[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Szerintem a háború legnagyobb nyertese messze Kína lesz. Aztán jön csak a Katar, US... vonal.

A legnagybb vezstese egyértelműen Oroszo. Idénre +2-4% GDP növekedés helyett - 11-14%. És a kilátások is problémásak.
Geopolitikai értelemben és gazdaságilag szerintem az USA.
Az EU vesszi a gázt az USA-l az orosz energiahordozók szerepe az EU-ban közép és hosszútávon visszaszorul az USA megszilárdítása az ellenőrzést Az EU és Európa felett stb.Pedig ez január végén nagyon nem így nézett ki.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Geopolitikai értelemben és gazdaságilag szerintem az USA.
Az EU vesszi a gázt az USA-l az orosz energiahordozók szerepe az EU-ban közép és hosszútávon visszaszorul az USA megszilárdítása az ellenőrzést Az EU és Európa felett stb.Pedig ez január végén nagyon nem így nézett ki.

Ahonnan indultunk a gazdaság volt és nem a geopol.


Ezen a vonalon vszeg ténéyeg US a legnagyobb nyertes és ha a Finn, Svéd NATO csatlakozás végbemegy karöltve az eszálló EUs védelmi büdzsékkel a legnagyobb vesztes Oroszo.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Nem érzed az ellentmondást a 2 bekezdésed között? Putyin már 2014ben el akarta foglalni azokat a területeket, csak nem jött össze, az USA meg mindent megtett 8 évig, h beugrassza az oroszokat abba az invázióba, amit már 2014ben akartak, csak nem sikerült. Wut?
Nem mivel az USA csak az utóbbi 4 évben vette elő a témát de igazából Binden hatalomra kerülése után pörögtek fel az események.Trumpból még azt is kinézem, hogy valamelyik Trump cégen keresztül eladta volna azokat az ukrán területeket az oroszoknak amelyekre Moszkva igényt tart....:)
 
  • Vicces
Reactions: OhioNurse

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Ukrajna a legnagyobb vesztes, utána a közép-európai államok.
Oroszország gazdasági visszaesése nem párosul infrastrukturális károkkal, mint Ukrajnában, ahol ráadásként a most rájuk szabadított hitelek kolosszális eladósodást, a fegyverzet pedig rettenetes közállapotokat fognak előidézni.
Ezen felül ez még középtávon sem lesz egy ideális befektetői környezet.

ok jogos egyértelmű. Gazdaságilag messze a lagenagyobb vesztese a háborúnak Ukrajna és csak a második legnagyobb vesztese Oo.

Ahelyett, hogy 2050+ig adták el volna aranyáron a gázt Németek/EUnak és furikáztak volna Mercivel ez lett a vége. Szar.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 020
23 475
113
Putyin nem azért szakította le 2014-ben a két szaki köztársaságot mert annyira aggódott az ott élő oroszokért azért avatkozott be mert szüksége lett volna egy szárazföldi folyosóra az annektált Krímmel,de az akkor nem jött össze.

Visszatérve a kérdésedre ,én simán ki vártam volna, látható volt ,hogy az invázió előtt az USA mindent megtett annak érdekében ,hogy Putyint beugrassza egy invázióba, én meg voltam arról győződve, hogy az USA pofára esik, mert Putyint okos politikusnak tartottam, aki pontosan tudja, hogy egy orosz invázió Ukrajna ellen az USA számára főnyeremény lenne, nos tévedtem, Putyin úgy viselkedett ahogy az az
USA-k a lehető legmegfelelőbb volt.
Az ugye megvan, hogy jelentős csapatösszevonásokat végeztek az ukránok a két szakadár tartomány közelében, és nem bemutatózni akartak.. többször említett dolog ez is, lehet várni türelmesen amíg az utolsó elő oroszt is megölik, meg lehet elsőnek is ütni Nézőpont kérdése
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
És ezt nem tudta kimozogni valahogy? Nem tudott a szomszédos országoknak jobb alternatívát nyújtani, mint a nyugat? Vajon miért próbál minden környező ország inkább a nyugathoz csatlakozni? Mit csinálnak jól ők és az oroszok mit rosszul? Nézd a kínai "egy övezet egy út" programot! Diákok tízezrei tanulnak kínai egyetemeken. Közülük sokan hazatérve, ha vezető beosztásba kerülnek, kihez fordulnak majd sok esetben, ha mondjuk valami beruházás szükséges?
Attól tartok, ezt már sokszor kitárgyalták itt a fórumon.
A kimozgás kb az, amit 2007-8-ig láttunk.
Grúziával változott meg minden, amikor Szakaasvilit sikerült az okosoknak hatalomra emelni, és ezzel mesterségesen feszültséget gerjeszteni (+NATO csatlakozás, stb). Azt hiszem, akkor esett le a tantusz az oroszoknál, hogy ha ők nem húzzák be a kéziféket, akkor a teljes nyugati érdekszférájuk megy a levesbe, és ezzel a nyakukra húzzák azt a szervezetet (NATO) amely dedikáltan ellenük jött létre. Kb ennyi.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 909
27 653
113
Nem mivel az USA csak az utóbbi 4 évben vette elő a témát de igazából Binden hatalomra kerülése után pörögtek fel az események.Trumpból még azt is kinézem, hogy valamelyik Trump cégen keresztül eladta volna azokat az ukrán területeket az oroszoknak amelyekre Moszkva igényt tart....:)
Igen? 2014ben Nuland ukrán állampolgárként osztogatott sütit a Majdan téren? Ki is mondta az ukrán főügyészről, h "Son of a bitch, he got fired"?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 134
113
?

