[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 210
31 273
113
https://karpathir.com/2022/04/23/oroszorszag-tengeralattjarokat-hasznalhat-fel-raketatamadasra/
"OROSZORSZÁG TENGERALATTJÁRÓKAT HASZNÁLHAT FEL RAKÉTATÁMADÁSRA
Oroszország tengeralattjárókat használhat fel a Fekete-tengeren, hogy cirkálórakétákat indítson Ukrajna területére – írja a The Times.
A szakértők úgy gondolják, hogy az orosz kikötőkben feltöltik a tengeralattjárókat nagy hatótávolságú rakétákkal és robbanófejekkel, majd ismét víz alá merülnek.
Benjamin Pittet nyomozó április 15-én közzétett egy műholdfotót, amely állítólag azt rögzítette, hogy a megszállt Szevasztopol kikötőjében Caliber rakétákat töltenek egy orosz tengeralattjáróra."
Ezuttal viszont ez azért van,mert betartanak atz oroszok egy egyezményt.Na nem azért,mert olyan egyezménytisztelők volnának,hanem mert érdekük.A szárazföldi inditású manőverező robotrepülőgépeket betiltó egyezmény miatt csinálják ezt a tengós inditást.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 054
2 759
113
Egyébként abban biztos lehetsz, hogy nem fogják elfelejteni. Nagy Z -éék a horogkeresztes bandáikkal együtt mennek a történelem szemétdombjára, mint Dolfi bácsiék vagy, mint nálunk a Károlyik, Linder Bélák meg Szálasik ..
Ez azért erősen függ attól h marad ukrajna vagy behúzzák a ruszkik.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 399
113
Nekünk ez a lehető legjobb forgatókönyv lenne! Egy demilitarizált maradék Ukrajna, aki kellő képen be van csicskítva - le van fegyverezve, és köztünk meg az oroszok közt van!

Ez nekünk tökéletes. Erősen szurkolok is érte! A realitás is ez amúgy, azt kell mondjam, egyetlen egy esetben látom ezt veszélyben, ha most hirtelen meg tudnák buktatni nem csak Putyint, hanem úgy a komplett Orosz vezetést, és jönne egy Navalnij/Zelenszkij féle Orosz vezető és vezetés. Erre az esély kb. konvergál a nullához.

Itt az orosz fog dönteni, hogy mi és mennyi lehet az ukránoknak olyan eszköz, ami nagyobb mint egy Javelin/Stinger.

PONT.
Ilyen nem lesz.
Vagy Ukrajna győz, vagy nem lesz Ukrajna.
Putyin ellenségének a nyugatot tekinti.
Minket.
Nézd így, mennyire lenne jó, ha győzne.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 476
19 197
113
Már miért nem mondhatom el a véleményemet , ki vagy te,hogy ezt előírd nekem?

Ja és én veled ellentétben szinte mindig forrásokkal támasztom alá a véleményemet ,nem csak annyival, hogy csak.

Majd ha te is annyi orosz hírt hozol mint én akkor komolyan tudok tőled bármilyen kritikát venni addig az ilyen tartalmú láthatóan csak a rosszindulat által vezérelt hozzászólásaiddal csak mulattatsz.

Én amilyen az adjon isten,olyan lesz a fogadj isten elvet követem az életben és itt a fórumon is, ha valaki normális hangnemben,szólít meg annak én is megadom a tiszteletet, de ha valaki, csak beszól v kóstolgat,annak ugyanilyen stílusban fogok válaszolni.

A sértődöttség fogalmának szerintem pedig néz utána mert láthatóan nem vagy tisztában vele.

Amúgy kezdesz te is egyre viccesebb lenni, neked is az önkéntes rendőrködés a hobbid?
Attól, hogy az ukrán hivatalos dezinfót több-kevesebb sikerrel fordítgatod még nem kell mindjárt hiteles szakembernek hinned magad. :D Egyébként szeretlek mulattatni... :D Ezt az "önkéntes rendőrködést" nem értem, de ebből azért az látszik, hogy a sértődöttség mégiscsak talált... :D
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 054
2 759
113
A jelenlegi háború is az eltörlés-kultúra jegyében zajlik.
Azzal, hogy Putyin megtámadta Ukrajnát, már nem lehet neki igaza. Semmiben. Nincs hozzá többé joga. Sőt, igazából soha nem is volt.

Tavaly az USA-ban egy egyetemi tanár bemutatta az 1965-ben készült Othello-t, ahol a fehér főszereplő volt feketének elmaszkírozva.
Biztos, ami biztos, előre szólt, hogy ez a tény esetleg a diákok némelyikének az érzéseit sértheti, de mert ellenvetés nem volt, levetítette a filmet. Hogy lássák, régebben így dolgozott Hollywood.
A film megtekintése után a diákok feljelentették a tanárt, mert a safe-space-ükbe gázolt a whitewashing-al.
Az eredmény: a tanárt eltiltották az oktatástól, de nem csak az egyetemén, hanem az egész államban.
Neki innentől fogva nincs a tanításhoz joga.
Ez volt tavaly és kicsiben. Ha hibázol, akár beismered, akár nem, megszűnnek a jogaid. El leszel törölve, ezáltal a “vita” egyoldalúan el fog dőlni.

