[HUN] Ejder Yalcin / Gidrán 4x4

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

H

Hummen23

Guest
Kíváncsi leszek milyen lesz a páncéltörős Gidrán (vagy NMS?), amivel a BRDM-eket akarják pótolni.
Egy távirányítású géppuska torony kellene 2-4 Spike páncéltörő rakétával - mondjuk ilyet még nem láttam. Aztán lehet, hogy csak rácsavaroznak egy sima gyalogsági Spike indítót a tetejére, bár az elég gagyi lenne..."Mistral Atlas szint"
Mivel eléggé el van csúszva/csúsztatva a Gidrán gyártása és SPike is csak 2025-tól jön nagybb számban (ha jól értettem), így lesz idő, hogy az ASELSAN vagy a RM előállhat egy Spike páncéltörő-rakétás fegyverállvánnyal. Ebben a K+F-ben részt is vehet a zalai csapatunk...
Miért kellene nekünk Gidránra spike lr 2?
Az ott lesz minden lynxen.
Gidránra/nms-re nekünk csak nlos-nak van értelme.
A lynxhez képest papírból vannak, nem szabad őket beküldeni a sűrűjébe, arra van a lynxen az lr2.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 882
44 885
113
Miért kellene nekünk Gidránra spike lr 2?
Az ott lesz minden lynxen.
Gidránra/nms-re nekünk csak nlos-nak van értelme.
A lynxhez képest papírból vannak, nem szabad őket beküldeni a sűrűjébe, arra van a lynxen az lr2.
Inkább az a kérdés hogy van-e értelme a dedikált páncéltörő járműnek?
Csak azért kezdtem ötletelni ezen, mert a kommunikációból az jött le, hogy Gidránnal pótolják a AT-5-ös BRDM-2-eseket...

• Tetszik
Reactions: Hummen23

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 235
9 571
113
MIért vannak TOW rakétás HMWW-k? Nos azért, mert olcsóbb, könyebb, gyorsabban telepíthető jármű mint a Bradley. Nos éppen ezért kell a Gidránra/Yürük-re Spike. Egyébként én is a NLOS mellett vagyok, mert a nagyobb hatótávolság, nagyobb védelmet is jelent a "páncélvadász" járműnek. A másik, hogy egyetlen harckocsi sem tudja 8-10 km-ről megsemmisíteni, de a rakétájával még akár 20km+ ról is célba talál. A kérdés, az ellenséges MBT felderítése és rá a tűzvezetése (de a gyártók biztos megoldották.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 882
44 885
113
MIért vannak TOW rakétás HMWW-k? Nos azért, mert olcsóbb, könyebb, gyorsabban telepíthető jármű mint a Bradley. Nos éppen ezért kell a Gidránra/Yürük-re Spike. Egyébként én is a NLOS mellett vagyok, mert a nagyobb hatótávolság, nagyobb védelmet is jelent a "páncélvadász" járműnek. A másik, hogy egyetlen harckocsi sem tudja 8-10 km-ről megsemmisíteni, de a rakétájával még akár 20km+ ról is célba talál. A kérdés, az ellenséges MBT felderítése és rá a tűzvezetése (de a gyártók biztos megoldották.
LR2 és NLOS más kategória - utóbbi inkább tüzérségi eszköz mint a sorozatvető.
LR2 biztos hogy kell, az NLOS baromi drága, ezért inkább "öngyilkos drón" kellene helyette. Az ukránoknak küldött Switchblade 600-ban pl. a Javelin robbanófeje van és csak pár ezer dollárba kerül az NLOS sok százezerével szemben. Nyilván lassabb (100 km/h), de akár többet lehet köröztetni órákon át egy célterület felett...
NLOS-nak még SMART-155 is jobb alternatívája lehet.
Az LR2 hatótávolsága 5,5 km. A legtöbb szovjet-orosz harckocsi 4-5 kilométerről elég nehezen derítene fel és találna el elsőre szemből egy Gidrán méretű célt - pláne ha álcázva van. NMS még kisebb, szóval inkább arra kellen bízni ezt a páncéltörő feladatkört.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 235
9 571
113
LR2 és NLOS más kategória - utóbbi inkább tüzérségi eszköz mint a sorozatvető.
LR2 biztos hogy kell, az NLOS baromi drága, ezért inkább "öngyilkos drón" kellene helyette. Az ukránoknak küldött Switchblade 600-ban pl. a Javelin robbanófeje van és csak pár ezer dollárba kerül az NLOS sok százezerével szemben. Nyilván lassabb (100 km/h), de akár többet lehet köröztetni órákon át egy célterület felett...
NLOS-nak még SMART-155 is jobb alternatívája lehet.
Az LR2 hatótávolsága 5,5 km. A legtöbb szovjet-orosz harckocsi 4-5 kilométerről elég nehezen derítene fel és találna el elsőre szemből egy Gidrán méretű célt - pláne ha álcázva van. NMS még kisebb, szóval inkább arra kellen bízni ezt a páncéltörő feladatkört.
Ebben nem vagyok otthon. Az NLOS probléma még, hogy tömege miatt is nehezebben használható, én is elégségesnek tartom a 5,5km-re lőtávolságot európai terepen, ahol elég sok a természetes és mesterséges tárgy, tehát az NLOS hatótávolsága nehezen kihasználható. A Negev sivatag, meg a közel-kelet azért más.. Ott sok helyen vannak nagyobb síkságot. Nálunk max az alföld.. Azt se felejtsük el, hogy X számú NLOS helyett X+Y számú LR2 fér el tárolás során.

