[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
"Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter" - ilyen névvel hogy lehetett ott miniszter valaki ... :D



Ne legyünk már ennyire atomháború pártiak/vizionálók. Azért pár Kalibr után is lenne még bőven eszkalációs lépcsőfok a totális atomháborúig. Még pár taktikai nuki is "beleférne" Románia illetve Lengyelországban.

Azt figyelmen kívül hagyod, hogy mind az USA és mind a NATO főtitkár (ami gyakorlatilag USA álláspont) nagyon világosan és egyértelműen kommunikálta az érintett feleknek, hogy különösen nehézfegyverzetet kizárólag csak a saját felelősségükre (!!) szállíthatnak. Explicit nem tiltja meg, de ebben az esetben ez mindenkinek a saját sara lesz. Valamint azt is, hogy az USA és a NATO mindenképpen ki akar maradni Oroszország elleni közvetlen háborúból.

Azért az USA tisztában van vele, hogy még a "Belgorodtól Vlagyivoszokig elhamvad Oroszország" dolog előtt ronggyá lesz kobaltbombázva a legutolsó szegletük is, ha megnyomnák a piros gombot ...

Az érintett országok döntöttek a saját szakállukra. Innentől az orosz térfélen pattog a pöttyös ...
Való igaz. Az USA még soha nem tett olyat ami a saját érdekei ellen menne. Az pedig ,hogy kimaradjon az adok-kapokból neki nagyon is érdeke. ARRA ITT AZ EU, de majd kapunk erkolcsi támogatást,fegyvert /amit utánna, ha lesz majd olyan megfizettet/ meg sok-sok biztatást és eggyuttérzést.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 385
24 823
113
Honnet tudod hogy a kovetkezo masfel evben nem tamad meg minket senki? Melyik haboru volt masfel evel korabban bejelentve? Mit szeretnel es mennyit, hogyan, mennyi ido alatt es kitol a D 20 helyett kapni?
Mi van akkor, ha NATO ország támad meg NATO-ot?

Majd segít a NATO, ad midkettőjüknek több fegyvert? :D

Mondjuk, görög-török meccs szokott lenni.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
És mi van ha tévedsz? Utólag elégtételt fogsz érezni? Nem értek én már semmit. 40 felett járok, megéltem a hidegháború végét, de akkor nem voltak ilyen nyilatkozatok. Azért na. A világ legnagyobb atomhatalmával szórakozik az Usa. Mi meg 1000 km-re vagyunk tőlük, ami egy totális háborúban nem távolság. Lehet sokszor kinevetni, farkast kiálltani, de mi van, ha egyszer megnyomja a piros gombot? Akkor már nem kell filozofálni neked se.

Mit szeretnél? Azt, hogy atommal zsarolható legyen az emberiség?

Szerinted az a jó út, hogy engedjünk az atom zsarolásnak?
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
A légvédelmi rendszer lelövi az ukrán fegyveres erők felderítő drónját a Voronyezs feletti égbolton
"Ma reggel a Voronyezs melletti égbolton a légvédelmi rendszer észlelt és sikeresen megsemmisített egy kisméretű felderítő UAV-t. személyi ellenőrzés. Semmi sem veszélyezteti a régió lakóinak életét és egészségét" – Alekszandr Guszev, a voronyezsi régió kormányzója.
t.me/RVvoenkor
Jókedvű pecás, és még négy sör hül a vízben. :)
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
A légvédelmi rendszer lelövi az ukrán fegyveres erők felderítő drónját a Voronyezs feletti égbolton
"Ma reggel a Voronyezs melletti égbolton a légvédelmi rendszer észlelt és sikeresen megsemmisített egy kisméretű felderítő UAV-t. személyi ellenőrzés. Semmi sem veszélyezteti a régió lakóinak életét és egészségét" – Alekszandr Guszev, a voronyezsi régió kormányzója.
t.me/RVvoenkor
ezek is tipikus pontyhorgászok
négy sör van behűtve...
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
Mondtam már korábban: ez a NATO részéről egy sunyi és gerinctelen háború. Felfegyverezni az ukránokat, felderítési adatokat adni valós időben az oké, de közben feltesszük a kezünket, hogy "mi nem vagyunk részesei a konfliktusnak, ránk nem ér lőni!" Az is várható, hogy a medvénél előbb-utóbb elszakad a cérna, és bizony, hogy teljesen jogosan befigyel néhány kalibr szalvó az átrakóállomásokra. Aztán háboroghat Wilson úr, hogy ez meg micsoda dolog, mert az ugye mégsem járja, hogy NATO tagországokat is lőnek! Csakhogy ezek a NATO tagországok most már egyre nyíltabban direkt módon avatkoznak be az ukránok oldalán, szóval miért is ne kapnának választ erre? Ez nem óvoda, ahol a fogócskában a homokozó a "ház" ahol nem lehet megfogni az oda menekülőt... Katonaként úgy gondolom, hogy aki fegyvert és felderítést biztosít az bizony hadviselő fél, viselje annak minden következményét. Pl. mondjuk a Fekete-tenger felett repkedő amerikai felderítőgép hiába van nemzetközi vizek felett, ha az adatszolgáltatásával beavatkozik a konfliktusba, akkor célpont. Játszuk végre egyenes gerinccel ezt a játékot, mert lassan hányingerem lesz ezektől a sunyi megoldásoktól és azoktól is akik ennek a helyességét bizonygatják...
és két szellemi fogyatékos szerint ez vicces ..
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Ez tényleg csak rongált.

