[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 389
24 825
113
De erre egyértelmű bizonyíték is van, vagy ez megint csak egy bemondás és higgyük el mert higgyük el?
Maguk az ukránok vallották be, hogy tévedtek, Itt volt már említve korábban!

"Az ukrán elnöki hivatal tanácsadója szombaton azonban arról számolt be, hogy a jelentés egy „félreértés volt”."


 
W

Wilson

Guest
Tudod mit, mivel sikerült eljutnod egy történelmi ténytől a "legelvakultabb orosz propagandáig" és meg sem fordul a fejedben, amire már vannak hírek itt is "természetesen hamisak", hogy fegyverrel gátolják a civileket a menekülésben. Ezért teljesen igazat adok neked!
Én nem a civilek túszkent való felhasználásáról beszéltem.De , hogy erre a kérdésedre is válaszoljak ,korábban is el mondtam már, hogy Mariupolban az Azovról ezt el tudom képzelni.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Egy lehetséges magyarázat:
"
Nyugati szakértők szerint Moszkva szárazföldi erőinek mintegy 80 százalékát, 150 ezer embert vetett be februárban, de azóta jelentős károkat szenvedett a hadsereg, amely logisztikai problémákkal, rossz morállal és az ukrán ellenállás alábecsülésével szembesült.

"Putyinnak az elkövetkező hetekben döntést kell hoznia a mozgósítással kapcsolatban. Oroszországnak nincs elegendő szerződéses katonákkal rendelkező szárazföldi egysége a fenntartható rotációhoz.

A csapatok kezdenek kimerülni,


ezt nem fogják tudni hosszú ideig fenntartani" – vélekedik Rob Lee katonai elemző.


A 80 %-a bevetve? Ez azt jelenti, hogy nem igen van plusz erő. Azért gond, mert ezek a csapatok november december óta ott vannak. A technika akkor is tönkre megy, ha nem lövik ki. Egy harckocsi, helikopter javítása, karbantartása sok idő és logisztikai kapacitás. Ennek a kapacitásnak ott kell lennie, hisz nem vihetik haza a tankokat javítani. Szerintem a technikai problémáik sokkal súlyosabbak, mint azt gondolnánk.
Nem is kérdés szerintem, hogy logisztikai problémái vannak az orosznak, a katonák rotálása ha jól olvastam azért részben megoldott, a 180.000-ből alig 80-90 van a közvetlenül a fronton.
Azért tegyünk különbséget a ideiglenes szerződéses állomány, és a "háborús" mozgósítás (mely magába foglalja a sorkatonákat is) és a tartalékosokat.
Jól mondtad, most "rövid szerződéses keretek" között sorkatonából avanzsált katonák zöme van Ukrajnában, gondolom itt-ott fűszerezik "öreg szakival" az egységeket. Egy mozgósítás esetén, azért nagyon más lenne a helyzet.

De nézzük az ellent, és megérted a logikámat. Ott már mindenki aki felszerelhető, bevethető, vagy kényszeríthető a fronton van.
Zelenszkij álma az egymilliós seregről, sem logisztikailag sem felszerelésileg nem vállalható, ez egy rossz képzelgés csak a részéről.
Egy milliós sereg logisztikája feltételez megközelítőleg 40-50 ezer járműparkot, részben páncélozott és vagy nehézpáncélost valamint szállítójárműveket.

Pontosan ez az a pont amit egyébként az orosz tudna teljesíteni, egy teljes mozgósítás esetén. Van még 3000-4000 szakadt T72 ami valószínűleg beindul, hozzá 8-10 ezres nagyságrendben kiherélt nyuszi buszok, és az orosz katonai/gazdasági szállítójárművek bevonásával megközelítőleg 20-30 ezer szállítójármű. (ettől sokkal nagyobb számokról beszélünk, de a realitás talaján mozogva, mindent nem lehet beáldozni egy Ukrajna miatt:)). Nem utolsó sorban, akár 500-100 jobb sorsot érdemlő repülőgép, ami valami butabombát csak le tud hajigálni.
 

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
223
979
93
A lövészárokban nincsenek ideológiák meg idegen érdekek kiszolgálása az ukrán kiskatona azért kockáztatja az életet minden nap a fronton mert hisz abban, hogy egy honvédő háborút folytat és az országáért a szeretteiért és szülőföldjéért harcol ha nem így gondolná akkor már régen orosz zászló lobogna Kijev felett.
Tudod Wilson, hogy elfogadom az itteni tevékenységedet, úgy ahogy van, de ez a mondatod, mintha egy agi-prop iskola tankönyvéből vetted volna ... :) .... sajnos azt kell mondanom, fogalmad sincs a katonalélekről, ott a frontvonalban .... nem mondom, a hátországban elhangozhatnak ilyenféle cirádák , de ahol puskapor szag van, más dolgok válnak fontossá .... asszem :)
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ha az elferdített valóságtartalom alatt azt érted, hogy amit az ukrán védelmi miniszter közölt az nem illik a te általad kreált alternatív ukrán valóságban ahol már az utolsó töltényeket töltik a tárakban és már nincs egy csepp benzin sem Ukrajnában és az utolsó ukrán katona is lelépett Lengyelországba, akkor azt mondom ezt az elferdített valóságtartalmat érzékelem.Az ukrán valóságot ott látod Donbaszban, elég csak ránézni a több mint egy hónapja tartó orosz donbaszi offenzíva oroszok által elért eredményeire.
Wilson Donbaszban van 20-30 ezer ukrán katona, beleadnak amit csak tudnak nem is kérdés, annál inkább mi vezérli őket! Az elfedített valóságtartalom. Azon rémképek egyike, hogy Zelenszkij a háttérben szervezi az 1 milliós ellenállást. Ezen a ponton megjegyzem, ezt még a NATO sem engedné és nézné tétlenül, hogy ukrajna egy milliós felfegyverzett katonaságot tartson, melynek köztudottan nem kis részét más célok vezérlik (Azov).

Az orosz kudarcokat és sikereket, meg már elemezgettük eleget, lássuk a valóságot pár hónap múlva.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
Tényleg nem látok a jövőbe. Kíváncsian várom ÉN is hogy mi lesz belőle.

Mikor nekem feltették privátban máshol a kérdést, hogy SZERINTEM mi a valós orosz cél, én azt mondtam ott akkor pár napja/egy hete egy külföldi országban, hogy elhúzni a konfliktust, lehetőleg gazdasági - és ennek folyományaként - belpolitikai és szövetségi problémákat okozva a velük ellenséges nyugati országokban, előidézve ott komoly paradigmaváltást.

A helyzet az, hogy a valós célok szerintem kb. ezek, nem is katonai célok főleg amiért még most is harcolnak.

A katonai célok meg főleg a tengerparti rész, és a két keleti megye/Krím biztosítása volt. Az van, hogy ez meg is volt nekik kb. az első héten. Ha elmennek és valahogy idővel behúzzák esetleg Ogyesszát is, egy a tengerpartjaitól és nehéziparától, nyersanyag és energia forrásaitól elzárt rommá lőtt emes belpolitikailag is romhalmaz vállalhatatlan maradék Ukrajnát fog odaadni a nyugatnak. Egy trójai falovat, amely életképtelen, és arrogánsan követelni fogja a havi néhány milliárd dollárt mint egy pénztemető, kb. az idők végezetéig!

Jöhet a sikítás...
Nemes célok Oroszországtól!
Az egész emberiség javát szolgálják!
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Bocsi, elfáradtam.

Amúgy elnézve a flowt a hírportálok alatt, hát komolyat fordult a hozzászólások tartalma.
Ezek mindenhol ott vannak, ha megfigyeled. Vannak oldalak, ami a bázisuknak számít (444,hvg,reddit /Hungary topik stb) a kormánypárti oldalakra pedig rendre kivan vezényelve pár ügyeletes troll, akiknek feladata, hogy bomlassza a kommentfalat. Trágársággal, ellenzéki/brüsszeli propagandával. A lényeg, hogy úgy tűnjön, nincs egyetértés.. nincs egyértelmű támogatása ennek vagy annak az ügynek.