• Tetszik
Reactions: Bálint and Aladeen

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 005
13 165
113
Ebben nem vagyok otthon. Az NLOS probléma még, hogy tömege miatt is nehezebben használható, én is elégségesnek tartom a 5,5km-re lőtávolságot európai terepen, ahol elég sok a természetes és mesterséges tárgy, tehát az NLOS hatótávolsága nehezen kihasználható. A Negev sivatag, meg a közel-kelet azért más.. Ott sok helyen vannak nagyobb síkságot. Nálunk max az alföld.. Azt se felejtsük el, hogy X számú NLOS helyett X+Y számú LR2 fér el tárolás során.
0:28-tól megfigyelheted, hogy az NLOS repülési profilja miként alakul, és miért mindegy neki a terep (amíg az adatkapcsolat fenntartható).

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 235
9 571
113
0:28-tól megfigyelheted, hogy az NLOS repülési profilja miként alakul, és miért mindegy neki a terep (amíg az adatkapcsolat fenntartható).

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
OK, csak az nincs itt, hogyan derítették fel a célt. Más egy hegyről, vagy dombról stb. és más a tereptárgyak takarásával.. Ez csak azt mutatta be, hogy hasonlóan mint a Javelin felülről találja el, és magasabb helyről ha látszik a cél és akkor indítha, akkor hogy repül és találja el a célt.

• Tetszik
Reactions: Vogon

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 005
13 165
113
OK, csak az nincs itt, hogyan derítették fel a célt. Más egy hegyről, vagy dombról stb. és más a tereptárgyak takarásával.. Ez csak azt mutatta be, hogy hasonlóan mint a Javelin felülről találja el, és magasabb helyről ha látszik a cél és akkor indítha, akkor hogy repül és találja el a célt.
Ha csak saját optikai eszközökkel rendelkezel akkor közvetlen rálátás kell ebben igazad van, de alapvetően ha a hírszerzés/felderítés leadja az infót, hogy a szomszéd falu másik oldalán valahol egy km*km-es mg. telepen (neked takarásban) ott vannak a pirézek, akkor ennyi infó alapján tudsz rájuk indítani, nem nagy tudomány, a rakéta saját képe alapján megtalálod a pontos helyüket.
Az indításhoz semmiképp nem kell az indítónak rálátnia a célra.

