[HUN] Ejder Yalcin / Gidrán 4x4

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 885
7 115
113
Kíváncsi leszek milyen lesz a páncéltörős Gidrán (vagy NMS?), amivel a BRDM-eket akarják pótolni.
Egy távirányítású géppuska torony kellene 2-4 Spike páncéltörő rakétával - mondjuk ilyet még nem láttam. Aztán lehet, hogy csak rácsavaroznak egy sima gyalogsági Spike indítót a tetejére, bár az elég gagyi lenne..."Mistral Atlas szint"
Mivel eléggé el van csúszva/csúsztatva a Gidrán gyártása és SPike is csak 2025-tól jön nagybb számban (ha jól értettem), így lesz idő, hogy az ASELSAN vagy a RM előállhat egy Spike páncéltörő-rakétás fegyverállvánnyal. Ebben a K+F-ben részt is vehet a zalai csapatunk...
a9557ea845df029078ffa91b6a230c02.jpg
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 298
31 440
113
Szerinted az ott Spike rajta? :)
Nem az egy ukrán rakéta, amit mi sosem fogunk rendszeresíteni.
De a kialakitási sémát mutatja.Ahogy az Elder tüzérségi megfigyelő protója sem tökéletesen azonos a Gidrán azonos változatával,az is csak séma,kialakitás módjának szemléltetése.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 974
36 304
113
De a kialakitási sémát mutatja.Ahogy az Elder tüzérségi megfigyelő protója sem tökéletesen azonos a Gidrán azonos változatával,az is csak séma,kialakitás módjának szemléltetése.
Persze, hogy nem "megugorhatatlan feladat", csak lassan el kellene kezdeni. RM-nek vannak RCWS fegyverállványai, ismerik a Spike-ot, szóval 1-2 év alatt összelegózhatnának nekünk egy páncéltörő rendszert.
NMS jobb platform lenne, mert nem olyan magas...
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 885
7 115
113

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 545
46 529
113
Szokás szerint kevered a szezont a faxommal.Mondom,kb egy agitprop troll szintjére csúsztál le.Csúsztatsz,személyeskedsz,simán hazudozol.
Elértél odáig,hogy elolvasni sem érdemes,amit irogatsz.
Sajnálatos,de ez van.
:)
Tudod, hogy én jól bírom a kritikát!
De neked és a Gidránnak elég tartalmas a kapcsolatotok.


Mindegyik alapvetően MRAP-de azért mégiscsak zongorázni lehet közöttük a különbséget.Látatlanban lefogadom,hogy a Dingo simán odaver a Gidránnak terepen.Titus meg egy kategóriával nagyobb,éppen olyan MARP-APC átmenet,mint a Mbombe 6.Az,hogy egyenlöre csak mint eszközhordozó PSZJ lett megrendelve,az csak egy dolog.Ha valaki kivánja,minden további nélkül megrendelheti PSZH szerepkörre.
Renk váltóval konkrétan kinál a Nimda T72 hajtáslánc modernizálást.Liebherr motor meg sima polgári technológia.A harcrendszereket meg integrálhatja külön az RM is,de együtműködésben az Elbittel is.Elta radarok is RM közvetitéssel jönnek,szóval annyira nem elképzelhetetlen.
Már megint valami hsz nálam nincs meg-mert mi köze a Gidránnak (ami szerintem egy semmirevaló szar) a hk alkalmazáshoz?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 974
36 304
113
Eközben az FNSS (technikailag Nurol' s) RCWS-e lézervezérelt cornetet és IIR-vezérelt Omtas-t is képes kilőni. Ha valamit fejleszteni szeretnének Kaposváron, a Spike és a Fagot integrálható a rendszer felületébe. A Fagot integráció könnyű lenne, de nem ígérhetek semmit Spike-nak.
1625447461_uktk-cover.png


