[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 254
61 818
113
Csak szeretném megjegyezni, hogy pl Latin Amerikában szinte senkit nem érdekel ez a háború.Hirekben alig emlitik. Ahogy minket sem érdekel, hogy ott valamilyen csetepaté van.
Mielőtt jön valamelyik okos, hogy mi a forrás: Családtagok 2 országban ott.
Túlságosan európacentrikusan látjuk mi a dolgokat, azt hisszük, mi vagyunk itt a világ közepe. Azok az idők már rég elmúltak...
Különben Afrikában hasonló lehet a helyzet. Ez nekik egy kis törzsi torzsalkodás.
Na igen.
Ezért sincs akkora globálpolitikai muníció ebben a háborúban, mint mi most itt gondoljuk.
Ahogy leereszt a lufi, az arra képesek és érdemesek új balhé után néznek.
Felkészül Tajvan és Kína, de Afrikában is lehet még jókat bunyózni.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
437
3 300
93
ha marad akármilyen kicsi kis maradékukrajna, annak lesz egy usa bíróságon lefolytatott kártérítési pere oroszországgal, és annak a pernek az eredményeként az usa bíró meg fogja ítélni a lefoglalt orosz 300 mrd dollárt ukrajnának
ukrajna óriási pénzhegy tetején ül
csak meg kell maradnia, hogy hozzányúlhasson
az Usa pedig pont olyan hogy majd megitéli a 300 misit a hoholoknak,mert mindenki ugy ismerte meg öket ,hogy soha nem hajlott maguk felé a kezük.Annyira önzetlenek és korrektek hogy a rendelkezésünkre álló szavakkal ezt nem is tudjuk kifejezni.Azonnal hozzá kell kezdeni a nyelvujitáshoz,mert ez igy tovább nem maradhat.Az a 300 misi ha az Usa tulajdonában van akkor az ott fog maradni az idök végezetéig.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 618
55 367
113
Mennyi pénz az egy konkrétan a középkorba lőtt mondjuk 300.000 km2-es 30 milliós országnak a TOTÁLIS újjáépítésénél, a lakosság élelmezésénél, ellátásánál?

Konkrétan újra kell építeniük lassan mindent, út és vasúthálózatot, hidakat, kórházakat, óvodákat - iskolákat, lakóházakat, kormányzati épületeket, meg fogják kapni a nyugati fegyverekért a számlát, és vége is van.

Hatalmasnak tűnik elsőre az a pénzhegy, aztán ezt így végiggondolva meg kurva kevés. Főleg ha nem marad náluk sok tengerpart, kikötő, nehézipar és nyersanyag, mert az épp az oroszok felügyelte keleti részen van.

Egy szép nagy demilitarizált agrár mezőgazdasági ország lesz, csudás napraforgó és búza ültetvényekkel...
Havi 7 mrd futó kiadással nem olyan sok az a 300 mrd. Különösen, ha a felét (?) el is lopják...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 415
31 817
113
Én sokféleképpen újrafogalmazhatom, de a tény ettől még tény marad.
Nincs olyan, hogy önálló ukrán entitás.
Ezt csak a 2014 után mesterségesen helyzetbe hozott helyi elit használja, önmaga igazolására.
Abszolút mindegy, hogy Putyin megtámadta Ukrajnát, mint országot, vagy sem, annak ellenére, hogy Ukrajna, mint ország elleni agresszió nemzetközi jogot sért.
Ugyanis Ukrajna technikailag olyan, mint számos másik mesterséges állam.
Erre utal az a szép nyugati eufemizmus is, amit a nyugati médiában olvasni, hogy “egy nemzet születésének vagyunk most tanúi…”
Tehát ez is bizonyítja, hogy igazából önálló ukrán nemzet idáig nem nagyon volt.
Ukrajna nevű ország volt/van, vannak magukat ukránnak vallók, de az egész ukrajnai lakosság kulturálisan inkább tartozik az oroszokhoz, ahogy a fehéroroszok is.

A klasszikus angolszász birodalmi “oszd meg és uralkodj” elv, ami számos más mesterséges országot is kreált mind az első, mind a második világháború után, alapvetően az ékek képzésén és a konfliktusok fűtésén alapszik.

