[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
Te mondtad, nem én. :)
  • Two PrSM rounds per launch pod
  • Ranges from 60 to 499 kilometers
  • Based upon Lockheed Martin’s decades of unparalleled experience in Precision Fires rockets and missiles
  • Open systems architecture
  • Modular and easily expandable
  • IM energetic payload
  • Compatible with both MLRS M270 and HIMARS family of launchers
Minden benne van, amit tipikusan keresünk a jelenlegi "Maróth szemlélet szerint".
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Csak azért ide és nem ukrán topicba teszem ezt a cikket, mert számomra a megállapításai a háború tapasztalatairól fontosabbak a magyar rakétatüzérségek beszerzése kapcsán, mint hogy örömködjek vagy sajnáljam az idegeneket egy szomszédos országban.


Tekintsétek a cikket inkább illusztrációnak a mondanivalómhoz!

1, Az ukrán védelem bizonyos nagy hatótávú orosz rakétacsapásokat abszolút le sem tud -saját bevallása szerint- kezelni. Itt érdemes lenne kielemezni az Iskandert, hogy miben áll az ő sebezhetetlensége.

Paraméterek:
-hatótáv: 1-2000 km
-magasság: 50 km (Korábban ukrán topicban már felhívtam arra a figyelmet, hogy az AMRAAM nem csak a NASAMból indítva de jó eséllyel Gripenről indított bustolt kezdő sebesség és kezdő magasság esetén sem tud felkapaszkodni eddig, félő, hogy a jelenlegi magyar védelem is csak a leszálló ágban objektum védelemmel tudna valamit tenni ellene. A repülés korábbi szakaszában jó eséllyel elrepülne az őt látó radarok és ellen-rakétaütegek feje fölött.)
-sebesség: 10M (itt a rakétacsapások elleni védelem másik problémás sarokpontja; az elfogó rakétának nagyobb sebesség kell vagy minimálisan meg kéne tudnia közelíteni a támadó rakéta sebességét; illetve néhány levegőben tartott Gripennek nem lenne elég sebessége a rakéta elé odafordulni picit is nagyobb távolság esetén... mintha a teknős védené a fociban a kaput egy nyúllal szemben)
-robbanófej: 500 kg
-pontosság: 1 méter (kétségekkel kezelni, de itt meg kell jegyezzük, hogy navigációs rendszerük van és ha jól értem, optikai célazonosítás becsapódás előtt, vagyis tényleg felszerelhető a pontos csapásméréshez mindennel)

-eddig elhasznált raktárkészlet: 47%


Másik fontos technikai adat, amit a cikkből szeretnék kiemelni, hogy az Sz-300-as
lelőheti a rakétát, ha:
-a rakéta sebessége nem haladja meg a 3,9M-et.
-siker esélye 0,4-0,8 (vagyis az értéken belül lévő rakéta típusok ellen soha nem éri el a 100%-os hatékonyságot és nem kell meglepődni azon, ha két próbálkozásból egyik sem sikeres)
-a működési plafon lehetővé teszi
+1 ha benne van a rakéta hatósugarában

2, Nagy készletek maradtak, alig használnak az oroszok Tocskát.

Paraméterek:
-hatótáv: 120 km (taktikai és nem stratégiai csapásmérő eszköz)
-magasság: ?
-sebesség: 1,5-3,3M
-robbanófej: 480 kg
-pontosság: 100 méter (abszolút nem pontos, de az ukrán hadipar szinte összes zászlóshajója lőtávolságon belül van és szőnyegbombázásszerűen megszórva hamar a földdel tennék egyenlővé)
-légvédelem hatékonysága: 0,4-07 (ezek elavultnak tekinthető '80-as évekbeli csapásmérő rendszerek, lényegében Sz-300 korabeli, amiket azóta fejlesztettek, tökéletesítettek; ehhez képest nem túl megbízható az ellenük való védekezés sem, ami több kérdést vet fel, mint amit megválaszol)

-eddig elhasznált: 6%

3, egy manőverező robotrepülőgépet is ide vennék bele X-101

6d662495a98986e4.jpg


Parméterek:
-hatótáv: 4000 km
-magasság: 0,1-15 km
-lopakodó
-sebesség: 0,6-0,8M (körülbelül egy cseh oktató repülőgép sebessége, azt hinnénk, nem egy nagy kihívás)
-robbanófej: 400 kg
-pontosság: 10 méter
-légvédelem hatékonysága: statisztikailag nem kiértékelhető (a kevés bevetés miatt)