Még 8-10 Kalibr és le is szakad....
:D

A sok okoska meg nem értette, miért nem olyan könnyű szét csapni a közlekedési infrastruktúrát...
Mert kúrva sok, kúrva erős vasbeton , acélszerkezetek.

A ruszkinak meg fogy a rakétája.
Ezért nem hatékony.
;)

De jó, ha csinálják szorgalmasan, hisz megmondták, hogy megsemmisítik.
Ez így igaz; soha nem volt egyetlen hadseregnek sem feltétlen könnyű hidak és hasonló műtárgyak rombolása. Ez a feladat a technika fejődésével sem lett sokkal könnyebb feladat.
Egyrészt természetesen a vasbeton miatt is nehéz célpont, másrészt meg a méretei alapján (viszonylag kevés nagy felületet adó "tömör" híd lehet a világban) és természetesen a -jelen esetben- rácsos tartószerkezete végett is.

Persze mindig volt, amit kitartó munkával sikerült a vízbe rogyasztani, de nem csak ettől válhat használhatatlanná.
Jól dokumentált, ahol vonatostúl, családostól, mindenestől egy kisebb hidat telibe kapnak az amerikaiak 1999-ben. Látható, hogy a parti pillér van célba véve és nyilván el is találva. Nem rogyott bele a folyóba, a kiégett vonat súlyát is elbírta, de ettől még nem maradt használható állapotban.

És "mérnök úr" :) , ez a híd most használható állapotban van? A vasúti pálya teljesen rendben, funkcióját azonnal és maradéktalanul ellátja? Törmelék eltávolításán túl minden oké? Statikailag Te "aláírnád"? Nem fog fennakadást okozni semmi, semmilyen időtávra a támadás?
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Sziasztok!

Van valakinek ötlete, hogy az oroszok mit szeretnének ebben a térségben?


Én itt napok óta azt mondom, hogy Kremina és Zaricsnyje után szabad az út előttük Liman felé. És az később még egy nagyon értékes logisztikai csomóponttá is válhat. Erre fel a muszka fogja magát és átsétál az erdőn. Most vagy találtak egy rést az ukrán védelemben és ez csak egy helyzet kihasználása vagy ami fantáziát látok még ebben, hogy tényleg komolyan gondolják, hogy logisztikai bázissá alakítják Limát és próbálnak biztosítani neki egy szükséges védő gyűrűt.
Ez utóbbi mondjuk tényleg megfontolandó lenne a részükre, hiszen Izjum csapatainak is borzasztóan egészségtelenül megnőtt az utánpótlási útvonala.

Pár nap múlva valószínűleg okosabbak leszünk, de addig kíváncsi lennék, ti mire tippelnétek.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
Ukrajna kb tök uaz mint a hh összes proxy háborúja. Nem látom Vietnamnál azt ahogy usnek elszakadt a cérna vagy Afganisztánnál vagy... hogy csak nagyobbakat mondjak.


Neked is azt javasolnám mint amit elöbb javasoltam. OLvass utána a hhnak, a MADnak, Nukleáris elrettentésnek. Nézd meg pl Vietnám esetét mennyi hadianyag és hogy áramlott Vietnámba (elképesztő mennyiség) de Afganisztánba se kevés.
egy egészen "apró" dolgot felejtesz el ezzel kapcsolatban,hogy azok a háborúk nem az USA küszöbén voltak,hanem több ezer km-es biztos távolságban,viszont úgy elszakadt a cérna náluk a kubai rakétaválság során,hogy azóta is beszédtéma ,és még az sem volt olyan közel hozzájuk mint Ukrajna az OF-höz. (térkép azért sokszor segít)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113

Románia és Lengyelország - az első jelöltek a "Caliber" csapásra​

London az oroszországi katonai célpontok elleni UAF-csapások jogosságának elismerésével indokolta az orosz légierő logisztikai csapásait is azon NATO-országokban, amelyek Kijevet fegyverekkel látják el. Lengyelország és Románia az első.

Románia és Lengyelország - az első jelöltek a Caliber sztrájkra


Zakharova azt válaszolta Hippinek: most az Orosz Föderációnak joga van megütni Nagy-Britanniát

James Hippie brit védelmi miniszterhelyettes azt mondta a Times Radionak, hogy Ukrajnának törvényes joga van katonai célpontokat mérni Oroszországban, hogy megzavarja az orosz fegyveres erők logisztikáját.

Szerinte "teljesen jogos, hogy Ukrajna mélyen csapjon le Oroszországban, hogy megzavarja a logisztikát, ha nem zavarják meg ezeket az ellátásokat, ez közvetlenül halálhoz és vérontáshoz vezet Ukrajna területén".

Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zakharova ezt a kijelentést kommentálva megjegyezte, hogy most a "hadiszállítás logisztikájának megsértése" érdekében Oroszország katonai célpontokat csaphat le azon NATO-országok területén, amelyek fegyvert szállítanak. a kijevi rezsimnek.


"Putyin haragja" mindenkit utolér​

Valahányszor fegyvereket adnak el Ukrajnának, Európa leginkább attól tart, hogy ellenségeskedések és "Putyin haragjának" részesei lesznek. A német külügyminisztérium vezetője, Annalena Berbock például emiatt aggódik .


De Magyarországon ésszerű az ellenkezőjét megérteni. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter koszovói látogatásán leszögezte, hogy Magyarország nem tervez halálos fegyverek szállítását Ukrajnába, és nem engedélyezi azok Kijevbe történő tranzitszállítását, mivel ezek "ellenséges hadműveletek tárgyaivá válhatnak".


Német közéleti személyiségek egy csoportja egyébként nyílt levelet írt Olaf Scholz német kancellárnak azzal a felhívással, hogy állítsák le a fegyverszállítást Ukrajnának, mivel ez "bevonja Németországot a háborúba".


Ki lesz az első, akit eltalál a "Caliber"​

A náci Kijev halálos fegyvereinek aktív szállítói a következők:

  • Cseh Köztársaság,
  • Lengyelország,
  • Szlovénia,
  • Törökország,
  • Németország,
  • USA.
Sokan informálisan teszik ezt, például Bulgária.

Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta, hogy az Ukrajnáról szóló tárgyalások valószínűleg nem lesznek eredményesek, ha Kijev továbbra is szivattyúzzák a fegyvereket. Az Egyesült Államokban az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat a CNN forrásai "az orosz hadsereg és haditengerészet következő évtizedre szóló semlegesítésébe való befektetésnek" nevezik. Lloyd Austin , a Pentagon főnökének legutóbbi nyilatkozatai arról, hogy Ukrajnának nyújtott katonai segítséggel "gyengíteni akarja Oroszországot", cinikusan emlékeztetnek arra, hogy a NATO agresszív szervezet, és agressziójának tárgya Oroszország.

Hol lehet csapást mérni a nyugati logisztikai és katonai létesítményekre?

  1. Mindenekelőtt Romániáról, amely most megtámadhatja Transznisztriát, hogy megmentse a moldovai testvéreket.
  2. Másodszor, Lengyelországon keresztül, amelyen keresztül megy az összes nyugati fegyverszállítási logisztika.
Ezek az országok mentálisan és fizikailag nem fogják túlélni a "Caliber" sztrájkot. Igen, ez formálisan a harmadik világháború előjátéka lesz, de elsőként az Egyesült Államok szövetségesei veszítenek, akik kritikusan rosszul viselkednek.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/1702683-nato_logistica/

Nincs sok összefüggés a mondanivaló és az idézetek között.
Egy manipulált propaganda szöveg.

Lavrov úgy csinál, mintha előfeltételeket támaszthatna a tárgyalások megkezdéséhez.
Nyilván tudja, hogy egy tárgyaláson kölcsönösen engednek a felek. Úgy csinál, mintha csak a nyugatnak kellene engednie. A szállítások leállítása az eredménye, nem az előfeltétele a tárgyalásoknak.

