[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Halál online: ukrán fegyveres ki akart lőni egy tankot, de egy másodperccel később a visszatérő tűz
megsemmisítette .
t.me/RVvoenkor
Köszönjük a sok videót,amit megosztottál a fórumon.Folytasd tovább ha lehetséges.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Mennyi valós segitség innen-onnan egy csupp, részben ismeretlen, rèszben hasznavehetetlen technika?
A felszerelés igy inkàbb hasonlit egy bolhapiacra, kezelhetetlen karbantartàssal és lőszerellátással.
Mindez csak arra jó, hogy meghosszabbitsa a háborút és Ukrajna rombolàsát, de a kimenetelen nem képes vàltoztatni.
Ezt oroszból forditottad?
:D
Vigyázz, az orosz hazudik.agamak is.
Két hónapja nem ér el eredményt a ruszki.
Szerinted miért?
 
W

Wilson

Guest
Kanada négy M-777 tarackot küldött Ukrajnának az országban kapható 37 tarackból....

cedf21a-gettyimages-1232981610.jpg

SZEMLÉLTETŐ FOTÓ GETTY IMAGES

Forrás : CBC News , forrásokra hivatkozva

Részletek : Három védelmi forrás azt mondta, hogy a Kanada által az afganisztáni háború során vásárolt 37 tarackból négyet szállításra szántak (Ukrajnába - a szerk.).

Anita Anand védelmi miniszter pénteken megerősítette a küldetést, de részleteket nem közölt, csak annyit mondott, hogy "számos M-777 tarackot" küldtek Ukrajnába "amerikai szövetségeseinkkel együtt".

A kiadvány szerint a Kanadából küldött katonai segélyek "határozatlan mennyiségű lőszert tartalmaztak".

A három forrás egyike szerint a csomag számos, az afganisztáni háborúból visszamaradt, nagy pontosságú Excalibur lövedéket tartalmazott.

Anand azt is elmondta, hogy Kanadában folyamatban van a szerződések aláírása "több kereskedelmi páncélozott járműről, amelyeket a lehető leghamarabb Ukrajnába küldenek"

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
Szerintem ez már eldőlt történet. A lom kerül ukrajnába. Orosz oldalról is inkább lom a zöme vagy tényleg ennyi az orosz haderő, nem tudom. Kizártnak tartom, hogy ennyi vagy inkább ilyen segítséget kapna ukrajna, ha nem lenne a vége jó elöre háttéralkú tárgya, a többi meg színjáték. Ha akarta volna a NATO úgy játszhatott volna az oroszokkal, ahogy csak akar. Szerintem ez az igazság. A nukleáris hülyeséget meg felejtsük el nyugodtan. Már most is tudja mindenki, hogy gyakorlatilag a NATO harcol az oroszok ellen, ott selejtezi a kuka cuccot. NATO kiképzők tavaly óta ott vannak. Mi NATO tagállam vagyunk, mire jutnánk ott a fronton? Semmire! Ugyanez érvényes szinte az összes európai seregre ezekkel a kuka cuccokkal. Ebből következik, hogy ez jó régen le van zsírozva. Egy mondat lett volna valamikor tavaly, hogy eszébe ne jusson az oroszoknak a támadás , mert a NATO azonnal bevonul ukrajnába a "demokrácia" védelmében. Nem volt érdek a valódi karakán kiállás ! Más az érdek, másról szól ez az egész. A nuki dolgot meg nyugodtan engedje el mindenki, mert baromság. Ukrajnába bevonulni pont annyi joga van a NATO-nak, mint az oroszoknak, nem orosz terület és nem is NATO tag. A NATO pedig nem védelmi, hanem politikai tömörülés. Ha fegyvert szállíthat, katonát képezhet ki, akkor bármit megtehet. A jogi csűrés-csavarás meg parasztvakítás. Mi a háttéralkú? Ez érdekel.
Azért volt egy Budapest memorandum, amit a felek így vagy úgy de betartottak. (egy darabig)