Szerintem ezek a trollok egy baszott nagy hálózatnak a magyarországi leágazásának a tagjai. Feladatuk, hogy a tengerentúli érdekeket képviseljék és juttassák érvényre. Pl propagandával, hogy az ország közvéleményét, lakosságának véleményét befolyásolják ebbe vagy abba az irányba. Wilmos ezt teszi... meg a többi agitpropos is. Egész Európában ez megy most 1000%ra kapcsolva, szóval nem kell meglepődni.

Most az oroszok az ördögök.. ez a narratíva, tőlük kell rettegni. Azelőtt a covidtól kellett, azelőtt Assad volt a démon, azelőtt Kadhafi, azelőtt Saddam, azelőtt Bin Laden.

Hogy a htka mint oldal, miért számottevő nekik?

Úgy gondolhatják, hogy ezt az oldalt főleg militáns, a fegyverek után érdeklődő, könnyen "beizzítható" réteg olvassa, akiket belelehet hergelni egy konfliktusba... vagy egy meglévő konfliktus támogatására.

Viszont ma újabb csúcsot döntött a liberális újságírás.

 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
ezt még a NATO sem engedné és nézné tétlenül, hogy ukrajna egy milliós felfegyverzett katonaságot tartson
hacsak nem a reznyikov szájából a nato beszélt, mert ők találják jó gondolatnak azt az egymilliós ukrán katonaságot
az a harc az utolsó ukrán katonáig dolog komoly is lehet
a nato raktárakban nem gond találni egy milla működőképes ak-t, egyenruhát, aztán valahogy csak eljutnak a frontra
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
hacsak nem a reznyikov szájából a nato beszélt, mert ők találják jó gondolatnak azt az egymilliós ukrán katonaságot
az a harc az utolsó ukrán katonáig dolog komoly is lehet
a nato raktárakban nem gond találni egy milla működőképes ak-t, egyenruhát, aztán valahogy csak eljutnak a frontra
Nem mondom, sok hülyeséget csinált már a NATO/EU, de csak felfogják, hogy a szomszédban képződne, egy szinte elnyűhetetlen hadsereg, aki ha nem kapja meg a 6-7 milliárd Euró jussát havonta, képes és eljön érte személyesen.
Ez Europa végét jelentené, lássuk be.. :)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Szerinted egy kijevi családos ember nem pont leszarja hogy a Dombassz elcsatolodik vagy nem?? Vagy hogy majd visszeveszik a Krimet?? Hol érdekli?? Azonnal alirná a papírt ha rajta múlna... és élné tovább az életet... ehelyett tízezrek vesznek oda a semmiért.... Krim és a 2 szakadás megye így is úgy is orosz marad/lesz. Azt már nincs az a hadsereg aki visszaveszi. Legjobb esetben marad minden úgy mint 24.e előtt.... és ezért halltak meg annyian... azért pár kérdést biztos feltesznek maguknak.
Hát mondjuk speciel szerintem ez jórészt pont nem igy van. A rongyos gárda aligha válogatott agglegények gyülekezete volt. Akiben van hazaszeretet a megszokott haza iránt, vagy dac a hódítóval szemben az bizony pont úgy viselkedik, ahogy a mi eleink vagy épp mi tesszük.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
Bakker, majdnem elfelejtettem, hogy az orosz gazdaság ma megint tönkrement! A rubel 64.59-en áll, és sajnos erősödik... Tudom, mesterséges, meg nem is jó az erős rubel, meg egyébként is majd a lefoglalt orosz pénzből jól tönkreteszik őket, meg várjuk csak ki a végét, mert ... mert csak. :D Lassan odaérünk, hogy a lefoglalt orosz pénzeszközök visszajönnek az energiahordozók többletbevételein... :D
Na, de ne szépítsük, biztos csak kamu, hogy az idei évben valószínűleg rekordot dönt a kalászosok termésszintje az oroszoknál és feltehetően a kieső ukrán gabonaexport miatt nem őket fogják keresni az afrikai országok... :D
Szóval vigyázni kell, mert mi túl közel vagyunk és az összeomló orosz gazdaság a fejünkre hull...
Ezért mondom a ismerősöknek, barátoknak ne Ausztriába, Svájcba, Hollandiába, Londonba menj ki dolgozni. A Nyugat társadalmilag, gazdaságilag és morálisan is az összeomlás szélén áll. Hamarosan kezdődnek a zavargások, nem lesz fűtés, éhezések kezdődnek.
Most Oroszországban kell munkát vállalni, ott érdemes élni.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
A Donbassz védtelen polgári lakosságának megfélemlítésére 2014 óta folyamatosan zajló ukrán támadások (melyek persze nem véletlenül sem "terrortámadások", mint tudjuk) rendületlenül folytatódnak nap mint nap. Patrick Lancaster helyszíni tudósítása Gorlovkából (DNR):

