[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kadirov

Active Member
2022. február 25.
24
123
28
A letarolt szerinted mi? HIT? (Konzervált)

A SzU szétesése óta állnak a gazban.
:D
A 2800-bol sem mind bevethető!
Régi 40 éves szarok, amiket állandóan toldozgatnak. Jó, ha a fele lövöképes.
Egy V46 motor 500 üzemóra....
A 72-est 30 éve nem gyártják. A 80-ast úgy szintén.

Csodákat vártok, álmodoztok.
A negyven éve rohadó tank nem fog működni.
Azt annyiért lehet felújítani, amennyibe az új kerül.
És annyi ideig is tart.
;)
Azért ez nem teljesen így működik. Az oroszok rendelkeznek gyártósorral nem csak Oroszországban hanem pl Indiában is.
Bármennyit le tudnak gyártani ez a 2800 db csak egy jelképes szám.

Lőszer is van bőven. Ez konzervgyár 1 gomb megnyomása után is tud pl 7.62x39-es-t gyártani.

Ez az Ukránoknak nincs meg ők nem tudnak tankot gyártani illetve muníciót. Ha nem kapnak a Nato-tól fegyvereket akkor vége lesz a dalnak kurva gyosan.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Megpróbáltam angolról értelmezni. Nagyon propaganda szagú, ráadásul nem teljesen az történik, mint állítják. Szerintem az első lövés inkább a hajító tölteteket találhatta el, az égésből következtetve. A második nem semmisítette meg a löveget, a harmadikban sem vagyok biztos, mert én úgy láttam, hogy az épületbe menekült a kezszem (persze lehet, hogy tévedek) és nem a bejárathoz közel csapódott be a gránát. A kezelők lövés utáni reakciójából ítélve direkt számítottak az ellencsapásra, azaz inkább gondolnék egy vándorlövegre, mint egy szándékosan szétszórt üteg egyik lövegére. Talán észlelték a drónt is.
Mindenesetre, az eszközök elhelyezkedése a nagykönyvben leírtakra utal és nem a DLNR által már alkalmazott újítások alkalmazására.

Habár a modern tűzvezető rendszerek már javasolják a szétttelelpülést az ellentűz elleni védekezés egyik formájaként, arra az esetre is inkább a lövegpár/tűzszskasz a jellemzőbb. Sajnos ilyenkor is gondoskodni kell a tüzelőállások körletének közelbiztosításáról.

Köszönöm a választ! :)
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle
W

Wilson

Guest
A nyugat nem teheti meg, hogy összerúgja a port a kínaiakkal. Csak az elektronikai termékeik 99%-a ott készül.
A kínaiak ezt pontosan tudják, ki is használják.

A kínai nyersanyagimport jó része orosz forrásokból van fedezve, ezt mivel váltanák ki, akár középtávon?
Nem utolsósorban van még pár katonai technológia, amit az oroszoktól vesz a kínai, mert maga még nem tudja gyártani.

Szóval nem, a kínai nem fogja dobni az orosz kapcsolatokat.
A “nyugati világ” továbbra is a Föld lakosságának talán 1/7-e. A túlnyomó többséggel vidáman lehet továbbra is bizniszelni. Főleg ha Kína az első sorban áll, hogy az ő pénzükből fejlesszék őket (pl Afrika).
Eddig Kína magatartásából az jön le ,hogy inkább a nyugati piacok fontosabbak a számára, mint az oroszok.
 
W

Wilson

Guest
Azért ez nem teljesen így működik. Az oroszok rendelkeznek gyártósorral nem csak Oroszországban hanem pl Indiában is.
Bármennyit le tudnak gyártani ez a 2800 db csak egy jelképes szám.

Lőszer is van bőven. Ez konzervgyár 1 gomb megnyomása után is tud pl 7.62x39-es-t gyártani.

Ez az Ukránoknak nincs meg ők nem tudnak tankot gyártani illetve muníciót. Ha nem kapnak a Nato-tól fegyvereket akkor vége lesz a dalnak kurva gyosan.
Indiában szerinted milyen harckocsikat tudnak legyártani?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Gyanitom az oroszok minden ilyen uj cuccot megprobalnak majd igen hamar nullazni. Eleg jot tenne a fegyver piacuknak, ha latvanyos videok erkeznek a langolo nyugati technikarol.
Egyet értünk azzal a kiegészítéssel, hogy szerintem az elsődleges cél nem a nullázás, hanem a megszerzés lesz. Tuti hogy érdekli őket a közelről a PZH2000 pl., meg annak ahogy mondtam lenne egy varázsa, mikor Kubinkában sorbarakva meg lehetne kukkolni egymás mellett a most küldött nyugati cuccokat egy kis tárlat keretében ilyen duma mellett pl.:" itt egy Javelin, ott egy stinger, ez a starstreak, az a faust 3, és most kimegyünk megtekinteni a PZH2000-et, AS-90-et, DANA-t és CEASART..."
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Izyum irányában Harkiv térségében az ukrán védők ellentámadásba lendültek.

Forrás:
Oleh Synegubov Harkiv Regionális Katonai Igazgatóság vezetője

"Számunkra a legforróbb pont az Izyum iránya. Ott fegyveres erőink ellentámadásba lendültek.
Innentől lesz érdekes, hogy meddig jutnak, és milyen saját veszteségek árán. Illetve közben a front más kulcs fontosságú szakaszain mi történik éppen.

Mert hogy ez ugye társas játék.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93

"A közleményben kifejtette a [brit védelmi] minisztérium, hogy az oroszok elsődleges célja valószínűleg az volt, hogy az ott harcoló ukrán alakulatokat elszigeteljék a támogatástól. A folyami átkelés ebben a környezetben rendkívül kockázatos manőver..."

Természetesen, mint minden átkelés, főleg harci körülmények között előkészítést igénylő és veszélyes manőver. Azonban az említett térségben a Donyeck folyó kb. 50 méter széles. Ez körülbelül annyi, mint mint Gyomaendrődél a Hármas-Körös. Amire mindig az lett mondva, hogy ilyen méretű folyók nem akadályok, maximum a Tisza (ami Csongrádnál nagyjából kétszer szélesebb -persze vízállás függően). Na most, akkor nem értem, hogy akkor "ebben a környezetben rendkívül kockázatos manőver" amit nem lehet bevállalni, vagy igazából nem olyan szintű akadály, ami egy hadsereget megállítana? És ha emlékeztek a néhány éve láttunk nagyon sok DNR hadgyakorlatot láttunk ahol kimondottan a vízi, folyami átkeléseket gyakorolták. Tehát véleményem szerint a képességnek teljes mértékben meg kellene lennie. És orosz folyók mértékéhez képest azért egy Szeverodonyeck környéki Donyeck szélesség igazán nem jelentős, sőt...
"...képességnek teljes mértékben meg kellene lennie."

A képességek meglétével kapcsolatban a Nagyoroszok valószínűleg becsapták saját magukat. Csúnyán.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 396
4 394
113
A letarolt szerinted mi? HIT? (Konzervált)

A SzU szétesése óta állnak a gazban.
:D
A 2800-bol sem mind bevethető!
Régi 40 éves szarok, amiket állandóan toldozgatnak. Jó, ha a fele lövöképes.
Egy V46 motor 500 üzemóra....
A 72-est 30 éve nem gyártják. A 80-ast úgy szintén.

Csodákat vártok, álmodoztok.
A negyven éve rohadó tank nem fog működni.
Azt annyiért lehet felújítani, amennyibe az új kerül.
És annyi ideig is tart.
;)
Ismerve a magyar tárolási viszonyokat, az oroszoknál még rosszabb e helyzet a munkamorál és az extrém időjárás miatt.
Ami ott tárolva van és nem aktív állomány az már csak alkatrésznek jó, már ha ép ésszel szemléljük.
Ez nem Amerika ahol van egy csontszáraz sivatag és gondoskodóbb hozzáállás a technikához. Ott lehet visszahozni az életbe konzervált technikát.
 
  • Vicces
Reactions: megazez and amper

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Eddig Kína magatartásából az jön le ,hogy inkább a nyugati piacok fontosabbak a számára, mint az oroszok.
Igen biztosan azért van szopóágon az egész nyugati építőipar mert Kínának mindennél fontosabb volt és nem azért korlátozták az építőanyag exportot, ezáltal szálltak el az USA-ban de EU-ban az alapanyagárak 5-8x-ára és még nem látni a végét. Végül is a bolygó 1/8-a nyugat. Indiának egymagának 1,5x annyi lakossága van mint az USA+EU. Gondolkozzál már kicsit. Nem azt a világot éljük, mint a 90'-es években.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ezt a 42 milliót honnét veszed? Febr 24én jó, ha voltak 30 millióan.

Miért, te a 30 milliót mire alapozod?

Mínusz Krím, mínusz szakadárok, mínusz akik leléptek Oroszo vagy Nyugat felé 2014 óta, mínusz háborús halottak és nyomorékok 2014 óta, mínusz covid halottak, mínusz Nyugatra eladott gyerekek, bezuhant természetes szaporulat..

Továbbá: Mínusz a 2001-2014 közötti (ugye, ha már a megadott bázisszámot vesszük alapul) természetes fogyás, külföldre távozottak ésatöbbi ...

Egy 50 milliós ország volt a háború előtt. Vannak ott még.

Nem mondasz hülyeséget - ui. nem pontosítottad, hogy mennyivel előtte. Pl. 4 évtizeddel előtte kitétellel simán valós amit állítasz ...
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Mínusz Krím, mínusz szakadárok, mínusz akik leléptek Oroszo vagy Nyugat felé 2014 óta, mínusz háborús halottak és nyomorékok 2014 óta, mínusz covid halottak, mínusz Nyugatra eladott gyerekek, bezuhant természetes szaporulat..
Ja. És akkor ezzel egyben azt is akarod mondani, hogy a 30 millióból már képtelenség összeszedni 1 milliót, háború idején. Tehát átlagban 15 férfiból 1-et, mondjuk már a 15 is több inkább, mert őket visszafordítják a határon.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Kijev le akarja törölni Harkovot a föld színéről​


Előbb-utóbb Harkov Oroszország ellenőrzése alá kerül, amit a város lakói nem kételkednek.

Kijev le akarja törölni Harkovot a föld színéről


És most van egy nagyon furcsa jel: amint Vlagyimir Zelenszkij elnök kiosztja a hős címét valamelyik ukrán városnak , bajokra kell számítani , ahogy az Mariupol esetében is történt.

Egyszerű – Kijev maximális kárt akar okozni azokban a városokban, amelyeket az orosz hadsereg felszabadít. Az USA-ból érkezett kijevi "partnerek" mindent megtesznek a városok elpusztításáért, ezért Harkovot teljesen tele van fegyverrel, dinamitvárost csinálva.

Egyébként a harkovi lakosokat aktívan visszahívták a városba. Igor Terekhov polgármester megígérte, hogy elindítja az elektromos közlekedést, sőt piacot is nyitott. A logika pedig egyszerű – a civilekből emberi pajzsot akarnak csinálni, Mariupol „példáját követve”. Ott volt az Azovstal üzem, Harkovban volt egy metró, ami valójában egy földalatti város volt. A harcosok hosszú ideig ellenállhatnak, egyik állomásról a másikra mozoghatnak.

Kijev egyszerűen elítélte Harkovot, és vérszagot érezve már ott mászkálnak a sakálok.

Szerző: Dmitry Plotnikov , Kurátor: Alexander Artamonov

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1708806-kiev_reshil_steret_kharkov/
 
W

Wilson

Guest
Igen biztosan azért van szopóágon az egész nyugati építőipar mert Kínának mindennél fontosabb volt és nem azért korlátozták az építőanyag exportot, ezáltal szálltak el az USA-ban de EU-ban az alapanyagárak 5-8x-ára és még nem látni a végét. Végül is a bolygó 1/8-a nyugat. Indiának egymagának 1,5x annyi lakossága van mint az USA+EU. Gondolkozzál már kicsit. Nem azt a világot éljük, mint a 90'-es években.
Gondolkoztam,meg ugye vannak a tények és azok a hírek, hogy pl a nagy állami kínai bankok jó része, a másodlagos szankcióktól tartva nem lépett be az orosz piacra, ami pedig Indiát illeti, szerinted mekkora fizetőképes piacot jelent a kínai export számára és mekkorát a fejlett nyugat és az USA?
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Továbbá: Mínusz a 2001-2014 közötti (ugye, ha már a megadott bázisszámot vesszük alapul) természetes fogyás, külföldre távozottak ésatöbbi ...
Még a végén kiderül, hogy nemlétező ukránok csapják épp szét az oroszokat...
Igaza lehet Putyinnak, ez tényleg nem háború, hanem egy nagyon-nagyon különleges művelet, amilyet még nem látott a világ.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Azért ez nem teljesen így működik. Az oroszok rendelkeznek gyártósorral nem csak Oroszországban hanem pl Indiában is.
Bármennyit le tudnak gyártani ez a 2800 db csak egy jelképes szám.

Lőszer is van bőven. Ez konzervgyár 1 gomb megnyomása után is tud pl 7.62x39-es-t gyártani.

Ez az Ukránoknak nincs meg ők nem tudnak tankot gyártani illetve muníciót. Ha nem kapnak a Nato-tól fegyvereket akkor vége lesz a dalnak kurva gyosan.

Harminc év alatt egyetlen típust (T-90) gyártottak. Ebből 227 db van rendszerben, illetve néhány tucat vadi új T-90M.
Tárolva lehetnek regebbizT-90-esek.

Az indiai gyár nem orosz. Az Indiaé.
:)

Jelenleg Nyizsnij Tagilban (UVZ) tudnak gyártani T-90M -et.
Mást nem. Felújítani talan Omszk -ban, itt korábban T-80U készült.
A Szentpétervári Kirov művek úgy tudom már nem üzemel harckocsigyárként. (T-80).

A gyártás nekik sem egyszerű, évente 100-200 darabokat tudnak, ezt hosszabb távon lehet növelni.

Az ukránok híres harckocsi iparral rendelkeztek. Morozov iroda (T-64, T-80UD, T84, Oplot).
A ruszki ezt Jarkovban szándékosan rombolta most.

Ettől függetlenül közel annyi tank maradt a SzU szétesése után Ukrajnában, mint a ruszkinál.
De szét rohadt minden. Nekik ezért maradt a T-64BV alaptipus, mert volt, van hozzá (bontott) alkatrész, és mindenét ők gyártották.
A T-72-vel bajban vannak, azt nem ők gyártották.

Nagyon fontos:
A konzervgyár nem egy gomb....
:)
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Nem jó ötlet, ezzel nem csak az oroszokat büntetné hanem az egész világot. Nem csak az oroszok függenek a dollártól.
A Nagyoroszokhoz köthető emberek viszont mostanság a gazdasági háború miatt nehezebben tudják átváltani más címletekre, bakszámlára befizetni a pénzüket.
Trükközésre kényszerülnek és megint pénzt buknak.
Nem is tudnak valószínűleg olyan könnyen hozzá férni a a Szabad-Világban bunkerelt bankókhoz.
És bizony az Oligarchia tőkéjének jelentős részét tartja/tartotta minálunk... a személyes tulajdon jobb védelme miatt... ami védelem a háború megkezdése óta kevésbé érvényes rájuk... mondjuk úgy, hogy a jövőben szükségünk lesz sok pénzre Ukrajna helyreállításához.
Nagy, válság utáni építési projektet csinálunk. Jó?
És a legjobb... ti mint a Szabad-Világhoz tartozó ország, ti is, munkátokkal kiveszitek majd belőle a részeteket, ahogy manapság a háborúból veszitek közvetetten.
Gratulálok!