Ezért nem volt joga bevonulni egyiknek sem, ha végig gondolod pl az oroszok simán hatalomban tarthatták volna Janukovicsot egy ilyen bevonulással.A dolgok alakulása folytán mégis bekerültek, mind a nyugati katonák, mind az oroszok (pl Sztrelkov/Girkin) mint koordinátorok. A NATO egy katonai tömb (inkább mint politikai szerintem) a kölcsönös védelmi egyezményre mégsem hivatkozhat, hiszen mint ahogyan írod is egy semleges ország területén van, amire ez a kollektív védelmi egyezmény nem vonatkozik, ezért mehet az "aprítás" következmények nélkül, megint más dolog a tagfelvétel, mert olyan országot ahol polgárháború van nem vehetnek fel tagnak. (ezért is volt érdeke pl az oroszoknak a két szakadár terület támogatása, itt el lehet gondolkodni azon, hogy mi volt hamarabb a tyúk vagy a tojás? szóval hogy ezek az emberek maguktól akartak távozni Ukrajnából, vagy külső orosz bíztatásra, mind a kettőnek van szerintem realitása, bár én úgy emlékszem, hogy a forradalom során hamarabb kezdték el az orosz nemzetiségűeket vegzálni, ami kiáltott belőlük egy ellenállást, és ezt a hullámot lovagolták meg az oroszok, (egyébként nagyon helyesen ha stratégiailag nézzük a dolgot) hiszen ezzel a dologgal tudták késlelteti Ukrajna NATO csatlakozását. Ukrajna jelen pillanatban egy "senki földje" egyik országnak sem fontos terület igazán, inkább úgy tekintett rá szerintem mind a két fél mint egy hatalmas felvonulási területre, a nyugatnak lehetett volna egy ugródeszka, előre tolt helyőrség, az oroszoknak meg ugye pont ez szúrta a szemét leginkább, viszont egy "semleges" frontnak ideális terület hiszen méreteit tekintve inkább itt vívnak háborút a nyugat és az oroszok, mint mondjuk a fejlett Nyugat-Európában, vagy oroszhonban, ezért írtam, hogy nézőpontjukból ez egy "senki földje".

A kérdés itt igazából szerintem az, hogy az ukrán átlagember mikor fogja ezt átlátni? Mert az tudjuk, hogy a politikusaik eddig marionett bábok voltak.

háttéralku szerintem (jelenleg) nincs, most inkább az erőfelmérés folyik, a Nyugat önti a fegyvert az ukránoknak, hogy gyengítsék az oroszt, katonailag, erkölcsileg (közvélemény), anyagilag, és esetleg morálisan (hazai közvélemény), az orosz meg most már kívár,az ellene hozott gazdasági szankciókat nem sikerült (eddig) úgy beváltani, ahogy a nyugat akarta (azért pl a rubel árfolyama is 3-4 hét alatt helyreállt, a nyugati országok se rohantak fejjel a falnak az energiahordozók kapcsán, sőt egyre többen hezitálnak, legalább is én úgy tudom, szóval eddig az orosz taktika is úgy tűnik hogy azon a szinten megy, ahogy nagyjából tervezték, sőt úgy tűnik hogy a dollár hegemóniája van veszélyben (Kína szaudiakkal kötött jüan-olaj kereskedelmi megállapodása) ami ha trend lesz belőle, és miért ne lehetne ez precedens értékű, akkor az amerikai gazdaság véget jelenti, hiszen nem lesz fedezet a dollár mögött, (petrodollár megszűnik) az ország adósságplafonját meg állandóan emelni kell, hiszen ellenkező esetben államcsőd, ennek a alapköve ez a petrodollár. Taktikai atom ilyen 1-2 KT veszélye azért fennáll, de szerintem kizárható, viszont ha nagyon bedurvul a dolog, akkor megint csak az van, hogy inkább ott pukkantják el "senki földjén" mint hazai pályán.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 533
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 533
113
Kanada négy M-777 tarackot küldött Ukrajnának az országban kapható 37 tarackból....

cedf21a-gettyimages-1232981610.jpg

SZEMLÉLTETŐ FOTÓ GETTY IMAGES

Forrás : CBC News , forrásokra hivatkozva

Részletek : Három védelmi forrás azt mondta, hogy a Kanada által az afganisztáni háború során vásárolt 37 tarackból négyet szállításra szántak (Ukrajnába - a szerk.).

Anita Anand védelmi miniszter pénteken megerősítette a küldetést, de részleteket nem közölt, csak annyit mondott, hogy "számos M-777 tarackot" küldtek Ukrajnába "amerikai szövetségeseinkkel együtt".

A kiadvány szerint a Kanadából küldött katonai segélyek "határozatlan mennyiségű lőszert tartalmaztak".

A három forrás egyike szerint a csomag számos, az afganisztáni háborúból visszamaradt, nagy pontosságú Excalibur lövedéket tartalmazott.

Anand azt is elmondta, hogy Kanadában folyamatban van a szerződések aláírása "több kereskedelmi páncélozott járműről, amelyeket a lehető leghamarabb Ukrajnába küldenek"

Hat a 4 az tenyleg szamos. Nagy segitseg lesz az biztos mind a 4. Mi lesz ha eladjak? Kubinkaban zsakmanyolt lovegeket is mutogatnak egyebkent?

Hobagoly ezt meg neked:

 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
501
2 655
93
Az ukri külügyér a bolgárokat, aztán a románokat látogatta, és ilyenek hangzottak el, hogy vannak "képmutató" nato, eu tagországok akik tudnának, de mégsem adnak ingyen fegyvert.. Mert ha az ukri katonai kivánságlistából!? csak golyóálló mellényt adnánk, de fegyvert nem, azt "megértenék"... De, hogy semmit... Szegény ukrik az ág is húzza őket, ráadásul vannak országok mint kies hazánk, akik merészelnek katonailag nem támogatni a honvédő háborújukat...
Békeidőben sem voltak szimpatikusak, és nem tudom ki hogy van vele, de már kezd hányinger kerülgetni amikor az ismétlődően követelőző, fenyegetőző, oroszokhoz hasonlóan, vagy jobban hazudozó, usa ki-szolgálói, magukat a hősiesség, ill egyúttal áldozati piedesztárra helyező propit tolják az egész világon..
Az oroszokkal történelmi, kultúrális, és egyébb okokból sem tudok szimpatizálni. De nem tudok szimpatizálni az ukrikkal sem, pedig próbáltam, nem megy. Ingyen fegyver után, nekik ingyen újáépítés, többek között a Mi kontónkra??
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Azért volt egy Budapest memorandum, amit a felek így vagy úgy de betartottak. (egy darabig)

Ezért nem volt joga bevonulni egyiknek sem, ha végig gondolod pl az oroszok simán hatalomban tarthatták volna Janukovicsot egy ilyen bevonulással.A dolgok alakulása folytán mégis bekerültek, mind a nyugati katonák, mind az oroszok (pl Sztrelkov/Girkin) mint koordinátorok. A NATO egy katonai tömb (inkább mint politikai szerintem) a kölcsönös védelmi egyezményre mégsem hivatkozhat, hiszen mint ahogyan írod is egy semleges ország területén van, amire ez a kollektív védelmi egyezmény nem vonatkozik, ezért mehet az "aprítás" következmények nélkül, megint más dolog a tagfelvétel, mert olyan országot ahol polgárháború van nem vehetnek fel tagnak. (ezért is volt érdeke pl az oroszoknak a két szakadár terület támogatása, itt el lehet gondolkodni azon, hogy mi volt hamarabb a tyúk vagy a tojás? szóval hogy ezek az emberek maguktól akartak távozni Ukrajnából, vagy külső orosz bíztatásra, mind a kettőnek van szerintem realitása, bár én úgy emlékszem, hogy a forradalom során hamarabb kezdték el az orosz nemzetiségűeket vegzálni, ami kiáltott belőlük egy ellenállást, és ezt a hullámot lovagolták meg az oroszok, (egyébként nagyon helyesen ha stratégiailag nézzük a dolgot) hiszen ezzel a dologgal tudták késlelteti Ukrajna NATO csatlakozását. Ukrajna jelen pillanatban egy "senki földje" egyik országnak sem fontos terület igazán, inkább úgy tekintett rá szerintem mind a két fél mint egy hatalmas felvonulási területre, a nyugatnak lehetett volna egy ugródeszka, előre tolt helyőrség, az oroszoknak meg ugye pont ez szúrta a szemét leginkább, viszont egy "semleges" frontnak ideális terület hiszen méreteit tekintve inkább itt vívnak háborút a nyugat és az oroszok, mint mondjuk a fejlett Nyugat-Európában, vagy oroszhonban, ezért írtam, hogy nézőpontjukból ez egy "senki földje".