 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 914
16 843
113
Ezért mondom a ismerősöknek, barátoknak ne Ausztriába, Svájcba, Hollandiába, Londonba menj ki dolgozni. A Nyugat társadalmilag, gazdaságilag és morálisan is az összeomlás szélén áll. Hamarosan kezdődnek a zavargások, nem lesz fűtés, éhezések kezdődnek.
Most Oroszországban kell munkát vállalni, ott érdemes élni.
Megvilágosodtál? Hihetetlen! :)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Ezt úgy érted, hogy letesznek az elnöki palotától légvonalban 30 km-re a reptérre egy meglehetősen mérsékelt létszámú, kézi fegyverekkel felszerelt helikopteres deszantot, amely gyalogszerrel átvág Kijev központjáig, miközben Z türelmesen várja őket, majd ugyanezt az utat megteszik visszafelé? Ezt így rendkívül nehéz elképzelni. Olyan, mintha valaki egy Gödöllő külsőn letett gyalogos csapattal szeretné kézre keríteni Vityát a Várban.

Ha az oroszok hidegre szerették volna tenni Z-t, akkor a háború első 5 percében beköszön egy Iszakender és probléma megoldva. De nem akartak mártírokat gyártani.

Ezt annyiban ne vedd magadra, hogy nyilván alapvetően a Wilson félék irkálják össze a sületlenségeket. Elég vicces elképzelés, hogy az oroszok először pár ezer, aztán max 10-20 ezer katonával, főleg vékony bőrű, könnyű technikával, tüzérség nélkül be szerették volna venni menetből a 3 milliós Kijevet. Meg hogy 3 nap alatt meg akarták nyerni a háborút. Az ilyen és hasonló lázálmokat hagyjuk meg inkább a Wilson féléknek, akik üzembiztosan ismerik az orosz haditervek minden változatát és teljes magabiztossággal jelentik ki, hogy már megint nem sikerült az oroszoknak semmi, amit elterveztek és nagyon vesztésre állnak. Nálam a Wilsonok már jó ideje kiérdemelték az Ignort.

Az oroszok megpróbálták az elején kimozdítani a városokból és a Donbassz körüli 8 éve építgettet állásokból az ukrán haderő zömét azzal, hogy látványosan betörnek kisebb csapatokkal sok helyen. Még olyan érzékeny helyeken is, mint Kijev környéke. Ha sikerül, akkor a nyílt terepre kimerészkedő ukrán erőket gyorsan leamortizálták volna a légi fölényükkel, harci helikkel, harckocsi fölényükkel, sorozatvetőkkel, tüzérséggel. Illetve bekerítve, kereszttűz alá véve azokat megadásra kényszerítik. Az ukránok viszont nem mozdultak. Az oroszok annyit értek el, hogy a nyugat-ukrajnai tartalékot Kijevhez szegezték és az nem szólt bele a déli előrenyomulásba. De az ukrán erők zöme nem mozdult. Viszont kisebb ukri csapatok (esetleg nyugati különlegesek, akik szép számmal részt vesznek ebben a háborúban a kezdetektől fogva) elkezdtek gerilláskodni. Főleg az orosz utánpótlást támadva és a műszaki, üzemanyag, sár, stb... problémák miatt menet közben elhagyott, orosz járműveket hősiesen kilőve. Ez így nem volt pálya az oroszoknak.
Az oroszok tettek még egy próbát ugyanabból a célból. Egy ideig úgy csináltak, mintha pár várost ostromgyűrűbe szeretnének fogni és nagy ívű átkarolásokat terveznének, miközben gőzerővel lőtték szét az ukri lőszer és üzemanyag raktárakat. Hátha a főerők a bekerítésből való kivonást, kimenekülést választják, illetve megrémülnek a tartalékok fogyatkozási ütemétől. Hagytak is az ukrán erőknek menekülő irányokat. De azok továbbra sem mozdultak.
Tehát az oroszok áttértek a B-tervre. Feladták a kimozdítási kísérleteket. Kijöttek a csak lazán, helyenként megszállt területekről, hogy ne kedvezzenek az ukri partizánkodásnak. Kialakítottak egy tömörebb, immár nem átjárható arcvonalat. Elkezdték a klasszikus felőrlő darálást. Ez hosszabb ideig tart, de a vége ugyanaz. Az oroszok által feladott területeket meg persze az ukri propaganda csodálatos visszafoglalásként próbálja eladni.