Egy kifutó, amúgy sem csúcs kategóriás rakétát fölösleges integrálni. Meg kell rendelni a RM-től egy Spike rakétás Nattert hazai gyártással. RM ismeri Spike-ot, mert Pumához és Lynxhez integrálták már.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 545
46 529
113
"Az kizárt dolog mert nem tudom" :)
Ütegenként 1-2 darabra tippelek...
@ijasz ?
24 db PzH2000-hez mennyi tüzérségi felderítő jármű kell?
Ez egy elég fogós kérdés, mert lehet, hogy nem csak a felderítők lesznek Gidránok. De azt sem tudjuk, hogy magához az osztályhoz mi mindent csapnak még hozzá.
Különben minél modernebb az eszköz, annál több tüzérségi felderítő kell! Mivel a modern tűzeszközöket folyamatosan kell ellátni a céladatokkal. Úgy lehet legjobban kihasználni a modern löveg képességeit (tűzgyorsaság, célpont váltás).
Hát én, ha klasszikus szervezetet nézem, akkor egy osztályba 1 üteg (1század) tüzér felderítőt tennék (meg mondjuk egy szakasz radarbemérőt 1-2 radarral). Kérdés, hogy a célfelderítéshez később rendszeresítésre kerülő drónok ezekbe a felderítő ütegekbe lennének-e szervezve. Mert ha igen, akkor nagyjából úgy alakulna, hogy 2 Gidrán szakasz + 1 drónos szakasz.
Persze ha kevés az ember, akkor a drónok maradhatnak a felderítő ezrednél, és maradunk az ütegenkénti 1 Gidrán felderítőnél.
A 2 Gidrán szakaszos verzió az kb. 8-10 jármű. Az 1 drónos szakasz meg a fele.
Aztán kérdés, hogy tüzér osztály törzse milyen járműveken fog kocogni....
Szóval minden az állománytáblától függ.
De csak a tüzéreknek is elég nagy lesz a járműigénye. És akkor még nem beszéltünk az esetleg hozzájuk rendelt EÜ alegységről. Biztosítókról. Stb.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 298
31 440
113
Látom,nem érted a dolgot.
És igen,pontosan igy dolgozik az agitprop trollbrigád.Kiragad összefüggéseiböl mondatokat,és elferditve tálalja.
Gidrán egy 4x4-es páncélautó.Lehet akármilyen jó a kategóriáján belül,maga a kategóriája behatárolja a képességeit.Bizonyos feladatokra megfelel,de a mennyiség,amit rendeltünk belőle azt sejditi,hogy olyan feladatokra is Gidrán kerül,hava nem való.Egyszerűen túl kicsi az MH többszáz db-os tételhez.
Nem véletlen váltottak az oroszok sem a 4x4 BRDMek után BTR alapú 8x8as,meg MT-LB láncos fegyver/eszköz hordozókra.Tigr csak kiegészitő szerepkörű.IDF és az SADF is kénytelen volt visszavonni az AML páncélautókat,mert nem tudtak lépést tartani a hk/gépesitett csapatokkal.Gidrán ugyanebben a helyzetben fogja találni magát a gépesitett dd-ok fő járművei mellet (mindegy,hogy láncos vagy 8x8 járművekről beszélünk).Gidrán egy rendes,konvencionális harcban az első lövészárok megállitja,és leszakad a dd fő harcjárművei mellől.
Ja,hogy ehez némi gyakorlati harci tapasztalatokat elemző irásokat is el kéne olvasni,nem csak a propit?Hát.....el.Dehát aki lecsúszik propi troll szintre,az idáig már nem jut el.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 545
46 529
113
Látom,nem érted a dolgot.
És igen,pontosan igy dolgozik az agitprop trollbrigád.Kiragad összefüggéseiböl mondatokat,és elferditve tálalja.
Gidrán egy 4x4-es páncélautó.Lehet akármilyen jó a kategóriáján belül,maga a kategóriája behatárolja a képességeit.Bizonyos feladatokra megfelel,de a mennyiség,amit rendeltünk belőle azt sejditi,hogy olyan feladatokra is Gidrán kerül,hava nem való.Egyszerűen túl kicsi az MH többszáz db-os tételhez.
Nem véletlen váltottak az oroszok sem a 4x4 BRDMek után BTR alapú 8x8as,meg MT-LB láncos fegyver/eszköz hordozókra.Tigr csak kiegészitő szerepkörű.IDF és az SADF is kénytelen volt visszavonni az AML páncélautókat,mert nem tudtak lépést tartani a hk/gépesitett csapatokkal.Gidrán ugyanebben a helyzetben fogja találni magát a gépesitett dd-ok fő járművei mellet (mindegy,hogy láncos vagy 8x8 járművekről beszélünk).Gidrán egy rendes,konvencionális harcban az első lövészárok megállitja,és leszakad a dd fő harcjárművei mellől.
Ja,hogy ehez némi gyakorlati harci tapasztalatokat elemző irásokat is el kéne olvasni,nem csak a propit?Hát.....el.Dehát aki lecsúszik propi troll szintre,az idáig már nem jut el.
Majd azért szóljál, ha kidugod a fejed az 40-50 éves izraeli sztorikból, mert akkor javasolná., hogy néz körül a BW-ben. Ahol a tüzérségi felderítést a mai napig a 4x4-es Fennek intézi (Fennek FAO, AO, JFS). Most fogják lecserélni a Boxerre. De nem azért, mert szar volt a terepjáró képessége, hanem mert egyszerűen a komplex feladathoz, berendezésekhez nem volt elég a belső tere.
A Francia hadsereg is várhatóan a 4x4-es Servalra fogja bízni a AO szerepkört.
A AO, FAO alegységeknek szokott lenni saját járművük, de az amerikaiak esetén - tudtommal - beülnek a lövészek mellé a járműbe, ha úgy hozza a sors.
Az amerikaiak esetén is általában HMMWV-n utaznak, de ha kirendelik őket egy láncos lövész alegységhez, akkor beülnek abba a Bradeybe, amelyikben éppen akad hely. Ha nincs hely, akkor maradnak a 4x4-ben...
Szóval JLTV-re fel!
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Kérdés, hogy a célfelderítéshez később rendszeresítésre kerülő drónok ezekbe a felderítő ütegekbe lennének-e szervezve. Mert ha igen, akkor nagyjából úgy alakulna, hogy 2 Gidrán szakasz + 1 drónos szakasz.

