[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A magyar "nacionalistákról" annyit hogy nemhogy nem állnának ki magyarországért de virággal várnák az oroszokat. Ennél messze jobb a konditermes, gyantás libsi aki érti mit jelent egy orosz megszállás az országnak, neki.
Putyin megkérdezi Sojgut, hogy mennyi idő alatt foglalná el az orosz hadsereg Magyarországot: harc nélkül egy nap, harcban fél nap, mert akkor nem kell végig hallgatni az üdvözlő beszédeket!
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
❗️ Pontosítás: négy ellenséges rakéta talált el egy katonai infrastrukturális létesítményt a Javoriv körzetben, a lengyel határ közelében. Az objektum teljesen megsemmisült.


Az orosz veszélyes hulladékok ártalmatlanításával foglalkozó egységek nagy mennyiségű ön és közveszélyes eszközt és anyagot tettek biztonságossá...
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
532
4 799
93
Nézd én is találtam olyan forrást amelyben azt állítják hogy a dezertálni akaró ukrán katonákat ott helyben lelövik, (hozzáteszem most nem a mariupoli
Azovosokról beszélek) de ez egy orosz forrás, ugyanakkor van olyan forrás is amely szerint az orosz alakulatok mögött záró alakulatok vannak, amelyek lelövik a menekülni próbáló orosz katonákat, csakhogy ez pedig ukrán forrás, szerinted mennyire lehet hitelesnek tartani az ilyen forrásokat, a jelenlegi helyzetben?
"szerinted mennyire lehet hitelesnek tartani az ilyen forrásokat, a jelenlegi helyzetben?"

Szerencsére sose voltam ilyen éles helyzetben, csak ez már nem a fotelharcosok délutáni game over party összejövetele. Éles helyzetben valamennyi hadseregnél alkalmazzák a helyszínen történő likvidálást, úgyhogy mindkét oldalnál hitelesnek kell elfogadni ezt a hírt (szerintem).
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 862
113
Az egyik fél is és a másik fél is hatalmas győzelemként könyveli el. Vajon melyik az igaz?

"Pusztító csapást mértek az oroszok az ukrán hadseregre
Megakadályozták az ukrán csapatok azon kísérletét, hogy egy pontonhíd segítségével átkeljenek a Szeverszkij-Donyec folyón, jelentette be Oroszország védelmi minisztériuma.
"A ponton-hidat a tüzérség teljesen megsemmisítette és elsüllyesztette. Az ellenséges [ukrán] páncélozott járműveket, amelyeknek a csata során sikerült átkelniük a pontonokon, az orosz tüzérség és a gyalogsági harcjárművek tüze legénységgel együtt megsemmisítette. Az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott járműveinek egy részét az orosz katonák lefoglalták" - áll a minisztérium közleményében.

Szombaton korábban az ukrán erők is arról számoltak be, hogy egy egész orosz zászlóaljat semlegesítettek, amikor megpróbáltak átkelni a Szeverszkij-Donyec folyón." Forrás: Origo
én nem hiszem el az ukrán állítást,addig amíg nem mutatnak róla fényképes/videós bizonyítékot,végeredményben ha így lenne akkor már tele lenne vele a net,mivel egy olyan horderejű "propagandafegyver" lenne a kezükben,amit ordító szarvashiba lenne nem kihasználni,ezzel is emelve az ukrán és rombolva az orosz morált. (és ettől sokkal kisebb volumenű dolgokat is világgá kürtöltek .. nem hogy egy egész zászlóaljat !!)

amíg ez nincs meg,addig számomra csak a szokásos napi hohol nagyotmondás (megint)
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
én nem hiszem el az ukrán állítást,addig amíg nem mutatnak róla fényképes/videós bizonyítékot,végeredményben ha így lenne akkor már tele lenne vele a net,mivel egy olyan horderejű "propagandafegyver" lenne a kezükben,amit ordító szarvashiba lenne nem kihasználni,ezzel is emelve az ukrán és rombolva az orosz morált. (és ettől sokkal kisebb volumenű dolgokat is világgá kürtöltek .. nem hogy egy egész zászlóaljat !!)

amíg ez nincs meg,addig számomra csak a szokásos napi hohol nagyotmondás (megint)
Ha mutatnak, akkor sem hiszed el :D
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000 and Sniper

Mike

Well-Known Member
2011. március 14.
775
1 969
93
Szerintem előbb-utóbb leszedik őket. Utánna sem biztos, hogy kiderül az igazság. Sajnos az oroszokra nem jellemző, hogy mindent kikotyognak. Lengyel heli, lengyel pilótával egy kicsit erős lenne ebben a helyzetben. Lehet elijesztés az egész az ilyen akcióktól. Remélem nem őrültek meg a lengyelek teljesen.
Nem értem miről megy a találgatás, egy szimpla ukrán 24-es volt a videón.
A belinkelt lengyel kép meg ezer éves, 2006-7 körül kezdték olajzöldre festeni őket.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Az megvan, hogy éppen az EU vezetőket meg NATO prominens személyeket jellemzed olyan módon, hogy "butaságot" választanak jelmondatként. Igen, ui. ez a "végsőkig" maszlag onnan jön ...