Kein Krieg. Ez a német politika alfája és omegája. Igen fontosabb még annál is, hogy 2-4% GDP. Ez az EK, EU egyikt talán fő lényege számukra. A Német-Orosz gazdasági tandem fő oka. És Putyin akkorát rúgott bele, hogy a fal adja a másikat. A német politika teljesen logikusan így reagálta le. Azt gondolni, hogy németo rekaciója egy full scale war esetén az lesz, hogy úgy teszünk mindha nem történt volna semmi teljesen abszurd. És azt, hogy azt csinálta amit az US nyakába varni még abszurdabb.

És ez nem csak Németo. Hanem többé, kevésbé az egész EU. Kivéve mi Hitler utolsó és leghübb szövetségesei.
Akkor pont itt lenne az ideje hogy megszabaduljanak az idegen testként viselkedő amcsi bábjaiktól, meg az USA szorító ölelésétől, ami miatt nem tudott a "kein krieg" működni!

Nem mellesleg ismétlem, az Európai - így főleg a német - gazdaságot nem az amúgy rendelkezésre álló ÉS OLCSÓ orosz gáz és kőolaj, meg nyersanyag fogja tönkre tenni, hanem a még nem elég mennyiségben elérhető és DRÁGA amerikai. Ezen csak az USA nyer, a németek és velük együtt az egész EU veszít. Ez minden szakembernek az ipar és energetika területén egyértelmű, a többi az propaganda és duma.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Nem ártana ismerni a még mindig élő és egymásra épülő nemzetközi egyezményeket legalább a tartalmi elemeket. S akkor tudhatnád nyugat nem engedte ki semmit a palackból, h a szavaidat idézzem.
Taníts, mester! Melyek ezek az egymásra épülő nemzetközi egyezmények? Kik kötötték ezen egyezményeket?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Ja és két nap alatt Putyin összehozott egy inváziót, sajnos mindenkit ki kell ábrándítanom Putyin már hosszú évek óta készült erre az invázióra, hosszú évek óta készítette erre fel az Orosz hadsereget az Orosz gazdaságot a társadalmat stb.
Haderőreformokat hajtottak végre, hadgyakorlatokat csináltak.
Az oroszok hatalmas árulásnak élték meg, hogy Krím és a szakik elszakadása után elfogyott a lendület.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 298
2 498
113
Akkor pont itt lenne az ideje hogy megszabaduljanak az idegen testként viselkedő amcsi bábjaiktól, meg az USA szorító ölelésétől, ami miatt nem tudott a "kein krieg" működni!

Nem mellesleg ismétlem, az Európai - így főleg a német - gazdaságot nem az amúgy rendelkezésre álló ÉS OLCSÓ orosz gáz és kőolaj, meg nyersanyag fogja tönkre tenni, hanem a még nem elég mennyiségben elérhető és DRÁGA amerikai. Ezen csak az USA nyer, a németek és velük együtt az egész EU veszít. Ez minden szakembernek az ipar és energetika területén egyértelmű, a többi az propaganda és duma.
Felvéve a hozzászólásaid stílusát.
Melyik a nagyobb gond?
Amikor úgy érzed, h valaki pisztolyt tart a homlokodhoz(szomszédot már lelőtte)
Vagy az
amikor valaki megpróbál turkálni a pénztárcadban( s akar ez sikerül is neki)?

Hidegháborúból kölcsönzött hasonlat.
Sarkos, de ahogy megy a diskurzus elfér ide is.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 472
16 893
113
Ahogy gondolod ,de szerintem tévedésben vagy magyar külpolitika mozgástere gyakorlatilag lecsökkent Ukrajnát újjá fogják építeni jó részt Uniós pénzből és bár az EU-k is fájnak a szankciók nem lesz koldus szegény.Ellenben Moszkva a nagyhatalmi ambícióit elfelejtheti, az orosz gazdaság modernizációja hosszú évekre megakad stb.
Nem tudom mennyire rózsaszín a szemüveg rajtad amikor az európai gazdaságok kilátásait szemlézed,de ki kell ábrándítsalak. Olyan recesszió előtt állunk,amit mélységében még csak most kezdenek felmérni,különböző mértékadó helyeken. Az információk sem publikusak ezzel kapcsolatban,mert a várható társadalmi reakciók akár olyan irányba is fordulhatnak,ami egyenlőre a rémálom kategória az EU vezetőinek. Még annyira az elején vagyunk a problémának,hogy a plebs nem foglalkozik napi szinten a pénztárcájával,mert 24 órában tömik a fejét a propagandával. Amikor valóban beindul a dominóhatás a gazdaságban,hogy az ellátási láncok megszakadnak,mert meg fognak,ha ez a komplett őrület folytatódik,akkor jön a valódi baj. Mivel egyenlőre nincs jele a józan észnek,a mozi megy tovább,és az EU sodródik valami olyanba,amit az átlag el sem tud képzelni
 
W

Wilson

Guest
Az ugye megvan, hogy jelentős csapatösszevonásokat végeztek az ukránok a két szakadár tartomány közelében, és nem bemutatózni akartak.. többször említett dolog ez is, lehet várni türelmesen amíg az utolsó elő oroszt is megölik, meg lehet elsőnek is ütni Nézőpont kérdése
Igen válaszul az orosz csapatmozgasokra, de nem kellett volna mást csinálni Putyinnak mint megvárni az ukrán támadást, akkor ő védekezett volna és az ukránok lettek volna a támadó fél. Ez egy teljesen más felállás lett volna.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: Robur and OhioNurse

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 134
113
Felvéve a hozzászólásaid stílusát.
Melyik a nagyobb gond?
Amikor úgy érzed, h valaki pisztolyt tart a homlokodhoz(szomszédot már lelőtte)
Vagy az
amikor valaki megpróbál turkálni a pénztárcadban( s akar ez sikerül is neki)?
Azt kéne felfogni, hogy az aki amúgy sikeresen fogja kilopni minden pénzemet a pénztárcámból és ezzel eladósít, szarér hugyért megveszi mindenem ami érték és visszalízingel így eladósít-magához köt örökre, az hozta olyan helyzetbe a pisztolyt tartót hogy nem akar/tud velem tovább ezt a trógert tolvajt kihagyva a buliból szimbiózisban tovább élni, mert rágyújtotta az udvart.

Nekünk nem kell barátkozni az oroszokkal! Tiszteletben kell tartani őket, és megvenni azt amire szükségünk van, olcsón!

Minden más esetben szopni fog az EU ipar, és az EU lakosság.

Nincs tovább poliemizálás, ezek a tények, PONT.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 298
2 498
113
Azt kéne felfogni, hogy az aki amúgy sikeresen fogja kilopni minden pénzemet a pénztárcámból és ezzel eladósít, szarér hugyért megveszi mindenem ami érték és visszalízingel így eladósít-magához köt örökre, az hozta olyan helyzetbe a pisztolyt tartót hogy nem akar/tud velem tovább ezt a trógert tolvajt kihagyva a buliból szimbiózisban tovább élni, mert rágyújtotta az udvart.

Nekünk nem kell barátkozni az oroszokkal! Tiszteletben kell tartani őket, és megvenni azt amire szükségünk van, olcsón!

Minden más esetben szopni fog az EU ipar, és az EU lakosság.

Nincs tovább poliemizálás, ezek a tények, PONT.
Ez kb addig meg tartható is lett volna még Putyin meg nem indult.
Azóta ez se érvényes.
Ezt se ártana megérteni.