Szerintem ez az orosz fölényes stílus a látszat megőrzéséhez kell, elsősorban az orosz közvélemény befolyásolására.
Hogy nyerőben vannak, nem bukóban.
 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
Ha atomot használ, akkor egyből egész Oroszország bármilyen nukleáris fegyver célpontjává válhat, hisz átlépték az atom küszöböt.
Ez lehet akár piszkos bomba, stb.
Ennyit nem ér senkinek, mert ez egyenes út az atomháborúba, ami Oroszország pusztulását jelenti.

Ezt 70 éve értik a katonák, politikusok is.
Mindenhol. Minden döntéshozó.

Talán a fórumozók is beláthatják ezt...
;)
Gondolod? Sokan ringatják magukat illúziókban. Most a túlfeszulo húr esete áll fenn,ami idáig nem. Ha sokat rugdalod a szomszéd sarokbaszorult kutyáját gondolván, hogy úgysem mer megharapni,elobb utóbb megkapod a veszettség elleni oltást.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
Inkább nem ért egyet vele. "Nem értek egyet" jel sincs.
az igaz.viszont odaírhatja hogy szerintem nem így van,és elkerüli a félreértést .. rendre ez a brigád szokott röhögös smiley-t küldeni a halott oroszokra,holott én még nem láttam (nem azt írom hogy nem volt,hanem hogy nem láttam) hogy a halott ukránokra is bárki röhögős smiley-t rakott volna .. teljesen mindegy hogy melyik oldal halottja,azért a végtisztesség jár nekik legalább is én úgy gondolom, aztán aki az ilyen videókat egy röhögéssel nyugtázza az vagy szellemi fogyatékos vagy pszichopata,nem tudom melyik a rosszabb
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 515
14 969
113
Ha atomot használ, akkor egyből egész Oroszország bármilyen nukleáris fegyver célpontjává válhat, hisz átlépték az atom küszöböt.
Ez lehet akár piszkos bomba, stb.
Ennyit nem ér senkinek, mert ez egyenes út az atomháborúba, ami Oroszország pusztulását jelenti.

Ezt 70 éve értik a katonák, politikusok is.
Mindenhol. Minden döntéshozó.

Talán a fórumozók is beláthatják ezt...
;)
Na, ez az, ami pont nem igaz!

Mindkét hatalom, az USA és Oroszország is "megengedhetőnek" véli taktikai nukleáris eszközök bevetését. Ez még nem vezet totális atomháborúhoz, különben miért fejlesztettek volna tüzérségi eszközöket és hadszíntéri taktikai rakátafejeket? Ráadásul, ha nem éri támadás a NATO területét, akkor a VÉDELMI SZERVEZET nem tehet semmit.
Igen, minden fórumon elítélik, stb., stb.
Példaként a 80-as évek szovjet doktrínája a német síkságon tervezte volna taktikai nukikkal éket verni a NATO-csapatok frontjába. Hasonlóan az amerikai védelmi doktrina is számolt nagy páncélos előretörés, frontszakadás esetén taktikai nukival.....
Ismétlem: szörnyű lenne. De nem lehetetlen.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Sziasztok!

Van valakinek ötlete, hogy az oroszok mit szeretnének ebben a térségben?


Én itt napok óta azt mondom, hogy Kremina és Zaricsnyje után szabad az út előttük Liman felé. És az később még egy nagyon értékes logisztikai csomóponttá is válhat. Erre fel a muszka fogja magát és átsétál az erdőn. Most vagy találtak egy rést az ukrán védelemben és ez csak egy helyzet kihasználása vagy ami fantáziát látok még ebben, hogy tényleg komolyan gondolják, hogy logisztikai bázissá alakítják Limát és próbálnak biztosítani neki egy szükséges védő gyűrűt.
Ez utóbbi mondjuk tényleg megfontolandó lenne a részükre, hiszen Izjum csapatainak is borzasztóan egészségtelenül megnőtt az utánpótlási útvonala.

Pár nap múlva valószínűleg okosabbak leszünk, de addig kíváncsi lennék, ti mire tippelnétek.
Erre a logisztikára nagyon rá vagy kattanva.:)

Tegnap írt egy ragyogó gondolatmenetet a térségről egy kitűnő szakértő, akinek csillogó szakértelménél csak szerénysége kimagaslóbb és dicséretreméltóbb. [inónia]

 
  • Vicces
Reactions: jurgenbauer