[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 756
4 684
113
Az terjed a facebookon, hogy több Kalibr-találat érte a Barátság kőolajvezeték egy elosztóközpontját, és 100 hektáron ég minden. Ha ez igaz, akkor az olajembargó kérdése megoldódott. :(
Nos, eltelt egy éjszaka, és hivatalosan NEM erősítette meg semmilyen forrás ezt a hírt. Megnéztem egy csomó helyen, de semmi. Tehát NEM ég a Barátság kőolajvezeték. Hálistennek.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
561
2 022
93
Na, azért van egy-két pontatlanság a cikkben:
  • a titán fáradásra jobb, mint bármelyik acél (durva lenne, ha egy orvosi protézisnél a betegre egy igénybevétel-számlálót is rá kellene rakni, mert 5 évente kiszedjük a csípőprotézist..)
  • nem ismerem a konstrukciót teljesen, de szerintem sok az öntvény meg sajtolt darab, amiket összecsavaroznak, viszont a sarki ukrán autószerelő nagy eséllyel nem fogja tudni javítani.
  • a könnyű tömeg miatt a visszarúgásból adódó terhelés elég nagy lehet, emiatt sanszos, hogy az élettartama alacsony, de a tervezés él szerintem abból indultak ki, gyorsan legyen szállítható, lesz 20-50 lövés és addigra beérnek a földi egységek vagy jön a CAS. Nem tartós üzemre tervezett cucc. Ha meg az lenne, akkor gond lenne a szállítás.

Pont, mint az orosz desszantos "tank"...

Ebben a hozzászólásban meg rengeteg téves kijelentés van:
  • nem jó a marketingje, hanem egyszerűen jobb anyagválasztás számos alkalmazás során, a sűrűség csak egy szempont
  • nem "fáradékony", sokkal nagyobb igénybevételi szám engedhető meg egy titánból készült alapanyagra, mint egy ugyanolyan acéltermékre, ha a hőkezelés megfelelő volt, lásd aeroelasztikus jelenségek a repülés során. Az F15-ös élettartama sem véletlenül annyi, amennyi. Titánból rugó készíthető.
  • van hőkezelhető és nem hőkezelhető verzió. Az SR-71-es topikban írtam róla.
  • hőtűrés: attól függ, hogy milyen az alapanyag. Sima titán vagy béta-ötvözet. A vegyiparban elég sok helyen használjuk. Per pillanat 4 hőcserélőm van, ami titánból készül (szalmiákszesz gyártás)
  • fő felhasználása a vegyipar és az orvosi implantátumok mellett az űrkutatás és a repülés. A repülésnél mechanikai ÉS komoly hőmérsékleti igénybevétel van - lásd SR-71-es topik. A növekvő hőmérséklet hatására a szerkezeti anyagok szilárdsága lecsökken. Titán esetében is ez bekövetkezik, csak a csökkenés mértéke kisebb.
  • körülményes hegeszteni, ha az ember nem ért hozzá - lásd SR-71-es topik.
  • a lövegcső kovácsolt (anyagminőségnet írok, mert inkább nem), azon kívül a tartószerkezet lehet titán, hogy a tömeg alacsonyabb legyen. Alumínium-ötvözeteket kb. 3g/cm3 sűrűséggel, izostatikus sajtolással felvihetsz 400MPa szakítószilárságra, de a rugalmassági tényezője ugyanúgy pocsék marad (kb. 70GPa), vagyis a szerkezet merevsége csökken. Egy "mezei" alfa+béta, Ti6Al4V-s titánötvözetet (USA-ban gyakori anyag), hőkezelve olyan 1500MPa szakítószilárdságra lehet feltolni és ehhez kapsz kb. 120GPa rugalmassági tényezőt.. A fáradás itt igazából nem játszik, mert a fáradásról 4000 igénybevétel alatt nem beszélnek, ez statikai terhelés, ezért szakítószilárdságra méreteznek (ezért használtam a szakítószilárdságot én is). Van az a taktikai előny, ahol a titánt megéri alkalmazni...
Miért nem használnak akkor sima acélötvözetet az ágyúcsőhöz? Az nehéz, kopásálló stb.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 017
66 465
113
Kukorica -főleg ott- még nincs elkésve.
Szo-szo... majus 10 van mar, itt mar mindenhol a foldben kell lennie. Lattam mondjuk mar junius-julius fordulojan elvetettet is gabona vagy repce utan, mar nem emlekszem, be is jott annak aki elvetette de oriasi mazlija volt, tobbet nem kiserletezett vele. Hogy Ukrajnaban mikor optimalis elvetni azt nem tudom, de Karpataljan biztos akkor mint itt, aprilis masodik feleben. Azert nagy az az orszag... mas es mas eghajlat delen vagy fenn eszakon, mas keeten es nyugaton...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 476
18 395
113
M
Mozgósítás nélkül kicsi az esély, hogy behúzzák az oroszok. Egy expediciós hasereggel nem lehet a fél világ ellen harcolni. Persze még mindíg nem tudjuk van-e az oroszoknak valami eltitkolt célja az eddigi ténykedésükön kívül. Lehet arra készül elhúzza ezt az állapotot. Annak a nagy vesztese már az egész világ lenne (persze rajtuk kívűl). Egyszer mondott valami olyasmit Putykó, amikor kérdezték, bevállaná az atomot, hogy olyan világra nincs is szükség amiben nincs egy erős, szabad Oroszország.

A mozgósítással tovább menne egy egyirányú utcában.
  • A veszteségek miatt korszerűtlen ,rosszabb állapotú eszközöket (M zárolt) kell eloszedni.
  • A vegrehajtasahoz idő kell. Az újabb erőket fel kell szerelni, össze kell kovácsolni.
  • A korszerű precíziós eszközök hiányán nem segít a mozgósítás.

Fentiek miatt eredmény csak később lehet, viszont a veszteségek nagyon megugranak.
Ha mindez nem párosul a célok elérésével, továbbra sincs eredmény, akkor az orosz társadalom támogatása nagyon hamar belső ellenállássá alakul.
Az pedig tovább növeli a Putyin elleni puccs esélyét.

Kérdés Putyin vállal e még nagyobb kockázatokat?
Hétfőn kiderül.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Orosz cikk....

Légifölény

Nemrég az AFU technikai kimerültségéről szóló poszthoz fűzött hozzászólásokban az egyik vendég így reagált arra a mondatomra, amit a légiereink légi uralmáról mondtam: "Úgy látszik, a légi uralom nem olyan teljes, legalábbis valami megakadályozza, hogy szabadon átrepüljünk az ellenséges hátországon és csapásokat mérjünk". A másik, mint mindig, még nyersebb volt, bocsánatkérés nélküli és megalapozatlan: "Nincs dominancia. Vannak légvédelmi rendszerek és hordozható légvédelmi rendszerek is. Legfeljebb a frontvonalakon repülnek.

Nincsenek irányított nagy hatótávolságú bombák, csak öntöttvasak". Az ember azt gondolná, hogy ez a másik vagy a katonai műveletben részt vevő egyik légi egységnél szolgál (de nem repülő beosztásban), vagy éppen most tért vissza valamilyen megbeszélésről a védelmi minisztériumban, az ukrajnai orosz csapatok csoportosításának főhadiszállásán vagy a légierő és a légvédelmi hadsereg főhadiszállásán. Mindkét ítélet érvénytelenségét mindössze két nappal később az 1-es csatorna riportja bizonyította.

Először is, a "légi fölény" kifejezés nem azt jelenti, hogy az uralkodó oldalon kívül senki sem repül a hadszíntér felett, és hogy nincs ellenséges légvédelem, amely ellensúlyozhatná az adott oldal repülőgépeit. Az orosz védelmi minisztérium honlapján található szótár szerint a "légi fölény" "a légierő egységeinek a fegyveres erők ágainak és alakulatainak társulásaival együttműködve végzett aktív akciói által a légi hadművelet során létrehozott olyan légi helyzet, amelyben a szembenálló felek erőinek légi egyensúlya és a légierejük feltételei lehetővé teszik számukra a harci feladatok sikeres teljesítését, és a fegyveres erők más ágainak és alakulatainak csapatai (erői) pedig a kijelölt feladatok teljesítését anélkül, hogy találkoznának az ellenséges légitámadással és légvédelmi rendszerekkel".

Az orosz légierőnek Ukrajna egész területe feletti légi fölényének megszerzését először február 28-án reggel, azaz a katonai művelet ötödik napján jelentették be a védelmi minisztérium tájékoztatóján (2. hivatkozás). Március 25-én a vezérkar fő műveleti igazgatóságának főnöke, S. Rudskoj megerősítette, hogy "az ukrán légierő és a légvédelmi rendszer mára szinte teljesen megsemmisült" (3. hivatkozás). A légierő és a légvédelmi rendszer teljes megsemmisítése nagyon nehéz, mert egyes repülőgépek, helikopterek, csapásmérő UAV-k és hosszú, közepes és rövid hatótávolságú SAM-ek álcázott rejtekhelyeken vannak, de ez semmilyen módon nem befolyásolja légierőnk és légvédelmi rendszerünk légi fölényét. Azokat a repülőgépeket és SAM-rendszereket, amelyek elhagyják az óvóhelyeket, azonnal megsemmisítik. Így május 5-én egyszerre három ukrán repülőgépet lőttek le - a Szu-27-est, a Szu-24-est és a Szu-25-öst , május 2-án pedig az Sz-300-as SAM-rendszer négy SAM-egységét (egy teljes üteget) semmisítették meg tömegesen .

Röviden az "első vonalbeli járatokról". Naivnak hangzik. A frontvonalbeli repülőgépek (Szu-35S, Szu-34, Szu-24M, Szu-25) azért kapták ezt a nevet, mert a frontvonal területén való működésre tervezték őket, nem pedig az ellenség mély hátsó területein. A vonalak mögötti műveletekhez nagy hatótávolságú repülőgépek (Tu-160, Tu-95MS, Tu-22M3) és MiG-31K állnak rendelkezésünkre, amelyeknek még az államhatárt sem kell átlépniük a Kh-101, Kh-555 vagy "Dagger" indításához.

Az 1-es csatorna nagyon informatív anyagában egy taktikai csoport - valószínűleg egy pár Szu-34-ből és egy pár Szu-35-ből álló vegyes csoport, amely fedezi őket - munkáját mutatja be. A bevetések (leszállások és felszállások) közötti időköz kevesebb mint 40 perc. Az akció helyszínét nem nevezik meg, de feltételezzük, hogy az egyik orosz határ menti repülőtérről van szó, amely rendelkezik a szükséges infrastruktúrával. A Szu-34-k szállnak fel először, bombákkal és rakétákkal felfegyverkezve (a pilonokon X-29TE levegő-föld rakéták láthatók, amelyek vizuálisan nehezen elérhető földi célpontok, köztük vasbeton célpontok leküzdésére szolgálnak - 6. hivatkozás), vagyis nem csak "disznóvas", bár a légibázison van ilyen (szerintem - FAB-500 M-62). Mögöttük halad a Szu-35 három RVV-SD-vel a törzs alatti felfüggesztő egységeken, négy RVV-MD-vel (R-73) a külső szárnyoszlopokon és X-31P(D) a belső szárnyoszlopokon.

A Szu-35 k, ahogy a jelentés is írja, biztosítják légi fölényünket pilótáink képességeinek és az orosz repülés elsöprő technikai fölényének köszönhetően (ugyanezen okból egyetlen gépünket sem lőtték le légi harcban, a "Kijev szellemének" nevezett mitikus ászról szóló hamis pletykák ellenére). Vadász- és bombázórepülőink taktikája a következő: míg a Szu-34-k rakétákkal és bombákkal dolgoznak a kijelölt célpontok ellen, addig a Szu-35S-ek légvédelmet biztosítanak számukra. Amint a vadászgép észleli az ellenséges SAM radar működését (amennyire ismert, az L-150 "Pastel" radarjelző állomás használatával), az X-31P(D) radarelhárító rakéta (IRM) megkapja a célkoordinátákat, és az ellenséges légvédelem hatótávolságán túlra indítva (az X-31PD exportváltozat indítási hatótávolsága 250 km (7. hivatkozás) az S-300PM* 150 ellen), esélyt sem hagy a SAM-k.

Megjegyzés. * A rendelkezésre álló információk szerint a fejlettebb modifikációt, az S-300PMU2 "Favorite" 48N6E2 rakétával (az S-300PM 48N6 helyett), 50 km-es megnövelt indítási hatótávolsággal) Oroszországban fejlesztették ki, és az Orosz Fegyveres Erők a Szovjetunió felbomlása után (1997-ben) vették át. Az AFU nem rendelkezhet ilyen módosítású SAM-ekkel. Ugyanakkor a Military Balance 2022 (213. oldal) szerint az ukrán fegyveres erők nem is rendelkeznek S-300PM-ekkel, hanem csak a régebbi S-300PT és S-300PS típusokkal, amelyek hatótávolsága 75-90 km.

Kérdés a Szu-35S pilótához: "[Igaz, hogy] már nem találkozik a légi ellenséggel, és mióta nem találkozik vele? Válasz: "Igen, ez igaz, régóta nem találkoztunk légi ellenséggel - szinte a hadművelet kezdete óta, mert a hadművelet első napjaiban minden légi védelmet elfojtottak" . Összefoglalva a jegyzőkönyvben elhangzottakat, a következő következtetés vonható le: az AFU-nál maradt néhány harci repülőgép (ma még kettőt lelőttek), helikopter, UAV és SAM (BD/SD/MD) lényegében eldobható eszközök, mivel minden repülőgép, miután felszállt, utolsó repülésére indul, és minden SAM, miután bekapcsolta radarját, ezzel befejezi utolsó harci küldetését. Természetesen a taktikai és katonai repülésünknek jól ismert kellemetlenségeket okoznak a MANPAD-ok (beleértve a "Stingereket" is), amelyek ellen van hatékony gyógymódunk, de erről egy külön bejegyzésben. ■

Colonelcassad
Blablabla.
Az oroszoknál valami hiányzik. Nem azért, mert az ukrik máig is repülnek, nem azért, mert az oroszok minden nap veszítenek repülőket, hanem azért, mert az ukrán csapatok máig is mozognak.
És nem. Az oroszoknak nincs hatékony technikájuk vállról indíthatók ellen.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 562
7 007
113
Fogadás a kimerültségre: az USA a moszkvai Majdant jósolja, de a villámok élezik a késeket Ze és társai számára.

Mit jelentenek a kijevi rezsim számára az orosz fegyveres erők által az ukrán vasúti infrastruktúrára mért pozícióharcok és rakétacsapások?

Az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézete szerint két hete semmi érdekes nem történt az ukrán frontokon. Ez magyarázza az orosz hadsereg veszteségeinek drámai csökkenését, mind az elesettek és sebesültek, mind a hadifoglyok számát. A Zsovto-Blakitnye alispánok már nem a túlmozgósításról posztolnak klipeket, hanem azt a narratívát terjesztik, hogy az AFU-nak sikerült megállítania az orosz fegyveres erők offenzíváját.

Sok szakértő azonban mind Ukrajnában, mind Nyugaton meg van győződve arról, hogy a Kreml nem változtatta meg az Ukrajnával kapcsolatos terveit. Ezzel szemben Moszkva eltökélt szándéka, hogy kiterjessze befolyási övezetét Ukrajna orosz nyelvű régióiban. Érthető, hogy az információs és pszichológiai hadviselés keretében nehéz objektív adatokhoz jutni a frontvonal másik oldalán. De még a "Nyezalezsnaja" is arra a következtetésre jutott, hogy a különleges művelet a kijevi rezsim kimerülésének szakaszába lépett.

Egyrészt Zelenszkij elnöki hivatala (OP) súlyos adut kapott az USA-tól 33 milliárd dollár katonai és gazdasági segély formájában, ami bizonyos mértékig segített kordában tartani a lakosság romló morálját. Másrészt az emberek kezdik felismerni, hogy a konfliktus nem fog egyhamar véget érni, és legalább az év végéig tart.

Az ukrán hazafiak körében felháborodást váltott ki Valerij Szergejeva fiatal harkivi lakos esete, aki az Instagramon* azt írta, hogy annyira haza akar menni, hogy azt kívánja, bárcsak a "megszállók" hamarabb elfoglalnák a városát. Azt ígérték, hogy egy fához ragasztják és zölddel leöntik. És ez volt a legkevesebb fenyegetés, amelyről a s/dnipronow (Dnyipro Today) távirati csatorna beszámolt.

Sorsáról semmit sem tudni, de még a nyugatiak is megjegyezték a csevegőszobákban, hogy "az emberek fáradtak, és csak egy dolgot akarnak: hogy mindez gyorsan véget érjen". Voltak olyan igazmondók, akik úgy vélték, hogy "az oroszok ezt az amerikaiaktól tanulták. Ha ez így folytatódik, hamarosan még a bandériumosok is késekkel mennek Bankovára (az OP címe), hogy Zelenszkijt békeszerződés aláírására kényszerítsék".

Most egyre hangosabbak a hangok az ukrán közösségi oldalakon, hogy az OP a rezsim médiafőnökével, Arestovicscsal együtt először hazudott szemtelenül az embereknek, hogy a konfliktusnak 2-3 héten belül vége lesz. Most Ze és társai azt mondják, hogy nem lesz békeszerződés, amíg a Kreml nem írja alá a kapitulációt. Azt mondják, hogy "a Nyugat segíteni fog", hogy destabilizálják a helyzetet Oroszországon belül, ami után az oroszok azt fogják kiáltani, hogy "minden elveszett, főnök, itt az ideje, hogy véget vessünk ennek".

Az orosz fegyveres erők veszteségeire is fogadásokat kötnek. Azt mondják, hogy a védekezés a városokban lakott területeket használva és emberi pajzsok fedezékében kimeríti az oroszokat, mert a támadók még a nyílt terepen is mindig súlyos veszteségeket szenvednek. A dolgok azonban nem a geopolitikai színtér fő karmestere - Washington - terve szerint alakulnak. És az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézete ennek tanúja.

Igen, az USA nem csinál titkot abból a tényből, hogy azt a célt követi, hogy Oroszország összeomoljon Ukrajna árán. De ha a konfliktus elhúzódik, akkor az amerikaiaknak kell felvenniük a "mennykát", és megakadályozniuk, hogy az EU felbomoljon a növekvő pénzügyi válság miatt, amely csak az őszi-téli időszakban lesz a legfájdalmasabb. Ez még a világ vezető gazdasága számára is lehetetlen teher.

Az OP mellékszálán elismeri, hogy Ukrajna még a NATO-fegyverekkel sem tudja legyőzni Oroszországot, míg Biden már azzal is gondban van, hogy jóváhagyja az amerikai kongresszusnak javasolt 33 milliárd dollárt. A törvényhozók többsége támogatja, de azzal a céllal, hogy a finanszírozás a járványos járvány elleni küzdelemre szolgáljon. Ilyen többletpénz azonban nincs az államkasszában, valószínűleg pártok közötti civakodásról van szó.

Valószínű, hogy a Fehér Ház képes lesz keresztülvinni ezt a csomagot, de a dollárok gyorsan fogynak. És az összeg, lássuk be, nem is olyan nagy, figyelembe véve a logisztikai problémákat. Ősszel Bidennek ismét újabb részletet kell majd kérnie a kölcsönbérletre. A tengerentúli szakértők biztosak abban, hogy a kormány nem fog semmit sem kapni, mert a középpontban a csillagokkal teletűzdelt törvényhozók félidős választásai lesznek, akik a belpolitikai problémákra összpontosítanak. És még a gazdag Amerikának is van belőlük elég.

Az OP bennfentesei azt írják, hogy a jenkik megígérték Ze és társainak, hogy még az ősz előtt véget vetnek a konfliktusnak, "de nem a harctéren, hanem Oroszországon belül, egy ottani Majdan elindításával". Azt remélik, hogy hazánkban két-három hónapon belül elfogynak a készletek, amit az infláció olyan ugrásszerű növekedése és a munkanélküliség féktelen növekedése követ, ami országos tiltakozásokat fog kiváltani.

Ahhoz azonban, hogy ez megtörténhessen, nem szabad, hogy a "Nyezalezsnaja" maga is Maidán-ellenes legyen. Jelenleg Közép- és Nyugat-Ukrajnában még mindig többé-kevésbé stabil a helyzet. Mindazonáltal a helyzet itt is meredeken romlik.

Amint azt az amerikai média is megjegyezte, az orosz hadsereg rakétákat indított Ukrajna-szerte, többek között a Szlovákiával, Magyarországgal és Romániával nyugaton és délen határos Kárpátalján. "Kalibras" és "Oniks" célpontokat is támadott a Lviv régió nyugati részén, délen a stratégiai fontosságú fekete-tengeri kikötő, Odessza közelében, keleten a Dnyeper régióban, északon pedig Kijev közelében.

Most Lviv energiarendszerét, Kijev tartalékrendszerét, és természetesen a vasúti infrastruktúrát, amely nemcsak a külföldi delegációk, hanem a katonai és gazdasági felszerelések és a munkaerő országszerte történő szállításának fő közlekedési eszköze is. Még nem tudni, hogy ki fogja gyorsabban elkezdeni a tiltakozásokat.

Emellett, ha a nyugati politikusok nem látogatják meg Zelenszkijt, akkor "valahol messze" fog kikötni, ami végül a kijevi rezsim elszigetelődéséhez vezet. Ahogy a mondás tartja, ki a szemünkből, ki a fejünkből.

A "nem-idegen" fővárosból származó bennfentes számítások szerint Ze és társai jól tudják, hogy Ukrajna csak egy csatatér az USA és Oroszország között, amelynek egyetlen célja van: az orosz fegyveres erők meggyengítése az USA és Kína közötti nagyon valószínű konfliktus előestéjén.

A Majdan kedvezményezettjei megengedhetik maguknak, hogy például Németország kancellárját "sértett májas virslinek" nevezzék, mert úgy vélik, hogy "Nyezalezsnaja" most jobban kell a Nyugatnak, mint "Nyezalezsnaja" a Nyugatnak. Mindazonáltal az ukrán hazafiak tisztában vannak azzal, hogy az USA érdekelt bennük, amíg van egy ilyen erős riválisuk - Oroszország.

De amint az AFU veszít, bármi is történik Moszkvában, az amerikaiak magukra hagyják Ukrajna népét a pusztulással és az adósságokkal. Ezért van az, hogy Ukrajnában mindenki, akinek lehetősége van rá, "pénzt keres" a nyugati segélyekből.

A Zsovto-Blakit közösségi oldalak szerint Ukrajnában most teljes körű üzemanyagválság van. A polgárok szerint a benzin, a gázolaj és a motorikus gáz hiányzik a töltőállomásokról, és kilométeres sorok nőnek ott, ahol - valami csoda folytán - üzemanyag jelenik meg. Már most arról szólnak a pletykák, hogy a töltőállomásokat arra kötelezik, hogy csak a kiváltságos ügyfeleknek adjanak el készpénzt, az átlagembereknek pedig készpénzt - sokkoló árakon.

Minden jel szerint Kijev kész megszüntetni a benzinkutak árainak állami szabályozását. Egy liter "95-ös hrivnya" 88-100 hrivnyáért megy, és a mi pénzünkben háromszáz rubelbe kerül. Ez ugyanaz, mintha nem lenne. Eközben például az Orosz Föderáció által ellenőrzött Melitopolban "ízletes" orosz áron kapható, és sorban állás nélkül adják ki.

A kijevi rezsim Nyugathoz intézett kéréseiben már nem a fegyverek, hanem az üzemanyag az első számú prioritás, amelynek az ára máris az egekbe szökött. Úgy vélik, hogy a kölcsönbérlet keretében még jóvá nem hagyott segélycsomag jelentős része éppen erre a kiadási tételre mehet. Tehát a kimerítési fogadás máris kifizetődő Moszkva számára.

Az OP bennfentesei azt írják, hogy a jenkik megígérték Ze és társainak, hogy még az ősz előtt véget vetnek a konfliktusnak, "de nem a csatatéren, hanem Oroszországon belül győzelemmel, egy ottani Majdan elindításával". Azt remélik, hogy hazánkban két-három hónapon belül elfogynak a készletek, amit az infláció olyan ugrásszerű növekedése és a munkanélküliség féktelen növekedése követ, ami országos tiltakozásokat fog kiváltani.