A metódus most is ugyanaz. Putyin támadott, hát agresszor.
De mert agresszor, ellent kell neki állni.
Ennek legfontosabb módszere, hogy negligálni kell. Nem szabad meghallgatni az érveit, nem szabad tárgyalni vele a háborúról, nem szabad még a jelenlétéről sem tudomást venni.
Mondhat bármit, azt hazugságnak kell venni, mert a (régi)új módi szerint az ellenségnek megszűnik az igazsághoz való joga.
És persze eltörlünk mindent, ami orosz.
Ha az orosz kultúra el van törölve, akkor az orosz érdekek is megszűnnek, így nem kell többé senkivel semmit se megvitatni.
Szerinted az "önálló ukrán entitás nincs, bohóc, csicska, báb, kinevezték/odatették (76% eredménnyel)" nem pont ugyanaz a cancel culture mint amit joggal szoktál kritizálni?
 
W

Wilson

Guest
Attól, hogy az ukrán hivatalos dezinfót több-kevesebb sikerrel fordítgatod még nem kell mindjárt hiteles szakembernek hinned magad. :D Egyébként szeretlek mulattatni... :D Ezt az "önkéntes rendőrködést" nem értem, de ebből azért az látszik, hogy a sértődöttség mégiscsak talált... :D
Én nem hiszem magamat szakértőnek, ebben nagyon nagy tévedésben vagy sohasem állítottam magamról ilyet.És amit te ukrán dezinfónak tartasz arról sokszor bebizonyosodott már , hogy bizony igaz volt,

Mondom néz utána a sértődöttség fogalmának, mert nem vagy tisztában vele.

Az önkéntes rendőrséget azért kérdeztem, mert az önkéntes rendőrökre jellemző az, hogy elő akarnak írni vagy meg akarnak tiltani mások számára dolgokat.Pont úgy ahogyan te...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 210
31 273
113
Meg mondom, ott szépen lassan de biztosan haladnak arra, hogy MINDENT újra kell építeni!

Nem marad épen semmi! SE erőmű, se víztisztító üzem, se semmi!
Ilyen körülmények közé a most kiröppent pár millió munkaképes korú (és szülő korú nő!) nem biztos hogy haza akar majd menni!

Ukrajnának reszeltek! REALITÁSOK! Hagyni kéne a vágy vezérelt gondolkodást az ukrán fanoknak, és megnézni a tényeket!
Az idő itt Ukrajnának kedvez a legkevésbé! Tényleg nekik! Az USA-jön ki a legjobban, az oroszoknak is vannak veszteségeik, fiatal férfiak formájában, de nekik a szülő képes korú nők nem hullanak/hagyják el tömegesen az országot sokszor gyerekestül, és nem sérül a hátország.

Még két hónap, és csak papíron lesz Ukrajna, a valóságban egy menthetetlen kiürült roncs ország lesz, jó termőfölddel amit nem lesz milyen úton megközelíteni, mibe tárolni a learatott terményt, meg vasút és kikötő hozzá hogy el tudja adni a felesleget költséghatékonyan külföldre.

