Nos, ez jelen topic szempontjából tényleg lényegtelen téma, csak az utolsó mondatod miatt állnék bele. Mivel én pl. nem vagyok kívülálló. És katolikus vagyok. Görögkatolikus. Te viszont kevered a görögkatolikus és az ortodox egyházat (lehet hogy Nálatok ugyanazt értik ez alatt, de más, és ezt kérlek fogadd el.) Az oroszoknál vannak az ortodoxok.
A liturgia nyelve nem ószláv, hanem a helyi nyelv (amiért pl. a protestánsok is küzdöttek), nálunk pl. a magyar. A liturgikus elemek (borba áztatott kenyér, ikonosztázok) persze hasonlítanak az ortodox vonalra, de pl. az egyházi ünnepek (húsvét) a katolikus ünnepnapokon vannak. Az egyházfő a pápa, és nem a moszkvai (vagy ki tudja melyik) pátriárcha. Pl. a pápalátogatásra indultak külön görögkatolikusok szervezetten. (Illetve gyermekkoromban az átkosban, amikor az egyházat annyira azért nem támogatták, közös templomba jártunk a római katolikusokkal, megosztva azt egymással).
Persze lehet hogy én tudom ezeket a dolgokat rosszul, de akkor gyermekkoromtól kezdve engem elég erőteljesen átvertek, illetve egyes egyházi ismerőseim ezt az átverést azóta is folytatják.
Elnézést mindenkitől a hitvitáért, csak kellett egy új front új látom az ukrán-orosz mellett.