Összetartás? Olyanból nem nagyon látok. Egyfelől maga a szankciózás módja sem az - másfelől, ha globálisabban gondolkodunk, akkor pont most húznak fel egy újabb vasfüggönyt. Építik a két (avagy több) pólusú világot. Viszont amit látok az EU vezetők terén a rengeteg hiperkorrupt kesztyűbábot.

"Energiazsarolás dacára... gondolom ez leültette a Pujtyint... "

Csak a biztonság kedvéért - ugye az EU általi zsarolásra tetszik gondolni? Mert ugye a másik oldalt ilyesmivel - eleddig - nem lehet vádolni ... Az se semmi, hogy egy olyan demokratikusan választott (a "nagyondemokrata" Ukrajnához képest biztosan és az EU országainak jelentős részéhez viszonyítva is) felelős vezető halálát kívánod - mondjuk csak azért, mert nem tetszik a politikája? Gratulálok ...

"A válaszcsapás a Nagyoroszok ellen még évtizedekig tartani fog és fájni..."

És igen, ez a színvonal legalja. Amikor Európában újra tömegeket lehet bebutítani egy másik nép gyűlöletével, ahol ugyanezen tömegek mint saját maguk számára megfogalmazott életcélként kívánják egy másik nép szenvedését illetve persze a kollektív bűnösség "csodaszép" eszméje szökken éppen szárba. Namost persze az van, hogy a muszka érti ezt. Élni akarnak és akkor is megfogják védeni magukat, ha Neked ez baromira nem tetszik ...

India. Igen, nagy piac illetve egyre nagyobb lesz. Amennyiben Kínát is hozzátesszük, akkor kezd alakulni a dolog. Amennyiben a világ összes többi részét is, akkor meg már "sok mustárral elmegy" lesz a dolog. Különösen, ha az EU mindenképpen kiírta volna magát ebből ...
"Az megvan, hogy éppen az EU vezetőket meg NATO prominens személyeket jellemzed olyan módon, hogy "butaságot" választanak jelmondatként."
:D Lol! És? Nem Oroszországban élek, hogy ilyesmiért bűntessenek.
Látod ebben nem értek egyet (jelmondatválasztás)... még kritizálhatom is őket... a Nagyoroszoknak igazat adva... mondjuk ebben a háborúban... és nem zárnak be
Pujtyinországban ez nem így lenne.

"Csak a biztonság kedvéért - ugye az EU általi zsarolásra tetszik gondolni? Mert ugye a másik oldalt ilyesmivel - eleddig - nem lehet vádolni ..." Az energiapiaci partnersége mögött a Nagyorosz próbált pár területszerző háborút... a harmadiknál az EU azt mondta, hogy akkor inkább szegényebb lesz, de ilyen feltételek mellett nem kell az úzlet a Nagyoroszokkal. Kialakul egy üzleti kapcsolat és annak meglétével próbálkoztak zsarolni... az Oroszok nyílvánvalóan NEM MEGBÍZHATÓ partnerek. Ez van.

"Az se semmi, hogy egy olyan demokratikusan választott (a "nagyondemokrata" Ukrajnához képest biztosan és az EU országainak jelentős részéhez viszonyítva is) felelős vezető halálát kívánod - mondjuk csak azért, mert nem tetszik a politikája? Gratulálok ..."

Köszönöm! Érzelmi megközelítéssekkel... Magyarul érzelmi "zsarolással" próbálkozol többször és szánalmasan... önkritikátlanul gyengén. Ez nagyon jó... a Nagyorosz demokráciát mint pozitív példát hozod... ez fenséges. Küldök egy linket a Nagyorosz demokratikus választással kapcsolatban. Pujtyin politikájára a legjobb példám a dekriminalizált asszonyverés Nagyoroszországban... merthogy az hagyomány. Ennyit Pujtyinról. Lányai vannak és legalizálja, hogy azok urai évente egyszer jól megverjék azokat. Szépek az Orosz tradíciók... nem.

"...mikor Európában újra tömegeket lehet bebutítani egy másik nép gyűlöletével..." Nagyorosz Kisorosz gyűlölettéma megvan? Annak gerjesztése az utóbbi évtizedekben Nagyorosz tervnek megfelelően.

