[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113

Ukrajna megnyerte a Harkovért vívott csatát, Oroszország kivonja csapatait a városból - szakértők​

2022.05.14. 07:31
Az orosz hadsereg valószínűleg az ukrán ellentámadások és a korlátozott erősítés miatt döntött úgy, hogy teljesen kivonul Harkov környéki pozícióiból.

Az Ukrinform szerint ez áll az orosz támadó kampány május 13-i értékelésében, amelyet az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézete értékelt .

"Az orosz egységek általában nem próbáltak ellenállni az ukrán erők támadásának az elmúlt napokban, néhány kivételtől eltekintve" - áll az intézet közleményében. Megjegyzendő, hogy Moszkva csapatai rendezett kivonására összpontosít.

Szakértők szerint "Ukrajna megnyerte a Harkovért vívott csatát, az ukrán csapatok nem engedték meg, hogy az orosz csapatok körülvegyék Harkovot, nemhogy elfoglalják, majd kiűzték őket a városból", ahogy az Kijev mellett történt.

Azt is megjegyzik, hogy az ukrán csapatok valószínűleg megpróbálják blokkolni Oroszország szárazföldi kommunikációját Izyummal. Ugyanakkor meghiúsították Oroszország azon kísérletét, hogy átkeljen a Szeverszkij-Donyec folyón, hogy bekerítse Szevrodonyecket és Liszicsanszkot, súlyos veszteségeket okozva az orosz hadseregnek.

Ezzel egy időben az orosz csapatok újraindították az offenzívát Szlavjanszk ellen, de május 13-án nem értek el előrelépést.

Oroszország folytatta a szétszórt és sikertelen offenzív hadműveleteket Donyeck régió határai közelében, az ukrán csapatok megsemmisítették az ottani terepparancsnokságot.

Zaporizzsja irányában a megszállt terület fenntartása érdekében .

Fotó: lublin.eu
lublin.eu

:D

 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Mondasz egy kettő kínai chip márkát?
Ami működik is!
A Huawei is milyen jól elvan az usa chipjei nélkül, meg ragadtak a 4g -nél.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Közben meg nt cikk alapján: #32 803

Az amerikai hadsereg tábornoka szerint Ukrajna elkerülheti a hosszan tartó háborús forgatókönyvet​

2022.05.14. 06:25
Oroszország elhúzódó Ukrajna elleni háborúja további vérontáshoz és eszkalációhoz vezet, ezért az oroszoknak ezt nem engedhetjük meg.

Az Ukrinform szerint ezt az Egyesült Államok hadseregének négycsillagos tábornoka, Wesley Clark 1997-2000 közötti szövetséges európai főparancsnok nyilatkozta a Kijevi Biztonsági Fórum különleges katonai testülete alkalmával.

„Amikor egy hosszú háborúról beszélünk, az szükségtelen vérontást jelent Ukrajnában és további eszkalációt. Szerintem a válaszunk egyszerű legyen: helytelen, tisztességtelen, bölcs és rossz stratégia folytatni ezt a háborút, nincs szükségünk hosszú háborúra. Először is, mert ez okozza Ukrajnát. De emellett Kína is bevonható, Oroszország pedig további csapatokat mozgósíthat, és ez nem egy olyan stratégia, amelyet nem tudunk elviselni” – mondta.

A tábornok úgy véli, hogy egy ilyen forgatókönyv több módon is megelőzhető.

„Ha Ukrajnának megvan a harci képessége az orosz csapatok visszaszorítására a Donbászban, fokozatosan vágja el erőit Herszonban, a Herszon régióban, zárja le hozzáférését a Krímhez, és két irányba induljon el, keleten és délen, és vágja le csapatait. "- mondta.

„Ráadásul mobilvédelmet kell szerezni, majd ezeket, ha akarod, két helyen lezárni a kazánokat vagy a környéket. Ehhez pedig tankokra, MLRS-ekre, helikopterekre és olyan repülőgépekre van szükség, mint az SU, F-16 stb. Ehhez pedig megfelelő logisztikai képességekre és megfelelő intelligenciára van szükség” – mondta Clark.

A tábornok úgy véli, hogy Ukrajnának élnie kell a lehetőséggel, és át kell térnie a NATO-normákra.