Az oroszok továbbra is készülnek arra, hogy az egész NATO-val (illetve az USA által feláldozhatónak ítélt keleti részével) is kell majd harcolniuk, tehát az erőiknek csak egy kisebb részét vetik be. A légi, rakétás/robotrepülős és tüzérségi fölényük mellett ezzel az erővel is fel tudják őrölni az ukrán erőket, csak lassabban. Olyan technikát vetnek be, amiért kevésbé kár, ha van belőle veszteség. Az elit csapatok legnagyobb része tartalékban van. A második vonal szerez éles harci tapasztalatot és válik harcedzetté, rotálva az erőket. Ez kicsit hasonlít a légierő Szíriában rotált pilótákkal és gépekkel való élesben gyakorlatozására. Előre tolják a szakikat, akiknek a kissé szedett-vedett technikájuk ellenére a harci tapasztalata és helyismerete miatt elég nagy a harcértéke és a veszteségek tekintetében értük kevésbé kár. Bedobták a csecseneket szintén hasonló megfontolással.

Közben nyugatról megy a fegyver szállítás, aminek a jó részét az oroszok még a harctér elérése előtt megsemmisítik. De ez legfeljebb azoknak a NATO tagországoknak fáj, amelyek a nagyon kevéske használható fegyverükből adnak oda, illetve amelyek közel vannak a balhéhoz és ha lefegyverzik magukat, akkor magukkal szúrnak ki. A nagy vízen túl viszont pörög a hadiipar és csörög a kassza. A fegyverek mellett ideológiai alapon, csillagászati áron eladnak az EU-nak mindent is amit eddig az EU jó ár/érték aránnyal keletről vásárolt. Tehát a háború projekt ismét nagy nyereséget hoz angolszász oldalon és érdemes szítani, elhúzni.

Az angolszász érdeket legfeljebb az húzná keresztbe, ha az európai vazallusaik túljátszanák a rájuk osztott szerepüket és a gazdasági öngyilkosság mellett még egy atomháborút is kiprovokálnának. Az már ártana a biznisznek és az USA létét is fenyegetné. Bár az USA-ban nagy hagyománya van az Európával megvívatott korlátozott atomháború elméletének, ami a jenkiket nem érinti. De ez már túl kockázatos terep. Így néha még a jenkik csitítják például a lengyeleket és csak fokozatosan, lépésről-lépésére folyik bele a NATO egyre nyíltabban a háborúba, közben az oroszok reakcióit figyelve.

Ennyi történt és történik. Viszont aki ebből azt szűri le, hogy az oroszok hibát hibára halmoznak, hatalmas veszteségeket szenvednek, mert az ukrán propaganda ezt állítja és mindjárt elvesztik a háborút, az csak simán benyalta az ukrán/nyugati agymosást. Azért ha igazán élére áll a dolog az oroszoknak még hatalmas tartalékaik vannak. Az erejük töredékét használják. Közben pedig egyes NATO tagok már szinte lefegyverzik magukat. És az oroszok kezében van a végső csitt bot, az atom is.