• Tetszik
Reactions: Vogon and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 882
44 885
113
Ahogy tüzérségnek is: drónról, megfigylő járműről vagy egy tüzérségi megyfigyelő adta az infót.
Amúgy ha jól emlékszem a dél-koreai NLOS jáműveknek van egy oszlopon kitolható optikája is szóval saját magának is körbe tud nézni valamennyire.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 235
9 571
113
Ahogy tüzérségnek is: drónról, megfigylő járműről vagy egy tüzérségi megyfigyelő adta az infót.
Az jármű és rendszer.. Az alkalmazást bonyolítja, mert kevesbb a drón, meg a megfigyelő jármű, mint a pc törő indító. Hozzáteszem, hogy a nem vezetékes technológia használata egyre "veszélyesebb" kommunikációra. ( persze ezen sokan felszíszennek). Igaz ez a célmegjelölésre és klf. adatcsatornákon való közlésre kevésbé veszélyes. Én ezért gondolom, hogy NLOS előnye a nagyobb hatótáv, de nehezebb, és a lőtávolság, ha csak egyetlen járműved van, akkor korlátozottan használható ki, a LR-el ellentétben.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 882
44 885
113
Az jármű és rendszer.. Az alkalmazást bonyolítja, mert kevesbb a drón, meg a megfigyelő jármű, mint a pc törő indító. Hozzáteszem, hogy a nem vezetékes technológia használata egyre "veszélyesebb" kommunikációra. ( persze ezen sokan felszíszennek). Igaz ez a célmegjelölésre és klf. adatcsatornákon való közlésre kevésbé veszélyes. Én ezért gondolom, hogy NLOS előnye a nagyobb hatótáv, de nehezebb, és a lőtávolság, ha csak egyetlen járműved van, akkor korlátozottan használható ki, a LR-el ellentétben.
Nem is vagyok híve, hogy NLOS-t vegyünk: inkább "öngyilkos drón" kell helyette. Az RM-hez köthető UVISION HERO drónjai az esélyesek...
Szerintem nálunk csak Spike LR2 és ER2 lesz az irányított pct rakéta - utóbbi helikopterekre.

• Tetszik
Reactions: Vogon

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 005
13 165
113
Az alkalmazást bonyolítja, mert kevesbb a drón, meg a megfigyelő jármű, mint a pc törő indító.
Már hogy bonyolítaná mikor elég ha a célpont viszonylagos helyét tudom csak, és indíthatok rá? Az, hogy kevesebb a drón, a tömeges civil drónhasználat idejében nehezen igaz... Az ukránok tele vannak DJI drónokkal. Leverik őket? Le. Fogyóeszköz, de működik.
Semmilyen dedikált eszköz nem kell ami bonyolítana. A lakosok jelentik, hogy a csobaji temetőnél ellenséges páncélosok vannak. Ez a pontatlan infó már elég ahhoz, hogy Taktaharkányból NLOS-t indíts és megtaláld őket. Erre más nem képes.

Nem is vagyok híve, hogy NLOS-t vegyünk: inkább "öngyilkos drón" kell helyette. Az RM-hez köthető UVISION HERO drónjai az esélyesek...
Szerintem nálunk csak Spike LR2 és ER2 lesz az irányított pct rakéta - utóbbi helikopterekre.
Kell mindkét kategória, az NLOS jóval-jóval gyorsabb. Ha emlékszel még Karabahra, sokszor már jóval a becsapódás előtt észlelték a lézengő lőszereket és fedezékbe húzódtak, ami kis harci rész esetén sokszor semlegesíti a hatást. Légvédelem terheléses támadásánál is sokkal több kell a lassabb fegyverből, mint a gyorsból.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 882
44 885
113
Már hogy bonyolítaná mikor elég ha a célpont viszonylagos helyét tudom csak, és indíthatok rá? Az, hogy kevesebb a drón, a tömeges civil drónhasználat idejében nehezen igaz... Az ukránok tele vannak DJI drónokkal. Leverik őket? Le. Fogyóeszköz, de működik.
Semmilyen dedikált eszköz nem kell ami bonyolítana. A lakosok jelentik, hogy a csobaji temetőnél ellenséges páncélosok vannak. Ez a pontatlan infó már elég ahhoz, hogy Taktaharkányból NLOS-t indíts és megtaláld őket. Erre más nem képes.

Kell mindkét kategória, az NLOS jóval-jóval gyorsabb. Ha emlékszel még Karabahra, sokszor már jóval a becsapódás előtt észlelték a lézengő lőszereket és fedezékbe húzódtak, ami kis harci rész esetén sokszor semlegesíti a hatást. Légvédelem terheléses támadásánál is sokkal több kell a lassabb fegyverből, mint a gyorsból.
Csak nem ér 2-4 százezer dollárt rakétánként ez a képesség. Inkább irányított 155-öst kell akkor küldeni (pl. SMART-155 vagy hasonló)