Magyarország ipara

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 055
113
Ha jól emlékszem, a kecskeméti repülőnapon ki volt állítva. Azon gondolkoztam, mire lehetne használni egy ilyen helikoptert. Vagy ki lehet a célközönség, kinek fejlesztették? ... van értelme a Honvédelmi Sportszövetségben helikopter pilótákat képezni? (A Pipistrel-ek is oda kerülnek majd.)
.

Drón.


...ATGM/MANPADS= Spike/Grom! ;) + :oops:

.


.
 
  • Tetszik
Reactions: éber and Nemerson

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Á, jól sejtettem, hogy az ultrakönnyű magyar helikopter továbbfejlesztése. Erről lemaradtam, pedig néztem már többször a videóikat.
Laikusként szerintem iskolagépnek lehet használni.
Azt írják az oldalon, hogy:
" a Hungarocopter HC-02 két fő szállítására alkalmas változata. A Rotax 915 IS repülőgépmotorral szerelt konstrukció, kategóriájában jelenleg elérhető helikoptereknél kedvezőbb hatásfokkal bír, köszönhetően ultrakönnyű szerkezetének és hatékony erőforrásának. Valamint az üzemeltetési költsége legalább 25%-al alacsonyabb a hasonló kategóriájú helikoptereknél."

"Electric Rescue System
Hc- 02 - és Hc-02/ 1 Tipusokon használjuk mely alkalmazásával a tengelykapcsoló egységet is helyettesíti .
A motor meghibásodása esetén az autorotáció jelentős süllyedéssel jár, sok esetben elvszíti a forgószárny az ideális fordulatszámot,vagy nem tudják elérni a megfelelő leszálló helyet , ennek következményeként a vészleszállás az esetek nagy többségében a gép sérülésével jár.
Az új technológáknak köszönhetően beépítettünk egy akkumlátoról működő teljesen független mentő rendszert , mely több mint 30 lóerőt biztosít ezekre az esetekre .
Ezzel a megoldással többlet teljesítményre van szükség , felszállás , viszontagságos időjárási körülmények stb, kevésbé gyakorlott pilóták is biztonságosan tudnak vele leszállni ."


Adatlap:

belső videó és egyben a gyártó csatornája:

 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 216
27 737
113


A RÁBA Nyrt. mint kibocsátó (“Társaság”) tájékoztatja tisztelt részvényeseit és a tőkepiaci szereplőket, hogy a 2022. I. negyedéves jelentése készítése során a jelenleg rendelkezésére álló, nem auditált információk előzetes értékelése alapján úgy ítéli meg, hogy a Rába Csoport 2022. I. negyedéves konszolidált Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti üzemi eredménye - a megszokott üzletmenettől eltérően - várhatóan negatív lesz, amely csoport szinten közel 500 millió Ft-os veszteséget jelenthet. A végleges 2022. I. negyedéves jelentés közzétételére a Társaság eseménynaptárának megfelelően 2022. május 18. napján kerül sor. A megszokottól eltérő negatív üzemi eredmény fő oka elsősorban az energiaintenzív Rába Futómű Kft. által elszenvedett jelentős veszteség, amely a megszokott üzletmenet, árbevétel szint és teljesítmény ellenére következett be az energia árak drasztikus emelkedésének következtében. Az elmúlt 2021. üzleti évben tapasztalt energiaár-robbanást követően az orosz-ukrán háborús helyzet sajnálatosan konzerválta a kialakult magas energiaár-szintnek megfelelő állapotot. A negatív hatások kiküszöbölése, megelőzése és az eredményesség megőrzése érdekében a Társaság a kialakult helyzetre a gyártási tevékenység rugalmasságának növelésével és szigorú költséggazdálkodással reagált, és most is a gyártási folyamatok, valamint a technológia hatékonyságjavításán dolgozik. Az elmúlt évtized átlagos árszintjéhez képest négyszeres-ötszörös energiaárak vevők felé történő áthárítása a többi járműipari szereplőhöz hasonlóan nagy kihívás elé állítja a Társaságot is. Kiemelt cél, hogy a működés stabilitásának megőrzése érdekében a Rába csoport folytassa a korábban már elkezdett energia-költségnövekmény áthárítását, az értékesítési árakban történő érvényesítését vevői felé. Győr, 2022. április 20. RÁBA Járműipari Holding Nyrt.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 216
27 737
113

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 216
27 737
113
*Fényeslitke
278801281_5321375184552421_3897622572817744323_n.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: JTDP and Luthero

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 916
91 537
113
Európa egyik legnagyobb kapacitású zöld hidrogén-gyártó berendezését építi fel a Mol

 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 161
26 858
113
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 216
27 737
113

A WSZL tovább bővíti belföldi hűtős disztribúciós tevékenységét a Gyarmati Trans Árufuvarozási és Szállítmányozási Kft. áruszállítási és logisztikai tevékenységének, egyes tárgyi eszközeinek, valamint a tevékenységet végző munkavállalói körnek, mint üzletágnak a megvásárlásával
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 058
113
Nem biztos, hogy mindannyian mérnöknek készülnek, lásd az ELTE TTK-n meghirdetett szakokat. Csodálkozni fogsz, hogy a matek nem csak a mérnökök tudomány ága.
Csodálkozni fogsz, ha elolvasod a tied előtti hozzászólásomat. Mellesleg ezzel pont azt erősíted, hogy milyen "mérnöktársadalom" lesz majd az (még kevesebb jelentkezővel), amikor a túlnyomó többség a felvételire sem hajlandó emelt szinten felkészülni? Hogyan lesznek MSc végzettségű kutatómérnökeink, ha a többség jó, ha a végén az üzemmérnöki szintet megüti? Lehet álmodozni erről, de talán nem kellett volna az oktatást szétbarmolni....
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
744
1 423
93
Lehet álmodozni erről, de talán nem kellett volna az oktatást szétbarmolni....
- Igen teljesen igazad van, na de mit várjunk a tanároktor is mikor a negyedikes nebuló kiakarja rúgatni a tanárát, mert neki jogai vannak! Itt kezdődik az alap történet elcseszése.
- Mivel egy társadalomban annak van joga csak, aki a feladatát teljesítette. Szomorú ez a társadalom, itt azt díjazzák aki hülye :p besimuló. Ja meg jó ivócimbora! Nem is írok többet mert még kétoldalt telepötyögök. :mad: A híreket kell csak követni, ki - kit ölt meg s miért, Ki - kit vert meg s miért s lelehet egy társadalom gondolkodási szintjét vonni. Nagyon szomorú ez a helyzet. Csodálkozunk, mikor 2.-k vagyunk pálinka fogyasztásban! Az folyik de mindenhol ááááááám! men.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Csodálkozni fogsz, ha elolvasod a tied előtti hozzászólásomat. Mellesleg ezzel pont azt erősíted, hogy milyen "mérnöktársadalom" lesz majd az (még kevesebb jelentkezővel), amikor a túlnyomó többség a felvételire sem hajlandó emelt szinten felkészülni? Hogyan lesznek MSc végzettségű kutatómérnökeink, ha a többség jó, ha a végén az üzemmérnöki szintet megüti? Lehet álmodozni erről, de talán nem kellett volna az oktatást szétbarmolni....
Mivel bevezették az emelt szintű érettségit, de sehol nem várták el így teljesen értelmetlen bohóckodásba fulladt a dolog. Épp ezért találták ki, hogy legalább egy tárgyból kötelező emelt szintű érettségit tenni, de nem kötelező pont matematikából, a képzést meghirdető egyetem dönti el, hogy melyikből fogadja el az emeltet. Pl építészmérnöknek emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségivel is lehet menni a BME-re, de a természettudományos karokon csak a természettudományos tárgyakat fogadják el jellemzően.
Szerintem teljesen fölösleges a felvételin "görcsölni", úgyis kiszórják az ilyen keményebb szakakon a hallgatók többségét még diplomaosztó előtt, mert alapvető ismereteik hiányoznak akkor amikor bekerülnek a képzésre, mert olyan az általános és középiskola amilyen. Korábban mondtam, hogy egyes egyetemek nulladik felzárkóztató évfolyamokat is terveznek/javasolnak pont az ismerethiányból fakadó óriási lemorzsolódás miatt, hogy amit nem tanultak meg a középiskolában azt egy nulladik évfolyamon sikerüljön bepótolni, mert az érettségi-felvételi öszvérvizsga letétele nem jelenti azt, hogy az egyetem kezdéséhez szükséges ismeretekkel rendelkeznek a jelentkezők ....
 
M

molnibalage

Guest
Az én időmben mind központi felvételi matek & fizika érettségit írtunk, ami most az emeltnek felelt meg. Csak a BME-re kb. 10.000 gyerek jelentkezett. És akkor még mentek az ELTE, KLTE, PTE, JATE stb. stb. matfiz képzéseire. A műszaki és tanárképző főiskolákat nem is említem.

Mosolyognék azon, amit írtál, ha nem lenne szomorú, hogy a tanulást mással akarja pótolni. Bekerülni be lehet, de bentmaradni.... Akkor inkább menjen egyből katonai ösztöndíjjal egyetemre, legyen mérnök hadnagy.

(Az átkosban Debrecenben az egyik évfolyamtársam a tarcsis tisztképzőn, amikor az egyik elöljáró úgy írt alá, hogy mérnök alezredes, aláírta, hogy mérnök tizedes. Lett belőle patália.... )
Az mikor volt?
Mert én 2001-ben érettségiztem és akkor sem volt a kötelező központi. A pontszámítással vették fel a többséget. A központinál 60%-tól volt a jeles, a sima érettséginél meg 80% asszem vagy 85%.
Nem tudok olyan időszakról, amikor addig kötelező lett volna a központi. Ki ne találd, hogy mind a 10k oda jelentkező központit írt.
Tudom, hogy nem, mert a volt osztályomból is 3-an írtuk csak meg, amikor 6 BME-ésünk volt...

Mivel bevezették az emelt szintű érettségit, de sehol nem várták el így teljesen értelmetlen bohóckodásba fulladt a dolog. Épp ezért találták ki, hogy legalább egy tárgyból kötelező emelt szintű érettségit tenni, de nem kötelező pont matematikából, a képzést meghirdető egyetem dönti el, hogy melyikből fogadja el az emeltet. Pl építészmérnöknek emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségivel is lehet menni a BME-re, de a természettudományos karokon csak a természettudományos tárgyakat fogadják el jellemzően.
Szerintem teljesen fölösleges a felvételin "görcsölni", úgyis kiszórják az ilyen keményebb szakakon a hallgatók többségét még diplomaosztó előtt, mert alapvető ismereteik hiányoznak akkor amikor bekerülnek a képzésre, mert olyan az általános és középiskola amilyen. Korábban mondtam, hogy egyes egyetemek nulladik felzárkóztató évfolyamokat is terveznek/javasolnak pont az ismerethiányból fakadó óriási lemorzsolódás miatt, hogy amit nem tanultak meg a középiskolában azt egy nulladik évfolyamon sikerüljön bepótolni, mert az érettségi-felvételi öszvérvizsga letétele nem jelenti azt, hogy az egyetem kezdéséhez szükséges ismeretekkel rendelkeznek a jelentkezők ....
A probléma az, hogy akkor arra pazarolod az erőforrásokat, amire nem kéne. Ha eleve alkalmatlan tudásalapokkal rendelkezőket veszel fel...
 
  • Tetszik
Reactions: alali77

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 058
113
Az mikor volt?
Mert én 2001-ben érettségiztem és akkor sem volt a kötelező központi. A pontszámítással vették fel a többséget. A központinál 60%-tól volt a jeles, a sima érettséginél meg 80% asszem vagy 85%.
Nem tudok olyan időszakról, amikor addig kötelező lett volna a központi. Ki ne találd, hogy mind a 10k oda jelentkező központit írt.
Tudom, hogy nem, mert a volt osztályomból is 3-an írtuk csak meg, amikor 6 BME-ésünk volt...
Te kis taknyos.... Én még a Magyar Néphadsereg tartalékos hadnagya voltam...:p
A probléma az, hogy akkor arra pazarolod az erőforrásokat, amire nem kéne. Ha eleve alkalmatlan tudásalapokkal rendelkezőket veszel fel...
Yess. A VIK-en (nem írom meg, melyik szakon) az első év első féléve után pontosan a következő volt a helyzet:
  • megszerezte az ajánlott összes kreditet:1/3
  • részlegesen sikerült nekije bele: 1/3
  • kivágták/otthagyta: 1/3.

Annak idején nyírtak minket is. Mi a szakon 120-an kezdtünk, és 83-an végeztünk. Ebből 12 évismétlő volt. Csakhogy 5 év, és a matek meg a villanytan szigorlat után....
 
K

Kopi2000

Guest
Mivel bevezették az emelt szintű érettségit, de sehol nem várták el így teljesen értelmetlen bohóckodásba fulladt a dolog. Épp ezért találták ki, hogy legalább egy tárgyból kötelező emelt szintű érettségit tenni, de nem kötelező pont matematikából, a képzést meghirdető egyetem dönti el, hogy melyikből fogadja el az emeltet. Pl építészmérnöknek emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségivel is lehet menni a BME-re, de a természettudományos karokon csak a természettudományos tárgyakat fogadják el jellemzően.
Szerintem teljesen fölösleges a felvételin "görcsölni", úgyis kiszórják az ilyen keményebb szakakon a hallgatók többségét még diplomaosztó előtt, mert alapvető ismereteik hiányoznak akkor amikor bekerülnek a képzésre, mert olyan az általános és középiskola amilyen. Korábban mondtam, hogy egyes egyetemek nulladik felzárkóztató évfolyamokat is terveznek/javasolnak pont az ismerethiányból fakadó óriási lemorzsolódás miatt, hogy amit nem tanultak meg a középiskolában azt egy nulladik évfolyamon sikerüljön bepótolni, mert az érettségi-felvételi öszvérvizsga letétele nem jelenti azt, hogy az egyetem kezdéséhez szükséges ismeretekkel rendelkeznek a jelentkezők ....
..amugy ne hidd. Az en nagypbbik fiam is siman vegzett a BME-en ugy, hogy nem erdekelte a mernoksrg egy pillanatig srm... Bulizott, csajozott, kenyelmesrb elt, meg diakkent dolgozott a Telekomnal. A diplomaja temajat is en adtam, meg hozza a teljes adatbazissal. Kb. a felet ( min) meg meg is irtam neki. Aztan, amikor lediplomazott, azt is tolem varta, hogy szerezzek neki BP-en allast. Sikerult "felvetetnem" egy Meszaros-fele vasuttetvezo ceghez.... Mondtam neki ennel tobbet mar ne varjon el az apjatol, hanem kezdje meg az onnallo eletet...
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
..amugy ne hidd. Az en nagypbbik fiam is siman vegzett a BME-en ugy, hogy nem erdekelte a mernoksrg egy pillanatig srm... Bulizott, csajozott, kenyelmesrb elt, meg diakkent dolgozott a Telekomnal. A diplomaja temajat is en adtam, meg hozza a teljes adatbazissal. Kb. a felet ( min) meg meg is irtam neki. Aztan, amikor lediplomazott, azt is tolem varta, hogy szerezzek neki BP-en allast. Sikerult "felvetetnem" egy Meszaros-fele vasuttetvezo ceghez.... Mondtam neki ennel tobbet mar ne varjon el az apjatol, hanem kezdje meg az onnallo eletet...
Ebből is látszik mekkora kamu az egyetemek többsége...!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby