[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 926
13 181
113
Nem akarok kukacoskodni, de ilyen fekete folt van ezer helyen a hajón még máshol is. Ebből a minőségű képből sztem megmondani hogy az belső hőből fakadó elszíneződés vagy találat, nem lehet.

Egyetértek.
  • Az a két nagyobb kormos folt egyenként kb. 4-6 méter széles, márpedig itt elvileg 2 db 150 kg-os robbanófej hatását kellene látni, ami ennél messze nagyobb kárt okoz.
  • A foltok kicsit sem tűnnek robbanás nyomnak. Nem látszanak az elgörbült lemezek. Nem látszik érdemi repeszhatás.
  • Ráadásul a foltok annyival vannak az eredeti vízvonal fölött, hogy ettől nem kellett volna víznek betörnie a hajóba.
  • Továbbá a foltok annyira közel vannak egymáshoz, hogy kicsi a valószínűsége, hogy két rombotrepülő véletlenszerűen majdnem pont ugyanoda csapódjon. Sokkal valószínűbb, hogy ugyanaz a hatás okozta mindkét foltot és nem két különböző "találat".
  • Az is nagyon furcsa, hogy a Sz-300 radarja alaphelyzetben van, hátrafelé néz. Az Oszák rávezető radarjai szintén ugyanezt teszik és az Oszák sincsenek az indítókon. Nem úgy néz ki, mintha oldalról bejövő robotrepülők ellen védekezett volna a hajó.
  • Egyébként is a hajó működő légvédelmének kutya kötelessége lett volna megfogni két hangsebesség alatti, ugyanabból az irányból érkező robotrepülőt. Az Sz-300 is képes önmagában erre és a hajóra épített változatában több célcsatornás OSZA rendszer is. Meg még ott van a 130 mm-es iker ágyú, aminek a tüzelési szögtartományán belülről kellett hogy érkezzen a két állítólagos robotrepülő, valamint a 6 db 30 mm-es nagy tűzgyorsaságú gépágyúból is 4 db-nak rájuk kellett volna látnia. A foltok pont a két oldalsó AK-630 gépágyú mellett vannak, úgyhogy azoknak nem lett volna nehéz dolga a becsadásig tűzzel követni a célokat.
  • Túlterheléses támadásról szó sem lehetett. (Nem utal rá semmi és annyi Neptun robotrepcsije nincs is az ukránoknak. Ráadásul az 1 db talán, esetleg, nagyon kérdésesen működő Neptun üteg sem lenne képes egyidejűleg annyi rakétát kilőni, hogy túlterheléses támadást hajtson végre.)
  • És ennek a furcsaságnak nem az a megfejtése, hogy az oroszok tökkelütött komplett agyamputáltak, akik minden felderítő és védelmi rendszert lekapcsolva hajókáznak az ellenséges partól 100 km-re háború idején. Sokkal inkább az, hogy nem robotrepülő találatok hatását látjuk.
  • Még amerikai céladatok átadása esetén is (más módon eleve nem is tudhatták az ukránok, hogy hol van a hajó, hiszen messze radarhorizont alatt volt) a robotrepülők legfeljebb a kilövés előtt néhány tíz másodperccel, vagy pár perccel észlelt cél helyzet alapján indulhattak és menet közben nem kaptak célfrissítést. (Hacsak nem feltételezzük, hogy a közelben ólálkodó P-8 Poseidon képes földről kilőtt ukrán Neptun rakétákkal közvetlen adatkapcsolatot teremteni, de ezzel az erővel azt is lehetne feltételezni, hogy a Poseidon lövöldözött Harpoon rakétákat a hajóra.) Tehát a robotrepülőknek maguknak kellett volna megtalálni az időközben elmozdult célt, amihez érdemi magasságon kell repülni és már távolról használni az aktív radart. Következésképp még ha valaki az előbbi, bevodkázott, agyamputált orosz legénység feltételezéssel él is, akik aktív radar és légvédelem nélkül hajókáznak, akkor is meg kell magyaráznia, hogy miért nem csináltak akkor sem semmit, amikor már üvöltött a passzív besugárzásjelző és még volt hátra alsó hangon 1,5-2 perc a becsapódásig. A légvédelem minden rétege, eleme beröffenthető ennyi idő alatt. Ráadásul a foltok pont a zavaró rendszer antennái mellett is vannak és az a kérdés is adja magát, hogy vajon az önvédelmi zavarás és a csalik sem működtek? Holott azoknak nincs állandó aktív kisugárzása, tehát végképp nincs ok a kikapcsolásukra.
  • Az a "magyarázat" is vicc kategóriás, hogy a hajó légvédelme műszakilag ne működött volna. Egyrészt nem sokkal az eset előtt ellenőrizte egy orosz admirális és elégedett volt az eredménnyel. Másrészt az oroszok nem kezdenek háborút úgy, hogy működésképtelenül hagyják pont a légvédelemért felelős zászlóshajuk légvédelmét. Harmadrészt a rendszernek sok eleme van. Hogy a rakétás és csöves légvédelem, valamint a zavarás, csalik minden eleme működésképtelen legyen, az a lottó ötösnél is kisebb esélyű. Negyedrészt ha nem működik a hajó légvédelme, akkor nem küldik járőrözni az ellenség elé célpontnak.
Az biztos, hogy kigyulladt a hajó és a tűz komoly volt, mert a távolabb lévő, oldalra néző nyílások környéke is kormos. Dőlhetett kifelé a füst. Még a kb. 50 méterrel hátrébb lévő ajtón is füst ömlött kifelé. De mivel a tűz léthatóan a kéményeknél tombolt, a legegyszerűbb magyarázat a gépészetnél bekövetkezett baleset. Azt a meglehetősen korlátozott, látható szerkezeti kárt pedig a 30 mm-es gépágyú lőszerek másodlagos robbanásai is okozhatták, amik ott vannak a foltoknál.

Szerintem a hajó nem ellenséges harctevékenység miatt veszett oda. Ezt támasztja alá a szélsőséges reakciók hiánya is az oroszok részéről. Ha robotrepülők végeztek volna a hajóval, amelyekről azt sem lehet tudni, hogy nem amerikai Harpoonok voltak-e, de még ha ukrán robotrepülők, akkor is biztosan amerikai céladatok alapján lőtték ki azokat. Ez esetben az oroszoknak gyakorlatilag közvetlen NATO/USA háborús cselekménynek kellene tekinteniük az esetet, amit - az anyagi kárra, az áldozatok ismeretlen, de nyilván nem nulla számára és a zászlóshajó elvesztésével járó presztízsveszteségre tekintettel - nem hagyhatnak szó és megtorlás nélkül.
 
W

Wilson

Guest
  • A foltok kicsit sem tűnnek robbanás nyomnak. Nem látszanak az elgörbült lemezek. Nem látszik érdemi repeszhatás.
  • Ráadásul a foltok annyival vannak az eredeti vízvonal fölött, hogy ettől nem kellett volna víznek betörnie a hajóba.
Az a két nagyobb kormos folt egyenként kb. 4-6 méter széles, márpedig itt elvileg 2 db 150 kg-os robbanófej hatását kellene látni, ami ennél messze nagyobb kárt okoz.


Az a hajó erősen balra dől annyira, hogy a hajó tatjánál a Moszkva felirat sem látszik, úgyhogy a találatok által okozott sérülés nagyrésze nem is látható...ezeken a fotókon
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
egy tüzérségi lövedék úgy 20-30 mp-et megy, mire odaér kb 15 km távból. erre jön még rá a módosítás (1-3 perc) és a szórás mondjuk 100 m.
Érdekes, mert itt nem láttunk 3 perces módosításokat, és 100 méteres szórást, elég jól lekövették az ukránok mozgását. Meg hát nem kell annak a malacnak pont fejbekólintani a delikvenst, ugye dolgozik ott a repeszhatás, légnyomás.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

gyurka

Well-Known Member
2015. február 11.
65
401
53
Érdekes, mert itt nem láttunk 3 perces módosításokat, és 100 méteres szórást, elég jól lekövették az ukránok mozgását. Meg hát nem kell annak a malacnak pont fejbekólintani a delikvenst, ugye dolgozik ott a repeszhatás, légnyomás.
ott lehet az igazság, hogy itt aknavetővel lőhetnek közelebbről. egyébként a 155mm-es ágyúnál a 100 méteren beüli találat telitalálatnak minősül de ott nem a bádogtető esik le, hanem rögtön kész az új pince munkagödre. Aknavetőnél lehet még, hogy az irányzó és a drón képernyője egymás mellett van, így a módosítás is gyors. nem számolnak, hanem lőnek, aztán majd módosítanak
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

A fegyveres erők több települést felszabadítottak Izyum városa körül​

2022-04-18 16:06
Az ukrán fegyveres erők számos települést felszabadítottak a harkovi régióban található Izyum városa körül.

Ezt egy tájékoztatón hangzott el, az újságírók kérdéseire válaszolva, Alexander Motuzyanyk, a védelmi minisztérium szóvivője – írja az Ukrinform.

"Igen, meg tudom erősíteni. Az ukrán hadsereg számos települést felszabadított az intenzív ellenségeskedés következtében. Nem tudok több információt adni” – mondta.

Motuzyanyk megjegyezte, hogy Szlobozsanszkij irányban Izyum városa és környéke az orosz egységek legnagyobb koncentrációjának helye.

"Onnan, többek között megpróbálnak egy offenzívát kifejleszteni kelet felé" - tette hozzá.

A MOU szóvivője azt is hangsúlyozta, hogy a hadseregnek fegyverekre van szüksége.

„Európának meg kell értenie, hogy ma Ukrajna nem csak a területét védi. Megvédi Európa területét és az egész civilizált világot” – mondta.

Mindenekelőtt páncélozott járművekről, légvédelmi felszerelésekről van szó az ukrán városok fedezésére, amelyeket Oroszország rendszeresen lő ki rakétákkal.
Olvassa el még: Az ellenség Izyum közelében koncentrálódott és legfeljebb 22 zászlóalj taktikai csoportja
„Nem akadályoznak bennünket az akkumulátor-ellenes hadviselés és az elektronikus hírszerzés eszközei. Hálásak leszünk minden segítségért” – mondta Motuzyanyk.

Amint az Ukrinform beszámolt róla, Izyum a legforróbb pont a fegyveres erők orosz invázióval szembeni ellenállásában Harkiv térségében. Az ukrán vezérkar szerint a város területén az orosz megszállók 22 zászlóalj taktikai csoportot koncentráltak. A fegyveres erők sikeresen visszaverik a támadásokat, megsemmisítik az ellenséges felszerelést és az ellenséges munkaerőt.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Kijevben 15 diplomáciai képviselet – a Külügyminisztérium – kezdte újra a munkát​

2022-04-18 22:17
Április 18-tól ismét 15 diplomáciai képviselet diplomatái dolgoznak Kijevben.

Ezt Ukrajna Külügyminisztériuma jelentette be a Facebookon – írja az Ukrinform.

„Ma ismét 15 diplomáciai képviselet – az EU, Franciaország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Törökország, Csehország, Szlovénia, Vatikán, Moldova, Irán, Kazahsztán, Tádzsikisztán és Türkmenisztán – diplomatái dolgoznak a fővárosban. – áll a közleményben.

A Külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy napról napra újabb és újabb országok diplomáciai képviselete folytatja munkáját Kijevben, ami az egyik bizonyítéka annak, hogy a világ támogatja és hisz Ukrajnában.

Mint arról az Ukrinform beszámolt, az Európai Unió ukrajnai küldöttsége április 11-én újrakezdte a munkát Kijevben.
 
  • Vicces
Reactions: antigonosz

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Jelenlegi helyzet Szlavjansz és Kramatoszk térségében. Inkább az arányokat szemléltetni. Két lehetséges irányt látok. Vagy Szlavjansz elfoglalása, vagy attól Északra zárni egy 50x50x50 km-es katlant. Ma, ha minden igaz 20 km-es előrenyomulást produkáltak az oroszok (fekete nyíl) Kremmina településtől.
jjhjhjghfgf.jpg
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
362
2 409
93
Egyetértek.
  • Az a két nagyobb kormos folt egyenként kb. 4-6 méter széles, márpedig itt elvileg 2 db 150 kg-os robbanófej hatását kellene látni, ami ennél messze nagyobb kárt okoz.
  • A foltok kicsit sem tűnnek robbanás nyomnak. Nem látszanak az elgörbült lemezek. Nem látszik érdemi repeszhatás.
  • Ráadásul a foltok annyival vannak az eredeti vízvonal fölött, hogy ettől nem kellett volna víznek betörnie a hajóba.
  • Továbbá a foltok annyira közel vannak egymáshoz, hogy kicsi a valószínűsége, hogy két rombotrepülő véletlenszerűen majdnem pont ugyanoda csapódjon. Sokkal valószínűbb, hogy ugyanaz a hatás okozta mindkét foltot és nem két különböző "találat".
  • Az is nagyon furcsa, hogy a Sz-300 radarja alaphelyzetben van, hátrafelé néz. Az Oszák rávezető radarjai szintén ugyanezt teszik és az Oszák sincsenek az indítókon. Nem úgy néz ki, mintha oldalról bejövő robotrepülők ellen védekezett volna a hajó.
  • Egyébként is a hajó működő légvédelmének kutya kötelessége lett volna megfogni két hangsebesség alatti, ugyanabból az irányból érkező robotrepülőt. Az Sz-300 is képes önmagában erre és a hajóra épített változatában több célcsatornás OSZA rendszer is. Meg még ott van a 130 mm-es iker ágyú, aminek a tüzelési szögtartományán belülről kellett hogy érkezzen a két állítólagos robotrepülő, valamint a 6 db 30 mm-es nagy tűzgyorsaságú gépágyúból is 4 db-nak rájuk kellett volna látnia. A foltok pont a két oldalsó AK-630 gépágyú mellett vannak, úgyhogy azoknak nem lett volna nehéz dolga a becsadásig tűzzel követni a célokat.
  • Túlterheléses támadásról szó sem lehetett. (Nem utal rá semmi és annyi Neptun robotrepcsije nincs is az ukránoknak. Ráadásul az 1 db talán, esetleg, nagyon kérdésesen működő Neptun üteg sem lenne képes egyidejűleg annyi rakétát kilőni, hogy túlterheléses támadást hajtson végre.)
  • És ennek a furcsaságnak nem az a megfejtése, hogy az oroszok tökkelütött komplett agyamputáltak, akik minden felderítő és védelmi rendszert lekapcsolva hajókáznak az ellenséges partól 100 km-re háború idején. Sokkal inkább az, hogy nem robotrepülő találatok hatását látjuk.
  • Még amerikai céladatok átadása esetén is (más módon eleve nem is tudhatták az ukránok, hogy hol van a hajó, hiszen messze radarhorizont alatt volt) a robotrepülők legfeljebb a kilövés előtt néhány tíz másodperccel, vagy pár perccel észlelt cél helyzet alapján indulhattak és menet közben nem kaptak célfrissítést. (Hacsak nem feltételezzük, hogy a közelben ólálkodó P-8 Poseidon képes földről kilőtt ukrán Neptun rakétákkal közvetlen adatkapcsolatot teremteni, de ezzel az erővel azt is lehetne feltételezni, hogy a Poseidon lövöldözött Harpoon rakétákat a hajóra.) Tehát a robotrepülőknek maguknak kellett volna megtalálni az időközben elmozdult célt, amihez érdemi magasságon kell repülni és már távolról használni az aktív radart. Következésképp még ha valaki az előbbi, bevodkázott, agyamputált orosz legénység feltételezéssel él is, akik aktív radar és légvédelem nélkül hajókáznak, akkor is meg kell magyaráznia, hogy miért nem csináltak akkor sem semmit, amikor már üvöltött a passzív besugárzásjelző és még volt hátra alsó hangon 1,5-2 perc a becsapódásig. A légvédelem minden rétege, eleme beröffenthető ennyi idő alatt. Ráadásul a foltok pont a zavaró rendszer antennái mellett is vannak és az a kérdés is adja magát, hogy vajon az önvédelmi zavarás és a csalik sem működtek? Holott azoknak nincs állandó aktív kisugárzása, tehát végképp nincs ok a kikapcsolásukra.
  • Az a "magyarázat" is vicc kategóriás, hogy a hajó légvédelme műszakilag ne működött volna. Egyrészt nem sokkal az eset előtt ellenőrizte egy orosz admirális és elégedett volt az eredménnyel. Másrészt az oroszok nem kezdenek háborút úgy, hogy működésképtelenül hagyják pont a légvédelemért felelős zászlóshajuk légvédelmét. Harmadrészt a rendszernek sok eleme van. Hogy a rakétás és csöves légvédelem, valamint a zavarás, csalik minden eleme működésképtelen legyen, az a lottó ötösnél is kisebb esélyű. Negyedrészt ha nem működik a hajó légvédelme, akkor nem küldik járőrözni az ellenség elé célpontnak.
Az biztos, hogy kigyulladt a hajó és a tűz komoly volt, mert a távolabb lévő, oldalra néző nyílások környéke is kormos. Dőlhetett kifelé a füst. Még a kb. 50 méterrel hátrébb lévő ajtón is füst ömlött kifelé. De mivel a tűz léthatóan a kéményeknél tombolt, a legegyszerűbb magyarázat a gépészetnél bekövetkezett baleset. Azt a meglehetősen korlátozott, látható szerkezeti kárt pedig a 30 mm-es gépágyú lőszerek másodlagos robbanásai is okozhatták, amik ott vannak a foltoknál.

Szerintem a hajó nem ellenséges harctevékenység miatt veszett oda. Ezt támasztja alá a szélsőséges reakciók hiánya is az oroszok részéről. Ha robotrepülők végeztek volna a hajóval, amelyekről azt sem lehet tudni, hogy nem amerikai Harpoonok voltak-e, de még ha ukrán robotrepülők, akkor is biztosan amerikai céladatok alapján lőtték ki azokat. Ez esetben az oroszoknak gyakorlatilag közvetlen NATO/USA háborús cselekménynek kellene tekinteniük az esetet, amit - az anyagi kárra, az áldozatok ismeretlen, de nyilván nem nulla számára és a zászlóshajó elvesztésével járó presztízsveszteségre tekintettel - nem hagyhatnak szó és megtorlás nélkül.
Én mint "nemszakértő" is keveselltem a kárt.Az is érdekes hogy milyen visszafogott volt az ukrán/usa kommunikáció.Na de mégis valami alapján bemondták a Neptunt.Lehallgatás után találták ki a storyt?Valami volt, de egyik se mondta el igazán mi is történt?
 
W

Wilson

Guest

Volodimir Zelenszkij az ukránokhoz intézett hagyományos esti beszédében azt mondta, hogy Oroszország megkezdte a harcot Donbassért.​

Most kijelenthetjük, hogy az orosz csapatok megkezdték a harcot Donbassért, amelyre már régóta készültek. A teljes orosz hadsereg igen jelentős része most erre az offenzívára koncentrálódik. Akárhány orosz katonát hajtanak oda, harcolni fogunk. Meg fogjuk védeni magunkat. Nem adunk semmi ukránt, de nincs is szükségünk másra. Hálás vagyok minden harcosunknak, minden hős városunknak a Donbászban, Mariupolban és Harkiv régió városainak is, amelyek kitartanak. Akik egész Ukrajna sorsát védik, visszatartva a megszállók erőit. Rubizsne, Popasnaja, Zolote, Liszicsanszk, Szeverodonyeck, Kramatorszk és mindazok, akik Ukrajnával vannak ennyi éven át és mindörökké.