Igazából ez egy jó kérdés még mindig, a stratégiát megváltoztatni taktikai vereségek miatt nagy butaság lenne, de nem tudjuk mi a stratégiai cél csak találatunk.
Első körben nagyon sokan köztük te is és én is arra számítottunk az oroszok nem támadnak mert a jelen nemzetközi helyzetet eredményezi.
Ugye a Krímből kiindulva arra számított szintem szinte mindenki ha mégis támadnak úgy fognak haladni mint kés a vajban, ez sem jött össze.
Viszont ezek után, ha a nemzetközi helyzet árát már megfizették, az már több nem lesz, az magától visszacsinálódni nem fog, addig kell folytatniuk a háborút amíg az ukrán fél nem kér békét, hisz nemzetközi elfogadottsága csak akkor lesz ha a megtámadott azt mondja elfogadja a feltételeket, és megbékél az agresszorral, és még ekkor sem biztos (sőt nagyon valószínű) hogy a nyugati tömb visszatér a 2014 előtti állapotokhoz. Viszont a szorosan el nem kötelezett országoknak ez már tiszta állapot lenne.
A jelenleg bevetett orosz erők nem elégségesek Ukrajna megszállásához, ezt szerintem mindenki elismeri, viszont folyamosan nő az orosz erők száma, a veszteségeik ellenére több erőforrással rendelkeznek mint az ukránok. Mi lesz azután ha a legjobb ukrán erők felőrlődnek? Valószínűleg az oroszok még mindig betudnak vetni friss egységeket ha akarnak. illetve eleinte voltak Molotov koktélok meg partizánharc felvetések, és erre való buzdítások, aztán láttuk a fák között halomra lőtt molotov koktélosokat, és ezek eltünedeztek. délkelt ukrajna orosz elellenőrzésű területei nem relevánsak ilyen szempontól, mert ott ők felszabadítók a lakosság nagy részének szemében. Viszont északon sem volt számot tevő partizán ellenállás, legalábbis legendákon és szórványos eseteken kívül.
Ebből arra is következtethetünk hogy a szervezett ukrán ellenállás megsemmisítése után a lakosság nem áll ellen tovább. Viszont nincs tömeges átállás mint a Krím esetében, ezért lehet hogy az az új módszer hogy kisebb területre összpontosítanak, felőrlik az ellenséges erőket és minden ellenállásra hajlandó egyént. Hogy aztán a megszállást már helyi kollaboránsokból zsoldosokból, esetleg orosz másodvonalból és sorállományból,tartalékból fel lehessen állítani, hisz ha ez a helyzet amit írtam nincs jelentős ellenállás.
Ha ez a társadalmi helyzet akkor viszont ez a békaugrásos katonai megoldás jó válasz lehet rá, és sikeres lehet egy jóval nagyobb megszállás elérése ukrán területen mint eddig feltéteztük.
A másik dolog amit az oroszok sokat hangoztatnak, azt akarják hogy Ukrajna és annak népe saját maga döntsön sorsáról, de ez egyértelműen azt jelenti hogy orosz szempontból "jól" döntsenek. Mi van akkor ha föderalizálni szeretnék Ukrajnát? Sok kis önállóbb részre bontani, hogy ne lehessen központilag könnyen irányváltásokat eszközölni. Tegyük fel sikerül a megszállás, pár év alatt katonai közigazgatási módszerekkel a problémás elemek felszámolhatóak, propagandával pedig a lakosság egy jelentős részének hozzáállása megváltoztatható. A problémát az ukrán magterületek jelenthetik, de azt szisztematikusan le lehet rombolni ha jól haladnak a katonai műveletek, és lakosság, főleg fiatal lakosság nélkül nincs jövőjük. Hosszú távon csak egy végleges megoldás képes elég jutalmat jelenteni a most Oroszország által megfizetett árért, életben és pénzben egyaránt értve ezt.
Viszont Putyin nekem túl sokszor volt már gyenge, lehet hogy megelégedne valóban pár keleti és déli területtel, és meghagyja az Ukrajnának nevezett problémát, ezeket a változtatásokat leszámítva. Szerintem tragikusan rossz döntés lenne, de nem ez lenen az első ilyen hibás döntése.