-eddig elhasznált: 17%


Tanulság:
Ezek alapján a románok által beszerzett ATACMS 100 db rakéta

1, Ez is teljesíti természetesen az Iskander sikerét jelentő 50 km mennyezetet.
2, Úgy kell számolni, hogy 1 támadó rakétára legalább 2 elfogó rakétát kell megpróbálnunk kilőni, ha meg akarjuk állítani. (Vagyis ha a Meteor fel tud kapaszkodni az 50 km-es magasságba és főleg időben fel tud kapaszkodni, akkor is nem 100% az elfogás valszeg két nyugati rendszer között sem és a védő költségei duplázódnak rakéta-rakéta összehasonlításnál.)
3, Eddig nem tudok olyan ukrán akcióról, ahol az Iskander kilövőit semmisítették volna meg. (Tócskából aszem viszont volt a rövidebb hatótávolság miatt.) Objektum védelemmel meg szf-i csapatokkal nem lehet ellensúlyozni egy ellenséget, amelynek stratégiai csapásmérő rakétatüzérsége van. Egy támadó oroszlánt nem tudsz visszatartani a farkánál fogva.
4, Az ukrán barátaink sem véletlenül rimánkodnak Patriot+NASAMS légvédelemért. Ezek Patriotok nem haszontalanok a román beszerzésben sem, csupán régi tézisem, hogy kabát fölé akarják gombolni az inget. Nálunk a NASAMS hatékony és relatíve olcsó eszköz (a Gripenek lecserélt rakétái is mehetnek bele) a légvédelem újra kiépítésének első lépcsőjének, de nem kiváltja a Patriot kaliberű több száz km-es hatótávolságú eszközöket. (Hogy értsük, egy Gripen levegő-levegő fegyvere jóval nagyobb hatótávolságú az új konfigban, mint az őt megállítani akaró NASAMS. Viszont Patriotból sem kellő számban nem lehet beszerezni eleget, sem a radar alatti berepüléstől nem lehet csak önmagában megvédeni, főleg egy X-101 típusú stealth lövedékkel szemben. De felhozhatnám kihívásként a repülőről indított PRR X-31P radarellenes rakétát, aminek 110 km-es hatótávolsága van, a PD verzióban 250 km és 100 méter magasságban radar alatt be tud repülni vagy 15 km plafonnal átrepülni a VSHORAD védők fölött.)
5, Ukrajnát nem roppantotta meg egyelőre az, hogy napi 50 rakéta csapást kap már egy hónapja. A légierő pótolhatatlan veszteségeket szenvedett, a felrobbant megannyi raktár valószínűleg kritikusan felgyorsította a szf-i erők közelgő kimerülését, viszont kár erre a fegyvernemre egy mindent eldöntő tényezőként tekinteni. Oroszország például a logisztikai útvonalak problémái miatt és a fehérorosz csapatok váratlan távol maradása a konfliktustól miatt kénytelen volt kivonulni Kijev környékéről és feladni a teljes északi támadási irányt.
Egy jól felépített haderőben a rakétások egy eleme az egésznek és nem érdemes úgy tekinteni rájuk, mint "műhold felderítés+rakétatüzérség=70 km mélységben magunk előtt mindent darálni fogunk befelé". Vagy "első nap megsemmisül a légierő a földön és utána fentről bontjuk szét az ellenséget", mert ez ellen a repülőgépek mozgatása és reményeim szerint kiépülő állandó objektum védelem a klasszikus válasz. A szerb légierő nem semmisült meg a jóval erősebb és profibb US Air Force légiháborújával szemben sem.


