[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Ebben az a legjobb, hogy egyre kontra produktív a tevékenységük nem kicsit. Még a szlovákoknál is sikerült megutáltatniuk az ukránokat a baromságaikkal. Azért kíváncsi leszek a nagy Z vajon kivégezteti a mi htka-s prolipropistáinkat vagy csak börtönbe záratja a közvélemény kutatási eredmények láttán? Mi alapján kapják a fizut közvetlenül soroséktól vagy a nagy Z büdzséjéből? Ezek érdekes kérdések, minden esetre nem haragszok rájuk nem ignorálok egyet se, mert valamiből élni kell! :p Ezzel is bizonyítom, hogy humanista vagyok hátha nem végezteti ki őket a soros szervezet a végén, úgy hogy ha megírják nekünk (mi után értékelik őket) szerintem a forum népe még lájkolná is a hazugságaikat (szigorúan emberiességből) nehogy bajuk essen. :D
Ahhoz képest, hogy humanistának tartod magad eléggé sokat képzelegsz kivégzésekről.

Én a magam nevében beszélhetek... teljesen ingyen csinálom.
Hiszek az Európai álomban, éltem a Nagyoroszok által megszállt Magyarországon és nem volt jó, nem érzem magam fenyegetve az évente egyszeri Pridetől a Pujtyini rendszer viszont szerintem egy primitív förmedvény, egy barbár, kizsákmányoló visszalépés.

Basszus arra hagyatkozva, hogy Orosz hagyomány dekriminalizálta a (max évente egyszer) a háztartáson belüli erőszakot. Ehhez mit szólsz humanistaként?
 
  • Tetszik
Reactions: Sulaco and Wilson

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ha az én véleményemre célzol:
Nem azt mondtam, hogy nem lehet.
  • Bár mikor képesek évi 100-200 tankot (T-90M) gyártani.
  • Bár mikor képesek évi 200-400 darab T-72B3-at, vagy T-80BVM-et felújítani.

Ezek a realitások rövidtávon. Két év múlva a duplájára, három év múlva a többszörösére kilépésről kapacitásaikat novelniz.

Viszont az, hogy pár hét alatt több ezer tankot bevethető ér tesznek az álomvilág.

Most háború van.
Most kellene neki az erősítés.

Most viszont az a 2800 tank van, amiből 1300 darab korszerű.
És elveszett már közel 700 tankja.

Ide álmodja valaki a mozgósítást. Ezek a technikai problémák.
Szerintem.
Szakmai ellen véleményt meghallgatok.
Akkor az én véleményem, van egy ország ahol kb. 3-500.000 ember munkanélkülivé vált az elmúlt 75 napban. (sorozás?:))
Szinte minden nyersanyag a rendelkezésükre áll ami szükséges. A rubel fizetések megoldhatóak, ahogyan mások mondanák nyomtassunk. Ideig óráig menne.
Ezen kívül adva van egy 2-3 milliós világtekintetben sem kicsi hadipari munkaerő létszám (ennyien dolgoznak Oroszországban a hadiparban jelenleg).

Ezen a ponton máris megjegyzem, én nem újak gyártására gondoltam, de haladjunk ezen a vonalon tovább.

Csak az Uralvagonzavod-ben 30.000 emberke szorgoskodik, ha van alapanyag. Ha csak ezeket az embereket és a tankállományok karbantartóit (4000 ember) ráállítom egyik napról a másikra, hogy az elfekvő készleteket, átvizsgálják, felújítsák, karbantartsák, beüzemeljék, helyenként Z betűt fessenek rá, akkor is napi 10-20 tank fog legurulni a felújító szalagról a meglévő állományból.

Termelés, új harckocsi tekintetében. Ha jól tudom az éves kapacitásuk kb. 400-500 tank békeidőben. De, hiányzik optika Ukrajnából és egyéb elektronika. Itt jön a kínai a képbe, mennyit és milyen gyorsan tudnak legyártani. Gondolom azon nem kell sokat gondolkodni, hogy a kínainak az utánzatok gyártásában elég ügyesek, vagy akár már kész saját helyettesítő termékei bármikor realizálhatóak.
Amit WILSON-al már vita tárgyává tettünk, 2021 dec -től 2022 február-ig kimagaslóan magas történelmi rekordokat feszegető kínai export került az országba, a TSMC még márciusban teljesítette az utolsó batch-et az oroszoknak az embargó elején. (az sem volt kicsi, és gyanúsan új termékek tartozékai lehettek, amolyan kisérleti jelleggel)
Oroszország az importját nézve a 2021 év utolsó negyedét feltöltéssel töltötte, és nem tudhatjuk ez miket tartalmazott, mennyire készültek fel egy elektronikai vagy egyéb alkatrész válságra. Ez mind találgatás a részemről, de szerintem a harckocsi tekintetében nem lesznek gondjaik, így vagy úgy lesz T72-T80-T90 amit beküldhetnek. Nem utolsó sorban van saját elektronikájuk is, tehát a T-90 vonalig akár saját erőből is meg tudják oldani. Az Armata szerintem hiú remény volna, egyrészt nincs kiforrva, drága, és abban azért már van elektronika bőven. (TSMC batch?)

Összeségében, az újak gyártása nehézkes lesz de nem megoldhatatlan, a régiek felpofozása villámgyorsan megtörténhet.
Szerintem azt mindenki elfelejtette az oroszok becsmérlése közben, hogy békeidős termelés 2-3 mill emberrel és háborús termelési viszonyok jelentősen eltérnek. Sokkal több nyersanyag embererőt képesek a felmerülő problémára összpontosítani, mint azt magunk elé tudnánk képzelni. A nyugat sokszor tévedett már e tekintettben, és alábecsülte az oroszok teljesítményét (hátország) vészhelyzetben.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Nyugodj meg, nem kell vízum, Putyin sem lesz urunk sosem, a szockó rendszer amire joggal emlékszel rossz szívvel, most inkább nyugatról akar visszasompolyogni hozzánk. A kommunizmus és a szocialista rendszereknek köszönhetjük többek között a magadfajta megnyomorított lelkű embereket, de most már megpihenhetsz, nem lépünk ugyanabba a gödörbe. Járjuk a saját utunkat végre, mégha sokan az öregek közül elképzelni sem tudják, hogy miként lehet valami külföldi rendszerhez való dörgölőzés nélkül élni. Most épp a nyugatban látod a megváltót, mint a régi komcsik a szovjetben, igazából meg magunkat váltjuk meg. Felesleges ideológiai kérdést csinálni abból hogy orosz gázt veszünk olcsót, és abból is, hogy nem amerikai influenszerekre hallgatunk a politikában.
megvedjuk magunkat ? 20k honvedseggel egy siksagon ? megis hogyan ? nyugati szovetsegi rendszer resze vagyunk.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A tankok HIT (hosszú idejű tárolása) ég költséges technológia, amit az MN-ben azért dolgoztak ki, hogy az M szervezetek megfelelő, hadrafogható harceszközökkel gyorsan elerjek készenlétüket.A 80-as években.
A technológia tartalmazta a harceszközök elő készítését:
  • zsírzasok, kenőanyagok feltöltését,
  • működés ellenérzést,
  • tömítések cseréjét,
  • konzervaló anyaggal a nyílások, fedelek tomitve lettek,
  • beszabályozásokat.

Mindezt úgy, hogy a tömítések elöregedésének megelőzése érdekében, a harckocsit egy fa alapzatra tették és egy ponyvával légmentésen zárták. Elvileg rozsda megelőzés érdekében a levegő páratartalmát is szabályozni kellett volna kívülről, egy berendezés segítségével.
Miután a teljesen működőképes, hadrafogható eszközt így lekonzervalták, három évente fel kellett bontani a légmentés zárást és bizonyos folyamatokat újra kellett csinálni.

A rendszer az MN-MH rendszerében megbukott!
Nem bírták az előírások szerint a HIT-es eszközöket karbantartani.
Ennek következtében azok tönkrementek.

Szerinted a ruszkk a 6 000-12 000 darab tankot hogy tárolják 30 éve?

Érted mi a gond a roncsokkal?
Az nem hadrafogható!
Te sem ülnél bele egy roncsba.
;)
Miért gondolod, hogy más igen?
Aha, akkor az ukránok ócskavasként passzolták el azt a 886 db T-72 harckocsit, amelyek a 1990-es évek eleje óta raktározás alatt álltak. Mesélj még egy kicsit
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Mai kishírek:
  • Julia Szviridenko ukrán gazdasági miniszter közlése: az ország benzintartalékai 5 napra, a dízeltartalékok 3 napra elegendőek. Kijevben az átlagos várakozási idő a benzinkutakon 9 óra.
  • A visszavonuló ukrán csapatok felrobbantották a Mironovszkij-víztároló (DNR) zsilipét a köztársasági milícia parancsnoka, Andrej Marocsko közlése szerint. A terrorcselekmény következtében számos települést fenyeget az elárasztás veszélye – közölte.
  • A VSzU parancsnoksága megtiltotta az ukrán katonáknak és tiszteknek a külföldi haditechnika nyilvános kritizálását.
  • Május 16-án újra beüzemelik a szárazföldi tömegközlekedést Harkovban: 4 villamost és 8 trolibuszt indítanak el, ezenkívül a buszok is járni fognak.
  • A globális élelmiszerválság Ukrajna felfegyverzésével oldható meg – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója.

