[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 926
27 777
113
A gazeta pravda az orosz kommunista párt lapja. Ezenkívül van még pravda.ru weboldal aminek semmi köze a komcsikhoz vagy a komsomolskaja pravda.ru, de az ukránoknál is van ukrajinskaja pravda és a szlovákoknál is van pravda.
A pravda.ru-n vannak francia, sőt, portugál nyelvű cikkek is, a kultúra rovat nyelvtanuláshoz ideális.
 
W

Wilson

Guest
Lóf.szt fog a nyugat itt már felfegyverezni. Másképpen: majd meglátjuk, hogy mit/hogyan "fegyvereznek fel".

Mivel hoholisztánnak nem lesz pénze kifizetni egy haderőprogramot, itt maximum idetelepített külföldiek lesznek. Az ukránok kezébe semmi komolyat nem fognak már adni - úgymint nehézfegyverzetet, légierőt, stb - ingyen.

Ami eddig ment (az EU-s "biztonsági alap" vagy mi), az kb egy német roncsautó program, csak haditechnikára szabva.
"Add le a régit, beszámítjuk valami kiokoskodott összeggel, és vehetsz újat." A régit itt Ukrajnának adják le.
(Hm, most hogy így belegondolok, ez tényleg olyan, mint a német roncsautó program!)
Ahogy gondolod, de a Boris Johnson már ezt hetekkel ezelőtt bejentettek...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 487
113
Csak azokba ültetni is kellene valakiket. (Lehet persze, de akkor az már nem speciális katonai müvelet lesz, hanem háború)
Valami 10000 db ment exportra a vilagban, csak ertenek hozza meg paran. Latjatok hogy neha kerul elo meg szovjet ovcsat, maxim, mosint-nagant, stb. Meg meg amit nem latunk. Vagy 10 eve hir volt hogy ket Isz 3 tunt el valami istenhata mogotti lerakatbol (szetvagtak-e, vagy leltarban volt csak meg, vagy valami oligarcha dacsajaba kellett passz). Ukranoknal 2014-ben olyan hutohazat uritettek le ahol 1968-as lefagyasztott fel marhak voltak M zarolva. Egy akkora orszagban ami jelenleg is a fold legnagyobb teruletu allama, tobb kontinensnel nagyobb, ki tudja mi van elfekvoben, nem gond a helyhiany.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 443
10 282
113
Te most miről beszélsz? A napnál is világosabb már, hogy Oroszország nem fogja (mivel nem tudja) elfoglalni és megszállni Ukrajnát, teljesen őszintén kérdezem, hogy te azt hiszed, hogy az orosz haderő elfoglalja egész Ukrajnát?
Igazából ez egy jó kérdés még mindig, a stratégiát megváltoztatni taktikai vereségek miatt nagy butaság lenne, de nem tudjuk mi a stratégiai cél csak találatunk.
Első körben nagyon sokan köztük te is és én is arra számítottunk az oroszok nem támadnak mert a jelen nemzetközi helyzetet eredményezi.

Ugye a Krímből kiindulva arra számított szintem szinte mindenki ha mégis támadnak úgy fognak haladni mint kés a vajban, ez sem jött össze.

Viszont ezek után, ha a nemzetközi helyzet árát már megfizették, az már több nem lesz, az magától visszacsinálódni nem fog, addig kell folytatniuk a háborút amíg az ukrán fél nem kér békét, hisz nemzetközi elfogadottsága csak akkor lesz ha a megtámadott azt mondja elfogadja a feltételeket, és megbékél az agresszorral, és még ekkor sem biztos (sőt nagyon valószínű) hogy a nyugati tömb visszatér a 2014 előtti állapotokhoz. Viszont a szorosan el nem kötelezett országoknak ez már tiszta állapot lenne.
A jelenleg bevetett orosz erők nem elégségesek Ukrajna megszállásához, ezt szerintem mindenki elismeri, viszont folyamosan nő az orosz erők száma, a veszteségeik ellenére több erőforrással rendelkeznek mint az ukránok. Mi lesz azután ha a legjobb ukrán erők felőrlődnek? Valószínűleg az oroszok még mindig betudnak vetni friss egységeket ha akarnak. illetve eleinte voltak Molotov koktélok meg partizánharc felvetések, és erre való buzdítások, aztán láttuk a fák között halomra lőtt molotov koktélosokat, és ezek eltünedeztek. délkelt ukrajna orosz elellenőrzésű területei nem relevánsak ilyen szempontól, mert ott ők felszabadítók a lakosság nagy részének szemében. Viszont északon sem volt számot tevő partizán ellenállás, legalábbis legendákon és szórványos eseteken kívül.
Ebből arra is következtethetünk hogy a szervezett ukrán ellenállás megsemmisítése után a lakosság nem áll ellen tovább. Viszont nincs tömeges átállás mint a Krím esetében, ezért lehet hogy az az új módszer hogy kisebb területre összpontosítanak, felőrlik az ellenséges erőket és minden ellenállásra hajlandó egyént. Hogy aztán a megszállást már helyi kollaboránsokból zsoldosokból, esetleg orosz másodvonalból és sorállományból,tartalékból fel lehessen állítani, hisz ha ez a helyzet amit írtam nincs jelentős ellenállás.