Gazdasági téren pedig az EU saját magát embargózza és lehetetleníti el. Az oroszok lehet hogy kicsit kevesebb terméket adnak el, viszont sokszoros áron. Nekik nem létszükséglet sem azok az áruk, amit most nem tudnak beszerezni az EU-ból, sem az EU piac azon része, ami kiesik. E nélkül is elműködik Oroszország. Ellenben az EU a szó szoros értelemben megfagyasztja, kiéhezteti önmagát, leállítja a saját gazdaságát és önmagának veri fel az árakat a csillagos égbe. Totális öngyilkosság USA parancsra, sőt az USA által leosztott szerep túljátszásával, a mérhetetlen hülyeség habosításával.
Akkor minden a legnagyobb rendben van Putyinéknál, nem?
o_O
Mindjárt nyernek is.

Te februárban nem olvastál híreket? Gosztomelnél, Bucsánál nem láttad, hogy szétszedték az oroszokat? Komplett századok, zászlóaljak semmisültek meg.
Nem is kérdés szerintem, hogy logisztikai problémái vannak az orosznak, a katonák rotálása ha jól olvastam azért részben megoldott, a 180.000-ből alig 80-90 van a közvetlenül a fronton.
Azért tegyünk különbséget a ideiglenes szerződéses állomány, és a "háborús" mozgósítás (mely magába foglalja a sorkatonákat is) és a tartalékosokat.
Jól mondtad, most "rövid szerződéses keretek" között sorkatonából avanzsált katonák zöme van Ukrajnában, gondolom itt-ott fűszerezik "öreg szakival" az egységeket. Egy mozgósítás esetén, azért nagyon más lenne a helyzet.

De nézzük az ellent, és megérted a logikámat. Ott már mindenki aki felszerelhető, bevethető, vagy kényszeríthető a fronton van.
Zelenszkij álma az egymilliós seregről, sem logisztikailag sem felszerelésileg nem vállalható, ez egy rossz képzelgés csak a részéről.
Egy milliós sereg logisztikája feltételez megközelítőleg 40-50 ezer járműparkot, részben páncélozott és vagy nehézpáncélost valamint szállítójárműveket.

Pontosan ez az a pont amit egyébként az orosz tudna teljesíteni, egy teljes mozgósítás esetén. Van még 3000-4000 szakadt T72 ami valószínűleg beindul, hozzá 8-10 ezres nagyságrendben kiherélt nyuszi buszok, és az orosz katonai/gazdasági szállítójárművek bevonásával megközelítőleg 20-30 ezer szállítójármű. (ettől sokkal nagyobb számokról beszélünk, de a realitás talaján mozogva, mindent nem lehet beáldozni egy Ukrajna miatt:)). Nem utolsó sorban, akár 500-100 jobb sorsot érdemlő repülőgép, ami valami butabombát csak le tud hajigálni.
Szerintem egyik oldal sem tud általános mozgósítást elrendelni.
Az ukrán a felszereléssel, hadianyaggal lenne bajban elsősorban, míg az orosz gazdaság teljesítménye még tovább, ha több száz ezer munkavállalót kivonnának a termelésből. Másodsorban azért nekik is gond lenne több millió katona lefektetése, felszerelése, kiképzése.

A részleges mozgósítás reálisabb. Ennek kisebbek a gazdasági hatásai, pár százezer embert talán fel tudnak szerelni. Mindkét oldalon.
Viszont a nehéz fegyverzet hiánya gond lehet. Egyszerűen a roncs harckocsik feltámaszthatatlanok, különösen nagyobb tömegben. Annyi idő nincs az orosznak sem, hogy több ezret gyorsan ujjá építsen. És ez igaz tüzérség, BMP-re, műszaki, híradó, egyéb cuccokra.
A tömeghadseregek kora lejárt, ott is. Ugyan azért, amiért nem tudtak profi haderőt építeni: a pénztelenség miatt. A negyven ötven éves cuccok szabadon tárolva tönkre mentek. Húsz, harminc évvel ezelőtt, amikor letámasztották őket.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
Biztos vagyok benne, hogy magasan priorizált portéka lesz a specznaz egységeknél. Egyszer majd ha vége lesz ennek a szarnak, remélem meg tudom nézni Kubinkában egymás mellett a Mista önjárót, a PZH2000-est, Dana-t, CEASART, meg a brit vackokat :D !
Miért lenne priorizált portéka?
Korábban azt bizonygattad, hogy nincs jelentősége ezeknek a lövegeknek, hogy csak átlagos fegyverek.
Most meg úgy tűnik berottyantottál.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül