Akkor az én véleményem, van egy ország ahol kb. 3-500.000 ember munkanélkülivé vált az elmúlt 75 napban. (sorozás?
)
Szinte minden nyersanyag a rendelkezésükre áll ami szükséges. A rubel fizetések megoldhatóak, ahogyan mások mondanák nyomtassunk. Ideig óráig menne.
Ezen kívül adva van egy 2-3 milliós világtekintetben sem kicsi hadipari munkaerő létszám (ennyien dolgoznak Oroszországban a hadiparban jelenleg).
Ezen a ponton máris megjegyzem, én nem újak gyártására gondoltam, de haladjunk ezen a vonalon tovább.
Csak az Uralvagonzavod-ben 30.000 emberke szorgoskodik, ha van alapanyag. Ha csak ezeket az embereket és a tankállományok karbantartóit (4000 ember) ráállítom egyik napról a másikra, hogy az elfekvő készleteket, átvizsgálják, felújítsák, karbantartsák, beüzemeljék, helyenként Z betűt fessenek rá, akkor is napi 10-20 tank fog legurulni a felújító szalagról a meglévő állományból.
Termelés, új harckocsi tekintetében. Ha jól tudom az éves kapacitásuk kb. 400-500 tank békeidőben. De, hiányzik optika Ukrajnából és egyéb elektronika. Itt jön a kínai a képbe, mennyit és milyen gyorsan tudnak legyártani. Gondolom azon nem kell sokat gondolkodni, hogy a kínainak az utánzatok gyártásában elég ügyesek, vagy akár már kész saját helyettesítő termékei bármikor realizálhatóak.
Amit WILSON-al már vita tárgyává tettünk, 2021 dec -től 2022 február-ig kimagaslóan magas történelmi rekordokat feszegető kínai export került az országba, a TSMC még márciusban teljesítette az utolsó batch-et az oroszoknak az embargó elején. (az sem volt kicsi, és gyanúsan új termékek tartozékai lehettek, amolyan kisérleti jelleggel)
Oroszország az importját nézve a 2021 év utolsó negyedét feltöltéssel töltötte, és nem tudhatjuk ez miket tartalmazott, mennyire készültek fel egy elektronikai vagy egyéb alkatrész válságra. Ez mind találgatás a részemről, de szerintem a harckocsi tekintetében nem lesznek gondjaik, így vagy úgy lesz T72-T80-T90 amit beküldhetnek. Nem utolsó sorban van saját elektronikájuk is, tehát a T-90 vonalig akár saját erőből is meg tudják oldani. Az Armata szerintem hiú remény volna, egyrészt nincs kiforrva, drága, és abban azért már van elektronika bőven. (TSMC batch?)
Összeségében, az újak gyártása nehézkes lesz de nem megoldhatatlan, a régiek felpofozása villámgyorsan megtörténhet.
Szerintem azt mindenki elfelejtette az oroszok becsmérlése közben, hogy békeidős termelés 2-3 mill emberrel és háborús termelési viszonyok jelentősen eltérnek. Sokkal több nyersanyag embererőt képesek a felmerülő problémára összpontosítani, mint azt magunk elé tudnánk képzelni. A nyugat sokszor tévedett már e tekintettben, és alábecsülte az oroszok teljesítményét (hátország) vészhelyzetben.