A kérdés itt igazából szerintem az, hogy az ukrán átlagember mikor fogja ezt átlátni? Mert az tudjuk, hogy a politikusaik eddig marionett bábok voltak.

háttéralku szerintem (jelenleg) nincs, most inkább az erőfelmérés folyik, a Nyugat önti a fegyvert az ukránoknak, hogy gyengítsék az oroszt, katonailag, erkölcsileg (közvélemény), anyagilag, és esetleg morálisan (hazai közvélemény), az orosz meg most már kívár,az ellene hozott gazdasági szankciókat nem sikerült (eddig) úgy beváltani, ahogy a nyugat akarta (azért pl a rubel árfolyama is 3-4 hét alatt helyreállt, a nyugati országok se rohantak fejjel a falnak az energiahordozók kapcsán, sőt egyre többen hezitálnak, legalább is én úgy tudom, szóval eddig az orosz taktika is úgy tűnik hogy azon a szinten megy, ahogy nagyjából tervezték, sőt úgy tűnik hogy a dollár hegemóniája van veszélyben (Kína szaudiakkal kötött jüan-olaj kereskedelmi megállapodása) ami ha trend lesz belőle, és miért ne lehetne ez precedens értékű, akkor az amerikai gazdaság véget jelenti, hiszen nem lesz fedezet a dollár mögött, (petrodollár megszűnik) az ország adósságplafonját meg állandóan emelni kell, hiszen ellenkező esetben államcsőd, ennek a alapköve ez a petrodollár. Taktikai atom ilyen 1-2 KT veszélye azért fennáll, de szerintem kizárható, viszont ha nagyon bedurvul a dolog, akkor megint csak az van, hogy inkább ott pukkantják el "senki földjén" mint hazai pályán.
Rubelt nem lehet szabadpiacon eladni venni.
az oroszoknak vallalatnak maganszemelynek minden dollart eurot azonnal be kell valtaniuk.
a hivatalos arfolyam es a valos arfolyam kozott nincs semmifele kapcsolat.

orosz bankbol dollart nem lehet kivenni, mert az allam nem engedi, a rubel nem konvertibilis.

azert is akarja ruberlben putyin kerni a gaz arat, mert akkor o mondhatna meg, hogy mi legyen az arfolyam, es az nyilvan nem lenne megfelelo a dollaros partnereknek.

Sem oroszorszag, sem az eu nem azonnal megy csodbe a szankciok hatasara, sot valoszinu senki nem fog csodbe menni.
de karokat lehet okozni a masiknak.az oroszok csak kinara szamithatnak, az eu szamara nyitva maradt a vilag, mind mint piac, mind mint energia forras, igaz ez dragabb lesz az biztos.

A dollar hegemoniaja marad, a juan es a rubel nem szabadon valthato.
amig mondjuk a magyar lakossag nem juanban akar penzt befektetni hanem inkabb dollarban addig a dollar hegemoniaja marad.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 020
113
Rubelt nem lehet szabadpiacon eladni venni.
az oroszoknak vallalatnak maganszemelynek minden dollart eurot azonnal be kell valtaniuk.
a hivatalos arfolyam es a valos arfolyam kozott nincs semmifele kapcsolat.

orosz bankbol dollart nem lehet kivenni, mert az allam nem engedi, a rubel nem konvertibilis.

azert is akarja ruberlben putyin kerni a gaz arat, mert akkor o mondhatna meg, hogy mi legyen az arfolyam, es az nyilvan nem lenne megfelelo a dollaros partnereknek.

Sem oroszorszag, sem az eu nem azonnal megy csodbe a szankciok hatasara, sot valoszinu senki nem fog csodbe menni.
de karokat lehet okozni a masiknak.az oroszok csak kinara szamithatnak, az eu szamara nyitva maradt a vilag, mind mint piac, mind mint energia forras, igaz ez dragabb lesz az biztos.

A dollar hegemoniaja marad, a juan es a rubel nem szabadon valthato.
amig mondjuk a magyar lakossag nem juanban akar penzt befektetni hanem inkabb dollarban addig a dollar hegemoniaja marad.
Vegyél jó sok dollárt, legalább az ismerőseim el tudják adni akik már szabadulni akarnak tőle!

Sok sikert a pénzügyi befektetésedhez a jövőben :p !

Yüant meg a Svájci Frankot, aranyat véletlenül se válaszd, az gagyi :D !
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Az első napokban minden nap próbáltam megtipplni, hogy mi fog történni és most is egy gyors, laikus elemzést adnék. De előtte egy lengyel cikk a leendő/épp kirobbant csatáról.



1, Az első héten ha visszaemlékeztek, én arra tippeltem, hogy a Krímből kiözönlő erők nagyobb hangsúlyt fognak helyezni a nyugati, Odessza felé induló támadásra, kisebb hangsúlyt a keletre, Mariupol felé nyomulásra. És sokakkal ellentétben semmi realitását nem láttam egy északi iránynak, hogy Kijevnél É-ról és D-ről ketté csapják az országot. Most én két hónap távlatából úgy gondolom, hogy az oroszok mégis teljesen jól súlyozták akkor az erőiket. Így is szenvedtek Mariupolnál a földhíd megteremtésével. És első hetekben látványosan próbálkoztak Nikolajev városánál is, helikopteres légideszanttal próbálták körbe zárni még az előtt, hogy a szf-iek odaértek volna, ez a légvédelem miatt részben meghiúsult és a támadás végül elhalt.
Bánni fogják, hogy ezt a csatát elvesztették, de ez így történt.

2, A szf-i híd gyakorlatilag kész, de beszéltem egy vasutas ismerőssel, hogy kb. mennyi idő lehet majd helyre állítani a vasúti összeköttetést Krím és a többi orosz terület között ezen a földsávon. Ha megfigyelitek a térképet, a szakadár régiók határában mindenhol szét lett vágva a hálózat.
A szavaiból arra következtetek, hogy durván az 1 hónap lehet az, amivel számolni lehet. Ha emberben és pénzben nem spórolnak Putyinék, akkor pár nap alatt is össze lehetne dobni, de sokkal valószínűbb az 1 hónap. Nem tudom, hogy volt-e @Wilson nak vagy a többieknek cikk vagy bármi infója arról, hogy elkezdődtek-e a munkálatok és hogy haladnak.
Mivel a ruszki logisztikának meghatározó a sín, ezért tartom ezt fontos kérdésnek.

3, Az, hogy az Azovstal támadását leállították, abból könnyen kikövetkeztethető, hogy az így felszabaduló erőkkel máshol akarnak lecsapni. Nekem azt a gyanút is felkelti, hogy úgy érzik, hogy idő hiányban vannak. Mindenki arról beszél már, hogy évekig eltarthat a háború. Viszont szerintem most az értékelésük az, hogy minél hamarabb zárják a zsebet és történik meg a bekerítés, annál szerencsésebb és meg kell előzni a további fegyver beáramlását.
Rengeteg hadianyag özönlött Ukrajnába, szerintem még az oroszokat is meglepte a mértéke és az, hogy a nyugati technika is gyorsan megjelent, nem csak a szovjet VSZ raktárkészletek. Az angol kézi légvédelmi rakéták a bejelentés után 1 hónappal már feltűnik a fronton, nekem ez azt jelenti, hogy nagyon erőltetett kiképzésben, de láthatóan háborús helyzetben elfogadható minőségben sikerül kiképezni a kezelőket.

