[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Ugyanaz,nyugtasd meg magad. Az ukrán mese mérgezi a tudatot. Ugye te is milyen szépen megetted a Kígyó-szigeti ukrán mesét? Jajj az ukik beismerték,hogy nem sikerült a hakni. Ennyit a Kijevi stúdiósok munkájáról.
Hogy lehetne az világosan látszik, hogy nem ugyanaz a felvétel meg az orosz oldalakon is úgy van fent ,hogy ez a mai napon történt.Ezt a mesét még egy hat éves sem venné be....
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 366
113
Ezt mint katonatiszt mondom neked, aki tisztában van a védelmi ifrastruktúra és a hadigazdaságra való átállás mibenlétével, hogy marhára nincs így. Tipikus városi legenda ami kb a 70 -es évekig még igaz is lehetett amikor még voltak gyorsan átállítható. De akkor is jópár nap akár hét is lehetett az átállás üzemtől függően.
és egy csomo termék gyártósorát cseszte szét.
pl a cigarettagyárak (se vóltaak képesek lszergyártásra mint a városi legenda tartja) hanem a cigaretta gyátósór szállító szalagja és csomagoló része vólt alkalmas arra hogy résztvegyen a lőszergyártás (valólyában a porciózás csomagolás) szakaszába. nem úgy lett vólna hogy a cigarettagyárba holnaptól lőszer készült vólna hanem úgy hogy a cigarettagyár az ömlesztett formában beérkező lőszerek porciózását csomagolását végezte vólna. (esetleg még pár szállítószallagot el kellett vólna vinni a cigarettagyárból a lőszergyárba hogy az ottani szállítószalag kapacitást megnövelje.)
vagy a lőszergyárat hoztak vólna létre több gyár gyártosorának elemeiből cigarettagyár csomagol szállít gyógyszergyár granulátumot présel stb. és ezek a gépek 1 csarnokba települtekk vólna...
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
https://ukraina.ru/exclusive/20220514/1033956401.html

Riport az ukrán hátországból: A „női zászlóalj” Lvovban a férfiak hazatértét követeli

Már több napja Lvov térségében „harcolnak” az Ukrán Fegyveres Erők (VSzU) Területi Védelmi Erői (TRO) 103. dandárja katonáinak feleségei, nővérei és édesanyjai. A nők számos dühös üzenetet írnak a közösségi oldalakon, gyűléseket szerveznek a Lvovi Területi Katonai Igazgatóság (OVA) kirendeltségeinél. Állításuk szerint férjeiket becsapták – ahelyett, hogy a régiót védték volna, Kelet-Ukrajnába küldték őket megfelelő kiképzés és fegyverzet nélkül. Csak május 11-én, amikor az ügy nyilvánosságot kapott, szervezett találkozót a Területvédelmi Erők vezetése a harcosok hozzátartozóival. A 103. TRO-dandár harcosainak több mint 200 felesége és rokona gyűlt össze a lvovi Tiszti Ház zsúfolásig megtelt termében. A korábban bejelentett Jurij Galuskin, a Területvédelmi Erők parancsnoka helyett az ő tanácsadója, Vitalij Kuprij, a Verhovna Rada volt képviselője érkezett az ülésre asszisztensével. (…)

Kuprij azzal kezdte, hogy a 103. dandárban lehetnek egészségügyi okokból katonai szolgálatra alkalmatlan személyek. „Az egyik első probléma, amiről hangot adunk, hogy a háború első napjaiban a mozgósítás során, amikor a hazaszeretet hullámán elözönlötték a katonanyilvántartási és sorozási hivatalokat, nem voltak megfelelő katonai egészségügyi bizottságok. Néhányan, akik rossz egészségi állapotúak, valószínűleg alkalmatlanok a katonai szolgálatra, mégis a hadseregbe kerültek” – mondta Vitalij Kuprij, megígérve, hogy „kivizsgálják ezt”. Azt tanácsolta a katonai szolgálatra alkalmatlan katonáknak, hogy írjanak jelentést a parancsnoknak - azt mondják, ezt követően kórházba küldik őket, ahol katonai orvosi bizottság vizsgálja meg őket, majd a megfelelő következtetések megszerzése után leszerelik őket.

Sokkal több érzelmet váltott ki annak a ténynek a megvitatása, hogy a területvédelmi dandárt nem egyszerűen a harci övezetbe, hanem a frontvonalba küldték. A harcosok hozzátartozói elmondták, hogy nem léptek hatályba a Verhovna Rada által május 3-án a nemzeti ellenállás alapjairól szóló törvénybe bevezetett változtatások, amelyek előírják a területvédelmi egységek bevonását a harci övezetbe, mivel a dokumentumot az elnök még nem írta alá. Magyarázatot követeltek, hogy szeretteiket milyen indokkal küldték a frontra április végén. Vitalij Kuprij erre azt válaszolta - az említett, január 27-én módosított törvény előírja, hogy bizonyos okok miatt a VSzU főparancsnokának döntése alapján a csapatzászlóaljak bevethetőek a régión kívül is. A közönség ezeket a szavakat felkiáltással fogadta: „Harci helyzetben ?!”. „Ez a szabály február 19-én lépett életbe. Sokan nem tudtak ezekről a változásokról” – próbálta magyarázni Kuprij.

Ezt követően történetek sora hangzott el arról, hogy férjeik és rokonaik mivel szembesültek a háborús övezetben. „Parancsot kaptak, hogy fegyverek nélkül induljanak az ellenség felé. A domborzat olyan volt, hogy tüzérséggel támadták őket. Fegyverek nélkül a modern ellenséges technológia ellen! Légibombák, légitámadások!... Miért írják a dokumentumokban, hogy romeltakarítást végeznek Dnyepropetrovszkban, ha valójában a fronton vannak?.. Miért ülnek otthon az ATO-katonák, a mi tapasztalatlanjainkat pedig elvitték ?! Miért van szükségünk az VSzU-ra, ha botokkal, Kalasnyikovokkal toboroznak fiatal srácokat?!” - hangzott el a teremben.

Vitalij Kuprij megpróbált magyarázkodni, de a parancsnokság elleni vádak áradata folytatódott. „Odamentek a saját autóikkal, nem kaptak üzemanyagot, azt tanácsolták nekik, hogy tankoljanak saját pénzen… Amikor megérkeztek, 4 órát ültek a lövészárkokban gépfegyverrel. És ami a legfontosabb, rálőttek a visszavonulókra. Még jó, hogy nem volt áldozat... Amikor az önkéntesek hozták az ellátmányt, a zászlóalj tisztikara ellopta azt... A srácok felkészületlenek és demoralizáltak. Kétszer voltak a gyakorlótéren, megtanították őket lövészárkokat ásni. Most pedig „húsdarálóba dobták” a gyerekeinket, becsaptak minket – folytatódtak az asszonyok panaszai. (…)

„Amikor férjeink a TRO-ba mentek, miért nem figyelmeztették őket, hogy egy hónapon belül a frontra mennek ? Becsapták őket! Küldjék őket haza!" – kiabálta az egyik jelenlévő. A terem skandálni kezdettt: „Haza! Haza! Haza! Ezután feloszlott a gyűlés. A következő napokban azonban a 103. dandár „női zászlóalja” ismét „őrségbe” vonult a lvovi OVA épülete elé.

A közösségi csatornákon a helyi önkéntesek megerősítették, hogy a 103. Területvédelmi Dandár „sok” katonája életét vesztette az összecsapások során, és az összes felszerelést saját költségükön kellett megvásárolniuk. Nyikolaj Szaveljov újságíró pedig, aki ennek a dandárnak a soraiban van, azt írta, hogy a legjobb harcosokból további kiképzés nélkül hoztak létre egy deszantegységet a dandárparancsnok, Valerij Kurko ezredes parancsára. Az újságíró szerint, ha „nem állítják meg ezt a hülye bachanáliát”, akkor a lvovi területvédelem harcosai hamarosan a különleges műveleti erők szerepébe kerülnek. „Hogy mit csinál velünk minket az ellenség a legelső összecsapásnál, azt nem magyarázom el senkinek” – tette hozzá Nyikolaj Szaveljov.

Az elsők, akik Nyugat-Ukrajnában lázadni kezdtek, a TRO zászlóalj katonáinak feleségei és rokonai Huszt városából (Kárpátalja). Május 12-én a Kárpátaljai Területi Tanács egyik képviselője, Vaszilij Jakubec számolt be a zászlóalj halottairól és sebesülteiről.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Hogy hogy nincs az ellenek, te tudod milyen tankokat akarsz előhúzni a naftalinból?És azok mekkora harcértéket képviselnek?
Pontosan ugyanakkorát az első javelinig. De ugye az megvan, hogy az ellenek már ez sincs?
Úgy látszik nem tudod mennyire függ a modern orosz haditechnika a nyugati import alkatrészektől.
Szerintem Te nem érted, semennyire. DSLR van kínai is:) Chipeket átrágtuk ezerszer. Ukrán optika nem varázslat.
Wilson ne erőltesd, ha kell lesz elég tank és bármi az ukrán háborúhoz. 75 Napja mondogatod milye nem lesz az orosznak, nem szeretnék további pár száz napig minden újra elmondani, mire rájössz, hogy eltelt egy év és a fránya orosz még mindig lövöldözik.
Éheznek az ukránok ez új és ezt mire alapozod? A föld egyik legnagyobb gabona termelő országról beszélünk.
A hírekre, élelmiszerválság ukrajnában a föld egyik legnagyobb termelő országában.
Tudod nehez lehet ekkora területen eljuttatni az élelmiszert a frontra, de főképp a megszállt, visszafoglalt, újra elfoglalt területekre.
Aztán van egy Zselé aki inkább eladja amije van, és Magyarországon keresztül ezrével mennek a szállítmányok nyugatra, mintsem a saját lakosságát etesse. Tudod megígértre a nyugatnak, és tartja a szavát, azért szeretne még katonai szállítmányokat, nos nincs ingyen, valamit valamiért.

És akkor most a gabonára... ehető nyersen? Finom? Vagy kell egy kis gáz meg áram a cipóhoz?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 979
113
Rossz minőségűnek bizonyultak a lengyel hatóságok által Ukrajnának átadott T-72-es tankok - mondta Zahar Prilepin író.
Szerinte az ukrán nacionalisták arra panaszkodtak, hogy egyszerre 18 tankot vesztettek el Izum térségében és Harkiv közelében. Azt állították, hogy a harci járműveknek gyenge a páncélja, és a célrendszerük meghibásodott. Rámutat arra, hogy a Lengyelország által szállított T-72-es tankok teljesen használhatatlanok az orosz hadsereg modern tankjai ellen.

Mi megmondtuk hogy xarok...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2022/05/14/uk...oszbarat-partok-kepviseloinek-megvalasztasat/
"UKRAJNÁBAN MEGTILTJÁK AZ OROSZBARÁT PÁRTOK KÉPVISELŐINEK MEGVÁLASZTÁSÁT
Ukrajnában bejegyeztek egy törvénytervezetet néhány ukrajnai jogszabály módosításáról, melynek célja, hogy megtisztítsa a hatalmat az ukránellenes politikai pártok alapítóitól és tagjaitól.
Az Ukrán Legfelső Tanács által kidolgozott törvényjavaslat megtiltja az oroszbarát pártok képviselőinek bármilyen pozícióba való megválasztását, számol be róla a parlament sajtószolgálata. A 7318. Számú jogszabály szándéka a nemzetbiztonság, az ukrán állam szuverenitásának és területi integritásának védelme.
A jogalkotási kezdeményezés szerzői hangsúlyozzák, hogy az orosz-ukrán háború a korábbinál is aktuálisabbá tette a kormány és a közélet megtisztítását a kollaboránsoktól és árulóktól."
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Ebbű balhé lesz more,erre már a románok,a szlovákok,is bejelentkeztek,mostmár a horvátok is relativizálják a történelmi tényeket,kihagytam valakit?
A Magyarok!?

Van olyan aki szerint a Szíriuszról jöttek és még Magyar hívei is vannak... az már legalább kető, tehát a többes szám használható.
Így írható? a Magyarok azt hiszik, hogy a Szíriuszról jönnek...

Persze ez így úgy hangzik ,mintha minden Magyar ezt gondolná... viszont mi nem hazudunk, mert ketten is gondolják.

 
  • Tetszik
Reactions: Catles
W

Wilson

Guest
Pontosan ugyanakkorát az első javelinig. De ugye az megvan, hogy az ellenek már ez sincs?
Nincs meg mert az Ukránoknak több müködőkepes tankjuk van most mint a az invázió előtt.

"az első Javelenig" látszik ,hogy fogalmad sincs az ukrán T-64-s és az orosz T-72B3 közötti különbségekről harcérték tekintetében.
Szerintem Te nem érted, semennyire. DSLR van kínai is:) Chipeket átrágtuk ezerszer. Ukrán optika nem varázslat.
Wilson ne erőltesd, ha kell lesz elég tank és bármi az ukrán háborúhoz. 75 Napja mondogatod milye nem lesz az orosznak, nem szeretnék további pár száz napig minden újra elmondani, mire rájössz, hogy eltelt egy év és a fránya orosz még mindig lövöldözik.
Ember fogalmad sincs mennyi nyugati eredetű elektronikai alkatrész van pl egy T-90M harckocsiban, ha fogalmad sincs róla akkor áruld már el nekem, hogy miért próbálod erőltetni az ellenkezőjét?

A hírekre, élelmiszerválság ukrajnában a föld egyik legnagyobb termelő országában.
Tudod nehez lehet ekkora területen eljuttatni az élelmiszert a frontra, de főképp a megszállt, visszafoglalt, újra elfoglalt területekre.
Aztán van egy Zselé aki inkább eladja amije van, és Magyarországon keresztül ezrével mennek a szállítmányok nyugatra, mintsem a saját lakosságát etesse. Tudod megígértre a nyugatnak, és tartja a szavát, azért szeretne még katonai szállítmányokat, nos nincs ingyen, valamit valamiért.

És akkor most a gabonára... ehető nyersen? Finom? Vagy kell egy kis gáz meg áram a cipóhoz?
Dehogy adja el, ez az orosz propaganda amit szajkózol, semmi köze a valósághoz, mivel több évre elegendő készletek vannak és valójában az ukrán gabona export valamilyen szintű újraindításáról van szó , amit az orosz propaganda úgy próbál beállítani, hogy Zelenszkij eladja az összes gabonát,és éhínség lesz minek szajkózod ezt a hülyeséget?

Érdekes módon az Ukrán ellenőrzés alatt lévő területen mindenhol van áram és gáz, a fronton sem éheznek az ukrán katonák, tehát semmi gondot nem okoz az Ukránoknak ,hogy pl lisztet mutassanak el az ukrán lakossághoz.Ellentétben pl a fronton harcoló orosz katonákkal akik kénytelenek voltak ukrán élelmiszer boltokat kifosztani.
 
W

Wilson

Guest
Már megint a Wilson's tale. Május 11
Ne nézz már hülyének senkit sem....

Itt az általad berakott videofelvétel képernyő felvétele...

Screenshot-2022-05-14-20-51-48-997.jpg


Itt az általam berakott felvétel...

Screenshot-2022-05-14-20-55-19-802.jpg


Most komolyan ennyire hülyének tartasz itt mindenkit ,hogy nem vesszük észre ,hogy nem ugyanazon a helyszínen készült a két videó?
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
A Magyarok!?

Van olyan aki szerint a Szíriuszról jöttek és még Magyar hívei is vannak... az már legalább kető, tehát a többes szám használható.
Így írható? a Magyarok azt hiszik, hogy a Szíriuszról jönnek...

Persze ez így úgy hangzik ,mintha minden Magyar ezt gondolná... viszont mi nem hazudunk, mert ketten is gondolják.

Csak mi ezeket a teóriákat nem emeljük be állami szinten a közoktatásba, és ez óriási különbség.
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
494
2 560
93
A Magyarok!?

Van olyan aki szerint a Szíriuszról jöttek és még Magyar hívei is vannak... az már legalább kető, tehát a többes szám használható.
Így írható? a Magyarok azt hiszik, hogy a Szíriuszról jönnek...

Persze ez így úgy hangzik ,mintha minden Magyar ezt gondolná... viszont mi nem hazudunk, mert ketten is gondolják.

Megmutatod ez melyik tankönyvben van leírva?