[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
4-5%.
A Krími és két szakadár résszel talán 8-9.
Jó az kb. 20-nak.
Ráadásul a nagyobb települések közül szinte semmit nem tudtak elfoglalni. A mezőkön, erdőkben a partizánok rendszeresen megcsapdosták őket.
Akkor mit is tart megszállva?
A mezőket, erdőket nem védjük, hacsak ne aranyrudak vannak elásva. Igaz rég voltam katona, de még Hitler idején sem tudtak minden mezőre katonát állítani. Forgalmi csomópont, híd, város, előretolt állások/ csapatok védelme. Igaz rég voltam katona.
A veszteségek csak később derülnek majd ki, senki, te sem tudod kinek mekkora. Én hasonló nagyságrendűnek gondolom mindkét oldalon.
Egyetértünk, de amire céloztam közel 3:1 lesz véleményem szerint az állás az oroszok javára, az elesett katonák tekintetében.
Milyen lenne a nagyobb háború?
Ha lehet, miért nem alkalmaz nagyobb erőt? Miért szenved hónapokig?
Nem tudom, nem látok bele a fejébe. De tény, hogy az orosz hadsereg rohadt nagy, és egy 140 milliós ország mozgosítása se pár tízezer katonát jelentene. Valamint az ukránokkal ellentétben, szinte mindegyiknek jutna legalább egy kiherélt AK, de egy vadászkés tutira.
Lásd.: Zsoldosok jelentései a felszerelésekről az ukrán oldalon.
Nincs több ereje. Nyilván tartalékol, mert magából indul ki. Azt hiszi, valaki megtámadná.
Ez is lehetséges, tartalékolhat, lássuk be nem egy ellensége van :)
Ezért kell a tartalék. Így viszont hagyja szenvedni a haderőt, aránytalanul nagy veszteségekkel, minimális eredményt produkál.
Ezt a "minimálist" nem egészen értem, próbáltam már Wilson oldaláról is megérteni, de nem megy. Európa legnagyobb és mint azt hangoztatjátok jól képzett hadserege ellen küzdenek. Mégis, akkor miért kellene ennek úgy működni, mint az USA-nál a papucsosok ellen, akik elöltöltős puskával rohangálnak, és az egytelen komunikációs képességük kimerül az "allahu akbar"-ba. (Ok ezt most túltoltam, de mégsem ugyanazon képességű ellenfelekről beszélünk)
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Még az intel is a tsmcvel bérgyártat, így próbálja az éveket csúszó gyártástechnológiai lemaradásukat kompenzálni. Persze ebben is megy a politika, pl az intel átnevezte a gyártástechnológiáit, de ettől még lemaradásban vannak.
Egyedül a hiánygazdaság és a bármit felvásárló piac húzta ki őket egy komoly recesszióból.
Dupla fogyasztási keretből majdnem hozzák a tsmc szintjét, alacsonyabb tranziszotrsürüséggel.
Az apple is gyakorlatilag mindig az aktuális tsmc csúcs node kapacitást bérli ki.
Pont próbálja az usa ezt a lemaradást kormányzati szinten is megfordítani. De valszeg ez a hajó már elment.
Egy szóval sem mondtam, hogy nem a TSMC a világelső technológiában. Azt mondtam, Kína adja el a legtöbb CPU-t saját gyártásból.
Ennyi. A TSMC meg azt gyárt amire engedélyt adnak neki, és amire megbízást kap. Ez egy óriás különbség. A TSMC nem chip tervező, hanem gyártástechnológiát tervez és gyárt. Az Intel és APPLE, AMD tervez, a TSMC gyárt. Kínában ez nem így zajlik.
 
  • Tetszik
Reactions: Renitens

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 526
12 897
113
Az "USA chipjei" kifejezés nem állja meg a helyét. Az áramköri tervezést meg tudják csinálni a kínaiak is. A probléma a gyártástechnológiával van, ami viszont nem USA technológia, hanem nemzetközi kooperáció eredménye, több szabadalom kínai tudósokhoz köthető a technológia kapcsán. A cég ami egyeduralkodó a területen, az a holland ASML, ami az EUV technológiával tud létrehozni 7nm -es chipeket sorozatgyártásban. Többek között a TSMC is az ő gyártósoaraikat használja. Az USA erre a technológiára vetett ki szankciókat Kína ellen.