https://news-front.info/2022/05/14/ukrainskim-voennym-zapretili-kritikovat-inostrannuju-tehniku/
https://news-front.info/2022/05/14/...ny-operativnaja-svodka-14-maja-obnovljaetsja/
https://life.karpat.in.ua/?p=102571&lang=hu
https://economic.karpat.in.ua/?p=23769&lang=hu
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Akkor az én véleményem, van egy ország ahol kb. 3-500.000 ember munkanélkülivé vált az elmúlt 75 napban. (sorozás?:))
Szinte minden nyersanyag a rendelkezésükre áll ami szükséges. A rubel fizetések megoldhatóak, ahogyan mások mondanák nyomtassunk. Ideig óráig menne.
Ezen kívül adva van egy 2-3 milliós világtekintetben sem kicsi hadipari munkaerő létszám (ennyien dolgoznak Oroszországban a hadiparban jelenleg).

Ezen a ponton máris megjegyzem, én nem újak gyártására gondoltam, de haladjunk ezen a vonalon tovább.

Csak az Uralvagonzavod-ben 30.000 emberke szorgoskodik, ha van alapanyag. Ha csak ezeket az embereket és a tankállományok karbantartóit (4000 ember) ráállítom egyik napról a másikra, hogy az elfekvő készleteket, átvizsgálják, felújítsák, karbantartsák, beüzemeljék, helyenként Z betűt fessenek rá, akkor is napi 10-20 tank fog legurulni a felújító szalagról a meglévő állományból.

Termelés, új harckocsi tekintetében. Ha jól tudom az éves kapacitásuk kb. 400-500 tank békeidőben. De, hiányzik optika Ukrajnából és egyéb elektronika. Itt jön a kínai a képbe, mennyit és milyen gyorsan tudnak legyártani. Gondolom azon nem kell sokat gondolkodni, hogy a kínainak az utánzatok gyártásában elég ügyesek, vagy akár már kész saját helyettesítő termékei bármikor realizálhatóak.
Amit WILSON-al már vita tárgyává tettünk, 2021 dec -től 2022 február-ig kimagaslóan magas történelmi rekordokat feszegető kínai export került az országba, a TSMC még márciusban teljesítette az utolsó batch-et az oroszoknak az embargó elején. (az sem volt kicsi, és gyanúsan új termékek tartozékai lehettek, amolyan kisérleti jelleggel)
Oroszország az importját nézve a 2021 év utolsó negyedét feltöltéssel töltötte, és nem tudhatjuk ez miket tartalmazott, mennyire készültek fel egy elektronikai vagy egyéb alkatrész válságra. Ez mind találgatás a részemről, de szerintem a harckocsi tekintetében nem lesznek gondjaik, így vagy úgy lesz T72-T80-T90 amit beküldhetnek. Nem utolsó sorban van saját elektronikájuk is, tehát a T-90 vonalig akár saját erőből is meg tudják oldani. Az Armata szerintem hiú remény volna, egyrészt nincs kiforrva, drága, és abban azért már van elektronika bőven. (TSMC batch?)

Összeségében, az újak gyártása nehézkes lesz de nem megoldhatatlan, a régiek felpofozása villámgyorsan megtörténhet.
Szerintem azt mindenki elfelejtette az oroszok becsmérlése közben, hogy békeidős termelés 2-3 mill emberrel és háborús termelési viszonyok jelentősen eltérnek. Sokkal több nyersanyag embererőt képesek a felmerülő problémára összpontosítani, mint azt magunk elé tudnánk képzelni. A nyugat sokszor tévedett már e tekintettben, és alábecsülte az oroszok teljesítményét (hátország) vészhelyzetben.
korrupciot kihagytad a szamitasbol.