De az ukránok egyszerűen vissza fognak térni az Orosz Birodalomba. Hiába voltak mindig is annak legnyugatibb és a nyugatiak által a legkönnyebben befolyásolható része.
És ez a ciklus az örökkévalóságig fog tartani, de legalább addig, amíg ezeken a területeken az ukrán, vagy az orosz nyelvet fogják beszélni.
Kb erről szólt a Honfoglalás is.Bizánc szovetségest akart a Bolgár Kánság hátában.Majd az akkori nyugat el akarta törölni a pozsonyi csatában ezt a beérkező szövetségest.Közben a törzsszövetségből létrejött egy Magyar Nemzet,ami a harcok alatt,és nyomására kristályosodott ki.De maguk az oroszok is igy váltak ki viking nyomással a szláv törzsek közösségéből.Az ukrán nép a Xv.-XVI. századtól lassan kikristályosodott.És most az orosz agresszió teremtett belőlük nemzetet.Mert megadta a nemzeti lét egyik igen fontos kovászát-a közös halálos és gyűlölt ellenséget.
De a mai Oo létrejötte is igen szemléletes.Moszkóvia.Az Arany Horda helytartója.Az Arany Horda gyengülésével önálló utra tért,majd annak szétesése után lassan átvette a helyét.A versenyelőnyt a többi orosz fejedelemséggel szemben az erkölcstelen szimbiózisa jelentette a térség korabeli "usak" hatalmával.
Erkölcsiséget keresel egy történelmi folyamatban,pedig az nem erkölcs kérdése.A történelem csak egyszerűen van,megtörténik.És hasonló helyzetekben hasonló dolgok szoktak történni.
Rákóczi nem a mai értelemben vett Magyar Nemzetért harcolt,hanem az erdélyi fejedelemségéért,és a kurucok,a vitézi rend ekkor már anakrosztikus előjogaiért.Erkölcsös volt?A saját szempontjábol az.De az összmagyarság szempontjábol már kevésbé.XIV.Lajos meg letotjta Rákóczi erkölcseit,inditatását,neki egy támogatni való lázadó volt az ellensége hátában.
És a hatalmon lévők szemében a lázadó mindig erkölcstelen.
És a lázadót semmi se menti-csak az,ha győz.
Mindenesetre Ukrajna már létezik,mire a moszkvai terjezkedés a XVII. században eléri a térség határait.És csak a XVIII. században kerül az uralma alá.Moszkvát pont a lengyelek ellen fellázadó Ukrajna segiti a térség felé hóditani.
És végül mi.Romániát mi teremtettük.Még régen.Mi,a korabeli Magyar Királyság hozta létre Havsalföldet és Moldvát.Ütközőállamnak.Hogy a Mongol Birodalom,majd a helyükbe lépők támadásait rajtuk és általuk fogjuk fel.Erkölcsös volt ezt tenni?Nem,csak hasznos.Nekünk nem volt erőnk egy idő után fentartani ezt a helyzetet,és a terentményeink ellenünk fordultak.Átálltak az erősebb oldalára.Erkölcsös volt ez tőlük?Szerintünk nem.Szerintük meg mi voltunk erkölcstelenek,hogy az ő vérük árán akartunk hatalmi poziciót fentartani.A poén,hogy mi utána a pontosan ugyanolyan helyzetbe kerültünk,ütközőállama lettünk egy nálunk nagyobb hatalomnak érdeképen.
Ez nem erkölcsi kérdés,hanem hatalmi dinamika.Mi is ugyanezt tettük,mig megvolt hozzá a hatalmunk.És ahogy a poziciónk változott a hatalmi helyzetképben,úgy változott az erkölcsi meglátásunk is.
Szóval ami most zajlik Ukrajnában,az megtörtént velünk is-és mi is megcsináltuk másokkal.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Nekünk ez a lehető legjobb forgatókönyv lenne! Egy demilitarizált maradék Ukrajna, aki kellő képen be van csicskítva - le van fegyverezve, és köztünk meg az oroszok közt van!

Ez nekünk tökéletes. Erősen szurkolok is érte! A realitás is ez amúgy, azt kell mondjam, egyetlen egy esetben látom ezt veszélyben, ha most hirtelen meg tudnák buktatni nem csak Putyint, hanem úgy a komplett Orosz vezetést, és jönne egy Navalnij/Zelenszkij féle Orosz vezető és vezetés. Erre az esély kb. konvergál a nullához.

Itt az orosz fog dönteni, hogy mi és mennyi lehet az ukránoknak olyan eszköz, ami nagyobb mint egy Javelin/Stinger.