Remélem érthető, hogy nem a románok egyik fegyverbeszerzést akarom az egekig magasztalni vagy az orosz fegyverek felsőbbrendűségét dicsőíteni. A román idevágó beszerzés tekintetében pont azt bizonyítja az oroszok szereplése, hogy az amerikai megfelelője is legalább annyira hatékony tud lenni és ellenben legalább annyira szenvednének a pásztorok egy leendő háborúban modern MBT-k és IFV-k nélkül, mint ahogy a ruszkik most szenvednek jóval modernebb földi technikával, de elöregedő gépparkkal.
Viszont nálunk sem egy mindent vívő érv kell. Nem atom biztos bunkerek, mert ha megnézzük, hogy milyen vastag beton véd ezektől a robbanófej méretektől... És mindig olcsóbb lesz beszerezni pár bunkerrombolót, mint 2 meg 3 vadászbombázó századnak akarok bunkert meg majdnem 40 helikopternek -plusz a ma is meglévő támadó heliknek- biztos védelmet építeni. Meg 200 AMRAAM rakétával védeni Százhalombattát, Budapestet, Paksot, Zalát, Kaposvár városát... Egyszerre kell valamilyen méretű objektum védelem, a hangárokat felkészíteni a védelmen átcsúszó kis méretű drónok ellen, átmozgatni a gépeket, ahogy profin láttuk a háború kitörésekor nálunk, stb.
De látni kell azt is, hogy rakéta képességet csak rakéta képességgel lehet összehasonlítani. Épp úgy hasznosak a 100 méter alatt manőverező eszközök, mint az 50 km magasságban egyelőre "minden felett átrepülő". (Az egyiket AWACS gépekkel lehet hatékonyabban ellensúlyozni, a másikat nagyobb hatótávolságú rakétákkal.) Itt én megfontolás tárgyává tenném, hogy UAV-oknál ha lesz alacsonyan berepülő öngyilkos, akkor az 80%-ban kiválthatja-e a cirkáló rakétát?

Remélem tudtam adni néhány plusz szempontot, amivel jobban megítélhetjük, hogy mire van szükségünk és mire nem.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
317
1 560
93
Csak azért ide és nem ukrán topicba teszem ezt a cikket, mert számomra a megállapításai a háború tapasztalatairól fontosabbak a magyar rakétatüzérségek beszerzése kapcsán, mint hogy örömködjek vagy sajnáljam az idegeneket egy szomszédos országban.


Tekintsétek a cikket inkább illusztrációnak a mondanivalómhoz!

1, Az ukrán védelem bizonyos nagy hatótávú orosz rakétacsapásokat abszolút le sem tud -saját bevallása szerint- kezelni. Itt érdemes lenne kielemezni az Iskandert, hogy miben áll az ő sebezhetetlensége.

Paraméterek:
-hatótáv: 1-2000 km
-magasság: 50 km (Korábban ukrán topicban már felhívtam arra a figyelmet, hogy az AMRAAM nem csak a NASAMból indítva de jó eséllyel Gripenről indított bustolt kezdő sebesség és kezdő magasság esetén sem tud felkapaszkodni eddig, félő, hogy a jelenlegi magyar védelem is csak a leszálló ágban objektum védelemmel tudna valamit tenni ellene. A repülés korábbi szakaszában jó eséllyel elrepülne az őt látó radarok és ellen-rakétaütegek feje fölött.)
-sebesség: 10M (itt a rakétacsapások elleni védelem másik problémás sarokpontja; az elfogó rakétának nagyobb sebesség kell vagy minimálisan meg kéne tudnia közelíteni a támadó rakéta sebességét; illetve néhány levegőben tartott Gripennek nem lenne elég sebessége a rakéta elé odafordulni picit is nagyobb távolság esetén... mintha a teknős védené a fociban a kaput egy nyúllal szemben)
-robbanófej: 500 kg
-pontosság: 1 méter (kétségekkel kezelni, de itt meg kell jegyezzük, hogy navigációs rendszerük van és ha jól értem, optikai célazonosítás becsapódás előtt, vagyis tényleg felszerelhető a pontos csapásméréshez mindennel)

-eddig elhasznált raktárkészlet: 47%


Másik fontos technikai adat, amit a cikkből szeretnék kiemelni, hogy az Sz-300-as
lelőheti a rakétát, ha:
-a rakéta sebessége nem haladja meg a 3,9M-et.
-siker esélye 0,4-0,8 (vagyis az értéken belül lévő rakéta típusok ellen soha nem éri el a 100%-os hatékonyságot és nem kell meglepődni azon, ha két próbálkozásból egyik sem sikeres)
-a működési plafon lehetővé teszi
+1 ha benne van a rakéta hatósugarában

2, Nagy készletek maradtak, alig használnak az oroszok Tocskát.