Háborúban állunk.. a SZabad-Világ háborúban áll, ha el akarjuk kerülni, hogy Kína elfoglalja Tajvant, akkor most a Nagyoroszok szarvát kell letörnünk. Aztán szépen kifizetik amit Kisoroszországban csináltak. Nekünk ez gazdasági háború és még jók is vagyunk benne...

"India. Igen, nagy piac illetve egyre nagyobb lesz. Amennyiben Kínát is hozzátesszük, akkor kezd alakulni a dolog. Amennyiben a világ összes többi részét is, akkor meg már "sok mustárral elmegy" lesz a dolog. Különösen, ha az EU mindenképpen kiírta volna magát ebből ..."

Bizony figyelnünk kell, hogy a Nagyorosz semmi képpen ne tudja ezt kihasználni.
Nehogy vegyünk például tőlük valamit is... folyamatosan szankcionálnunk kell majd Indiai és Kínai cégeket (persze ez a két ország is eldöntheti, hogy teljes vállszélességgel beáll a Nagyorosz mögé)... mi rugalmasak vagyunk...

 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Nem értem miről megy a találgatás, egy szimpla ukrán 24-es volt a videón.
A belinkelt lengyel kép meg ezer éves, 2006-7 körül kezdték olajzöldre festeni őket.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A magyar "nacionalistákról" annyit hogy nemhogy nem állnának ki magyarországért de virággal várnák az oroszokat. Ennél messze jobb a konditermes, gyantás libsi aki érti mit jelent egy orosz megszállás az országnak, neki.
A magyar nacionalisták Magyarországért és a magyar nemzetért állnak ki, nem pedig a zsidók vezette magyar-ellenes ukrán sovinisztákért. Értük a szintén magyar-ellenes libsik állnak ki.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 862
113
Ha mutatnak, akkor sem hiszed el :D
nem ez így nem fedi a valóságot .. csak tudod ez is olyan mintha ideírom,hogy tegnap költözött be a szomszédunkba Bo Jo és láttam amikor pucéron egy vietnami strandpapuccsal verte a királynő seggét az erkélyen,miközben a God save the Queent énekelte torkaszakadtából .. ( nyílván ezt sem kell elhinni csak így bemondásra)
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
K

Kopi2000

Guest
Wilson valószínűleg soha nem volt katona (még csökkentett verzióban építőszázadban sem), egyik oldalon sem, mert akkor nem kérdezne ilyen bődületes marhaságot. Háború esetén a parancsmegtagadás lövészárokban elbírálása a tiszt lelkiállapotán múlik. Ha, nyugalom van, akkor kurva szerencsés a parancsmegtagadó, ha a hátvonalba kísérik, viszont ha a tiszt a helyzet alapján úgy ítéli meg, úgymond a "harckészség javítása" érdekében simán lelövi az illetőt. Mivel a sorkatona is tisztában van ezzel, az esetek döntő többségében teljesíti a parancsot, mert úgy ítéli meg, hogy nagyobb esélye van időnyeréssel túlélni a dolgot, mint azonnal meghalni.
A haboruba kenyszeritett katona ezt csinalja, na meg az elso adando alkalommal elfut. Kb. az orosz kiskatonak moraljat mutattad be az elobb...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Őszinte leszek, tegnap este, de legkésőbb ma reggel akartam kirakni az elemzést, csak sikerült kicsit bebasszak haverokkal és megcsúsztam :oops: Na de sebaj, itt van a nyugger kolléga féle legújabb anyag, a frontok mellett némi kitekintéssel az ukrán tüzérségi és légvédelmi fegyverzetre, a pontonhidas ki lőtt ki kit kérdésekre, a Kígyó-sziget utóhatásaira meg minden ami szokásos

Szia!

"A jelenlegi állapotok szerint vélhetően nagyjából a donbasszi harcok még egy hónapig tarthatnak el, és csak ezt követően indulhat meg az offenzíva déli-délnyugati irányba Odessza, valamint Transznisztria térségébe."

Ez mennyire érzed úgy, hogy az oroszok komolyan gondolnák és mennyire érzed úgy, hogy amikor ilyenekről beszélnek, akkor az egy vágyvezérelte gondolat, amit ők is éreznek, hogy sántít? Én esélyt nem látok erre, meg mondom őszintén. Amit én látok, hogy az amerikai tanácsadók és így az ukrán vezetés is tudatosan arra játszik, hogy lelassítsák az orosz erők sikereit a Dombaszi-csatában. Ezt láttuk Mariupolnál, ezt látjuk Szeverodonyecknél.
És ennek talán van egy logikája. Kelet-Európa ritka szar csatamezőt kínál. Nem rég jöttünk ki a Raszputyicából és már csak pár hónap van hátra oda, hogy megint megérkezzen. És utána fél évet kapnak a NATO tanácsadók, hogy felkészítsék, kiképezzék az új ukrán alakulatokat.