"Ha Ukrajna magas erkölcsi normákkal, megfelelő szellemiséggel és motivációval rendelkezik, megfelelő felszerelést, fegyvert és felszerelést kap, beleértve a MiG-35-öt, más típusú helikoptereket és repülőgépeket a baráti országoktól, akkor elkerülhetjük a hosszú háború forgatókönyvét. - mondta. Clark.
Szerinte Oroszországnak fogalma sincs, mi lesz, ha gyorsan cselekszünk.

„Természetesen azt hiszik, hogy folyamatosan támadni fognak és tűzerőt fognak használni. De ezt nem engedhetjük meg nekik” – mondta az amerikai hadsereg tábornoka.

Mint ismeretes, Oroszország február 24-én elindította az Ukrajna elleni nyolcéves háború új szakaszát – egy teljes körű offenzívát. Az ellenség hatalmas ágyúzást és bombázást hajt végre békés ukrán városokban és falvakban. A fegyveres erők, a területi védelmi erők és az egész ukrán nép hatékonyan ellenáll az orosz csapatoknak, és súlyos veszteségeket okoz nekik.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
"Aki a virágot szereti az rossz ember nem lehet" ... :)



Bizony-bizony - ezt sokan elfelejtik, hogy a jelenlegi orosz utódjaik is ugyanezen okok (OK, németet cseréld ukránra) miatt harcolnak a fronton. Ez azért masszív különbség a másik oldalhoz képest, ahol:

  • a horogkeresztért, ukrán oligarchák USD milliárdjaiért (hogy még több legyen) - esetleg USA érdekek,
  • persze vannak akik pénzért - pl. zsoldosok (külföldiek is),
  • meg akik kényszerből - értelemszerűen a kényszersorozottak ...



Egyébként teljesen igazad van. Nem is értem miért kell ennyiszer ezt leírnod - és ez nem pejoratív értelemben. Aki belenéz a Kala-csőbe abból garantáltan "önkéntes" lesz egyből ...



Azért el ne felejtsék a ruszkik majd jól beállítani a "mosás hőfokát" azokban az orosz tankokban ... :)



Tudod is ennek az infografikának a hátterét? Ugye a '90 -es években és még a 2001 -es népszámláláson is "boldog-boldogtalan" ukránnak vallotta magát a keleti végeken (még az oroszok is). Ennek oka, hogy a különváláskor hatalmas volt a hurráoptimizmus - ugye "mi leszünk Kelet-Európa Svájca" (hasonló, mint a mi rendszerváltás/EU stb. lelkesedésünkhöz). Érdekesség, de a tisztán orosz anyanyelvűek aránya szintén a 2001 -es népszámláláson (és még ezt is "masszírozták" rendesen az ukrán kérdezőbiztosok) ez volt:

Russianlang2001ua.PNG


Vegyük észre, hogy a nagyvárosok illetve a sűrűn lakott részek azok ahol a sötétpiros dominál. Azaz még így is csalóka, mert a "kvázi lakatlan" tanyavilág hiába fehér, de összességében az annyira nem számít.

Mi történt 2001 után? Érdekes módon az orosz anyanyelvűek aránya még jócskán nőtt - míg a nemzetiségi arány stagnált. Ennek oka, hogy a környékre beköszöntött a mélynyomor egyfelől ugye a megszakadó gazdasági kapcsolatok (Oroszországban levő vevők/eladók) illetve ellátási láncok valamint az ukrán kormányzat a régiót mellőző politikája miatt. Nos a "nagyonukránok" (ukrán nemzetiség + anyanyelv) elköltöztek Kijev -be - esetleg külföldre - a jobb megélhetés reményében illetve az ilyenformán "feldúsuló" orosz arányok miatt is kényelmesebben érezték magukat a pezsgő fővárosban. Viszont a maradó oroszok ekkor még nem érezték annyira úgy, hogy "oroszkodjanak" továbbra is.