Paraméterek:
-hatótáv: 120 km (taktikai és nem stratégiai csapásmérő eszköz)
-magasság: ?
-sebesség: 1,5-3,3M
-robbanófej: 480 kg
-pontosság: 100 méter (abszolút nem pontos, de az ukrán hadipar szinte összes zászlóshajója lőtávolságon belül van és szőnyegbombázásszerűen megszórva hamar a földdel tennék egyenlővé)
-légvédelem hatékonysága: 0,4-07 (ezek elavultnak tekinthető '80-as évekbeli csapásmérő rendszerek, lényegében Sz-300 korabeli, amiket azóta fejlesztettek, tökéletesítettek; ehhez képest nem túl megbízható az ellenük való védekezés sem, ami több kérdést vet fel, mint amit megválaszol)

-eddig elhasznált: 6%

3, egy manőverező robotrepülőgépet is ide vennék bele X-101

6d662495a98986e4.jpg


Parméterek:
-hatótáv: 4000 km
-magasság: 0,1-15 km
-lopakodó
-sebesség: 0,6-0,8M (körülbelül egy cseh oktató repülőgép sebessége, azt hinnénk, nem egy nagy kihívás)
-robbanófej: 400 kg
-pontosság: 10 méter
-légvédelem hatékonysága: statisztikailag nem kiértékelhető (a kevés bevetés miatt)

-eddig elhasznált: 17%


Tanulság:
Ezek alapján a románok által beszerzett ATACMS 100 db rakéta

1, Ez is teljesíti természetesen az Iskander sikerét jelentő 50 km mennyezetet.
2, Úgy kell számolni, hogy 1 támadó rakétára legalább 2 elfogó rakétát kell megpróbálnunk kilőni, ha meg akarjuk állítani. (Vagyis ha a Meteor fel tud kapaszkodni az 50 km-es magasságba és főleg időben fel tud kapaszkodni, akkor is nem 100% az elfogás valszeg két nyugati rendszer között sem és a védő költségei duplázódnak rakéta-rakéta összehasonlításnál.)
3, Eddig nem tudok olyan ukrán akcióról, ahol az Iskander kilövőit semmisítették volna meg. (Tócskából aszem viszont volt a rövidebb hatótávolság miatt.) Objektum védelemmel meg szf-i csapatokkal nem lehet ellensúlyozni egy ellenséget, amelynek stratégiai csapásmérő rakétatüzérsége van. Egy támadó oroszlánt nem tudsz visszatartani a farkánál fogva.
4, Az ukrán barátaink sem véletlenül rimánkodnak Patriot+NASAMS légvédelemért. Ezek Patriotok nem haszontalanok a román beszerzésben sem, csupán régi tézisem, hogy kabát fölé akarják gombolni az inget. Nálunk a NASAMS hatékony és relatíve olcsó eszköz (a Gripenek lecserélt rakétái is mehetnek bele) a légvédelem újra kiépítésének első lépcsőjének, de nem kiváltja a Patriot kaliberű több száz km-es hatótávolságú eszközöket. (Hogy értsük, egy Gripen levegő-levegő fegyvere jóval nagyobb hatótávolságú az új konfigban, mint az őt megállítani akaró NASAMS. Viszont Patriotból sem kellő számban nem lehet beszerezni eleget, sem a radar alatti berepüléstől nem lehet csak önmagában megvédeni, főleg egy X-101 típusú stealth lövedékkel szemben. De felhozhatnám kihívásként a repülőről indított PRR X-31P radarellenes rakétát, aminek 110 km-es hatótávolsága van, a PD verzióban 250 km és 100 méter magasságban radar alatt be tud repülni vagy 15 km plafonnal átrepülni a VSHORAD védők fölött.)
5, Ukrajnát nem roppantotta meg egyelőre az, hogy napi 50 rakéta csapást kap már egy hónapja. A légierő pótolhatatlan veszteségeket szenvedett, a felrobbant megannyi raktár valószínűleg kritikusan felgyorsította a szf-i erők közelgő kimerülését, viszont kár erre a fegyvernemre egy mindent eldöntő tényezőként tekinteni. Oroszország például a logisztikai útvonalak problémái miatt és a fehérorosz csapatok váratlan távol maradása a konfliktustól miatt kénytelen volt kivonulni Kijev környékéről és feladni a teljes északi támadási irányt.
Egy jól felépített haderőben a rakétások egy eleme az egésznek és nem érdemes úgy tekinteni rájuk, mint "műhold felderítés+rakétatüzérség=70 km mélységben magunk előtt mindent darálni fogunk befelé". Vagy "első nap megsemmisül a légierő a földön és utána fentről bontjuk szét az ellenséget", mert ez ellen a repülőgépek mozgatása és reményeim szerint kiépülő állandó objektum védelem a klasszikus válasz. A szerb légierő nem semmisült meg a jóval erősebb és profibb US Air Force légiháborújával szemben sem.


Remélem érthető, hogy nem a románok egyik fegyverbeszerzést akarom az egekig magasztalni vagy az orosz fegyverek felsőbbrendűségét dicsőíteni. A román idevágó beszerzés tekintetében pont azt bizonyítja az oroszok szereplése, hogy az amerikai megfelelője is legalább annyira hatékony tud lenni és ellenben legalább annyira szenvednének a pásztorok egy leendő háborúban modern MBT-k és IFV-k nélkül, mint ahogy a ruszkik most szenvednek jóval modernebb földi technikával, de elöregedő gépparkkal.
Viszont nálunk sem egy mindent vívő érv kell. Nem atom biztos bunkerek, mert ha megnézzük, hogy milyen vastag beton véd ezektől a robbanófej méretektől... És mindig olcsóbb lesz beszerezni pár bunkerrombolót, mint 2 meg 3 vadászbombázó századnak akarok bunkert meg majdnem 40 helikopternek -plusz a ma is meglévő támadó heliknek- biztos védelmet építeni. Meg 200 AMRAAM rakétával védeni Százhalombattát, Budapestet, Paksot, Zalát, Kaposvár városát... Egyszerre kell valamilyen méretű objektum védelem, a hangárokat felkészíteni a védelmen átcsúszó kis méretű drónok ellen, átmozgatni a gépeket, ahogy profin láttuk a háború kitörésekor nálunk, stb.
De látni kell azt is, hogy rakéta képességet csak rakéta képességgel lehet összehasonlítani. Épp úgy hasznosak a 100 méter alatt manőverező eszközök, mint az 50 km magasságban egyelőre "minden felett átrepülő". (Az egyiket AWACS gépekkel lehet hatékonyabban ellensúlyozni, a másikat nagyobb hatótávolságú rakétákkal.) Itt én megfontolás tárgyává tenném, hogy UAV-oknál ha lesz alacsonyan berepülő öngyilkos, akkor az 80%-ban kiválthatja-e a cirkáló rakétát?

Remélem tudtam adni néhány plusz szempontot, amivel jobban megítélhetjük, hogy mire van szükségünk és mire nem.
Az Iszkander-M hadműveleti-harcászati rakétarendszer, a hatótávolsága az 50-500 km tartományban van. A maximális pályamagassága 100 km, ez valószínűleg a maximális hatótávolsághoz tartozik, amikor ideális ballisztikus pályán repül. Nem feltétlenül teszi, a pálya teljes hosszán irányított, repülhet laposabb - ezért nagyobb energiaigényű pályán, kisebb távolságra.
A szórása 5-7 m, amennyiben lehetőség van önrávezetésre.
Égésvégi maximális sebessége 2100 m/s.
A problémát a kvázi-ballisztikus jelleg okozza a légvédelem számára, mert nagy sebessége mellett kis mértékű pályakorrekció esetén is bukik a kalkulált elfogási pont.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 917
13 892
113
Merész lenne a jelenlegi folyamatokat tekintve amerikai fegyvert venni!
Putyin után Mi vagyunk a következők!!! Semmi sem lesz tilos, mindent (is) lehet. A gyorsan beérő Eu-s fejlesztéseknek --esetleg-- lenne jóindulatos lehetősége, de amcsi irányból a Putyin elleni "falig-szorítós" megoldás eszközét látom, ukrán-román szomszéddal, akár katonai --nemzetiségi-- zsarolással.

A jelenlegi USA-vezetés tendenciái konvertálva Magyarországra!

Kis politikai kitekintéssel: Politikai "Megelőző csapással" --kilépés az EU-ból, semleges/"El-Nem-Kötelezett" státusz-- lehet kanyarban (meg)előzni a problémát!!!


.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
(Nem) Kicsit széllel szembe (...) teszem, de okkal: A RM-os 155mm-es önjáró tüzérség minden kifizetett milliója helyett kb. 100e-ért lehet venni modernizált Grad/BM-21-et, ami:
  1. kb. huszad-annyiba sem kerül,
  2. háromszor nagyobb a tűzgyorsasága,
  3. háromszor kevesebb ember kell hozzá,
  4. háromszor gyorsabban települ le/el,
  5. nagyságrendileg egyezik a lőszer ára,
  6. nagyságrenddel megfizethetőbb a precíziós lőszer ára,
  7. nem lehetne nyilvánosan/háttérben zsarolni: sok forrásból/hazai gyártásból beszerezhető hozzá minden(is),
  8. a Hirtenberger tűzvezető számítógépe használható (fejlesztés után) hozzá,
  9. "és sokan mások..."
Mennyi is az "annyi"??? ...amit nég senki nem mert megmondani??? ...szinte biztos 10+ millió €!

...így a végére: és mikor is jön? ...majd, egyszer, ha nem jön közbe semmi, a szinte biztos "nem-sok mennyiség", nagyon-nem "gombokért", és évekre elosztva/elhúzódva!!!


...mert "jut eszembe": marad továbbra is/addig a "letolt gatya"??? "Ideális" állapot olyan --ukrán-- szomszéddal, akinek Viktor-buktató szándékú "sugar-daddy"-je van! Mit lehet mondani egy ilyen döntés után...


NEM HELYETTE, MELLÉJE VAN ÉGETŐEN SZÜKSÉG "gombokért"!!!
De nem kötelező a hibát javítani, hisz van alternatíva: lehet kényszerítve bukni is, négy évnél hamarabb.
Javítani, javítani, javítani!!! :hadonaszos:



Elnézést az ünneprontásnak tűnő dologért, ami nem az: kis józan gondolkodást "dobjatok be", legyen a "helyén" a dolog, semmi gond nem lesz tőle!!!



.

.
Engedjük már el a Gradokat.. persze ez sem fog tetszeni neked, mert szerinted jó.

NEM akarunk szojvet technikát, más irányban van elköteleződésünk.. "nagyon meglepő módon" elsősorban Németország irányába. De ha nagyon bekell nyalni a lengyeleknek a már kínos vezetőnk miatt akkor még az is lehet, hogy Langusta lesz. Én értem, hogy jó szándék vezérel, hogy minden forintot megfogjunk.. .de ennyierővel kerülhetne Csepeljárműre is az alap. Nyilván a régi Uralok meg Zilek nincsenek igazán jó állapotban, most pedig az alkatrészbeszerzés, hát őő izé.. másfelől nyugat felé megyünk. Ja igen és a lőszerekről ne is beszéljünk.

Szerintem MLRS vagy HIMARS kéne elsősorban, de mellé mindenképpen kellene ilyen fajta rakétatüzérség is.

De pont most látszik egyébként, hogy arra van pénz, amire akarjuk...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 665
35 800
113
Engedjük már el a Gradokat.. persze ez sem fog tetszeni neked, mert szerinted jó.

NEM akarunk szojvet technikát, más irányban van elköteleződésünk.. "nagyon meglepő módon" elsősorban Németország irányába. De ha nagyon bekell nyalni a lengyeleknek a már kínos vezetőnk miatt akkor még az is lehet, hogy Langusta lesz. Én értem, hogy jó szándék vezérel, hogy minden forintot megfogjunk.. .de ennyierővel kerülhetne Csepeljárműre is az alap. Nyilván a régi Uralok meg Zilek nincsenek igazán jó állapotban, most pedig az alkatrészbeszerzés, hát őő izé.. másfelől nyugat felé megyünk. Ja igen és a lőszerekről ne is beszéljünk.

Szerintem MLRS vagy HIMARS kéne elsősorban, de mellé mindenképpen kellene ilyen fajta rakétatüzérség is.

