembertől hanem a majdnem üres német frontot megtámadják, miközben a német hadsereg 90%-a lengyelországban harcolt, az nem lett volna jobb Lengyelországnak? Megvárták míg Lengyelországnak vége. Véginézték.

- Ki győzte le a németeket? Hol fordult meg a német hadiszerencse?
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
Kiszivárgott: a gázszállítás teljes leállítását is mérlegeli az EU felé a Gazprom

"A Kommerszant ugyanis névtelen forrásból úgy értesült, hogy

a Gazprom azt a lehetőséget is mérlegeli, hogy teljesen leállítja a gázszállításokat a barátságtalan országok felé és vizsgálja ennek következményeit"

Nem úgy volt h nem lehet csak úgy elzárni gáz?