4, Eddig azok a fegyverrendszerek voltak jellemzőek, amik nem igényeltek hosszú képzést. Viszont szerintem mindenki észre vette, hogy az utóbbi napokban ez is megváltozott. Franciák fél tüzérosztálynyi Caesart adtak át, a hollandok Pzh2000-t. Engem kinevettek, mikor azt mondtam, hogy ebben az évtizedben Ukrajna simán kaphat "majd kifizetjükre" F-16-os vagy F-15-ös gépeket. Szerintem folytatódni fog az, hogy egyre komolyabban vehető eszközöket kapnak.
Ez azt jelenti számomra, hogy a nyugati fegyvergyártó cégek komoly fogadást tettek, hogy Ukrajna nem fogja elveszteni a háborút és valami komolyan vehető gazdasága megmard, amiből egy túlméretezett hadsereget táplni tud. Én a jeleit sem látom ennek, hogy ezt ők hogyan képzelik el.

5, Kína reakciójára kíváncsi leszek. Teljesen logikus lépés lenne tőle, ha azt csinálná most, amit eddig Oroszország és USA csinált. Csak azért és csak olyan mértékben pénzelné és fegyverezné Moszkvát, hogy életben tartsa. Viszont kettejük viszonya ezzel megváltozna. Már nem a Föderáció a világ 2. nagyhatalma, hanem csak egy proxyháborús eszköz. Akit Peking épp úgy tönkre tenne anyagilag, mint ahogy az USA Ukrajnát, miközben a kínaiak sem engednék annyira megerősödni soha többet északi szomszédjukat, hogy ellen tudjon állni bármilyen kérésüknek. (És ez életveszélyes a muszkának, hiszen egy Putyin utáni világban vissza fogják kérni Szibériát.)
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Az allatkertben is jol neznek ki az allatok.

Ezeken azt latom hogy nincs megfelelo lehetoseguk tisztalkodni. Mind szőrös. Nincs eleg viz vagy tisztalkodoszer?

Sztalingradban a varos felszabaditasa utan meg 3-4 honappal is fogtak elo nemeteket. De elfogtak oket, egy se tudott hazajutni hiaba bujkaltak. Na ezek pont igy jartak.
Jól elmulatoznak,de már a tetvek,bolhák rágják a bőrüket.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
Az első napokban minden nap próbáltam megtipplni, hogy mi fog történni és most is egy gyors, laikus elemzést adnék. De előtte egy lengyel cikk a leendő/épp kirobbant csatáról.



1, Az első héten ha visszaemlékeztek, én arra tippeltem, hogy a Krímből kiözönlő erők nagyobb hangsúlyt fognak helyezni a nyugati, Odessza felé induló támadásra, kisebb hangsúlyt a keletre, Mariupol felé nyomulásra. És sokakkal ellentétben semmi realitását nem láttam egy északi iránynak, hogy Kijevnél É-ról és D-ről ketté csapják az országot. Most én két hónap távlatából úgy gondolom, hogy az oroszok mégis teljesen jól súlyozták akkor az erőiket. Így is szenvedtek Mariupolnál a földhíd megteremtésével. És első hetekben látványosan próbálkoztak Nikolajev városánál is, helikopteres légideszanttal próbálták körbe zárni még az előtt, hogy a szf-iek odaértek volna, ez a légvédelem miatt részben meghiúsult és a támadás végül elhalt.
Bánni fogják, hogy ezt a csatát elvesztették, de ez így történt.

2, A szf-i híd gyakorlatilag kész, de beszéltem egy vasutas ismerőssel, hogy kb. mennyi idő lehet majd helyre állítani a vasúti összeköttetést Krím és a többi orosz terület között ezen a földsávon. Ha megfigyelitek a térképet, a szakadár régiók határában mindenhol szét lett vágva a hálózat.
A szavaiból arra következtetek, hogy durván az 1 hónap lehet az, amivel számolni lehet. Ha emberben és pénzben nem spórolnak Putyinék, akkor pár nap alatt is össze lehetne dobni, de sokkal valószínűbb az 1 hónap. Nem tudom, hogy volt-e @Wilson nak vagy a többieknek cikk vagy bármi infója arról, hogy elkezdődtek-e a munkálatok és hogy haladnak.
Mivel a ruszki logisztikának meghatározó a sín, ezért tartom ezt fontos kérdésnek.

3, Az, hogy az Azovstal támadását leállították, abból könnyen kikövetkeztethető, hogy az így felszabaduló erőkkel máshol akarnak lecsapni. Nekem azt a gyanút is felkelti, hogy úgy érzik, hogy idő hiányban vannak. Mindenki arról beszél már, hogy évekig eltarthat a háború. Viszont szerintem most az értékelésük az, hogy minél hamarabb zárják a zsebet és történik meg a bekerítés, annál szerencsésebb és meg kell előzni a további fegyver beáramlását.
Rengeteg hadianyag özönlött Ukrajnába, szerintem még az oroszokat is meglepte a mértéke és az, hogy a nyugati technika is gyorsan megjelent, nem csak a szovjet VSZ raktárkészletek. Az angol kézi légvédelmi rakéták a bejelentés után 1 hónappal már feltűnik a fronton, nekem ez azt jelenti, hogy nagyon erőltetett kiképzésben, de láthatóan háborús helyzetben elfogadható minőségben sikerül kiképezni a kezelőket.

4, Eddig azok a fegyverrendszerek voltak jellemzőek, amik nem igényeltek hosszú képzést. Viszont szerintem mindenki észre vette, hogy az utóbbi napokban ez is megváltozott. Franciák fél tüzérosztálynyi Caesart adtak át, a hollandok Pzh2000-t. Engem kinevettek, mikor azt mondtam, hogy ebben az évtizedben Ukrajna simán kaphat "majd kifizetjükre" F-16-os vagy F-15-ös gépeket. Szerintem folytatódni fog az, hogy egyre komolyabban vehető eszközöket kapnak.
Ez azt jelenti számomra, hogy a nyugati fegyvergyártó cégek komoly fogadást tettek, hogy Ukrajna nem fogja elveszteni a háborút és valami komolyan vehető gazdasága megmard, amiből egy túlméretezett hadsereget táplni tud. Én a jeleit sem látom ennek, hogy ezt ők hogyan képzelik el.

5, Kína reakciójára kíváncsi leszek. Teljesen logikus lépés lenne tőle, ha azt csinálná most, amit eddig Oroszország és USA csinált. Csak azért és csak olyan mértékben pénzelné és fegyverezné Moszkvát, hogy életben tartsa. Viszont kettejük viszonya ezzel megváltozna. Már nem a Föderáció a világ 2. nagyhatalma, hanem csak egy proxyháborús eszköz. Akit Peking épp úgy tönkre tenne anyagilag, mint ahogy az USA Ukrajnát, miközben a kínaiak sem engednék annyira megerősödni soha többet északi szomszédjukat, hogy ellen tudjon állni bármilyen kérésüknek. (És ez életveszélyes a muszkának, hiszen egy Putyin utáni világban vissza fogják kérni Szibériát.)
Szibéria (Nógrádinak is vesszőparipája) bár az oroszoknak van kb 6000 elég nyomós érvük, hogy miért nem, nyilván nem nyúlnak ehhez, azzal a részével hogy Kína kívár egyetértek, mivel nekik nem sürgős, teljesen mindegy melyik fél gyengül az nekik jó, mit kapkodjanak? Ellenben nekik is szükség van mind a két félre, technológiai, nyersanyag, és piaci szinten is... és Kína egy nagyon erős katonasággal bíró kereskedelmi hatalom. (a kereskedelmi részt hangsúlyoznám itt első sorban, mert azzal többet értek el eddig mint katonailag,viszont tudjuk róluk hogy kb 2500 éve kalmárország)
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Sok orosz videón nem infra , ha nem termál tácső van az elől nem lehet elbujni.
Maradékfény illetve hőképalkotó avagy FLIR amire utalsz szerintem, ezek vannak leginkább katonai használatban manapság, a klasszikus infratávcsövek már nem nagyon. :) Viszont digitális képfeldolgozás esetén kiegészítő infrareflektorral az egyébként nem éjjellátó kamera is használható mivel maga a szenzor “belelát” az infra tartományba ( ezért tudod ellenőrizni pl a telefon kamerájával, hogy a TV távirányítód küld e ki jelet)
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and enzo