Ipar az meg zéró, nuku. Nem szép kilátások, ilyen Burundi-Malawi alsó szint kb. !
Korea,1953,fél Europa 1945.Japán,ugyanakkor.És felépültek.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 191
61 130
113
Kb erről szólt a Honfoglalás is.Bizánc szovetségest akart a Bolgár Kánság hátában.Majd az akkori nyugat el akarta törölni a pozsonyi csatában ezt a beérkező szövetségest.Közben a törzsszövetségből létrejött egy Magyar Nemzet,ami a harcok alatt,és nyomására kristályosodott ki.De maguk az oroszok is igy váltak ki viking nyomással a szláv törzsek közösségéből.Az ukrán nép a Xv.-XVI. századtól lassan kikristályosodott.És most az orosz agresszió teremtett belőlük nemzetet.Mert megadta a nemzeti lét egyik igen fontos kovászát-a közös halálos és gyűlölt ellenséget.
De a mai Oo létrejötte is igen szemléletes.Moszkóvia.Az Arany Horda helytartója.Az Arany Horda gyengülésével önálló utra tért,majd annak szétesése után lassan átvette a helyét.A versenyelőnyt a többi orosz fejedelemséggel szemben az erkölcstelen szimbiózisa jelentette a térség korabeli "usak" hatalmával.
Erkölcsiséget keresel egy történelmi folyamatban,pedig az nem erkölcs kérdése.A történelem csak egyszerűen van,megtörténik.És hasonló helyzetekben hasonló dolgok szoktak történni.
Rákóczi nem a mai értelemben vett Magyar Nemzetért harcolt,hanem az erdélyi fejedelemségéért,és a kurucok,a vitézi rend ekkor már anakrosztikus előjogaiért.Erkölcsös volt?A saját szempontjábol az.De az összmagyarság szempontjábol már kevésbé.XIV.Lajos meg letotjta Rákóczi erkölcseit,inditatását,neki egy támogatni való lázadó volt az ellensége hátában.
És a hatalmon lévők szemében a lázadó mindig erkölcstelen.
És a lázadót semmi se menti-csak az,ha győz.
Mindenesetre Ukrajna már létezik,mire a moszkvai terjezkedés a XVII. században eléri a térség határait.És csak a XVIII. században kerül az uralma alá.Moszkvát pont a lengyelek ellen fellázadó Ukrajna segiti a térség felé hóditani.
És végül mi.Romániát mi teremtettük.Még régen.Mi,a korabeli Magyar Királyság hozta létre Havsalföldet és Moldvát.Ütközőállamnak.Hogy a Mongol Birodalom,majd a helyükbe lépők támadásait rajtuk és általuk fogjuk fel.Erkölcsös volt ezt tenni?Nem,csak hasznos.Nekünk nem volt erőnk egy idő után fentartani ezt a helyzetet,és a terentményeink ellenünk fordultak.Átálltak az erősebb oldalára.Erkölcsös volt ez tőlük?Szerintünk nem.Szerintük meg mi voltunk erkölcstelenek,hogy az ő vérük árán akartunk hatalmi poziciót fentartani.A poén,hogy mi utána a pontosan ugyanolyan helyzetbe kerültünk,ütközőállama lettünk egy nálunk nagyobb hatalomnak érdeképen.
Ez nem erkölcsi kérdés,hanem hatalmi dinamika.Mi is ugyanezt tettük,mig megvolt hozzá a hatalmunk.És ahogy a poziciónk változott a hatalmi helyzetképben,úgy változott az erkölcsi meglátásunk is.
Szóval ami most zajlik Ukrajnában,az megtörtént velünk is-és mi is megcsináltuk másokkal.
Igen, valóban ez a hatalmi dinamika.
Csakhogy egyrészt az általad sorolt példák mindegyikére jellemző az eredendően eltérő identitástudat (a havasalföldi románok az erdélyi magyar fejedelemség ellen, vagy a kuruc magyarok a habsburg labancok ellen, stb), másfelől az ukránok jelenkori támogatói túl messze vannak.
Értem én, hogy a világ összement, de Ukrajnát ütközőállamként kihasználni Európa és Eurázsia, illetve Ázsia közé, mindezt az USA-ból irányítva…

Ukrajna egy határmenti ütközőzóna, illetve geográfiája révén felvonulási terep, immáron 850 éve és alapvetően keleti súlyponttal.
Mert Kievtől nyugatra a lengyelek jelennek meg időről időre.

A hatalmi dinamika eredője alapvetően nulla és minden a természetes nyugalmi állapotába igyekszik visszarendeződni.
Ukrajna nyugalmi helyzete a nyugati lengyel és a keleti orosz befolyás.
Ezek a befolyások erősödése mindig attól függ, hogy az anyanemzet éppen hogyan áll odahaza.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 536
45 032
113
Korea,1953,fél Europa 1945.Japán,ugyanakkor.És felépültek.
Lakosság volt hozzá, átlagban 4-6 gyerekkel.

Az ukránok lakossága németeknél, lengyeleknél, briteknél spanyoloknál van. Na meg a másik oldalon.
Nyersanyag szintén az oroszok által behúzott oldalon.
Az a helyzet, Ukrajna szopóágon van, nem kicsit, nagyon. A fekete afrikai életszínvonal a maradék részeknek kb. garantált.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 296
2 482
113
W

Wilson

Guest
Az Ukrajnának február 24. és április 22. között nyílt ellátási csatornákon keresztül szállított amerikai fegyverek nómenklatúrája és mennyisége


3147437_900.jpg


Colonelcassad
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 452
16 814
113
Rubelt nem lehet szabadpiacon eladni venni.
az oroszoknak vallalatnak maganszemelynek minden dollart eurot azonnal be kell valtaniuk.
a hivatalos arfolyam es a valos arfolyam kozott nincs semmifele kapcsolat.

orosz bankbol dollart nem lehet kivenni, mert az allam nem engedi, a rubel nem konvertibilis.

azert is akarja ruberlben putyin kerni a gaz arat, mert akkor o mondhatna meg, hogy mi legyen az arfolyam, es az nyilvan nem lenne megfelelo a dollaros partnereknek.

Sem oroszorszag, sem az eu nem azonnal megy csodbe a szankciok hatasara, sot valoszinu senki nem fog csodbe menni.
de karokat lehet okozni a masiknak.az oroszok csak kinara szamithatnak, az eu szamara nyitva maradt a vilag, mind mint piac, mind mint energia forras, igaz ez dragabb lesz az biztos.

A dollar hegemoniaja marad, a juan es a rubel nem szabadon valthato.
amig mondjuk a magyar lakossag nem juanban akar penzt befektetni hanem inkabb dollarban addig a dollar hegemoniaja marad.
Ezeket honnan szeded?