Szláva osztály / Slava / Project 1164 Atlant (Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
304
1 846
93
.
.
Pl a Krim felől a hajó körül járőröző vadászgépek, amik pl lekapták volna az ott kószáló TB-2-ket, és azok nem a hajót terhelték volna? AWACS repülőgép? (mármint ha lennének működőképes példányok....)

Egy Su-35 géppár a közeledö ASM-eket is megláthatja messzebbröl mint a hajó, ha az egyik gép direkt erre koncentrál.

Hiába, ennek csapatjátéknak kellene lenni. Nincs olyan, hogy áttörhetetlen védelem.
 
W

Wilson

Guest
Egy modern ASM (gondolom a Neptun is) programozható útvonalon repül, így, ha a hatótávolság megengedi, akkor közelíthetnek több irányból is.

Ha tényleg egy kiismerhetö útvonalon járörözött, akkor simán lehet, hogy úgy is elintézik (így ráadásul realtime US helyzetkép mellett), hogy amúgy müködnek a rendszerei.

Azt nem tudjuk, hány Neptun (vagy akármi más) ment rá, és arra dolgozott-e a légvédelem, de simán lehet egy szinkronizált indítás (6-8 ASM), úgy, hogy azok különbözö útvonalon, különbozö irányokból kb egyszerre érjenek oda a számított találkozási pontra. Innentöl egy ilyen szovjet vasnak egyedül, kíséret nélkül annyi... (lehet modernebb hajónak is)
Nincs az ukriknak sok Neptunjuk 2021 januári hír...

"Az ukrán haditengerészet létrehozta a Neptunusszal felfegyverzett rakétaosztályt, és az egyik egység nemrég csatlakozott a rakétaosztályhoz.

Ezt az ukrán haditengerészet parancsnoka, Olekszij Neizspapa nyilatkozta a BRIZ TV and Radio Company-nak adott interjújában ."

2022.Január 26.

"A Luch Design Bureau (DKKB Luch) megkezdte a Neptune part menti hajóellenes komplexum második részlegének gyártását

Nemrég a Kijevi Állami Tervező Iroda, a LUCH megkezdte a Neptun tengerparti rakétakomplexum egy másik részlegének építését az Ukrán Fegyveres Erők haditengerészeti erői számára.

Jelenleg folyamatban vannak a hajóelhárító rakéták első soros komplexumainak az indítószerkezeteinek a tesztelése. Ezen vizsgálatok során ellenőrizzük a berendezés és rendszerei hidraulikájának működését téli körülmények között."

Olekszij Nyizspapa, az ukrán fegyveres erők haditengerészetének parancsnoka szerint a part menti hajóellenes „Neptun” komplexumok első hadosztálya 2022 áprilisáig átkerül a flottához."


"A Neptune komplexum gyártási ciklusa kilenc hónap, három hónap az összes anyag és alkatrész beszerzésére, három hónap a gyártásra és három hónap az összes tesztre, mind az egyes alkatrészekre, mind a termék egészére. 9, maximum 12 hónap alatt" - becsülte meg a termelési potenciált Oleg Korostelov, a GosKKB főtervezője" Luch ".
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 023
113
Egy Su-35 géppár a közeledö ASM-eket is megláthatja messzebbröl mint a hajó, ha az egyik gép direkt erre koncentrál.

Hiába, ennek csapatjátéknak kellene lenni. Nincs olyan, hogy áttörhetetlen védelem.
.
.
Jól mondod, itt csapatjáték kéne. Olyan nagy cirkálójuk, mint a Moszkva, kevés van, ha már kiküldik őket oda dekkolani az ellenséges partok elé, rep.hordozó kötelékszerűen be kellett volna védeni, legalább egy modern korvettel mellé, egy vadászgéppár állandóan a környékükön. Ha van, a Krimről reptetve egy AWACS is figyelhetett volna oda is.
.
A nagy német II.Vh hajóknál sem működött, hogy magányosan kiküldték őket az óceánra, mind rosszul végezte, pedig akkor még műholdak sem voltak, és annó a rádiócsend, meg az elsötétités még valamennyi valódi védelmi értékkel birtak.
.
.
Amúgy is kérdés, hol vannak az orosz vadászgépek, és modern repülőik, pl ha más nem, a Szu-34 tipusból legyártott kb 100 példány miért nem repül megállás nélkül támadó küldetéseket, pl Mariupol és környéke ellen? 100 gép rendszeres bombázása mellett nem kéne szerencsétlen tankokat beküldenki a városba harcolni.
Repülő nincs? Bomba nincs? Üzemanyag nincs? Pilóta nincs?
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
304
1 846
93
.
.
Amúgy is kérdés, hol vannak az orosz vadászgépek, és modern repülőik, pl ha más nem, a Szu-34 tipusból legyártott kb 100 példány miért nem repül megállás nélkül támadó küldetéseket, pl Mariupol és környéke ellen? 100 gép rendszeres bombázása mellett nem kéne szerencsétlen tankokat beküldenki a városba harcolni.
Repülő nincs? Bomba nincs? Üzemanyag nincs? Pilóta nincs?

Szerintem a modern fegyverzet hiánya az elsödleges gond. Glonass vezérlésü bomba kéne nekik. Sok. Arra is kiváncsi lennék, az újabb légiharc rakétákból mennyit sikerült rendszeresíteni...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 854
78 063
113
Amit még el tudok képzelni az az, hogy volt egy robbanás valami miatt (baleset ASM mind1) amit a hajó túlélt. A legénység elkezdte a kárelhárítást ami úgy nézett ki, hogy sikerül, emiatt nem evakuálták a hajót. Másnap történt valami ami miatt meg már idő sem volt az evakuálásra annyira hirtelen elsüllyedt a cirkáló.
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
636
2 239
93
Amugy szerintem lesz ujabb orosz tengeri veszteseg. Ezt abbol gondolom hogy a hirek szerint alig 150 km re vontak vissza az orosz hajokat. Ez meg boven a neptun hatotavjan belul van. Viszont a harpooned kivul!! Szoval ha van meg a ladafiaban tovabbi neptun akkor semmi nem menti meg oket egy ujabb csapastol mert a tobbi hajo csapnivalo legvedelemmel rendelkezik. Az uj korvett osztalyuk ugy lett tervezve hogy a sajat legvedelmi ernyo all fog uzemelni.
Azért a VLS-cellás, néhány másodpercenként indítható, 50 km maximális hatótávolságú Buk-ok magasabb szintű légvédelmet jelentenek, mint a forgótáras Sz-300F vagy épp a szintén elavult Osza-M volt. Nem nevezném csapnivalónak a fregattjaik légvédelmét, sőt, jobbnak tartom azokat, mint a Moszkváét.
A rakétás korvettek egy részének meg Sz-350 alapú közepes hatótávolságú légvédelmi VLS celláik (Redut-K) vannak/lesznek.
A saját légvédelmi ernyő meg nem csak hajóra telepített légvédelmi ernyőt jelent a Fekete-tengeren.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
304
1 846
93
Az oroszok megvoltak gyozodve arrol hogy a hajo megtudja vedeni magat meg vadaszfedezet nelkul is. Nem is volt vadaszfedezete az elmult 47 napban. Max latogatoban.

Az eredményt láthatjuk...

Szerintem, ha valahol az az elképzelés, hogy majd X egység önállóan megold mindent, akkor lehet tudni elemzés nélkül is, hogy baj lesz.

(Off példa: Az Irak-Irán háborúban szaros F-5ösök (gyak. ami MiG-21) védték meg sikerrel a rettegett F-14-eseket a zsiráfozás ellen több esetben)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 016
113
Nem tudom miért olyan hihetetlen, hogy kilönek egy ilyen hajóra egy 6-8-as ASM salvót, föleg, ha elöre megtervezett a dolog az ismert járörözési útvonal miatt + 100% helyzetkép a NATO felöl?
A járőrőzési útvonal, az EW szignatúra, kb minden ismert volt a Moszkváról. Hányszor is volt fent P-8?
Ja, hogy véletlenül pont az eset idején is pont ott volt egy?
(Azt már csak félve kérdezem meg, hogy abban miért vagyunk biztosak, hogy nem innen mentek Harpoonok?)

Pontosan tudták, hogyan volt támadható, és kihasználták az alkalmat.
Remélhetőleg tanul belőle az orosz, és nem szokik bele a hetekig tartó "semmibe", mint az történt a Moszkvával.
 
  • Tetszik
Reactions: Hortator

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
994
2 837
93
A járőrőzési útvonal, az EW szignatúra, kb minden ismert volt a Moszkváról. Hányszor is volt fent P-8?
Ja, hogy véletlenül pont az eset idején is pont ott volt egy?
(Azt már csak félve kérdezem meg, hogy abban miért vagyunk biztosak, hogy nem innen mentek Harpoonok?)

Pontosan tudták, hogyan volt támadható, és kihasználták az alkalmat.
Remélhetőleg tanul belőle az orosz, és nem szokik bele a hetekig tartó "semmibe", mint az történt a Moszkvával.
mert akkor már az atombunkerben ücsörögnénk
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
994
2 837
93
Amúgy miért probléma, vagy mentőkörülmény hogy a Moszkva 40 éves volt? A Cvn68 és 69 is idősebb. Aztán lenne kiabálás ha 2 db ASM elsüllyestené
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Azért a VLS-cellás, néhány másodpercenként indítható, 50 km maximális hatótávolságú Buk-ok magasabb szintű légvédelmet jelentenek, mint a forgótáras Sz-300F vagy épp a szintén elavult Osza-M volt. Nem nevezném csapnivalónak a fregattjaik légvédelmét, sőt, jobbnak tartom azokat, mint a Moszkváét.
A rakétás korvettek egy részének meg Sz-350 alapú közepes hatótávolságú légvédelmi VLS celláik (Redut-K) vannak/lesznek.
A saját légvédelmi ernyő meg nem csak hajóra telepített légvédelmi ernyőt jelent a Fekete-tengeren.
Mi van ebbol most a feketengeren?