PONT.
De, ha már olyan gyenge ez az Ukrajna, nem lenne, jobb, ha az egész Oroszoké lenne?
Meg az a pici Moldávia sem tűnik annyira életképesnek, nem lenne nekik sokkal jobb Oroszországban? Grúzia meg már egyszer szemtelen volt 2008-ban, szerintem, a biztonság kedvéért azt is be kellene húzni nekik.
A következő 20 év az orosz területszerző háborúkról szólna. Ez destabilizálná az egész Kelet-európai térséget. Súlyos gazdasági következményei lennének, mert a nyugat végleg szakítana az orosz nyersanyagokkal, azokat magasabb áron venné máshonnan. A tőkebefektetések elmaradnának, a forró tőke is kimenekülne a térség országaiból.
Szerintem ez nem lenne jó Magyarországnak. Nem jó az orosz szomszédságában élni.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 185
113
Csak szeretném megjegyezni, hogy pl Latin Amerikában szinte senkit nem érdekel ez a háború.Hirekben alig emlitik. Ahogy minket sem érdekel, hogy ott valamilyen csetepaté van.
Mielőtt jön valamelyik okos, hogy mi a forrás: Családtagok 2 országban ott.
Túlságosan európacentrikusan látjuk mi a dolgokat, azt hisszük, mi vagyunk itt a világ közepe. Azok az idők már rég elmúltak...
Különben Afrikában hasonló lehet a helyzet. Ez nekik egy kis törzsi torzsalkodás.
Pontosan így van. A 19. századig volt Európa a világ közepe, a 20. közepéig még nagyon jelentősek voltunk, be kell látni a 21. nem rólunk szól, ha tetszik ha nem.

Mély megdöbbenéssel tapasztalom a mai napig a környezetemben azt, hogy mennyire nincsen tisztában az átlag ember az EU valós jelentőségével és súlyával manapság. Itt mindenki azt hiszi hogy a világ Liszabontól Záhonyig tart!


Indiáról - Kínáról - Indonéziáról - Braziliáról olyan tévképzetek vannak, hogy mikor pl. mesélem valakinek hogy Indonézia/Brazilia a világ egyik legjelentősebb gazdaságai, kb. egyik másfélszerese a másik duplája a felénk erős közép-regionális hatalom töröknek, meglepődnek, mert azt hiszik ott nincs semmi csak őserdő, meg éhező benszülöttek...
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 498
19 707
113
De, ha már olyan gyenge ez az Ukrajna, nem lenne, jobb, ha az egész Oroszoké lenne?
Meg az a pici Moldávia sem tűnik annyira életképesnek, nem lenne nekik sokkal jobb Oroszországban? Grúzia meg már egyszer szemtelen volt 2008-ban, szerintem, a biztonság kedvéért azt is be kellene húzni nekik.
A következő 20 év az orosz területszerző háborúkról szólna. Ez destabilizálná az egész Kelet-európai térséget. Súlyos gazdasági következményei lennének, mert a nyugat végleg szakítana az orosz nyersanyagokkal, azokat magasabb áron venné máshonnan. A tőkebefektetések elmaradnának, a forró tőke is kimenekülne a térség országaiból.
Szerintem ez nem lenne jó Magyarországnak. Nem jó az orosz szomszédságában élni.
A helyzet adott, ha Munkácsig jön az orosz, költözz nyugatra... Mert a kedvedért nem fognak visszamenni a Dnyeperen túlra. :D
 
W

Wilson

Guest
Csak mostanában egyre többször írod, hogy "szerintem", "véleményem szerint", "láthatóan" stb...
Wilson a "hírhozó" még rendben lenne, de az, hogy hozod az ukrán és a (szerintem célzottan válogatott) orosz híreket, még nem tesz képessé arra, hogy valóban érdemben alátámasztott véleményt formálj. Te mégis azt hiszed, és ha ezt valaki észrevételezi, akkor megsértődsz... :D
Élvezd inkább a Boki nélküli 2 hónapot. :D
Már miért nem mondhatom el a véleményemet , ki vagy te,hogy ezt előírd nekem?

Ja és én veled ellentétben szinte mindig forrásokkal támasztom alá a véleményemet ,nem csak annyival, hogy csak.

Majd ha te is annyi orosz hírt hozol mint én akkor komolyan tudok tőled bármilyen kritikát venni addig az ilyen tartalmú láthatóan csak a rosszindulat által vezérelt hozzászólásaiddal csak mulattatsz.

Én amilyen az adjon isten,olyan lesz a fogadj isten elvet követem az életben és itt a fórumon is, ha valaki normális hangnemben,szólít meg annak én is megadom a tiszteletet, de ha valaki, csak beszól v kóstolgat,annak ugyanilyen stílusban fogok válaszolni.

A sértődöttség fogalmának szerintem pedig néz utána mert láthatóan nem vagy tisztában vele.

Amúgy kezdesz te is egyre viccesebb lenni, neked is az önkéntes rendőrködés a hobbid?
 

ender

Well-Known Member
2014. november 9.
51
514
83
ha marad akármilyen kicsi kis maradékukrajna, annak lesz egy usa bíróságon lefolytatott kártérítési pere oroszországgal, és annak a pernek az eredményeként az usa bíró meg fogja ítélni a lefoglalt orosz 300 mrd dollárt ukrajnának
ukrajna óriási pénzhegy tetején ül
csak meg kell maradnia, hogy hozzányúlhasson
Elsőnek mindenki levonja belőle a fegyverszállítások árát, a zsoldosok/kiképzők bérét, meg a pénzbeli támogatásokat.
Aztán ha még így is marad valami akkor az mehet a 0 korrupcióról híres ukránoknak.
El bírod képzelni mennyi fordítódna ebből valós újjáépítésre?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 185
113
Havi 7 mrd futó kiadással nem olyan sok az a 300 mrd. Különösen, ha a felét (?) el is lopják...
Meg mondom, ott szépen lassan de biztosan haladnak arra, hogy MINDENT újra kell építeni!