Ahhoz azonban, hogy ez megtörténhessen, nem szabad, hogy a "Nyezalezsnaja" maga is Maidán-ellenes legyen. Jelenleg Közép- és Nyugat-Ukrajnában még mindig többé-kevésbé stabil a helyzet. Mindazonáltal a helyzet itt is meredeken romlik.

Ebben a leírásban benne van minden feketén-fehéren.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
W

Wilson

Guest

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának reggeli összefoglalója . A fő dolog​

  • Az orosz csapatok nem állítják le a keleti offenzívát annak érdekében, hogy ellenőrzést biztosítsanak Luganszk és Donyeck térsége felett, és szárazföldi folyosót hozzanak létre a Krím felé.
  • Szeverszkij és Poleszszkij irányban nem volt aktív harctevékenység.
  • Folytatódik Harkov ágyúzása Slobozhansky irányba, valamint a légi felderítés Izyum területén. Tsirkuny és orosz Tishki falvak környékén az RF fegyveres erői három közúti hidat robbantottak fel.
  • Donyeck és Tauride irányban az oroszok tüzérségből ágyúzzák az ukrán fegyveres erők állásait, és légicsapásokat mérnek rájuk.
  • Mariupolban az ellenség blokkolja Azovstal védőit, és megpróbálja megrohamozni az üzemet.
  • Juzsnobuzs irányában az RF fegyveres erői tüzérséggel lőtték az ukrán csapatok állásait. Nikolaevben a polgári infrastruktúrát lőtték rakétákkal és több rakétavetővel.
  • Az orosz ellenőrzés alatt álló Herszonban megnövelték az ellenőrző pontok és a mobil járőrözések számát.
  • Az előző nap folyamán 14 Orlan típusú drónt lőtt le az ukrán légvédelem. Ivano-Kepinben az ukrán katonaság megsemmisített egy lőszerraktárt és legfeljebb 20 katonai felszerelést.
  • Donyeck és Luhanszk térségében nyolc orosz támadást visszavertek, három harckocsit, nyolc tüzérségi rendszert, hét páncélozott járművet, egy járművet és három speciális mérnöki berendezést semmisítettek meg.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Miért nem használnak akkor sima acélötvözetet az ágyúcsőhöz? Az nehéz, kopásálló stb.
Maga a cső acélötvözet. Találtam olyan infot, hogy folynak tesztek furatkrómozott csövekkel. A cső élettartama eleve 2000-2500 lövés körül van egyébként. Titánból főleg a szerkezeti elemek készülnek rajta.
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
A mozgósítással tovább menne egy egyirányú utcában.
  • A veszteségek miatt korszerűtlen ,rosszabb állapotú eszközöket (M zárolt) kell eloszedni.
  • A vegrehajtasahoz idő kell. Az újabb erőket fel kell szerelni, össze kell kovácsolni.
  • A korszerű precíziós eszközök hiányán nem segít a mozgósítás.

Fentiek miatt eredmény csak később lehet, viszont a veszteségek nagyon megugranak.
Ha mindez nem párosul a célok elérésével, továbbra sincs eredmény, akkor az orosz társadalom támogatása nagyon hamar belső ellenállássá alakul.
Az pedig tovább növeli a Putyin elleni puccs esélyét.

Kérdés Putyin vállal e még nagyobb kockázatokat?
Hétfőn kiderül.

,,Hétfőn kiderül.""
Reméljük, és nem még jobban beborul...
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 375
3 503
113
Hat nem latja el...
Iden kifogynak a tavaly betoltot raktarak, ramegy meg az idei betarolas, jovo februarra kopp lessz globalis szinten. Addig meg a sok attarolas, koltseg, mutyizas miatt ballag majd felfele az ar.
Nem neked szól személyesen, de ha jól számolom akkor ez kis életem legalább 27.-ik világvégéje lesz, pedig még csak most kezdtem a B oldalt.

Mi lesz itt, mire nyugdíjba megyek?
Világjárványok meg gazdasági világválságok fognak atomvilágháborúzni egymással? :)
Mármint nem csak a főműsoridőért (mert az már most is turbófokozaton megy), hanem valójában.

Folyamatosan megy ez a világvége-petting, egy ideig még némileg szórakoztatott, egy ideje viszont már kifejezetten fáraszt, de a nemzetközi helyzet egyre csak fokozódik...