Amugy már a 3nm jön és tényleg. 5nm szériában megy tsmcnél az applenak.
Intel a 7re átnevezett 10et reszelgeti tudtommal. De már a samsung is tape outolt 3nm-en.
Az intel vallási hívők szerint persze csak egy számok ezek, de a tranziszotsűrűség és a fogyasztás egyértelműen mutatja a komoly lemaradásukat.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
K

Kopi2000

Guest
.
.
.
Totalis hulyeseg ez a lassan öruletbe hajlo nacizas mindenfelöl.... Naci a nemet nemzetiszocialista munkaspartot jelenti, "Nationalsozialist" szobol jön a nazi, naci. Ez a part erösen rasszista, fajelmeleti alapokra helyezte magat, hirdette a pangerman felsöbbrenduseget, es az eszaki fajt tekintette arjanak.
.
Namost akkor kerdes:
-van-e fajelmeleti programja az oroszoknak vagy az ukranoknak? (ami nem keverendö össze a sima hetköznapi agressziv, teruletszerzö retorikaval)
-uldözik-e szisztematikusan a zsidokat, iszlam vallasuakat (pl csecseneket), vagy pont ellenkezöleg, inkabb szövetkeznek veluk?
-gondolja-e barmelyik ukran v orosz, hogy a nemetek jelentette "faj" a vilag teteje?
Remelem megmarad hosszu eletunek ez a kommented. Az en hasonszoru kommentjeim, itt negyed oranal nem eltek tobbet, torlesre kerultek...
 

azim

Well-Known Member
2016. március 11.
270
735
93
.
.
A vezetekes iranyitasnak azert az pl mindenkeppen elönye, hogy nem lehet zavarni!
OFF: (ha nem értünk eggyet akkor a továbbit a páncéltörő topikban)
Ezt így nem állítanám. Manuális és SACLOS irányítást is lehet zavarni a füsttől kezdve egészen a löveg két oldalán elhelyezett "stroboszkópig"
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 471
16 877
113
Segítsek értelmezni?
Igen írd le,hogy mit mondtál a terület védelmi erőkről. Az ukrán fegyveres erők terület védelmi erői,meg terület védelmi egységei. Mivel még véletlenül sem különböztetted meg a kettőt,hanem enyhe csúsztatással összemosva kijelentettél valamit.
 
  • Tetszik
Reactions: Molon Labe

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
https://ukraina.ru/news/20220513/1033959501.html

Az Egyesült Államoknak felelnie kell az ukrajnai katonai-biológiai bűncselekményekért – mondta Dmitrij Poljanszkij, az Oroszországi Föderáció ENSZ-képviselőjének első helyettese az ENSZ Biztonsági Tanácsának mai ülésén. Megjegyezte, hogy Washington nem válaszolt Oroszország magyarázatkérésére sem az ENSZ Biztonsági Tanácsán belül, sem más helyen, és megpróbál úgy tenni, mintha "semmi sem történne". „Ez történik. Sajnos így történik. Felvilágosítást kérünk Öntől. Ezt a témát nem hagyjuk elsüllyedni, és nem fog működni az a próbálkozása, hogy az Önnel szembeni konkrét követeléseinket általános fecsegéssé, az orosz propagandáról szóló vitává alakítsa” – hangsúlyozta Poljanszkij. Szerinte az Egyesült Államoknak konkrét magyarázattal kell szolgálnia azokra a bűncselekményekre, amelyeket Ukrajnában folytat. Korábban Igor Kirillov, az OF Fegyveres Erők Sugárzási, Vegyi és Biológiai Védelmi Erőinek vezetője elmondta, hogy az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Joe Biden és az Egyesült Államok Demokrata Pártjának egésze felügyelte a Pentagon ukrajnai biológiai kutatásának munkáját. Hozzátette: a kutatás fő támogatója Soros György amerikai üzletember volt, a fejlesztésben pedig közvetlenül részt vettek a később a COVID-19 elleni oltóanyagot kifejlesztő Pfizer és Moderna cégek is. A különböző kórokozókkal végzett kísérleteket a Gilead, egy Pentagonhoz kötődő cég védnöksége alatt végezték, ami lehetővé tette a fejlesztők számára, hogy a kutatás során ne tartsák be a szabványos biztonsági előírásokat – mondta Kirillov. Május 11-i jelentésében többek között szerepelt, hogy az orosz védelmi minisztériumnak információi vannak a Pentagon ukrán állampolgárokon végzett kísérleteiről egy Harkov melletti pszichiátriai kórházban; hogy az LNR területén 2020-ban terjesztett hamis bankjegyeket a TBC elleni gyógyszerekkel szemben rezisztens tuberkulózistörzzsel fertőzték meg; hogy Ukrajna területén az Egyesült Államokon kívül Németország és Lengyelország is végrehajt katonai biológiai projekteket valamint, hogy április végén tíz UAV-t találtak Kahovka térségében, amelyek tartályokkal és permetezésre alkalmas berendezésekkel voltak felszerelve.
 