De pont most látszik egyébként, hogy arra van pénz, amire akarjuk...
PULS - sokoldalú sorozatvető széles rakétaválasztékkal és olcsó(bb) rakétákkal. Az egyszerűbb "grad-szintű" rakétákat még gyárthatnánk is Várpalotán. 12-24 HIMRS mellé ebből kellene vagy 24-48 PULS. Ehhez lenne 48-72 vagy esetleg 96 önjáró lövegünk az már egész komoly tűzerő. Ennél több nem igazán kell egy ekkora haderőnek vagy legalábbis nem reális.
Tippre ezzeekkel tudnánk több mint 100 tonna robbanóanyagot kiszórni percenként ha mind rákezd... :D

PULS rakéta választék:
MegnevezésÁtmérőTömegMennyiségIrányításHatótávolságPontosságHarcirész
GRAD122 mm66 kg18 db / indítókonténernincs40 kmn.a.20 kg
LAR160160 mm110 kg13 db / indítókonténernincs45 kmn.a.46 kg
Accular122 mmn.a.18 db / indítókonténerGPS/INS35 km10 m CEP20 kg
Accular160 mmn.a.10 db / indítókonténerGPS/INS40 km10 m CEP35 kg
EXTRA306 mm570 kg4 db / indítókonténerGPS/INS150 km10 m CEP120 kg
Predator Hawk370 mm800 kg2 db / indítókonténerGPS/INS300 km10 m CEP140 kg
Delilah330 mm187 kg2 db / indítókonténerCCD/IR és GPS/INS250 km1 m CEP30 kg
 

Clove_HUN

Member
2018. november 9.
29
58
13
Engedjük már el a Gradokat.. persze ez sem fog tetszeni neked, mert szerinted jó.

NEM akarunk szojvet technikát, más irányban van elköteleződésünk.. "nagyon meglepő módon" elsősorban Németország irányába. De ha nagyon bekell nyalni a lengyeleknek a már kínos vezetőnk miatt akkor még az is lehet, hogy Langusta lesz. Én értem, hogy jó szándék vezérel, hogy minden forintot megfogjunk.. .de ennyierővel kerülhetne Csepeljárműre is az alap. Nyilván a régi Uralok meg Zilek nincsenek igazán jó állapotban, most pedig az alkatrészbeszerzés, hát őő izé.. másfelől nyugat felé megyünk. Ja igen és a lőszerekről ne is beszéljünk.

Szerintem MLRS vagy HIMARS kéne elsősorban, de mellé mindenképpen kellene ilyen fajta rakétatüzérség is.

De pont most látszik egyébként, hogy arra van pénz, amire akarjuk...
Én meg azt mondom, hogy a nagy Magyar-Szerb barátság tükrében Tamnavát a honvédségnek.
Nyilván a szerb munkaerő költsége olcsóbb mint az amerikai.
A lőszer is olcsóbb hozzá, apropó két űrmérettel is lehet alkalmazni 122/262 mm.
Teljesen jó konstrukció. A minőség mellett a mennyiség is fontos. Nem mindegy, hogy 24 HIMARS indítód van, vagy 72-96 db Tamnava.
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
914
2 268
93
Biztos van jobb ár-érték arányú a Himarsnál, de maga a kategória nagyon fontos lenne nekünk, max nem a legjobbat választottuk, de a semminél még ez is jobb. Ezzel szemben az L39-nél már az sántít hogy egyáltalán szükségünk volt-e egy század kiképzőgépre. Ezért zavart csak hogy Tarzan egy lapon említette a kettőt.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 665
35 800
113
Csak azt nem értem, hogy a PULS-nak miért nincs 227 mm (M270 NATO kaliber) űrmérete?
Szerintem, ha kérjük akkor csinálnak olyat is...

Azért kellene PULS (is) nekünk, mert sok feladathoz nagyon olcsó, akár várpalotán gyártható GRAD és LAR160 rakéták bőven elegendőek.
Szerintem egy komplett sorozatnyi rakéta kijön 1-2 db 227mm-es MRLS rakéta árából.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 395
113
Egyébként a rakétatüzér képzés helyileg vajon hol lenne, németeknél, amerikában, nálunk, vagy hol?

A hazai honvéd tisztképzésben vannak külföldi oktatók, tanárok ? Már akik valamelyik NATO tagállamban komoly tapasztalatra tettek szert, adott fegyvernemben ? Mert lehet nem lenne ördögtől való megfizetni rendesen pár ilyen embert, akik oktatják, tanítják, felkészítik a jövő tisztjeit a Honvédségnek e fegyverek alkalmazása terén.