Nem marad épen semmi! SE erőmű, se víztisztító üzem, se semmi!
Ilyen körülmények közé a most kiröppent pár millió munkaképes korú (és szülő korú nő!) nem biztos hogy haza akar majd menni!

Ukrajnának reszeltek! REALITÁSOK! Hagyni kéne a vágy vezérelt gondolkodást az ukrán fanoknak, és megnézni a tényeket!
Az idő itt Ukrajnának kedvez a legkevésbé! Tényleg nekik! Az USA-jön ki a legjobban, az oroszoknak is vannak veszteségeik, fiatal férfiak formájában, de nekik a szülő képes korú nők nem hullanak/hagyják el tömegesen az országot sokszor gyerekestül, és nem sérül a hátország.

Még két hónap, és csak papíron lesz Ukrajna, a valóságban egy menthetetlen kiürült roncs ország lesz, jó termőfölddel amit nem lesz milyen úton megközelíteni, mibe tárolni a learatott terményt, meg vasút és kikötő hozzá hogy el tudja adni a felesleget költséghatékonyan külföldre.

Ipar az meg zéró, nuku. Nem szép kilátások, ilyen Burundi-Malawi alsó szint kb. !
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2022/04/23/oroszorszag-tengeralattjarokat-hasznalhat-fel-raketatamadasra/
"OROSZORSZÁG TENGERALATTJÁRÓKAT HASZNÁLHAT FEL RAKÉTATÁMADÁSRA
Oroszország tengeralattjárókat használhat fel a Fekete-tengeren, hogy cirkálórakétákat indítson Ukrajna területére – írja a The Times.
A szakértők úgy gondolják, hogy az orosz kikötőkben feltöltik a tengeralattjárókat nagy hatótávolságú rakétákkal és robbanófejekkel, majd ismét víz alá merülnek.
Benjamin Pittet nyomozó április 15-én közzétett egy műholdfotót, amely állítólag azt rögzítette, hogy a megszállt Szevasztopol kikötőjében Caliber rakétákat töltenek egy orosz tengeralattjáróra."
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 185
113
De, ha már olyan gyenge ez az Ukrajna, nem lenne, jobb, ha az egész Oroszoké lenne?
Meg az a pici Moldávia sem tűnik annyira életképesnek, nem lenne nekik sokkal jobb Oroszországban? Grúzia meg már egyszer szemtelen volt 2008-ban, szerintem, a biztonság kedvéért azt is be kellene húzni nekik.
A következő 20 év az orosz területszerző háborúkról szólna. Ez destabilizálná az egész Kelet-európai térséget. Súlyos gazdasági következményei lennének, mert a nyugat végleg szakítana az orosz nyersanyagokkal, azokat magasabb áron venné máshonnan. A tőkebefektetések elmaradnának, a forró tőke is kimenekülne a térség országaiból.
Szerintem ez nem lenne jó Magyarországnak. Nem jó az orosz szomszédságában élni.
Nekünk egy sovén magyargyűlölő és felfegyverzett agresszív ukrán szomszéd sem jó!
Szépen legyen csak demilitarizálva Oroszország által! Én nem akarom a vesztüket, tényleg nem, tök jó helyen vannak köztünk meg az oroszok közt, de legyenek lefegyverezve, ez így jó is lesz nekünk!
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 028
23 567
113
ha marad akármilyen kicsi kis maradékukrajna, annak lesz egy usa bíróságon lefolytatott kártérítési pere oroszországgal, és annak a pernek az eredményeként az usa bíró meg fogja ítélni a lefoglalt orosz 300 mrd dollárt ukrajnának
ukrajna óriási pénzhegy tetején ül
csak meg kell maradnia, hogy hozzányúlhasson
úgy legyen ahogy írod !! maradjon akkor egy "kicsi kis maradékukrajna" és kapja meg a 300 mrd dollárt , ebbe tuti belemennek az oroszok is,háborúnak vége .. menjen mindenki a dolgára :D :D :D
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 435
7 105
113
Elsőnek mindenki levonja belőle a fegyverszállítások árát, a zsoldosok/kiképzők bérét, meg a pénzbeli támogatásokat.
Aztán ha még így is marad valami akkor az mehet a 0 korrupcióról híres ukránoknak.
El bírod képzelni mennyi fordítódna ebből valós újjáépítésre?
persze, amennyiről számlát arról az újjáépítést végző usa szakcégek benyújtanak