Ha engem kérdeztek, a tüzér felderítő alakulatokhoz ugyan úgy kell majd a tüzér drón, mert a MALE az nem ez a kategória. Akár TB2, akár Karaj, hiába jóval erősebb, nagyobb teherbírású platformok, pont ezért túl drágák ebbe a szerepkörbe. Ide egy Orlan-10 ár- és képességkategória kell, amiből van izraeli is. Ha megnézzük a lengyel, az orosz vagy nagyobb hadseregeket, mind önálló fejlesztésben gondolkodnak ebből a kategóriából és hazai gyártásban, de elengedhetetlennek tartják. (A lövészek városi harcra optimalizált kézből indítható forgószárnyasai túl kicsik, azok csak pár km-et tudnak, de a tüzéreknek ideális a pár tucat km-es drónok, míg a MALE pár száz km-ben méri a kitartását.)

Amennyire én látom, az Ukrán Háború tapasztalatai mind a két oldalon az, hogy a Gidrán, mint felderítő is fogyócikk, ha valamiből, akkor ezekből tényleg jól jön a raktárkészlet is. Óriási gondokat okoz mind a két oldalon, hogy erre kellő képen nem készültek fel... és valószínűleg elemezni is kell majd a háború végén, hogy volt-e értelme őket így bevetni. Itt az elemzők majd kutatni fogják, hogy volt-e értelme nyomni, mint süket a csengőt és nem értelmesebb lett volna mint a szállított felderítő legénység járművének tekinteni.
Viszont a tüzérdrónok is elsődlegesen fogyócikk. És olyan lenne ideális, ami be tudja járni könnyen a löveg felelősségi körét és nem sajnáljuk, ha akár egy MANPADS leszedi. Látjuk, hogy napi szinten többet lelőnek ezekből.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 688
14 714
113
Kíváncsi leszek milyen lesz a páncéltörős Gidrán (vagy NMS?), amivel a BRDM-eket akarják pótolni.
Egy távirányítású géppuska torony kellene 2-4 Spike páncéltörő rakétával - mondjuk ilyet még nem láttam. Aztán lehet, hogy csak rácsavaroznak egy sima gyalogsági Spike indítót a tetejére, bár az elég gagyi lenne..."Mistral Atlas szint"
Mivel eléggé el van csúszva/csúsztatva a Gidrán gyártása és SPike is csak 2025-tól jön nagybb számban (ha jól értettem), így lesz idő, hogy az ASELSAN vagy a RM előállhat egy Spike páncéltörő-rakétás fegyverállvánnyal. Ebben a K+F-ben részt is vehet a zalai csapatunk...

Azt nem tudom, hogy a Gidránokra miért nem lehetett valami török rakétát rendelni.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0