[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

Kopi2000

Guest
Kicsit Off - törölhető!
Azért az nagyon gáz, hogy a XXI. században emberek nem tudják, mi az a nyugati kereszténység, görögkeleti kereszténység, pravoszláv kereszténység.... Valahogy igazi szégyene ez nevelésnek, tanításnak...
Teszem hozza, hogy a husvet vasarnapi TV kozvetites soran a "viragvasarnap" volt meg, jutott el milliokhoz.... Pedig viragvasarnap nem a Husvet vasarnap, hanem a husvet elotti utolso vasarnap. Hat ennyit arrol, hogy a jelenlegi kereszteny kurzus mennyire kereszteny. Semennyire, mert ilyen orbitalis hivak is siman adasba mehetnek... Sajnos, eszre kell venni, mindez csak propaganda es nem belso indittatas... Nagyon kilogott a lolab, az ezevi unnep soran....
 
W

Wilson

Guest
Igazából ez egy jó kérdés még mindig, a stratégiát megváltoztatni taktikai vereségek miatt nagy butaság lenne, de nem tudjuk mi a stratégiai cél csak találatunk.
Első körben nagyon sokan köztük te is és én is arra számítottunk az oroszok nem támadnak mert a jelen nemzetközi helyzetet eredményezi.

Ugye a Krímből kiindulva arra számított szintem szinte mindenki ha mégis támadnak úgy fognak haladni mint kés a vajban, ez sem jött össze.

Viszont ezek után, ha a nemzetközi helyzet árát már megfizették, az már több nem lesz, az magától visszacsinálódni nem fog, addig kell folytatniuk a háborút amíg az ukrán fél nem kér békét, hisz nemzetközi elfogadottsága csak akkor lesz ha a megtámadott azt mondja elfogadja a feltételeket, és megbékél az agresszorral, és még ekkor sem biztos (sőt nagyon valószínű) hogy a nyugati tömb visszatér a 2014 előtti állapotokhoz. Viszont a szorosan el nem kötelezett országoknak ez már tiszta állapot lenne.
A jelenleg bevetett orosz erők nem elégségesek Ukrajna megszállásához, ezt szerintem mindenki elismeri, viszont folyamosan nő az orosz erők száma, a veszteségeik ellenére több erőforrással rendelkeznek mint az ukránok. Mi lesz azután ha a legjobb ukrán erők felőrlődnek? Valószínűleg az oroszok még mindig betudnak vetni friss egységeket ha akarnak. illetve eleinte voltak Molotov koktélok meg partizánharc felvetések, és erre való buzdítások, aztán láttuk a fák között halomra lőtt molotov koktélosokat, és ezek eltünedeztek. délkelt ukrajna orosz elellenőrzésű területei nem relevánsak ilyen szempontól, mert ott ők felszabadítók a lakosság nagy részének szemében. Viszont északon sem volt számot tevő partizán ellenállás, legalábbis legendákon és szórványos eseteken kívül.
Ebből arra is következtethetünk hogy a szervezett ukrán ellenállás megsemmisítése után a lakosság nem áll ellen tovább. Viszont nincs tömeges átállás mint a Krím esetében, ezért lehet hogy az az új módszer hogy kisebb területre összpontosítanak, felőrlik az ellenséges erőket és minden ellenállásra hajlandó egyént. Hogy aztán a megszállást már helyi kollaboránsokból zsoldosokból, esetleg orosz másodvonalból és sorállományból,tartalékból fel lehessen állítani, hisz ha ez a helyzet amit írtam nincs jelentős ellenállás.

Ha ez a társadalmi helyzet akkor viszont ez a békaugrásos katonai megoldás jó válasz lehet rá, és sikeres lehet egy jóval nagyobb megszállás elérése ukrán területen mint eddig feltéteztük.

A másik dolog amit az oroszok sokat hangoztatnak, azt akarják hogy Ukrajna és annak népe saját maga döntsön sorsáról, de ez egyértelműen azt jelenti hogy orosz szempontból "jól" döntsenek. Mi van akkor ha föderalizálni szeretnék Ukrajnát? Sok kis önállóbb részre bontani, hogy ne lehessen központilag könnyen irányváltásokat eszközölni. Tegyük fel sikerül a megszállás, pár év alatt katonai közigazgatási módszerekkel a problémás elemek felszámolhatóak, propagandával pedig a lakosság egy jelentős részének hozzáállása megváltoztatható. A problémát az ukrán magterületek jelenthetik, de azt szisztematikusan le lehet rombolni ha jól haladnak a katonai műveletek, és lakosság, főleg fiatal lakosság nélkül nincs jövőjük. Hosszú távon csak egy végleges megoldás képes elég jutalmat jelenteni a most Oroszország által megfizetett árért, életben és pénzben egyaránt értve ezt.

Viszont Putyin nekem túl sokszor volt már gyenge, lehet hogy megelégedne valóban pár keleti és déli területtel, és meghagyja az Ukrajnának nevezett problémát, ezeket a változtatásokat leszámítva. Szerintem tragikusan rossz döntés lenne, de nem ez lenen az első ilyen hibás döntése.
Szerintem ennek kicsi az esélye ,mivel szerintem Ukrajna elfoglalására nincs meg sem az anyagi sem a személyi erőforrása az Oroszoknak, és ez csak még az elfoglalás, a megszállás anyagi és személyi vonzatairól nem is beszéltünk.

Az oroszok szerintem max a szaki népszavazás által megszavazott közigazgatási területeken belül fogják vagy akarják elfoglalni Donbaszt és még esetleg a Herszon és Mariupol közötti területet akarják leszakítani Ukrajnáról.Szerintem ez a realitás az oroszok számára jelenleg....
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000
W

Wilson

Guest
A brit Sztrelára gondolsz?
Nem....:).. Az ukránok már használják a Starstreak mellett a Lightweight Multirole Missilet is.....

A brit kormány a Starstreak rakéták indítására alkalmas páncélozott Stormer platformok átadását tervezi Ukrajnának.

Erről a The Sun számol be, ahogy az Európai Pravda is
beszámol.

Szakértők "a legjobb rendszernek" nevezik őket, amelyet eddig bármely nyugati hatalom küldött.

Stormer-vehicle-fring-a-Starstreak-High-Velocity-Missile-HVM-on-Ex-Javelin-MOD-45158838.jpg

Stormer HVM Thales Starstreak indítása

A forrás szerint a brit védelmi minisztérium két héttel ezelőtt a Salisbury-síkságon rendezett kiállításon mutatta be a gépek teljesítményét az ukránoknak.

A 13 tonnás, csúcstechnológiás platformokat várhatóan napokon belül felrakják a C-17-es szállító repülőgépre, és bevetik a hadműveletek során

Mindössze háromfős személyzetre - egy vezetőre, egy parancsnokra és egy segédtisztre - van szükség a kezeléséhez.

Az Alvis Stormer egy modern katonai páncélozott jármű, amelyet a brit Alvis Vickers cég, jelenleg BAE Systems Land & Armaments gyárt . A Stormer a CVR(T) járműcsalád ( Scorpion , Scimitar , Spartan stb.) továbbfejlesztése, lényegében egy nagyobb, modernizált változat.

A brit hadsereg a HVM-mel (Starstreak & Lightweight Multirole Missile) felszerelt Stormert használja a rövid hatótávolságú légvédelemhez. (by Wilson)

 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000
T

Törölt tag 467

Guest
Szerintem ennek kicsi az esélye ,mivel szerintem Ukrajna elfoglalására nincs meg sem az anyagi sem a személyi erőforrása az Oroszoknak, és ez csak még az elfoglalás, a megszállás anyagi és személyi vonzatairól nem is beszéltünk.

Az oroszok szerintem max a szaki népszavazás által megszavazott közigazgatási területeken belül fogják vagy akarják elfoglalni Donbaszt és még esetleg a Herszon és Mariupol közötti területet akarják leszakítani Ukrajnáról.Szerintem ez a realitás az oroszok számára jelenleg....
Elképzelhetetlennek tartom, hogy a Krímet tápláló csatorna ne maradjon orosz kézen.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Nagyon jó! Most már akkor lassan eljutunk oda, hogy nem csak megvezetett idióta vagyok, hanem egyenesen ruszki bérkommentelö, mert meg merem kérdöjelezni a cenzúrát. Alakul ez :)

Ha tényleg kínai irányítású lesz az új világrend, nem kell aggódnod, biztos jól fogod magad érezni! Csak úgy ömlik majd a social credit. ;)
Nem állítottam, hogy te bérkommentelő lennél, de követelni az orosz hazugsággyár termékek vissza tételét a nyugati polcokra minimum hasznos a számukra.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: 2ndt and Kopi2000

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 624
5 460
113
Kicsit Off - törölhető!
Azért az nagyon gáz, hogy a XXI. században emberek nem tudják, mi az a nyugati kereszténység, görögkeleti kereszténység, pravoszláv kereszténység.... Valahogy igazi szégyene ez nevelésnek, tanításnak...
Azért a XXI. században ne kelljen már ezeket tudnom! Nem a középkorban vagyunk! Mindenki döntse el maga hogy áll a vallásokhoz! Részemről a vallásnak a fantasy regényekben ,mesekonyvekben van a helyük a télapó/vámpírok/varázslók mellett!
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 125
9 198
113
Katonákért nem könyörgött, a háború után a nyugat újra felfogja fegyverezni csak már nyugati fegyverekkel, (mondjuk ez már elkezdődött).
A denácifikáció pedig szerintem egy megfoghatatlan és végrehajthatatlan dolog, mivel most csinálnak az Azov egy részéből mártírt Ukrajna számára Mariupolban.
Aki hős akart lenni már a fronton van, vagy a föld alatt. Nem véletlen, hogy a külföldön elő ukránokat fenyegetik börtönnel, ha nem térnek haza. Nincs nagy tolakodás a frontszolgálatért. És erre emlékezni fognak a háború után is. Szóval pumpálhatják a fegyvereket, ha nem lesz elég katona. Azovos pedig nehezen lesz újra, mert mindenki megtanulta, hogy 90%-ban halál vár rájuk.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 068
66 777
113

21. századi hadviselés. Kár hogy nagyapám karórájában nem volt GPS.
Mire ment volna vele? Akkor se kapta volna vissza, ahogy az ukran se az airpodsot. Ez kerlek szepen amugy teljesen torvenyes hadizsakmany az oroszoknal, de lehet meg az ukranoknal is el ez a dolog.
Az amerikai katonak se adtak vissza Szaddam es az iraki nep mukincseit, regisegeit, autoit, arany csapjait. Nagyfater se kapta vissza a nemetek altal elrekviralt lovait, meg oreganyam se a ruszkik altal elvitt biciklijet.
Ebbe bele kell torodni, ez van.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 068
66 777
113
Zelenszkij tulajdonképpen értünk drogozik, az európai értékekért... Na ne már! Nekem inkább tűnik úgy, hogy a drogfüggő elnök mindent szétcseszett maga körül, és végzetes háborúba sodorta az országát. :oops:
Nemeteknel legalas a connabisz, meg meg egy rakas orszagban az lesz hamarosan. Ez is europai ertek, holland nepszokas-e nem tudom, de mivel gruppen van igy a mi kozos ertekunk is. Zelenszkij meg csak megprobal megfelelni az europai ertekeknek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 068
66 777
113
Sojgu három hét után először nyilatkozik az ukrajnai háborúról....

Szerhij Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy Oroszország "következetesen végrehajtja a donyecki és luhanszki népköztársaságok felszabadításának tervét".

Szerinte az USA és más nyugati országok mindent megtesznek azért, hogy "a lehető legjobban meghosszabbítsák" a háború menetét.

"A külföldi fegyverszállítások növekvő volumene egyértelműen azt mutatja, hogy a kijevi rezsim provokálására törekszenek, hogy "az utolsó ukránig" harcoljanak" - mondta a miniszter.

Sojgu az utóbbi időben nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és nem is nyilatkozott. Márciusban a média és a kommentátorok találgattak az egészségi állapotáról, mivel ő sem nyilatkozott sokáig nyilvánosan. Utoljára március 29-én szólalt fel nyilvánosan.

Pedig mar azt irtak hogy meghalt, meg bebortonoztek...
Ja meg beteg...
 
W

Wilson

Guest
Aki hős akart lenni már a fronton van, vagy a föld alatt. Nem véletlen, hogy a külföldön elő ukránokat fenyegetik börtönnel, ha nem térnek haza. Nincs nagy tolakodás a frontszolgálatért. És erre emlékezni fognak a háború után is. Szóval pumpálhatják a fegyvereket, ha nem lesz elég katona. Azovos pedig nehezen lesz újra, mert mindenki megtanulta, hogy 90%-ban halál vár rájuk.
Az csak egy darab a papír aki akarja az könnyen ki tud bújni alóla, van még tartalék az ukrán élőerőben,messze vannak még a németek 1945-s állapotától.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 963
27 977
113
Sojgu három hét után először nyilatkozik az ukrajnai háborúról....

Szerhij Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy Oroszország "következetesen végrehajtja a donyecki és luhanszki népköztársaságok felszabadításának tervét".

Szerinte az USA és más nyugati országok mindent megtesznek azért, hogy "a lehető legjobban meghosszabbítsák" a háború menetét.

"A külföldi fegyverszállítások növekvő volumene egyértelműen azt mutatja, hogy a kijevi rezsim provokálására törekszenek, hogy "az utolsó ukránig" harcoljanak" - mondta a miniszter.

Sojgu az utóbbi időben nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és nem is nyilatkozott. Márciusban a média és a kommentátorok találgattak az egészségi állapotáról, mivel ő sem nyilatkozott sokáig nyilvánosan. Utoljára március 29-én szólalt fel nyilvánosan.

Miközben az ukránok földhöz verik magukat hisztijükben, h Kijevet hívja mindenki Kyjivnek, szépen átkeresztelik Sojgut Szergejből Szerhijre.
 
W

Wilson

Guest
Nem hiszem, hogy erre így sor kerülne.

Az EU fedezi Ukrajna háború utáni újjáépítésének költségeinek nagy részét​

A Bloomberg forrásokra hivatkozva értesülései szerint erre szolidaritási vagyonkezelői alapot hoznak létre. Ez az alap beruházásokat és reformokat fog finanszírozni az ukrán kormánnyal egyetértésben.

Az alap teljes volumene még nem ismert, hiszen a háború még nem ért véget, de hozzávetőlegesen több százmilliárd euró is lehet.