Ha ez a társadalmi helyzet akkor viszont ez a békaugrásos katonai megoldás jó válasz lehet rá, és sikeres lehet egy jóval nagyobb megszállás elérése ukrán területen mint eddig feltéteztük.

A másik dolog amit az oroszok sokat hangoztatnak, azt akarják hogy Ukrajna és annak népe saját maga döntsön sorsáról, de ez egyértelműen azt jelenti hogy orosz szempontból "jól" döntsenek. Mi van akkor ha föderalizálni szeretnék Ukrajnát? Sok kis önállóbb részre bontani, hogy ne lehessen központilag könnyen irányváltásokat eszközölni. Tegyük fel sikerül a megszállás, pár év alatt katonai közigazgatási módszerekkel a problémás elemek felszámolhatóak, propagandával pedig a lakosság egy jelentős részének hozzáállása megváltoztatható. A problémát az ukrán magterületek jelenthetik, de azt szisztematikusan le lehet rombolni ha jól haladnak a katonai műveletek, és lakosság, főleg fiatal lakosság nélkül nincs jövőjük. Hosszú távon csak egy végleges megoldás képes elég jutalmat jelenteni a most Oroszország által megfizetett árért, életben és pénzben egyaránt értve ezt.

Viszont Putyin nekem túl sokszor volt már gyenge, lehet hogy megelégedne valóban pár keleti és déli területtel, és meghagyja az Ukrajnának nevezett problémát, ezeket a változtatásokat leszámítva. Szerintem tragikusan rossz döntés lenne, de nem ez lenen az első ilyen hibás döntése.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 926
27 777
113
Az, hogy a nagy többség egyre inkább szopóágra kerül már bő egy évvel ezelőtt világos volt egynéhány embernek, csak azt a legtöbb helyen nem volt szabad kimondani vagy leírni. Többek között ezen a fórumon sem. Ami most történik nem más, mint hogy a mesterek szintet emeltek. Hogy lesznek e további szintek? Az majd a tömegek hozzáállásán múlik leginkább. Szerintem lesz-lesznek.
És próbáljátok átgondolni, hogy vajon ebben a háborúban van e jó oldal?
Szerintem nem kérdés, h lesznek. Az összes totalitárius rendszer így épül ki, és a "magáncég, majd eldönti, kinek nyújt szolgáltatást" a legjobb módszer, még csak átnevelő tábort sem kell építeni. Bankkártya, közműszolgáltatások, telefon, internet nélkül kb olyan körülmények között fogsz vegetálni, mintha a Gulágon lennél, és nem is fog róla tudni más, mert a fészbúkon nem fogja senki megírni, vagy ha igen, majd jön a fact check.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 407
113
Csak @Avtomat kollégát tudom idézni ők így szállnak le a bicikliről...

Se nácitlanítás, se biolaborok és már Bástya elvtársat sem akarják megölni...

Szergej Lavrov nagy interjút adott az indiai televíziónak....

A lényeges dolgok

Oroszország nem fontolgatja, hogy nukleáris fegyvereket vet be Ukrajnában, csak hagyományos fegyvereket.

"Az ukrajnai "különleges művelet" célja a DNR és az LNR teljes felszabadítása. Most kezdődik a következő szakasz.

Oroszország nem fogja megváltoztatni az ukrán rendszert. Azt akarjuk, hogy az ukránok maguk döntsék el, hogyan akarják élni az életüket.

A "különleges művelet" valódi oka a Nyugat önelégültsége a NATO kelet felé való nyomulásában.


A Nyugat egyszerűen kihasználta Zelenszkijt Oroszországgal szemben. Nem lehet komolyan megvitatni, amit mond, mivel folyamatosan változtatja a nézőpontját.

Oroszország nem áll meg az igazság kiderítésével Buchában.


Kezdenek visszavenni az arcukból.
Jó jel a béke irányába.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000 and Wilson

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 418
31 829
113
Mivel hoholisztánnak nem lesz pénze kifizetni egy haderőprogramot, itt maximum idetelepített külföldiek lesznek. Az ukránok kezébe semmi komolyat nem fognak már adni - úgymint nehézfegyverzetet, légierőt, stb - ingyen.
Egy érdekesség az arab-izraeli háborúk történetéből.
Franciák Super Myster gépeket szállitottak a zsidóknak,hitelben.Az amcsik megorroltak rájuk,mert a Super Myster gyártást USA katonai segélyből finanszirozták,és igy a hitelt is a jenkik finanszirozták.Izraelnek gyorsan kp-ben kellet kifizetnie a gépeket,hogy az amcsik ne blokkolják a gyártást-merthogy a francia gyártósor amerikai pénzből üzemelt.
Gondolnak egyet,és ugyanigy megfinanszirozzák az ukrán hadiipar újáélesztését is.