Én úgy sejtem, hogy a terv az amerikai-ukrán részről mindvégig az volt, hogy mindenképp időt nyerjenek és jövőre és az után már egyre nagyobb jelentősége lesz a NATO elfekvő készleteknek, annak a kiképző kapacitásnak, amit akár ukrán újoncok külföldön való felkészítése jelent. Ezt a halogatást láttuk Mariupolban és ezt látjuk most Szeverodonyecknél.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy ha én látnám a Föderációban azt az erőt, ami a keleti hadműveletek gyors befejezéséhez kellene, akkor nem kellett volna feladniuk Harkov megyét. És korábban az északon elért sikereiket.

Azt a lehetőséget még mindig esélyesebbnek látom, hogy nyár végéig megtörténik Dombasz bekerítése, de még utána is hosszan elhúzódó katlan csatára számítanék. És ezért is kérdeztem bele ebbe az Odessza ostromra készül dologba, mert szerintem az oroszok is reálisan azzal számolnak, hogy idén még ők területet tudnak nyerni, de jövőre befagyhatnak a frontvonalak és már olyan méretű hadműveletekre nem lesznek képesek, amit a tengerpart behúzása megkövetelne. Márpedig az jól látszik, hogy ha egy esély van rá, akkor szeretnék ezt elérni.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 367
113
Nagy belemagyarázás, mikor csak annyi történt, hogy egyetlen egy szenátor (republikánus rand paul) megfúrta az egyhangú átmenését a dolognak, ezért most hosszabb procedúra kell.
Késik a 40 milliárd dolcsi elküldése kb másfél hetet.

Az ugye megvan, hogy ez az "egy szenátor" az, akinek kiadják ezt a szerepet. Nagyjából úgy, mint ahogy Magyarország blokkolta az ukrán NATO tagságot - nekünk hihető volt ez a feladat, így mi kaptuk, mert az über-befogadó német csak nem vétózhatott.
Ezek kiadott szerepek, a médiának szólnak. Ha nagyon akarnák egy telefon és a pofa nyomná a rendes helyre a szavazatot...

Az pedig ugye tudod, hogy a katonáknak főleg kell most a pénz, hogy pl. flottát kéne hízlalni Kína ellen. Ehelyett beöntik egy olyan országba, ahol a lopás a legfelső szinteken van leszervezve, technikailag egy maffia az államszervezet. Jó példa erre a Csernobili szarkofág építése volt, ahol többek között az ukránok kikötötték, hogy csak egy ukrán cégtől lehet betont venni - ami a nyugati ár 20x szereséért szállított....
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Az ugye megvan, hogy ez az "egy szenátor" az, akinek kiadják ezt a szerepet. Nagyjából úgy, mint ahogy Magyarország blokkolta az ukrán NATO tagságot - nekünk hihető volt ez a feladat, így mi kaptuk, mert az über-befogadó német csak nem vétózhatott.
Ezek kiadott szerepek, a médiának szólnak. Ha nagyon akarnák egy telefon és a pofa nyomná a rendes helyre a szavazatot...

Az pedig ugye tudod, hogy a katonáknak főleg kell most a pénz, hogy pl. flottát kéne hízlalni Kína ellen. Ehelyett beöntik egy olyan országba, ahol a lopás a legfelső szinteken van leszervezve, technikailag egy maffia az államszervezet. Jó példa erre a Csernobili szarkofág építése volt, ahol többek között az ukránok kikötötték, hogy csak egy ukrán cégtől lehet betont venni - ami a nyugati ár 20x szereséért szállított....

Magyarországnak nem kellett blokkolnia Ukrajna NATO tagságát, a Krím miatt ha akarják amúgy is elvethetik, sőt elvileg el is kell vetniük. Az USA-nak meg fontos Ukrajna támogatása, nem érdekük húzni a dolgot. Még a republikánusoknak sem.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Miért forrásozol állandóan?? Ha egy reguláris seregből lelépsz az dezertálás, az meg háborús helyzetben minimum hazaárulas.... ezt az összefüggést még Te is erthetnéd ha nem játszanád még az értetlent. Nincs más választásuk! Nem akarnak ott lenni de meghalnak a semmiert...
Igen, a ruszkiknál sok a gond.
Igen sok a zendülés náluk, nehéz harcra kényszeríteni az orosz katonákat.
A rossz felszerelés fegyverzet, a kiképzetlenség, és újabban a parancsnokaik egyértelmű alkalmatlansága miatt.

Irtóznak a felülről támadó fegyverektől. Már minden ruszki tudja, hogy a tetőcsomagtartóval saját hadvezetésük vágta át őket.
Semmit nem ér, minden tankot kilőnek.