Az első napokban minden nap próbáltam megtipplni, hogy mi fog történni és most is egy gyors, laikus elemzést adnék. De előtte egy lengyel cikk a leendő/épp kirobbant csatáról.
Po wycofaniu rosyjskich wojsk z terenów północnej Ukrainy uwaga obserwatorów skupia się na Donbasie. W tym regionie bardzo ciężkie walki toczą się jednak od początku wojny. Po jednej stronie są doborowe jednostki ukraińskie, po drugiej - zarówno tzw. "separatyści", jak i regularne siły...
defence24.pl
1, Az első héten ha visszaemlékeztek, én arra tippeltem, hogy a Krímből kiözönlő erők nagyobb hangsúlyt fognak helyezni a nyugati, Odessza felé induló támadásra, kisebb hangsúlyt a keletre, Mariupol felé nyomulásra. És sokakkal ellentétben semmi realitását nem láttam egy északi iránynak, hogy Kijevnél É-ról és D-ről ketté csapják az országot. Most én két hónap távlatából úgy gondolom, hogy az oroszok mégis teljesen jól súlyozták akkor az erőiket. Így is szenvedtek Mariupolnál a földhíd megteremtésével. És első hetekben látványosan próbálkoztak Nikolajev városánál is, helikopteres légideszanttal próbálták körbe zárni még az előtt, hogy a szf-iek odaértek volna, ez a légvédelem miatt részben meghiúsult és a támadás végül elhalt.
Bánni fogják, hogy ezt a csatát elvesztették, de ez így történt.
2, A szf-i híd gyakorlatilag kész, de beszéltem egy vasutas ismerőssel, hogy kb. mennyi idő lehet majd helyre állítani a vasúti összeköttetést Krím és a többi orosz terület között ezen a földsávon. Ha megfigyelitek a térképet, a szakadár régiók határában mindenhol szét lett vágva a hálózat.
A szavaiból arra következtetek, hogy durván az 1 hónap lehet az, amivel számolni lehet. Ha emberben és pénzben nem spórolnak Putyinék, akkor pár nap alatt is össze lehetne dobni, de sokkal valószínűbb az 1 hónap. Nem tudom, hogy volt-e
@Wilson nak vagy a többieknek cikk vagy bármi infója arról, hogy elkezdődtek-e a munkálatok és hogy haladnak.
Mivel a ruszki logisztikának meghatározó a sín, ezért tartom ezt fontos kérdésnek.
3, Az, hogy az Azovstal támadását leállították, abból könnyen kikövetkeztethető, hogy az így felszabaduló erőkkel máshol akarnak lecsapni. Nekem azt a gyanút is felkelti, hogy
úgy érzik, hogy idő hiányban vannak. Mindenki arról beszél már, hogy évekig eltarthat a háború. Viszont szerintem most az értékelésük az, hogy minél hamarabb zárják a zsebet és történik meg a bekerítés, annál szerencsésebb és meg kell előzni a további fegyver beáramlását.
Rengeteg hadianyag özönlött Ukrajnába, szerintem még az oroszokat is meglepte a mértéke és az, hogy a nyugati technika is gyorsan megjelent, nem csak a szovjet VSZ raktárkészletek. Az angol kézi légvédelmi rakéták a bejelentés után 1 hónappal már feltűnik a fronton, nekem ez azt jelenti, hogy nagyon erőltetett kiképzésben, de láthatóan háborús helyzetben elfogadható minőségben sikerül kiképezni a kezelőket.
4, Eddig azok a fegyverrendszerek voltak jellemzőek, amik nem igényeltek hosszú képzést. Viszont szerintem mindenki észre vette, hogy az utóbbi napokban ez is megváltozott. Franciák fél tüzérosztálynyi Caesart adtak át, a hollandok Pzh2000-t. Engem kinevettek, mikor azt mondtam, hogy ebben az évtizedben Ukrajna simán kaphat "majd kifizetjükre" F-16-os vagy F-15-ös gépeket. Szerintem folytatódni fog az, hogy egyre komolyabban vehető eszközöket kapnak.
Ez azt jelenti számomra, hogy a nyugati fegyvergyártó cégek komoly fogadást tettek, hogy Ukrajna nem fogja elveszteni a háborút és valami komolyan vehető gazdasága megmard, amiből egy túlméretezett hadsereget táplni tud. Én a jeleit sem látom ennek, hogy ezt ők hogyan képzelik el.
5, Kína reakciójára kíváncsi leszek. Teljesen logikus lépés lenne tőle, ha azt csinálná most, amit eddig Oroszország és USA csinált. Csak azért és csak olyan mértékben pénzelné és fegyverezné Moszkvát, hogy életben tartsa. Viszont kettejük viszonya ezzel megváltozna. Már nem a Föderáció a világ 2. nagyhatalma, hanem csak egy proxyháborús eszköz. Akit Peking épp úgy tönkre tenne anyagilag, mint ahogy az USA Ukrajnát, miközben a
kínaiak sem engednék annyira megerősödni soha többet északi szomszédjukat, hogy ellen tudjon állni bármilyen kérésüknek. (És ez életveszélyes a muszkának, hiszen egy Putyin utáni világban vissza fogják kérni Szibériát.)