ennyi erovel pakisztan meg bangladesh, meg indonezia is nagyhatalom kene legyen, mert van sok emberuk, akik tudnak minden felet gyartani.

nyugati technologia nelkul az olajukat sem tudjak kibanyaszni, a repuloik nem tudnak felszallni, akarmennyit tesznek oda.

egy jol bejaratott rendszerben igazad is lehetne.
de most az amik is szivnak a csipekkel es az elektronikaval.

a szovjetunio sem azert dolt be mert nemt tudtak eleg tankot gyartani, tudtak tobbet is mint kene a vegen.
elektronika mar akkor se volt az erosseguk.

amit leirsz az inkabb kinara lenne igaz, de ott meg nyersanyag nincs.
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan and Wilson
K

Kopi2000

Guest
Igen örököltek az utódállamok nagyszámú harckocsit:
A Szovjetunió 1990-ben 55 ezer harckocsival rendelkezett (4000 db T-80, 10 000 db T-72, 9700 T-64, 11 300 db T-62, 19 000 db T-54/55 és 1000 db PT-76). Ehhez jött még a 1991-es évi gyártás, ekkortájt a Szovjetunió 4 harckocsigyára évi 3500 darab harckocsit volt képes kibocsájtani. Ebből a mennyiségből örökölt:
Oroszország 37 ezer harckocsit
Ukrajna 6128 harckocsit(451 db T-54, 1045 db T-55, 417 db T-62, 2554 db T-64, 1319 db T-72 és 342 db T-80)
Kazahsztán 2680 harckocsit
Belarusz 3108 harckocsit(79 db T-54, 639 db T-55, 291 db T-62, 299 db T-64, 1800 db T-72, 8 db T-80)
Azerbajdzsán 491 harckocsit
Örményország 79 harckocsit
Grúzia kb 220 harckocsit
Kirgizia 220 harckocsit
Üzbegisztán kb 400 harckocsit
Türkmenisztán 702 harckocsit

Mi meg miattad szégyeljük magunkat, hogy képes vagy a kárpátaljai nemzettesvéreinket üldöző ukrán sovinisztákat támogatni. 56-ban a kommunisták ellen harcoltak, a mai kommunisták Nyugaton vannak. Amúgy kritizáltuk Putyint, amiért ilyen félszívvel harcol a háttérhatalom támogatta ukrán bábállam ellen
Az a karpataljai nemzettestverek vegzalasa cimu mutatvany, amit tobb teruleten mutattak be, nem volt egy szep dolog (az ukranoktol), de nem volt olyan szintu, meg a helyieket ellehetetlenito, mint ahogy ezt a temat a magyar politika, putyini kivansagra tultolta... Ugyhogy kar erre hivatkozni, a Karpataljan aktov koru nagyarral mar most sokkal ritkabban talalkozhatsz, mint mondjuk 5 evvel ezelott.... Ez a haboru is segit veghezvinni egyesek almat... ebben az ugyben....
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
170
1 586
93
Putyin támadott.
Tárgyalni ő tud, ha leállítja a háborút.
Neki lehet reklamálni.
Elszámolta magát, zsarolni akart, Hogy blöffölt vagy nem, az kiderül.
A vesztes háború következményei súlyosak lesznek Oroszország számára.
A nyugat kihasználja ezt a történelmi hibát.
A nyugat, amit te annak hiszel...az már nem létezik....Fura figura vagy....pár évtizede te lettél volna a göbbelsi propagandista és a vörös proletárszónok....mindig azbaktuális erőnek hittboldal alázatos kiszolgálója....Kipling Tabakija...a sakál...
Az isteni nyugat süllyedő hajóját nemcsak ki fogjuk elhagyni....sokan fogjuk nézni, ahogyan a felsőbbrendű mosoly lassan groteszk halálvigyorrá válik....s lehet még a mi generációnk megéri. De nyugi...neked akkor is lesz hely...majd dícséred a kínai stratégia nagyságát, előrelátó magasztosságát....
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 886
113
Mai kishírek:
  • Julia Szviridenko ukrán gazdasági miniszter közlése: az ország benzintartalékai 5 napra, a dízeltartalékok 3 napra elegendőek. Kijevben az átlagos várakozási idő a benzinkutakon 9 óra.
  • A visszavonuló ukrán csapatok felrobbantották a Mironovszkij-víztároló (DNR) zsilipét a köztársasági milícia, Andrej Marocsko közlése szerint. A terrorcselekmény következtében számos települést fenyeget az elárasztás veszélye – közölte.
  • A VSzU parancsnoksága megtiltotta az ukrán katonáknak és tiszteknek a külföldi haditechnika nyilvános kritizálását.
  • Május 16-án újra beüzemelik a szárazföldi tömegközlekedést Harkovban: 4 villamost és 8 trolibuszt indítanak el, ezenkívül a buszok is járni fognak.
  • A globális élelmiszerválság Ukrajna felfegyverzésével oldható meg – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója.