Ezt követően az évtized (2000 -es évek) közepétől beindult az ukrán náci és ultranacionalista agymosoda - főleg a nagyvárosok környékén. Szaporodtak az atrocitások és elérkezünk Majdan -hoz ... Azaz kb. a fentebbi százalékokat élből felejtsd el az orosz nemzetiségek részarányaként ... Amennyiben ismersz "nagyonukránokat" (ukrán nemzetiség + anyanyelv) a környékről - akár Harkov -ból - akkor mondanom sem kell a pokolba kívánják Zelenszkij -t ezzel a háborújával együtt. Érdekesség, hogy a moldáviai ukránok se nagyon vannak máshogy - a legnépszerűtlenebb külföldi politikus arrafelé: Zelenszkij. Amennyiben leírnám, hogy kik állnak viszont az első két helyen, akkor lehet hamar letennéd a lantot ... :)

16.6 %. A Krím nélkül jóval kevesebb. A számok megyére vonatkoznak, így benne vannak a városok is. Herszon például megtarthatatlan.
Ezért nem is akarnak népszavazást.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113
Ki tudja, valaki akit beállítottak úgy, hogy hasonlítson rá egy kicsit. Mióta kicsinálták azt a majmot, azóta tesz közzé Kadirov mindenféle kamu videókat. Általában néhány másodpercig lehet látni a Tushayev másolatokat. Érdekes, hogy sosincs a középpontban főparancsnok létére, sosem beszél, mindig csak a csoport mellékes tagjaként jelenik meg, sosem kerül rá a fókusz. Nem 1-szer fejébe húzott sapkával jelenik meg, hogy még nehezebben lehessen azonosítani. Érdekes? Nem? Oszt. ha az ember egy kicsit rákoncentrál. rájön, hogy az baromira nem ő.
Lehet nem sikerult jol a feltamadasa.
Mindenki abban hisz amiben akar, nekem ugyanannak a szemelynek tunik aki kiment Ukrajnaba a haboru elejen.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 955
41 224
113

Közben meg nt cikk alapján: #32 803

Az amerikai hadsereg tábornoka szerint Ukrajna elkerülheti a hosszan tartó háborús forgatókönyvet​

2022.05.14. 06:25
Oroszország elhúzódó Ukrajna elleni háborúja további vérontáshoz és eszkalációhoz vezet, ezért az oroszoknak ezt nem engedhetjük meg.

Az Ukrinform szerint ezt az Egyesült Államok hadseregének négycsillagos tábornoka, Wesley Clark 1997-2000 közötti szövetséges európai főparancsnok nyilatkozta a Kijevi Biztonsági Fórum különleges katonai testülete alkalmával.

„Amikor egy hosszú háborúról beszélünk, az szükségtelen vérontást jelent Ukrajnában és további eszkalációt. Szerintem a válaszunk egyszerű legyen: helytelen, tisztességtelen, bölcs és rossz stratégia folytatni ezt a háborút, nincs szükségünk hosszú háborúra. Először is, mert ez okozza Ukrajnát. De emellett Kína is bevonható, Oroszország pedig további csapatokat mozgósíthat, és ez nem egy olyan stratégia, amelyet nem tudunk elviselni” – mondta.

A tábornok úgy véli, hogy egy ilyen forgatókönyv több módon is megelőzhető.

„Ha Ukrajnának megvan a harci képessége az orosz csapatok visszaszorítására a Donbászban, fokozatosan vágja el erőit Herszonban, a Herszon régióban, zárja le hozzáférését a Krímhez, és két irányba induljon el, keleten és délen, és vágja le csapatait. "- mondta.

„Ráadásul mobilvédelmet kell szerezni, majd ezeket, ha akarod, két helyen lezárni a kazánokat vagy a környéket. Ehhez pedig tankokra, MLRS-ekre, helikopterekre és olyan repülőgépekre van szükség, mint az SU, F-16 stb. Ehhez pedig megfelelő logisztikai képességekre és megfelelő intelligenciára van szükség” – mondta Clark.

A tábornok úgy véli, hogy Ukrajnának élnie kell a lehetőséggel, és át kell térnie a NATO-normákra.

"Ha Ukrajna magas erkölcsi normákkal, megfelelő szellemiséggel és motivációval rendelkezik, megfelelő felszerelést, fegyvert és felszerelést kap, beleértve a MiG-35-öt, más típusú helikoptereket és repülőgépeket a baráti országoktól, akkor elkerülhetjük a hosszú háború forgatókönyvét. - mondta. Clark.
Szerinte Oroszországnak fogalma sincs, mi lesz, ha gyorsan cselekszünk.

„Természetesen azt hiszik, hogy folyamatosan támadni fognak és tűzerőt fognak használni. De ezt nem engedhetjük meg nekik” – mondta az amerikai hadsereg tábornoka.

Mint ismeretes, Oroszország február 24-én elindította az Ukrajna elleni nyolcéves háború új szakaszát – egy teljes körű offenzívát.Az ellenség hatalmas ágyúzást és bombázást hajt végre békés ukrán városokban és falvakban. A fegyveres erők, a területi védelmi erők és az egész ukrán nép hatékonyan ellenáll az orosz csapatoknak, és súlyos veszteségeket okoz nekik.
Ez is rossz tévét néz.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Oroszország a háború harmadik szakaszába lépett, és hosszú csatára készül - Andrusiv​


2022.05.14. 04:28

Oroszország egy teljes körű ukrajnai háború harmadik szakaszába lépett, és hosszú csatára készül.
Ezt május 13-án, pénteken jelentette be a teljes ukrán teleton adásában Viktor Andrusiv belügyminiszter tanácsadója – írja az Ukrinform.

A miniszter tanácsadója megjegyezte, hogy az első szakaszban Ukrajna „néhány napon belüli” elfoglalására tett kísérletet, a másodikban pedig az ukrán védelmi erőket vették körül országunk keleti részén.

"Az egyik bekerítést nagyon nagyra tervezték, el akarták vágni Pavlogradtól, a másodikat úgy tervezték, hogy Kramatorszkkal és Szlovjanszkgal együtt, és most nagyon kicsi a bekerítésük - tulajdonképpen Szevrodonyeck és Liszicsanszk, de megtehetik. ne tedd” – hívta fel a figyelmet Andrus.
Megjegyezte, hogy a megszállók mostanra a háború harmadik szakaszába léptek át, amikor elkezdik a felkészülést azon határok védelmére, amelyeken megálltak.

„Ez azt jelzi, hogy elhatározták, hogy a háborút egy nagyon hosszúra fordítják... Remélik, hogy a háború okozta válságok tárgyalóasztalhoz ültetik velük a Nyugatot, és a Nyugat megpróbál majd valamit cserélni értünk, " ő mondta.

Emlékeztetni kell arra, hogy az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint Oroszország a február 24-i, teljes körű Ukrajna invázió kezdete óta 26 900 főt, 1205 harckocsit, 200 repülőgépet, 162 helikoptert, 405 drónt veszített, 13 hajó és csónak és még sok más.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Németország tíz légvédelmi rendszer szállításáról tárgyal Ukrajnának - Bild

Németország tíz légvédelmi rendszer szállításáról tárgyal Ukrajnának - Bild​

2022.05.14. 05:56
A Német Biztonsági Tanács tíz Diehl IRIS-T SLM légvédelmi rendszer Ukrajnába való szállításáról tárgyal.

Erről a Bild számolt be kormányzati forrásokra hivatkozva – írja az Ukrinform.

Az IRIS-T SLM telepítési hatótávolsága - 40 km, működési magasság - 20 km. Ezeknek a légvédelmi rendszereknek a segítségével visszaverheti a harci repülőgépek, helikopterek, cirkáló rakéták és drónok támadásait.

Ha a szállítást a német Biztonsági Tanács jóváhagyja, Ukrajna 2022 novemberében megkaphatja az első komplexumokat.

Mind a tíz Ukrajna által felkért komplexum elkészítése 3-4 évig tart. Az ukrán katonáknak megfelelő kiképzésen kell részt venniük Németországban.

Emlékeztetni kell arra, hogy április 28-án a Bundestag jóváhagyta a nehézfegyverek szállítását Ukrajnába. Olaf Scholz német kancellár május 9-én kijelentette, hogy az orosz agresszió miatt Németországnak nem marad más választása, mint fegyverrel ellátni Ukrajnát.

Az elkövetkező napokban az ukrán tüzéreket kiképezik a PzH 2000 típusú harckocsi tarackok kezelésére , amelyeket Németország és Hollandia Kijevbe tervez szállítani.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113

Közben meg nt cikk alapján: #32 803

Az amerikai hadsereg tábornoka szerint Ukrajna elkerülheti a hosszan tartó háborús forgatókönyvet​

2022.05.14. 06:25
Oroszország elhúzódó Ukrajna elleni háborúja további vérontáshoz és eszkalációhoz vezet, ezért az oroszoknak ezt nem engedhetjük meg.

Az Ukrinform szerint ezt az Egyesült Államok hadseregének négycsillagos tábornoka, Wesley Clark 1997-2000 közötti szövetséges európai főparancsnok nyilatkozta a Kijevi Biztonsági Fórum különleges katonai testülete alkalmával.

„Amikor egy hosszú háborúról beszélünk, az szükségtelen vérontást jelent Ukrajnában és további eszkalációt. Szerintem a válaszunk egyszerű legyen: helytelen, tisztességtelen, bölcs és rossz stratégia folytatni ezt a háborút, nincs szükségünk hosszú háborúra. Először is, mert ez okozza Ukrajnát. De emellett Kína is bevonható, Oroszország pedig további csapatokat mozgósíthat, és ez nem egy olyan stratégia, amelyet nem tudunk elviselni” – mondta.

A tábornok úgy véli, hogy egy ilyen forgatókönyv több módon is megelőzhető.

„Ha Ukrajnának megvan a harci képessége az orosz csapatok visszaszorítására a Donbászban, fokozatosan vágja el erőit Herszonban, a Herszon régióban, zárja le hozzáférését a Krímhez, és két irányba induljon el, keleten és délen, és vágja le csapatait. "- mondta.

„Ráadásul mobilvédelmet kell szerezni, majd ezeket, ha akarod, két helyen lezárni a kazánokat vagy a környéket. Ehhez pedig tankokra, MLRS-ekre, helikopterekre és olyan repülőgépekre van szükség, mint az SU, F-16 stb. Ehhez pedig megfelelő logisztikai képességekre és megfelelő intelligenciára van szükség” – mondta Clark.

A tábornok úgy véli, hogy Ukrajnának élnie kell a lehetőséggel, és át kell térnie a NATO-normákra.

"Ha Ukrajna magas erkölcsi normákkal, megfelelő szellemiséggel és motivációval rendelkezik, megfelelő felszerelést, fegyvert és felszerelést kap, beleértve a MiG-35-öt, más típusú helikoptereket és repülőgépeket a baráti országoktól, akkor elkerülhetjük a hosszú háború forgatókönyvét. - mondta. Clark.
Szerinte Oroszországnak fogalma sincs, mi lesz, ha gyorsan cselekszünk.

„Természetesen azt hiszik, hogy folyamatosan támadni fognak és tűzerőt fognak használni. De ezt nem engedhetjük meg nekik” – mondta az amerikai hadsereg tábornoka.

Mint ismeretes, Oroszország február 24-én elindította az Ukrajna elleni nyolcéves háború új szakaszát – egy teljes körű offenzívát.Az ellenség hatalmas ágyúzást és bombázást hajt végre békés ukrán városokban és falvakban. A fegyveres erők, a területi védelmi erők és az egész ukrán nép hatékonyan ellenáll az orosz csapatoknak, és súlyos veszteségeket okoz nekik.
Hat ez eleg zavaros egy hablatyolasnak tunik de hat ukrinform.
Az a mig35 nem f35 akart lenni pl?
Azert vajon meg mindig benyaljak az ilyen jenki tucatemberek szoveget az ukran emberek?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Ha véleményem érdekel, akkor én mindkettőre haragszom.
Elsősorban azért, mert nem értek egyet azzal, hogy az oroszokkal háborúzni kell. Megegyezni kellene. Mert a háborúval szívnak az ukránok, szívnak az európaiak, és szívnak az oroszok is.
Lehet az oroszok szemére hányni, hogy nem úgy viselkednek, ahogy nyugaton elvárják tőlük, de alapvetően tudható volt, mit akarnak és figyelembe lehetett volna venni, hogy elkerüljük ezt a szart.

Hosszabban nem írom le, mert úgyis ki fogják gyomlálni.
Putyin támadott.
Tárgyalni ő tud, ha leállítja a háborút.
Neki lehet reklamálni.
Elszámolta magát, zsarolni akart, Hogy blöffölt vagy nem, az kiderül.
A vesztes háború következményei súlyosak lesznek Oroszország számára.
A nyugat kihasználja ezt a történelmi hibát.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Gazdasági erő?
Az erőforrások (fizikai erőforrások) fontosabbak, mint a számok a kimutatásokon. Hogy sarkosan fogalmazzak: a pénzt nem lehet megenni.
Vannak kétségeim afelől, hogy ki bírja tovább változtatás nélkül, hogy őszinte legyek...

De itt hagyjuk abba, mert megint olyan irányba haladunk, amelyben elbeszélünk egymás mellett.
A szenet, olajat meg tudod enni?
;)
Afrikában is sok nyersanyag van, milyen jól megy nekik.
Maradjunk annyiban, Oroszország súlya, szerepe csökken.
Ezt a vesztes háború csak gyorsítja.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113
Ez is rossz tévét néz.
Sosem volt egy eszkombajn, plane ha meg az ukranok melle is koltottek.