W

Wilson

Guest
Igen írd le,hogy mit mondtál a terület védelmi erőkről. Az ukrán fegyveres erők terület védelmi erői,meg terület védelmi egységei. Mivel még véletlenül sem különböztetted meg a kettőt,hanem enyhe csúsztatással összemosva kijelentettél valamit.
Nem mostam össze semmit elég egyértelműen az önkéntes alapon szerveződő területvédelmi erőkről beszéltem mindvégig külön kihangsúlyozva az önkéntességet.
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Csak úgy működött a szovjeteknél is ez a dolog, hogy a szovjet kiskatona meg volt arról győződve, hogy a hazájáért a szeretteiért harcol és bosszút áll a Szovjetunióra támadó németeken.
Ezt mondják most. Te lettél volna a helyében akkor?
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 526
12 897
113
Ne légy vele ilyen szigorú.
Ő egy propagandista.
A rá szabott feladatot, miszerint etesse a gombákat (ő annak tekint minket) trágyával(átlátszó, ócska atlantista propagandával) , maximálisan elvégzi.

Ott hibázik a Wilmos, hogy mi nem agymosott birka németek vagyunk, hanem magyarok, akik tudnak még gondolkodni.

Én tudod mit nem értek?
Miért kell politikai képzést tartani ennek a pár htka regisztráltnak?
Számítunk a statisztikában?
Jó persze a háborúra rákeresnek lehet ezt dobja ki.
De itt abszolút nem vevőek az értelmesek a bullshitre. Szerintem totál félremegy az agitprop erejük. Index, hvgn kellene egymás hozzászólásait likeolni.
Most gondolj bele, amikor megírtam nekik, hogy a mainstream média nem azonos a htkaval. Egészen addig rossz jelentést készítettek a magyar médiáról.
De hogy miért fontos nekik a htka ,lövésem sincs. Nem degradálni akarom a htka-t, de nem értem.
Szerintem ezzel sincsenek tisztában, hogy nem itt kellene hírdetni az igét.
Esetleg más népszerűbb fórumokon kellene vegzálniuk, akik megkérdőjelezik az ukrán "igazságkot". Pl facebookon hvg cikkek alatt tudnám ajánlani a poltiszteknek. Mindenkinek jobb lenne.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Nincsenek....

A területvédelem nem egy adott terület védelme – Igor Taburets​

ODA sajtószolgálat
2022.02.05
14:43
Manapság sokan a „védelem” szót használják minden olyan alakulat megjelölésére, amelyek közösségük védelmében állnak. Ihor Taburets, a Cserkaszi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője az Ukrán Fegyveres Erők Területi Védelmi Erőinek alakulatai és a területi közösségek önkéntes alakulatai közötti különbségekről beszélt.

- Nem minden, az ellenőrző pontokon szolgáló fegyveres ember tartozik az Ukrán Fegyveres Erők Területi Védelmi Erőihez - mondta Igor Taburets. - Meg kell különböztetni a területi közösségek önkéntes alakulatai és a területvédelmi katonák jogkörét.

Az Ukrán Fegyveres Erők Területi Védelmi Erői az Ukrán Fegyveres Erők különálló ága egy egységben, a Különleges Műveleti Erők, az Egészségügyi Erők, a Logisztikai Erők és mások mellett.
Nem fejezhetik be a szolgáltatást, amikor akarják, vagy nem választhatnak szolgálati helyet. Mert ők katonák. Mindenféle támogatást – pénzt, élelmet, anyagiakat stb. – az Ukrán Fegyveres Erők biztosítanak.
A területvédelmi egységek fő feladata a kihívásokra való reagálás és az állam integritásának biztosítása, az agresszió visszaszorítása és visszaszorítása, elfogadhatatlan veszteségek okozása az ellenségnek, amelyre tekintettel kénytelen lesz leállítani az Ukrajna elleni fegyveres agressziót.
A területvédelmi katonák Ukrajna Fegyveres Erőinek főparancsnokának határozata alapján Ukrajna teljes területén, beleértve az ellenségeskedések területeit is, hatósági feladatokat látnak el.
Ellentétben Ukrajna területvédelmi egységeivel, a területi közösségek önkéntes alakulatainak egységei által végzett területek védelme egy bizonyos közösség területének védelme a közösség területén élő önkéntesekből alakult félkatonai egységek által.
Nem az ukrán fegyveres erők és más katonai alakulatok katonái.
Szükség vagy kívánság szerint elhagyhatják a formációt, például folytathatják vállalkozásukat vagy visszatérhetnek dolgozni. Ezeket az alakulatokat a területi közösség költségén tartják fenn.


Itt van leírva abban amit bemásoltál:

"Meg kell különböztetni a területi közösségek önkéntes alakulatai és a területvédelmi katonák jogkörét."

Tehát VANNAK.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 526
12 897
113
Egy szóval sem mondtam, hogy nem a TSMC a világelső technológiában. Azt mondtam, Kína adja el a legtöbb CPU-t saját gyártásból.
Ennyi. A TSMC meg azt gyárt amire engedélyt adnak neki, és amire megbízást kap. Ez egy óriás különbség. A TSMC nem chip tervező, hanem gyártástechnológiát tervez és gyárt. Az Intel és APPLE, AMD tervez, a TSMC gyárt. Kínában ez nem így zajlik.

Mert nem neked akartam címezni a hozzászólást :) :)
Hanem faja0124-nek.
 
K

Kopi2000

Guest
Jó az kb. 20-nak.

A mezőket, erdőket nem védjük, hacsak ne aranyrudak vannak elásva. Igaz rég voltam katona, de még Hitler idején sem tudtak minden mezőre katonát állítani. Forgalmi csomópont, híd, város, előretolt állások/ csapatok védelme. Igaz rég voltam katona.

Egyetértünk, de amire céloztam közel 3:1 lesz véleményem szerint az állás az oroszok javára, az elesett katonák tekintetében.

Nem tudom, nem látok bele a fejébe. De tény, hogy az orosz hadsereg rohadt nagy, és egy 140 milliós ország mozgosítása se pár tízezer katonát jelentene. Valamint az ukránokkal ellentétben, szinte mindegyiknek jutna legalább egy kiherélt AK, de egy vadászkés tutira.
Lásd.: Zsoldosok jelentései a felszerelésekről az ukrán oldalon.

Ez is lehetséges, tartalékolhat, lássuk be nem egy ellensége van :)

Ezt a "minimálist" nem egészen értem, próbáltam már Wilson oldaláról is megérteni, de nem megy. Európa legnagyobb és mint azt hangoztatjátok jól képzett hadserege ellen küzdenek. Mégis, akkor miért kellene ennek úgy működni, mint az USA-nál a papucsosok ellen, akik elöltöltős puskával rohangálnak, és az egytelen komunikációs képességük kimerül az "allahu akbar"-ba. (Ok ezt most túltoltam, de mégsem ugyanazon képességű ellenfelekről beszélünk)
Ezeket a kulonbsegeket a tamadas meginditasa elott, a tervezesnel, illett volna felmerni....
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 244
67 210
113
Például azt a normát hogy nem indítunk területhódító háborút.

Durva látni hogy a második vh után megint Európában zajlik a világ legnagyobb háborúja. Tényleg azt hittem hogy a háborúskodás a harmadik világ problémája.
Erre én egyszerűen azt tudom mondani, hogy ostoba mód nem a valoságban éltél eddig.
 
W

Wilson

Guest
Itt van leírva abban amit bemásoltál:

"Meg kell különböztetni a területi közösségek önkéntes alakulatai és a területvédelmi katonák jogkörét."

Tehát VANNAK.
Akkor olvasd el még egyszer az önkéntes alapon szerveződő területvédelmi erdőkben nincsenek sorozottak.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93

Ezzel szemben a meglévő orosz erők nem győzhetnek. Putyin vagy mozgósít vagy vereséget szenved.
Akkor most már csak 1 millió sisak kell a németektől, és egymillió kézifegyver valahonnan, most ilyen apróságról, hogy tündérnaciban mégsem mehetnek a frontra ne is beszéljünk. Wilson, Meszike nem érzitek át a hozott cikkek elferdített valóságtartalmát? :)
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 903
27 639
113

Ezzel szemben a meglévő orosz erők nem győzhetnek. Putyin vagy mozgósít vagy vereséget szenved.
Akarnak.. Hát.. Hinni a templomban kell, akarni meg a wc-n.