[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 863
113
16524379908324606_original.jpg
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 660
113
Bayernek szóltak már hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát vagy még mindig hülyének gondolja azokat akik szerint ez megtörténhet?
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 863
113
El kellene végre dönteni, hogy mi van! :D

"Usztinova úgy véli, a háború megváltozott: azt hangoztatta, hogy már nem MIG-ekre, sokkal inkább F-16-osokra lenne szükségük, hogy hatékonyan szembe tudjanak szállni Oroszországgal. A CNN megemlíti, hogy az ukrán küldöttségben egy civil aktivista is jelen volt, aki azt mondta az amerikai újságíróknak és döntéshozóknak, hogy az ukránok egyszerűen nem nyerhetik meg a háborút szovjet felszereléssel, mert Oroszországnak több szovjet felszerelése van, nem tudnak lőszert szerezni az ilyen fegyverekhez, végül pedig Oroszországnak nemes egyszerűséggel több fegyvere és katonája van."
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Illúziókat kergetsz. Orosz adatok szerint 2608 harckocsijuk volt rendszerben tavaly, ezeket szerették volna 2848 darabra növelni idén. A T-80U-k 40 %-a elveszett (186-ból 75).A többi típus esetében is 10-20 %-a már nincs meg a rendszeresítettnek. A jobbak nyilván Ukrajnában vannak. A T-90 csúnyán leszerepel a T-72B3-al együtt.
A roncsokból hiába van sok, ha töredéküket működőképessé is teszik, hamar megállnak. A több évtizede rozsdásodó haditechnikai eszközök ilyenek.
Csodavárás, amiben hiszel.
Szerintem meg te vagy tévedésben. Az oroszoknak legkevesebb 6000 letárolt harckocsijuk van, ebből mintegy 3000 bevethető(T-72/T-80/T-90)

A mértékadó becslések szerint az oroszok az aktív harckocsiállományuk 20 százalékát vesztették el, míg az ukránok 50-60 százalékát. Kicsit javít a helyzetükön a NATO államok (Lengyelo., Cseho., Szlovénia és Szlovákia) által adományozott T-72-esek, de még ezekkel sem éri el az állomány a háború előtti szintet.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem, szerintem egy jó katonai parancsnok tanul a hibáiból ha az ukrán tüzérség már minden m2 belőtte az adott terepszakasznak, akkor csak egy mészáros küldi oda be az embereit , hogy sokadjára is átkelessel próbálkozzanak.

Mivel az ukránok tele vannak manpads-l így a légidesszantolást érthető módon az oroszok nem nagyon erőltetik.

Nekem sem áll össze a kép, hogy miért erőltetik az áttörést pont ott, ahol az ukrán csapatoknak is a legnagyobb a koncentrációja és ennél jóval kevésbé erőltetik olyan helyeken, ahol a védelem kiépítettsége sincs olyan méretű és az ukránok is kevésbé koncentrálják oda a csapatikat.
Nekem két válaszom, de jobb szó rá, hogy tippem van erre.

1, Ha csak taktikai mélységet nézzük, akkor könnyen hihető, hogy létre akartak hozni egy második hídfőt azért, hogy ha ezt ki tudják szélesíteni, akkor az esetleg csapatokat von el Izjumtól és így meglazítják az ottani védelmet. Logikus ötlet lenne, hogy a meglévő első sikeres átkeléstől északra próbálják meg, hiszen ott valószínűleg nem találkoznak a 8 éve kiépített állásokkal és belőtt tüzérségi rutinnal.

2, Stratégiai mélységet nézve stratégiai tévedésnek tűnik. Mintha nem pusztán harcászati döntések születnének, hanem húzná az orosz hadvezetés fejét a két szakadár terület önös érdeke. Szeretjük az egészet úgy szemlélni, hogy egy jól képzett orosz tiszti kar vagy egy személyben Putyin a tanácsadóit meghallgatva dönt minden apró dologról, de a történelem során megfigyelhető, hogy a kezed alatt lévő szuronyok száma jelentősen befolyásolni tud akár egy erősebb barátot is.
Mire gondolok? Nem csak Putyin állította ki a szakadár erőket, hanem azok vezetői is aktívan részt vettek a toborzásban, az embereik lelkesítésében. Őket kevésbé hajtja előre, ha Herszon egész megye területe felszabadul, amennyiben ők nem kapnak egy talpalatnyival sem több földet.
Én úgy érzem, hogy van egy politikai nyomás, egy politikai kényszer, hogy márpedig a szakadár csapatokat ne vessék be a két megyén kívül tömegesen. Ezért az orosz hadvezetés abból próbál meg főzni, ami van, egy kockázatos manőverben feláldozható erőket a nyomásnak engedve ott vetik be a megye területén és nem egy jóval célszerűbbnek tűnő helyen. Bár a felszerelést nehéz lesz pótolni, de a most elvesztett emberanyagot nem, hiszen amíg haladnak előre akár csak lépésben is a két megye területén, addig a szakiknál a sorozott katonák behívása nem lesz politikai kérdés.

Szerintem a második az jóval esélyesebb, mármint a szakik politikai és katonai vezetői nyomást gyakoroltak az orosz tábornokokra is, hogy ha ágyútöltelékeket akarnak, akkor fokozzák a két megye felszabadítására az erőfeszítéseiket, mielőtt beállna a patthelyzet és ők hoppon maradnának. (Ami nem igaz, mert már így is kaptak az offenzíva során újabb területeket. De a 100% felszabadítás annak is a függvénye, hogy mikor csatlakozhatnak teljes jogú tagként a Föderációhoz és mikortól élvezheti az atomvédernyőt.)

De mint mondtam, nekem is zavaros a történet. Szeretjük az eseményeket központi döntések fényében magyarázni és mindent felülről vezéreltnek, ehhez a szemlélethez pedig nem illeszkedik ez a magyarázat.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Minden idők új rekordját döntötte pénteken a benzin ára az Egyesült Államok benzinkutain az American Automobile Association (AAA) szerint.

Egy gallon benzin (3,785 liter) kiskereskedelmi ára 4,432 dollárra ugrott – közölte az AAA, amely országszerte több mint 60 000 benzinkútnál követi nyomon az árakat.

Az országban a legmagasabb benzinárat hagyományosan Kalifornia államban tapasztalták, ahol az autósoknak átlagosan 5,872 dollárt kell fizetniük egy gallon üzemanyagért.

Az Egyesült Államokban a benzin ára folyamatosan emelkedett a hét folyamán. A növekedés az emelkedő globális olajárak hátterében történik, és a Fehér Ház ellensúlyozási kísérletei kudarcot vallottak.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 871
27 435
113
Hát még embert keríteni a legkönnyebb.
42 milliós lakosság mínusz a 8 millió orosz identitású, akiknek jobb nem fegyvert adni a kezébe, mert ki tudja merre fordítanák a puskacsövet.
Ennek fele férfi, aminek meg a fele kábé megfelelő korú is. Tételezzük fel, hogy ezeknek is csak a fele alkalmas eü meg egyéb (3+ gyerek, egyedül gyereket nevelő apa, kritikus munkahely pl. orvos, mentős, tűzoltó stb.) okokból.
Az (42-8)/2/2/2 = 4.25 millió, szóval még bőven lehet pihentetni meg rotálni is, ha adott időpontban "csak" 1 milliós létszám kell.

A megfelelő felszerelésük viszont már más lapra tartozik, de ahogy látjuk egyre több levedlett second hand nyugati cucc találja meg az útját Ukrajna felé és eddig nagyon úgy tűnik, hogy ezek állják a versenyt az oroszok eszközeivel.
Ezt a 42 milliót honnét veszed? Febr 24én jó, ha voltak 30 millióan.
 
W

Wilson

Guest
Szerintem meg te vagy tévedésben. Az oroszoknak legkevesebb 6000 letárolt harckocsijuk van, ebből mintegy 3000 bevethető(T-72/T-80/T-90)

A mértékadó becslések szerint az oroszok az aktív harckocsiállományuk 20 százalékát vesztették el, míg az ukránok 50-60 százalékát. Kicsit javít a helyzetükön a NATO államok (Lengyelo., Cseho., Szlovénia és Szlovákia) által adományozott T-72-esek, de még ezekkel sem éri el az állomány a háború előtti szintet.
Ennek ellentmond az, hogy az amcsik szerint a lengyel és a cseh harckocsi szállításoknak köszönhetően több működőképes harckocsijuk van az Ukránoknak mint az invázió előtt.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Ennek ellentmond az, hogy az amcsik szerint a lengyel és a cseh harckocsi szállításoknak köszönhetően több működőképes harckocsijuk van az Ukránoknak mint az invázió előtt.
Akkor nem jön ki a matek. Akkora számok szerepelnek mindkét oldalon a veszteséglistán, hogy ezek szerint sok száz harckocsit kelenne adniuk a lengyeleknek és a cseheknek. Ez szerintem főleg a lengyel orosz szomszédsági viszony tükrében nem lenne ésszerű.