Ezer ev ota nem kattintottam ukrinformra mert fele se igaz agymosas oldal. Na most kattintottam.
Kaptak 3 roncs mentot az Usatol pl halleluja.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
Dehogy rottyantottam be, nem minket fognak lőni vele szerencsére.

Az van, hogy egyértelműen és többször is leírtam, hogy az önjáró külföldi - nyugati high tech technika valóban a világ teteje excalibur szintű RAP lőszerrel, én a vontatott M777-re mondtam hogy azért az nem fog áttörést hozni.

Tehát akkor 3X-ra, hogy a gyengébbek is megértsék: M777 amiből tényleg sokat kapnak, egy teljesen átlagos képességű 24km normál lőtávolságú VONTATOTT ágyú, mivel nem túl magas a túlélési potenciálja esélyesen NEM ezek mellett lesz felhalmozva az Excalibur véges és marha drága prec RAP lőszer, anélkül meg az M777 semmi extra.

A korszerű nyugati SPG-k, mint pl. a PZH2000 (amire saját magunk miatt igen kíváncsi vagyok, hogy mit fog nyújtani élesben!), a CEASAR, DANA, AS-90 mind nagyon pöpec cucc, mobilitásuk, védettségük miatt JÓ túlélő képességgel, ezek tüzérségi párbaj megvívására TÖKÉLETESEN alkalmasak, csak hát itt meg az lesz a bökkenő, hogy túl sok fajtából kapnak túl keveset. No meg a légifölény sem náluk van, szerintem kevés lesz a mindenből 1 tucat, mert nem ellenünk, hanem az orosz tüzérség ellen kéne vele villantani.

Remélem így EXTRA szájbarágósan, sokadszorra, átment már a lényeg...

Aztán meglátjuk mi lesz persze, de marhára meglepődnék ezekkel a darabszámokkal átütő sikert tudnának elérni az ukránok!
Köszönöm a válaszodat . Végre egy értelmes párbeszéd.

Értem amit mondasz logikus amit írsz.

Csak annyi megjegyzés, hogy szerintem senki nem gondolt átütő sikerre a használatukkal, itt az önvédelmi képességeik növelése és a lokális ellenlökések hatékony támogatása a cél. A kritikus pontokon biztos jól használhatóak lesznek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113
Németország tíz légvédelmi rendszer szállításáról tárgyal Ukrajnának - Bild

Németország tíz légvédelmi rendszer szállításáról tárgyal Ukrajnának - Bild​

2022.05.14. 05:56
A Német Biztonsági Tanács tíz Diehl IRIS-T SLM légvédelmi rendszer Ukrajnába való szállításáról tárgyal.

Erről a Bild számolt be kormányzati forrásokra hivatkozva – írja az Ukrinform.

Az IRIS-T SLM telepítési hatótávolsága - 40 km, működési magasság - 20 km. Ezeknek a légvédelmi rendszereknek a segítségével visszaverheti a harci repülőgépek, helikopterek, cirkáló rakéták és drónok támadásait.

Ha a szállítást a német Biztonsági Tanács jóváhagyja, Ukrajna 2022 novemberében megkaphatja az első komplexumokat.

Mind a tíz Ukrajna által felkért komplexum elkészítése 3-4 évig tart. Az ukrán katonáknak megfelelő kiképzésen kell részt venniük Németországban.

Emlékeztetni kell arra, hogy április 28-án a Bundestag jóváhagyta a nehézfegyverek szállítását Ukrajnába. Olaf Scholz német kancellár május 9-én kijelentette, hogy az orosz agresszió miatt Németországnak nem marad más választása, mint fegyverrel ellátni Ukrajnát.

Az elkövetkező napokban az ukrán tüzéreket kiképezik a PzH 2000 típusú harckocsi tarackok kezelésére , amelyeket Németország és Hollandia Kijevbe tervez szállítani.

Mar csak azt nem ertem hogyha par nap alatt ki lehet valakit kepezni pzh 2000-re akkor a mi katonaink mit tokolnek ezzel honapokig?
Lesz am F 35 is az ukranoknak hamarosan, csak meg kell varni elobb hogy a nemetek 10 ev mulva megkapjak.