[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
A precíziós tüzérségi csapáshoz - hogy az egy irányított lövedék eltalálja a célt - 40 km-ről nem csak felderíteni, hanem még megvilágítani is kellene a azt valamivel. Ezt a képességet nem látom mi fogja biztosítani. A tüzérségi "párbaj" - bár lovagiasabb lenne úgy - nem löveg-löveg között zajlik.
Az Excaliburhoz nem kell megvilágítás ,amivel az egy GPS irányítású lövedék, ellentétben a Krasznopollal.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 845
5 046
113
Nagyon bízom benne hogy nem így lesz! Még mindig arra is látok esélyt, hogy Ukrajna ügye szépen lassan de biztosan ejtve lesz, aztán nem túl nagy Hype mellett, de megenyhül a viszony az EU és Oroszország közt.

Ha ilyen lesz szerintem onnét fogjuk tudni, hogy a mainstream elkezdi felfedni ukrik piszkos dolgait, előkerülnek 2014 es Donbasz,Luhanszki dolgok.
Aztán a politikusok megvilágosodva kijelentik, hogy vállalhatatlanok, őket megvezették stb.
És kamatostul fizessenek mindent vissza :D
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
A precíziós tüzérségi csapáshoz - hogy az egy irányított lövedék eltalálja a célt - 40 km-ről nem csak felderíteni, hanem még megvilágítani is kellene a azt valamivel. Ezt a képességet nem látom mi fogja biztosítani. A tüzérségi "párbaj" - bár lovagiasabb lenne úgy - nem löveg-löveg között zajlik.
Különleges erők, pilóta nélküli repülőgépek. Ezek végzik most is a tüzérségi korrekciót.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 939
113
Az időben teljesen igazad van de senki sem vízionált döntő ukrán tüzérségi fölényt, én arról beszéltem, hogy ezekkel a nyugati tüzérségi eszközökkel és lőszerekkel létrejött az ukrán tüzérség precíziós csapásmérő képessége, és kiegyenlítődnek ezen a téren és hatótávolság téren az ukrán és orosz tüzérség közötti erőviszonyok.
Jó, csak nekem meg az jött le, hogy itt majd szerinted az ukránok megnyerik a tüzérségi párbajt... Valami ilyesmit emlegettél, meg hogy a nyugati minőségbeli előny, etc.

Mindegy is nekem, egy dologban tudunk megegyezni tényleg, s az az idő ami eldönti majd, hogy mi mire lesz elég. Sanszosan tényleg azon fog múlni kb. MINDEN az ukránoknak, hogy a nyugat egyáltalán meddig hajlandó őket lélegeztető gépen tartani. Mert ez a minden 3 hónapban toljunk nekik 15 milliárd dollárt a napi kiadásokra, meg folyamatosan FEGYVERT mellé, ez azért jól láthatóan nem tartható fent örökké, egyre inkább morogni fognak azok a németek pl. akiknek elvitte a házát az árvíz, és egy tornateremben nyomják, meg jönnek az USA-ból is a demeknek aggasztó felmérések, és a dühös emberek akik kérdezgetik Bident, hogy a faszért nem rájuk költi a sok milliárd dollárt, miközben meg kéne nézni a lerohadt városokat, pl. Detroit etc...

Ahogy elengedi a nyugat az ukránok kezét, abból AZONNAL hard landing lesz.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 000
23 134
113
Varsó... Menekült kaprok megvertek és leszúrtak egy lengyel férfit, mert az a helyi lányok védelmére kelt

be kell nekik mutatkozni Lengyelországban is,hogy mi a követendő viselkedésnorma .. ilyen végül is az ukrán mentalitás,ezeket kell beintegrálni az EU-ba soron kívül! még pár ilyen eset és ugrik a támogatottságuk,ami valószínűleg előbb vagy utóbb úgy is bekövetkezik majd ,tele lesz a töke mindenkinek velük,mivel pofátlanok,követelőznek,nekik minden alanyi jogon jár mert menekültek stb stb .. és az emberek fejében ez marad meg ,nem a normális ukrán menekült !

nem általánosítok,de ami tény az tény ...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Akkor mondom magyarul, közérthetően azt amit írtál:

Kaptak az ukránok pár darab/néhány tucat kurva drága és nagy harcértékű tüzérségi eszközt, mint PZH2000, CEASAR, AS-90, Dana etc.
Ezeket be lehet mutatni mint high tech nyugati segítség nehéz technika, azok is! A gond az hogy ez már FÁJ a nyugatnak anyagilag, meg a saját készletéből kell adni mindenkinek, tehát mint ha a fogukat húznák. Ezért nem is adnak belőle sokat, logisztikai rémálom a több fajta 12-24 db ilyen eszközt üzemeltetni, főleg úgy hogy MIND totálisan új lesz az ukránoknak, a nyugti üzemeltetési kultúrát hírből sem ismerik, nulláról kell képezni hozzá embert, nincs szerviz lehetőség etc. Itt a darabszámok, és az ellenséges légifölény miatt nem igazán lehet reálisan azt várni, hogy game changer lesz a 4x12-24 db. Meglájtuk!


