Szláva osztály / Slava / Project 1164 Atlant (Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
W

Wilson

Guest
Formázott a harci rész, hogy nagy legyen az átütés, de nagyon nagy a repeszhatása is tehát kombinált hatású. Amúgy semminek nem tesz jót ha egy pártonnás hangsebesség feletti valami eltalálja. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy az amit hajók ellen terveztek az nagyon jól képes épületet is deintegrálni.
Ok ez egyértelmű, de miért pazarolnák el az oroszok ezeket a dedikáltan nagy értékű hadihajók/hordozók elpusztítására szánt rakétákat amelyeket már nem is gyártanak, szárazföldi célpontokra?
 
M

molnibalage

Guest
Miért ne tudna a rakétákkal szárazföldi célpontokat támadni?
Mert az ASM-ek egy vízfelületen levő hatalmas radarjelre vannak tervezve.
Ha pl. mondjuk Bp-n egy adott háztömb lenne a cél, azt honnan a búbánatból ismerné fel egy kőkorszaki ASM?

Ezek nem multifunkciós eszközök. Okkal van az AGM-84-nel eltérő változata szárazföldi célok ellen.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Miért ne tudna a rakétákkal szárazföldi célpontokat támadni?
Amikor egy hajoelleni raketa szarazfoldi celpontot tamad akkor azt nem a radrjaval hanem a GPS evel teszi. A VULKANBAN meg nincs GPS/GLONASS. A radarjanak meg hogy mondod meg hogy pl a harom epulet kozzul a kozepsot vagy balszelsot tamadja? Egy foldbe sulyesztet loszerraktarralmeg egyenesen visszarepulne megkerdezni hogy akkor most mis is van. EGYSZERUEN NEM ALKALMAS RA
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Mert az ASM-ek egy vízfelületen levő hatalmas radarjelre vannak tervezve.
Ha pl. mondjuk Bp-n egy adott háztömb lenne a cél, azt honnan a búbánatból ismerné fel egy kőkorszaki ASM?

Ezek nem multifunkciós eszközök. Okkal van az AGM-84-nel eltérő változata szárazföldi célok ellen.
A HARPOON univerzalisan ASM es foldi celpont (csak partkozeli) Nem vagy vagy hanem mindkettot tudja. Az egyiket radarral a masikat meg GPS koordinata alapjan tamadja
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

hayate

Well-Known Member
2012. december 3.
337
1 717
93
Pár hete indítottak P-800-asokat is ukrán szárazföldi célpontok ellen. Vagy az Bastion verzió volt?
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 097
113
FQoZNlAWQAcWrUp
 
M

molnibalage

Guest
Ezt honnan veszed?
Ha ennyire nem értesz hozzá, akkor miért okoskodsz?
Nézzed már meg mikori. 1979.
Akkor hol volt DBS / SAR radar egy rakétában vagy akár ma?

Kérlek vázold már el, hogy egy hajók ellené készült radar, ami egy fémtömeget érzékel vízfelületen, az hogy a búbánatos faszban különböztet meg egy random terepen két épületet egymástól...?
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Spoiler, mintha a hajó teljes rádiócsendben próbált volna operálni egy helyzetben, ahol mindenki csak őt figylelte.
Az Sz-300F alaphelyzetben, Osza sehol. Majd pont a találat után húzták ezeket vissza?

Csak nem az lehet, hogy putyin is pont olyan zseni, mint a nagy sztálin volt anno, csak vértelen tisztogatás és bólogató hülyegyerekek vezetik a fegyveres erőket és adnak parancsot?

Mert a képek arra engednek következteni, hogy ez a hajó kb. szépen csendben várta azt...
... hogy elsüllyesszék...

Amkor műholdról, drónról és P-8-ról is követékk alsó hangon. Mire a fenére számítottak?

Az már csak a hab a tortán, hogy a szimbolika összejött, Moszkva elsüllyedt. Ennél jobb propaganda húzás nem is kell.
Rémlik még valakinek, hogy a Graf Spee elsüllyesztése után a kefebajszos átnevezte a Deutschlandot, hogy nemhog Németország elsüllyedhessen.
Egyesek semmiből se tanulnak...
Párszor linkeltem már a Fekete-tengeri ukrán cikket, amiben a gáz kitermelő platformok is vannak.
Van egy térkép, amin a platformokra telepített radarok hatósugara látszódik, a nevükön meglepődtem, mert Nyeva-B és Nyeva-BS,
de nem az a Nyeva amit mi ismerünk, hogy szerepet játszottak-e Moszkva esetleges radarcsendjében azt nem tudom, te ehhez jobban értesz.
4c77206b-99e5-4bf0-a6ed-98cc22972fcc.jpg


211245.jpg


Itt egy cikk részlet ami ezeket a radarokat taglalja.


Ahogy a Fekete-tengeren teszik

A Chornomornaftogaz ukrán állami vállalat (a Naftogaz Ukrainy 100%-os leányvállalata) elfoglalt és kifúrt platformjai, amelyeket az orosz különleges erők 2014 márciusában a Krím megszállását célzó hadművelet során foglaltak le, kényelmes helyszínekké váltak a rádió- és rádiótechnikai kutatások formáinak és módszereinek kidolgozására. Az Orosz Föderáció fekete-tengeri flottája a polgári tengeri infrastruktúra képességeit használja fel a Fekete-tenger északnyugati részén.

A felszíni és víz alatti helyzet megfigyelésére szolgáló átfogó rendszert telepítettek a felszíni, víz alatti és alacsonyan repülő légi célpontok észlelésére az úgynevezett "Krími Köztársaság Állami Egységes Vállalata" Chernomorneftegaz (SUE CHNG) mesterséges létesítményeiben. A Fekete-tenger tengeri helyhez kötött platformokat (KKV), önemelő fúrótornyokat (SPBU), blokkvezetőket (BC), központi technológiai platformokat (CTP) foglalt el.

A felszíni helyzet megfigyelésére szolgáló rendszert, különösen a "Neva-BS" típusú, centiméteres hatótávolságú radarállomás (radar) formájában, a "Tavrida" SPBU-nál, a SME-17 "Stormove" mezőnél, a SME-nél telepítették. 4 "Golitsynskoe" mező három készlet erejéig. A Neva-BS radar automatikusan rögzít és követi nyomon akár
200 célpontot egyszerre. Észlelésük hatótávolsága a rádióhullámok méretétől és körülményeitől függően - akár 30 tengeri mérföld (55,5 km) nagyoknál (cirkáló, tanker), akár 15-
20 mérföld (28-37 km) közepes (rakéta- és járőrhajók, pilóták), akár 8 mérföld (15 km) ultra-kis célpontok, például hajók esetén. A Tavrida SPBU-ban egy milliméteres hatótávolságú Neva-B radarkészletet és egy televízió-optikai rendszerkészletet szereltek fel. Ennek a radarnak a következő célérzékelési tartományai vannak: egy harci úszó feje - akár 0,5 mérföld (1 km), ultra-kis célok - akár 4,3 mérföld (8 km), kicsi - akár 15 km, közepes - legfeljebb 13, 5 mérföld (25 km), nagy - akár 24,3 mérföld (45 km).

Az információ továbbítása egy rádiórelé kommunikációs csatornán keresztül történik, amelyet digitális rádióközvetítő állomások biztosítanak. Valós időben az Orosz Föderáció FSB határellenőrzése számára biztosítják a Krím-félszigeten, és az Orosz Föderáció Déli Katonai Körzetének Fekete-tengeri flottájának hírszerzési rendszerébe is beletartoznak. Így, ahogy az ábrán is látható, a Csornomornaftogaz által elfoglalt fekete-tengeri gazdasági övezet létesítményeiben a felszíni megfigyelőrendszerek telepítése szinte teljes ellenőrzést biztosít Oroszország számára az ukrán kikötőkbe és vissza tartó kereskedelmi hajók és hadihajók forgalom felett.

A felszíni helyzet szabályozására szolgáló radar felszerelése mellett víz alatti helyzetvilágítás hidroakusztikus rendszerét (GAS VPO) telepítették a ChNG Állami Egységes Vállalat létesítményeiben:

  • SME-4 Golitsyn mező, amely a krími Tarkhankut-foktól 61 km-re északnyugatra található
  • SME-17 Storm lelőhely a Tarkhankut-foktól 72 km-re nyugatra;
  • BK-2 Odessza lelőhely 66 km-re északkeletre a Snake Islandtől.

A Fekete-tenger északnyugati részének felszíni és víz alatti helyzetére vonatkozó információcsere keretében tárcaközi együttműködés jött létre.

  • a felszíni és légköri állapot átfogó monitorozása a Tarkhankut-fok - Kígyósziget vonalon;
  • a nemzetközi hajózás ellenőrzése;
  • a hadműveleti műveletekre vonatkozó operatív döntések felderítő támogatása a főparancsnokság feladatainak megfelelően.




  • Itt egy pdf is ahol a 8. oldalon szóba kerülnek ezek a radarok
  • PDF

A fene tudja mik vannak még azokon a platformokon, de gondolom nem azért ment radarcsendben, mert a platform radarokra bízták az észlelést ?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

twitter1
twitter2

Próbáltam valamit a képpel kezdeni, hogy jobban kivehetőek legyenek a részletek.
Itt már látszódik hogy az Osza-M is hátrafelé néz, az osza rakétabunker ajtaja mintha résnyire nyitva volna, de a fene tudja.
A hajó hátsó részén a lépcsőknél néz ki kormosan, lehet már víz alatt van a találat okozta sérülés, mindenesetre nagyon közel van a torpedó kivető részhez aminek halványan látszódik a becsukott ajtaja.

Russian-Navy-cruiser-Moskva-1a.jpg



Úgy néz ki ez az alaphelyzet, a Osza-M és a 3R41 is hátrafelé néz.
0x0.jpg


Moskva.jpg


+1
Valószínűleg már te is találkoztál ezzel a bejegyzéssel , de hátha nem
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
Ha ennyire nem értesz hozzá, akkor miért okoskodsz?
Nézzed már meg mikori. 1979.
Akkor hol volt DBS / SAR radar egy rakétában vagy akár ma?

Kérlek vázold már el, hogy egy hajók ellené készült radar, ami egy fémtömeget érzékel vízfelületen, az hogy a búbánatos faszban különböztet meg egy random terepen két épületet egymástól...?
Ezek modernizált rakétafegyvevzetek, volt is róla szó itt a HTKA-n.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
297
1 810
93
Inerciális navigációról még nem hallottál?A GPS előtt is voltak nagy batótávolsúg fegyverek. Egy ilyennek a tadar csak korrekcióhoz kell.

Az inerciális navigáció önmagában nem elég pontos ahhoz, hogy szárazföldön bármilyen cél ellen értelmesen lehessen használni. (Ha rajta van a 350kt, akkor persze más a helyzet)