https://news-front.info/2022/05/14/ukrainskim-voennym-zapretili-kritikovat-inostrannuju-tehniku/
https://news-front.info/2022/05/14/...ny-operativnaja-svodka-14-maja-obnovljaetsja/
https://life.karpat.in.ua/?p=102571&lang=hu
https://economic.karpat.in.ua/?p=23769&lang=hu
Három napja mondták az oroszok, hogy ukránéknak kb. még egy hét a benya és 5 nap a dízel. Tökéletes tipp volt.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
‼️A bátrak folytatják sikeres offenzívájukat Liman irányában

Az orosz hadsereg felszabadítja a Donbászt a megszállók alól. Már senkit sem lepnek meg a külföldi fegyverek, még a saját "szakembereik" is megjelennek az amerikai Javelin és a brit NLAW számára. Bár az esetek 30 százalékában a "csodaszerek" egyáltalán nem működnek, az ukrán harcosok saját fegyvereikkel való megsemmisítése duplán örömteli.
t.me/RVvoenkor

https://t.me/anna_news/31882
Harkovról nincs valami sztori?
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 910
16 785
113
⚡️ A rubizhnei Zarya üzemet felszabadították a nácik elől.

"Sokan azt mondták, hogy a zaryai üzem a második Azovstal, és hogy a harcosaink nem tudják ilyen könnyen bevenni. El kell ismerni, hogy a nacionalisták és a Bandera harcosai, valamint az Amerikából és Lengyelországból érkező szakemberek és zsoldosok rengeteg erőfeszítést és pénzt fordítottak a védelem megerősítésére. Ez azonban nem segített rajtuk." - Ramzan Kadirov.

https://t.me/opersvodki/4687
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
korrupciot kihagytad a szamitasbol.
Valóban, az elméletemben nem szerepel.:)
ennyi erovel pakisztan meg bangladesh, meg indonezia is nagyhatalom kene legyen, mert van sok emberuk, akik tudnak minden felet gyartani.
Most cipőre vagy pólóra gondoltál? Azért tegyük helyre a dolgokat, ők hadipari nagyhatalomként szerepelnek. Sok mindent lerakott az orosz az elmúlt 20 évben az asztalra, olyan amilyen de van. Hajó, tengeralattjáró, rakétatechnológiák, és relatíve modernizált páncélosok.
Azért ezt nem a kínaiaktól vették .:)
nyugati technologia nelkul az olajukat sem tudjak kibanyaszni, a repuloik nem tudnak felszallni, akarmennyit tesznek oda.
Ezt már kiveséztük. Hagyományos oljatermelési technikát még exportálnak is más országokba, Te a repesztéses USA sületlenségekre gondolsz, addig még 40-50 évig simán hagyományos utón termelnek. Ez a nyugat narratívája, mennyire nélkülözhetetlenek az oroszoknak :)
egy jol bejaratott rendszerben igazad is lehetne.
de most az amik is szivnak a csipekkel es az elektronikaval.
Kína? Saját gyártás? Csak mellesleg ez is téma volt már az F35-ben 7-9 éves chipek vannak, 4 db GPU/CPU.
Ezekbe az orosz gépekbe nem kellenek komoly chipek, ahogyan az amcsi technológiáikba sem. A saját Baijkaljaik simán mehetnek.
Nem sérti sem az ARM sem a AMD64 licenszeket, de ez meg amúgy is mellékes hadiipari technológiáknál (szabadalmak:))
a szovjetunio sem azert dolt be mert nemt tudtak eleg tankot gyartani, tudtak tobbet is mint kene a vegen.
elektronika mar akkor se volt az erosseguk.
A szovjeteknél nem a chipgyártás volt a probléma, lapozz vissza az időben... Nem az elektronika hiánya miatt omlott össze a Szovjetunió.
amit leirsz az inkabb kinara lenne igaz, de ott meg nyersanyag nincs.
Na és hol van? Talán a szomszédban? Minden ami szem száj ingere?