[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Az orosz csapatok fő erőfeszítései a megszállt határok megtartására, az offenzíva egyes területeken történő folytatásának előkészítésére, valamint a Donyeck és Luhanszk régiók területe feletti teljes ellenőrzés megteremtésére összpontosulnak.

Forrás: a ZSU vezérkarának napi közleménye.

"Az ellenség lépéseket tesz az Orosz Föderáció fegyveres erőinek koncentrációjának és csoportjainak kialakítása érdekében, hogy támadást folytasson a nyugati műveleti zónában. Az ellenséges csapatok és felszerelések vasúton történő szállítását jegyezték fel a Belarusz Köztársaság területéről az Orosz Föderáció területére.

Továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy az ellenség rakétafegyvereket vet be államunk védelmi és ipari létesítményei és logisztikai infrastruktúrája ellen.

Az orosz fegyveres erők további egységeit helyezik át ukrán területre, hogy harci műveleteket hajtsanak végre. Jelenleg egyes ellenséges egységek már kimerítették a tartalék képességüket."

Részletek: A volinyi szektorban az ellenséges erők összetételében és pozíciójában nem történt jelentős változás. Az ellenség folytatja a demonstratív akciókat a megadott irányba.

A Poliszja szektorban az ellenség fő erőfeszítései a csapatok ukrán területről való kivonására, harckészültségük helyreállítására és esetleg más szektorokba való átcsoportosítására irányulnak. Az ellenség különösen a 35. és 36. általános hadsereg egységeit és a 76. légideszant hadosztály légideszant csapatainak egységeit mozgatja ki a Polisie műveleti területéről.

A csapatok kivonulásának biztosítása érdekében a megszálló erők tüzérséggel lövik az Ukrán Fegyveres Erők egységeinek állásait, és a nemzetközi egyezmények által tiltott eszközökkel távolról támadják a terepet.

A vezérkar közlése szerint a kritikus helyzet miatt Olekszandr Sanczyk altábornagy, a hadsereg parancsnoka személyesen felel a 35. hadsereg egységeinek kivonásáért.

A rendelkezésre álló információk szerint az Ukrajna elleni hadműveletek során a 29. hadsereg 36. Önálló Gépesített dandár 1. gépesített zászlóaljának (m/hr 06705, Borzja) veszteségei meghaladták a személyi állomány 60%-át.

Az ellenség az északi szektorban a 2. és 41. hadsereg, valamint a Központi Katonai Körzet 90. páncéloshadosztályának különálló egységei révén tevékenykedik.

A megszállók továbbra is blokád alatt tartják és tüzérségi támadásokat hajtanak végre Csernyihiv ellen. Elsáncolják magukat a megszállt vonalakon. Az ellenség UAV-t használ felderítésre és a tüzérségi tűz megerősítésére.

A Brovary szektorban az ellenség folytatja egységeinek visszavonását, feltehetően az Orosz Föderációval határos területekre.

Az egységek egy része a közlekedési összeköttetések közelében és a megszállt települések megközelítésénél lévő állásokon és ellenőrzőpontokon marad. Emellett földterületekre és polgári objektumokra való behatolással is "foglalkozik".

A Slobozhansky vonalon az ellenség továbbra is folytatja Harkiv városának tüzérségi ágyúzását.

A Szlovjanszki feszültségen az ellenség továbbra is túlterheli a csapatokat, és a kijelölt egységek lőszert, üzemanyagot és hadianyagot pótolnak.

Az ellenség fő erőfeszítései Popasna és Rubizhne lakott területeinek ellenőrzés alá vonására, valamint Mariupol városának elfoglalására összpontosulnak.

Az ellenség harcirepülőgépekkel aktív légicsapásokat hajtott végre a csapatok és a Lysychansk, Rubizhne, Popasna és Kremlinna települések közelében lévő célpontok ellen. Az ellenség megpróbálta megkerülni az egységeinket, sikertelenül.

Megerősíti a Donyecki-szorosban való beékelődését. A Rovenky pályaudvarra páncélosokat és felszerelést szállító konvojok érkezését észlelték.

A Mariupol elleni támadás folytatódik.

Az ellenség arra összpontosította erőfeszítéseit, hogy a Novozlatopil és Ljubimivka települések közelében elfoglalt állásait megtartsa.

A Tavrijszki-szoroson, Novoj Kakhovka térségében az ellenség logisztikai bázist létesített. Aktív műveletek nem folynak.

A Pivdenno-Buzszkij-szoroson az ellenség a harckészültség megújítására irányuló akciókat folytat. Folytatódó mérnöki tevékenység. Tüzérségi tűzzel próbálják megakadályozni az ukrán fegyveres erők egységeinek akcióit

 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Nagyon irigy vagy, hogy a két ország kb. ugyanonnan indult, de Lengyelország ma erös es gazdag, a németek már nem ellenfél nekünk (ezért nem is utáljuk öket már), hadseregük romokban, (bár hadiiparuk erös) max az orosz atomtol kell tartanunk.

Sért téged, hogy a szocializmusban szegenyebbek voltunk most gazdagabbak. De errol nem mi tehetünk.
Én örülök, hogy Magyarország is egyre gazdagabb es erösebb, nem értem, hogy te miert irigykedsz. Inkabb örülnötok kellene egy olyan szövetségesnek akinek hadserege egyik legerősebb Europaban (csak az orosz atomtol kell tartanunk, mástol nem).
Szerintem itt senki sem irigy a lengyelekre, mert általában pozitív kép van rólatok itthon, a többség inkább örül, hogy van egy hasonló gondolkozású nép, akivel meg lehet találni a közös hangot.

Viszont azt nem is értem, hogy mire is kellene irigynek lenni. Lengyelország egy nagyobb ország, nagyobb népességgel és több lehetőséggel, de a per capita gazdasági mutatói nem sokkal jobbak a miénknél. Ezért nem is nagyon tudom értelmezni, amit írtál. Nem akarom degradálni az általatok elért fejlődést, de teljesen irreális az a kép, hogy a németekkel lennétek egy súlycsoportban gazdaságilag. A katonai részről meg annyit, ha a németek elkezdenék bepörgetni a hadiparukat, akkor otthagynának mindenkit néhány év alatt. Az, hogy katonailag nem mutatnak sokat, annak nem a képesség hiánya az oka, hanem egy tudatos döntés a részükről.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
megy a felmentő sereg Mariupolba, mondjuk nagy eséllyel odaérni nem fognak időben, de azért megpróbálják.


Assault units of the Armed Forces of Ukraine, together with other units of the Defense Forces of the Zaporizhia region, captured the settlements of Zatyshshya, Malynivka, Vesele, Zelenyi Hai and Chervone from the Russian army​

 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 389
45 894
113
Azért nem érted, mert rossz az adatod.
1. Lengyelországot nem dobta senki sehova, nem lett nyugatra tolva, ahogy Magyarországon sokan hiszik. Ezt a szocialisták tanitották, nem igaz. Lengyelországnak 3 határát: az északit, a nyugatit es a délit a lengyel hadsereg jelölte ki, pont ott ahol akarta. Csak a keleti hatarnál kellett alkudoznunk, az oroszokkal, azt lengyel és orosz politikusok jelölték ki: nem is jo, de nem is rossz. A keleten elvesztett területek csak annyira fontosak nekünk mint nektek Horvátország: csak egy nagyon kicsit. Nem Erdély.
2. A szövetsegeseink sosem árultak el minket. Azt csak a szocialisták tanitották, ma a liberálisok terjesztik. Mi egy folyamatot látunk: Hitler megtámadta Austriát, senki sem segitett nekik. Aztán a cseheket, senki sem segitett nekik. Aztan minket es a szövetségeseink segitettek nekünk. 2 hét múlva a németek szövetsegesei az oroszok hátbatámadtak minket, igy nekünk 5 évbe telt mire elértük Berlint, de elértük. Végig együttmüködtünk az angolokkal, amerikaval. A RAF adta a pilotáinknak a gépeket, a kikötöket a hajóinknak, mindent. Majd miután győztünk a németek felett, jöttek volna az oroszok. De arra mar nem volt senkinek sem ereje (angoloknak sem, franciaknak sem, nekünk sem) hogy csak fegyverrel verjük le őket is. Ezért a harc 3 fronton történt: gazdasági, kulturális és katonai. Angliában képzett katonáink meg a 60-as években is öltek komunistákat Lengyelországban, de egyre kevesebbet tudtunk. A 70-es években csak kulturalis (II. János Pál papa!) es gazdasagi fronton ment a harc, de vegig kaptuk a támogatást nyugatrol, pénzt, diplomáciat, ebben az időben a Lengyel Katolikus Egyház képviselte nyugaton Lengyelországot, mert Varsóban az oroszok voltak hatalmon. A 80-as években megint jöttek a fegyverek: a komunista párt központjait felgyujtották, rendőröket megöltek. De ekkor még nem győztünk. Majd 89-tol mennek el az oroszok. Ekkor fejeződött be a harc. Szövetségeseink végig támogattak minket, ahogy mi is mindig támogatjuk őket, minden esetben
Annyira támogattak titeket a szövetségeseitek, hogy simán az orosz érdekszférába kerültetek. Ez nekünk támogatás nélkül is ment. Ausztria pedig nyugati érdekszférába került veletek ellentétben. Pedig nem is támogatta őket a Nyugat. Racionálisan kellene gondolkodni, a tények számítanak.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Az, hogy oda lettetek dobva koncnak, nem a határok kijelölésére vonatkozott, hanem arra, hogy a szovjet érdekszférába kerültetek a kommunista terror alá.

Magyarán ti azt kaptátok az amerikaiaktól győztesként, mint mi vesztesként. Holott az egész második világháború azért tört ki, mert a ti biztonságotok garantálva volt. Egyszerűen nem értem, hogy miért fogadjátok el azt, hogy a németek alól felszabadítottak, de a szovjet alól nem.

Kezdjük ott, hogy miért csak a németnek üzentek hadat az angolszászok? Hiszen Sztálin ugyanúgy lerohanta az országotokat. Az egyik ellenségetekkel már az elejétől kezdve szövetségben voltak az angolszászok.

Az pedig nem igaz, hogy a nyugatnak ne lett volna ereje felszabadítani Lengyelországot a szovjet rémuralma alól. Először is az USA akkor már atomhatalom volt, a világ első számú és vitathatatlan ura. Másrészt a szovjet hadianyag jelentős része az usa lend-leaseből származott. A szovjetet a németek egyedül tönkreverték volna, ha nem kapnak segítséget a nyugattól. Esélyük nem lett volna az usa és a nyugat ellen, addig, amíg a szovjet atomfegyver nem készült el.

Ez amit a kettes pontban ideírtál, csak egy gyenge kísérlet ennek az ellentmondásnak a feloldására. Ha az angolszászok valóban szövetségesként tekintettek volna rátok, akkor nem hagyták volna annyiban, hogy Sztálin rémuralma alá kerüljetek.
Nem volt senkinek sem ereje tovább harcolni 5 év után. 12 millio szovjet (és ekkor mar jól képzett) volt Europaban. Egy vezető elöbb a saját majd a szövetségese (hosszú tavú) céljait nézi. Más célt csak ezek utan.

Nem ugyanazt kaptuk a szocializmusban. Magyarországon volt magasabb életszinvonal, de vesztes volt. A magyar katona gyerekeit megölték az oroszok, ő ha életben maradt sem dolgozhatott, mert "bűnös" volt.
Nálunk nem csinaltak az oroszok népirtast a haboru végén, mint nálatok. Nálunk a katona (ha életben maradt) ünnepelt hős volt és máig soron kivül kap mindent (pl: orvosi rendelőben áll a sor, bejön egy 80 éves veterán úr és mindenki megtisztelve érzi magát, hogy neki ez miatt most többet kell várnia, az orvosnak ő diktálja a receptet es minden úgy van ahogy akarja. Boldog, mosolyog. Ez a valoság.)
De én nem akarlak meggyőzni, hogy mi a különbség, én csak leirtam, hogy miert nem értik sokan a lengyeleket egy válaszban. Azert mert butaságokat tanultak évekig. (Persze itt is sok butasagot kellett tanulni a szocializmusban). A lényeg, hogy együtt harcoltunk a szövetsegeseinkel minden fronton (tengeren, levegoben, Olaszországban, Lengyelországban) es győztünk. De abban igazad van, hogyt ugy érezzük, hogy az oroszok ellopák a győzelmünket, hiszen szocializmus lett. De azt nem az angolok csinaltak, hanem az oroszok. És a nyugat akkor is segitettek minket. Mit gondolsz, csak a lengyel nep egyedül érte el, hogy lengyel legyen a pápa? Kellett ahhoz a nyugati szövetsegeseink is. És ez vegül a szocializmus bukásához vezetett. Én azt gondolom, hogy ha Magyarország csak 10% segitseget kapott volna mint Lengyelország akkor te most sokkal vidámabb lennél. De ez nem a mi hibánk.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 847
81 340
113
Azonosították a Mariupol közelébenukrán helikoptert. A Poltava 18. repülődandár Mi-8MSB farokszáma (864)
Nf0M4thnJhQ.jpg

ox89J3jicsw.jpg
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
az enyémbe közeli fotó is van, bÍbí :p
Wilsonéban is volt :(:hadonaszos:
A „Kelet” hadműveleti és taktikai csoport arról számolt be , hogy a tegnapi harcok során ukrán katonák megölték az Oroszországi Föderáció 7. katonai bázisának egységeinek katonáit, amely az el nem ismert, abház köztársaságban található.


200-1.jpg

1-6-768x363.jpg

2-5-768x363.jpg

BTR.jpg



 
  • Tetszik
Reactions: kriss02

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Szerintem itt senki sem irigy a lengyelekre, mert általában pozitív kép van rólatok itthon, a többség inkább örül, hogy van egy hasonló gondolkozású nép, akivel meg lehet találni a közös hangot.

Viszont azt nem is értem, hogy mire is kellene irigynek lenni. Lengyelország egy nagyobb ország, nagyobb népességgel és több lehetőséggel, de a per capita gazdasági mutatói nem sokkal jobbak a miénknél. Ezért nem is nagyon tudom értelmezni, amit írtál. Nem akarom degradálni az általatok elért fejlődést, de teljesen irreális az a kép, hogy a németekkel lennétek egy súlycsoportban gazdaságilag. A katonai részről meg annyit, ha a németek elkezdenék bepörgetni a hadiparukat, akkor otthagynának mindenkit néhány év alatt. Az, hogy katonailag nem mutatnak sokat, annak nem a képesség hiánya az oka, hanem egy tudatos döntés a részükről.
Természetesen a német gazdaság erösebb, csak a hadseregük nagyon gyenge. Irtam, hogy a hadiiparuk is erös. De mivel már nem jelentenek ránk veszélyt nem is utáljuk öket. Az orosz viszont még veszélyt jelent, főleg az atom miatt.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
349
2 321
93
Tudom, hogy Austria nem bánta, hogy meghóditják, de ez nem változtat a lényegen.
De a csehek már harcoltak, ha nem is sokat, de ekkor még senki sem segitett nekik (mi sem, de nem is voltunk a szövetségesük).

Nem igaz, hogy a szövesegeseink semmit sem tettek, nélkülük nem tudtuk volna legyőzni a németeket, hiszen még a szovjetek is hátbatámadtak. Egyszerüen nem tanultál lengyel (vagy angol) történelmet. Vagy téged csak sért, hogy minket nem árulnak el a szövetségeseink, titeket meg igen. De ennek az az oka, hogy rossz szövetsegeseket szoktatok választani.

Tudom, hogy a legtöbb ember meg azt sem tudja Magyarországon, hogy nem csak az oroszok értek el Berlint.
Hogy nem győztuk le a németeket? Mi vagyunk az egyetlen nép amelyik az elsőtöl az utolsó napig harcolt ellenük (a franciak elég hamar kiestek, az usa meg nem egyböl csatlakozott, a szovjetek meg évekig mellettük harcoltak ellenünk vagy a finnek ellen). Esetleg meg az angolok azok akikre mondhatjuk, hogy végig küzdöttek (csak a légicsata tartott egy évig).
Oroszok (szocialisták) terejsztik, hogy azért kellene utalnunk a nyugatot mert nem segitett nekünk az oroszok ellen. De ez furcsa logika.

Ahogy irtam is, a 70-es években nem volt fegyveres harc. Elötte volt föleg.
Nagyon irigy vagy, hogy a két ország kb. ugyanonnan indult, de Lengyelország ma erös es gazdag, a németek már nem ellenfél nekünk (ezért nem is utáljuk öket már), hadseregük romokban, (bár hadiiparuk erös) max az orosz atomtol kell tartanunk.

Sért téged, hogy a szocializmusban szegenyebbek voltunk most gazdagabbak. De errol nem mi tehetünk.
Én örülök, hogy Magyarország is egyre gazdagabb es erösebb, nem értem, hogy te miert irigykedsz. Inkabb örülnötok kellene egy olyan szövetségesnek akinek hadserege egyik legerősebb Europaban (csak az orosz atomtol kell tartanunk, mástol nem).
Én csak a szövetséges témához szólnék hozzá.Nekem és sztem másoknak is úgy tünik,bizony a lengyelek haragszanak azokra akik cserben hagyták őket a második vh ban mert csak az Usa val hajlandók komolyabban összefogni.Irom ezt úgy hogy leirhattam volna 2évvel ezelőtt is nem most jött ez fel bennem.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Pár kérdés a fentiekhez:

- Ha a franciák kiestek akkor a lengyelek miért is nem?

- Ha az angolok és a franciák nem csak röplapokat dobálnak 39 szeptembertől hanem a majdnem üres német frontot megtámadják, miközben a német hadsereg 90%-a lengyelországban harcolt, az nem lett volna jobb Lengyelországnak? Megvárták míg Lengyelországnak vége. Véginézték.

- Ki győzte le a németeket? Hol fordult meg a német hadiszerencse?
A franciak sajnos kapitulaltak, mi nem. A legierönk és a haditengerészet angol kikötökböl harcolt tovább, a szárazföldi erők meg fele otthon, másik fele Magyaroszágon keresztöl délen, föleg az olasz fronton. Angol parancsnokság alatt, de lengyel zászlok alatt mi törtük át az olasz frontot Montecassino-nal.
Persze, támadhattak volna már szeptember 1-n, az jobb lett volna. De igy is felfoghatatlan mennyisegü katonai és penzügyi, diplomacia segitséget kaptunk.
A németeket kb. mindenki legyőzte, persze hamarabb ment volna, ha a szovjetek nem öket segitik évekig. Az is igaz, hogy ha a szovjetek nem állnak át akkor meg sokkal tovább tartott volna.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and LMzek 2.0