Az M777 amiből önmagában többet kaptak mint a valóban korszerű és kurva drága önjárókból a 4 típusból összesen fognak, meg az hogy vontatott, és amúgy nem is túl nagy hatótávolságú a normál lőszerével 24km(kategória átlag, semmi extra), megint nem fog tudni extrát kihozni az ukrán haderő, ha csak nem azt akarod elhitetni, hogy mindegyik folyamatosan Excaliburt fog lőni. Mert azért az is drága ám... Persze, van róla felvétel hogy lőtt is már ilyennel, meg tuti szállítottak hozzájuk ilyet is, csak hát a helyzet az hogy még a kőgazdag nyugati országok tüzérségében is mutatóban vannak ezek az irányított lövedékek.

Azt is nyugodtan ide lehet venni, hogy ezek a nyugatról érkező 155-ös kaliberek már frontszakaszra történő szállítás közben támadva és tizedelve lesznek és biztos vagyok benne hogy vannak és voltak is. Tehát eleve kérdéses hogy mennyi Excaliburt volt hajlandó küldeni a nyugat, pláne hogy mennyi fog ténylegesen megérkezni. E nélkül meg az M777-ét egy könnyű de átlagos harcértékű telepített ágyú. Úgy hogy az ellenfélnek van légi fölénye, és tüzérségben is előnye.


Össze kell rakni a képet innentől.

Van alapja, de mégis szállítják az eszközöket. Lehet, hogy csak a háború meghosszabbítására elég.
Lehet, hogy csak üzenet Putyinnak, hogy ha kell a nyugat nem hagyja magát.

Nyilván 10-szer több hadianyag jobb lenne, viszont valamiért ezt a szintű támogatást adja a nyugat.

Lehet, hogy az időnek nagy szerepe lehet a konfliktus lezárásában.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 939
113
Különleges erők, pilóta nélküli repülőgépek.
Ahol gondolom MEGINT azt vizionálja mindenki, hogy ukrán fölény van. Sok száz, de lehet hogy ezres lelőtt ukrán drón szám mellett, legutolsó hír amit ezzel a témával kapcsolatban olvastam, az az volt hogy gyakorlatilag a törökök nem bírják olyan ütemben gyártani az ukránoknak a TB-2-t, ahogy azok elvesztik...
 
K

Kopi2000

Guest
Nagyon bízom benne hogy nem így lesz! Még mindig arra is látok esélyt, hogy Ukrajna ügye szépen lassan de biztosan ejtve lesz, aztán nem túl nagy Hype mellett, de megenyhül a viszony az EU és Oroszország közt. Mivel ha tetszik ha nem, ez nekünk legalább annyira érdekünk, mint nekik. Elég ha erre a szavazóik rájönnek, és megreptetik a picsába az amerikai báb globohomo mostani vezetőiket.

Szóval én még bízom benne hogy Magyar hivatásos tisztként is eljuthatok Kubinkába nézelődni turistaként úgy, hogy magam akaratából megyek, és jövök, végig békés céllal.

Kell hozzá sajnos pár év, ebben is biztos vagyok, HA egyáltalán összejöhet, mert azért ez sem egyértelmű :(.

Remény hal meg utoljára!
Latom, te az oroszba helyezted az utolso remenyed.... En a NATO-ba es az EU-ba... Ez az oriasi kulonbseg meg is marad koztunk, de felek nem az osztrak, nem a nemet, hanem te fogsz sirni eloszor az arak miatt. Sokkal elobb, mint en. Mert, ha az kell, megelek kenyeren es vizen, csak allitsa mar meg valaki a ruszki fegyveres eloretorest!!!!
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113

Putyin üzent: hatalmas válság lesz Európában, ezért a vezetői a felelősök.​


A Nyugat által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók „globális gazdasági válságot provokálnak”, idézi a RIA Novosztyi Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki egy csütörtöki gazdasági témájú találkozón a „rövidlátó” európai vezetőket tette felelőssé az infláció felerősödéséért.

A CNN szerint Putyin hozzátette, hogy a Nyugat „szankciós rögeszméjének” folytatása a lehető legsúlyosabb következményekkel fog járni az Európai Unió, valamint a világ legszegényebb országai számára. „A felelősség ezért teljes mértékben a nyugati országok elitjét terheli, akik készek feláldozni a világ többi részét, hogy megőrizzék globális dominanciájukat”, mondta az orosz elnök.

Putyin szerint országa megbirkózik a szankciók okozta gazdasági kihívásokkal, ennek példájaként az orosz infláció csökkenését hozta fel. Oroszországban a heti áremelkedés 0,1 százalékra esett, ami már közelít az orosz jegybank elvárásaihoz.

Európa letérdel. :(
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
be kell nekik mutatkozni Lengyelországban is,hogy mi a követendő viselkedésnorma .. ilyen végül is az ukrán mentalitás,ezeket kell beintegrálni az EU-ba soron kívül! még pár ilyen eset és ugrik a támogatottságuk,ami valószínűleg előbb vagy utóbb úgy is bekövetkezik majd ,tele lesz a töke mindenkinek velük,mivel pofátlanok,követelőznek,nekik minden alanyi jogon jár mert menekültek stb stb .. és az emberek fejében ez marad meg ,nem a normális ukrán menekült !

nem általánosítok,de ami tény az tény ...

Az EU parlament közleménye az ügyben:

 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Csak jelezni szeretném, az orosz kommunikáció végig ugyanaz volt, a tervek szerint halad az offenzíva, a kitűzött végcélt bizonnyal elérjük.
Nem volt meg sem állunk berlinig, nem volt két hét alatt győzünk, nem volt megjelölve célként semmilyen terület elfoglalása.
Miután még mindig nem mutatta be senki az orosz vezérkar terveit, így az, hogy mik voltak a meghatározott célok se tudhatjuk.
Az, hogy a nyugati propagandagépezet mindenféléket belelát a dolgokba, még nem orosz témákról van szó.

Viszont a dolog amire felhívnám a figyelmet a következő: Az orosz állam NEM RENDELT EL mozgósítást, tehát feltételezhető, hogy még mindig biztosak benne, hogy a kezdeti célok elérhetők a rendelkezésre álló erőkkel.
Nem csak a média. A Nagyoroszok kezdeti csapatmozgásai arra utalnak, hogy az elején többet céloztak meg, mint most.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 000
23 134
113
Persze, az is. Most ez kb. csúcsra van járatva, mindenért az orosz a hibás, az ukrán meg ártatlan ma született bárány.

Viszont a nyugati emberek - pont úgy ahogy mi is, meg minden ember - egy idő után beleszarik a moralitásba, és simán csak vissza akar térni a kényelmes konzumidióta életéhez, ahol azt is leszarja ha láncfűrészes szauditól, meg azt is ha Bucsai tömeggyilkos orosztól kell vegye a kormánya az olajat meg a gázt, energiát, csak legyen már 24 fok a víz az uszodában, ahova meg tud jönni a nagy bömbivel, meg az se hülyeség ha van munkája közben a BOSCH-nál, mert nem állt le a német ipar és baszták ki fél év fizetetlenre. A polcokon meg van megfizethető kaja.

Általában ezeket szokták választani az emberek, 2 - 3 hónap után, legkésőbb, nem a morált!
Jól írod !! kizárólag azért fontos mert minket is érint közvetve .. amúgy magasról telibeszarnánk az egészet,mint ahogy telibeszarjuk/szartuk azt is hogy mi folyik a Közel-keleten,Afrikában vagy Dél-Amerikában,Közép-Ázsiában .. messze van,minket nem érdekel .. maximum a migráns van amit látunk belőlük,de mivel nem mi vagyunk nekik a célország, hanem a Nyugat (és ott követtek el merényleteket hála istennek nem nálunk) így az a kérdés sem fontos,hogy mi van velük,max egy 2 perces hír a híradóban este ha majmok módjára köveket és ágakat hajigálnak a kerítésen túlról.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Pivdene, Rubhizne mellett:
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Általában ez inkább a haladó oldali megközelítés. Arra kívántam reflektálni, hogy orosz/ukrán faji mozgalom létezik-e? Igen. Ez amúgy tartalmaz e szükségszerűen olyan elemeket, amik megtalálhatóak mind a nacionalista, mind a kimondott náci eszmei rendszerekben? Igen. Van szuperpozitív énkép, szupernegatív ellenségkép benne? Igen. Eljátszhatjuk, hogy a nemzetiszocialista Németország valami kiugró volt, de valójában nem volt az.
Az ipari módszerekkel történő népírtás. Az eugenetikával igazolt gyilkolás a harmadik birodalomban a kirívó.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Ahol gondolom MEGINT azt vizionálja mindenki, hogy ukrán fölény van. Sok száz, de lehet hogy ezres lelőtt ukrán drón szám mellett, legutolsó hír amit ezzel a témával kapcsolatban olvastam, az az volt hogy gyakorlatilag a törökök nem bírják olyan ütemben gyártani az ukránoknak a TB-2-t, ahogy azok elvesztik...
Mondják ezt az oroszok.
Aztán a valóságban meg úgy mutogatnak lelőtt TB-2-t, hogy ugyanazt a 2 roncsot hurcolják ide-oda a fronton hogy fényképezkedjenek vele. :D