Őszinte leszek, tegnap este, de legkésőbb ma reggel akartam kirakni az elemzést, csak sikerült kicsit bebasszak haverokkal és megcsúsztam Na de sebaj, itt van a nyugger kolléga féle legújabb anyag, a frontok mellett némi kitekintéssel az ukrán tüzérségi és légvédelmi fegyverzetre, a pontonhidas ki lőtt ki kit kérdésekre, a Kígyó-sziget utóhatásaira meg minden ami szokásos
Kijev kifogy a szovjet fegyverekből? | #moszkvater
Az ukrajnai háború 80. napjához érve egyre fokozódó harcoknak lehetünk szemtanúi a Donbassz északi területein. Gyakorlatilag megkezdődött Szeverodonyeck felőrlő ostroma, amelyet további kisebb katlanok kialakítása követhet. Viszont az ukrán hadsereg még képes érzékeny csapásokat mérni orosz...moszkvater.com
Szia!
"A jelenlegi állapotok szerint vélhetően nagyjából a donbasszi harcok még egy hónapig tarthatnak el, és csak ezt követően indulhat meg az offenzíva déli-délnyugati irányba Odessza, valamint Transznisztria térségébe."
Ez mennyire érzed úgy, hogy az oroszok komolyan gondolnák és mennyire érzed úgy, hogy amikor ilyenekről beszélnek, akkor az egy vágyvezérelte gondolat, amit ők is éreznek, hogy sántít? Én esélyt nem látok erre, meg mondom őszintén. Amit én látok, hogy az amerikai tanácsadók és így az ukrán vezetés is tudatosan arra játszik, hogy lelassítsák az orosz erők sikereit a Dombaszi-csatában. Ezt láttuk Mariupolnál, ezt látjuk Szeverodonyecknél.
És ennek talán van egy logikája. Kelet-Európa ritka szar csatamezőt kínál. Nem rég jöttünk ki a Raszputyicából és már csak pár hónap van hátra oda, hogy megint megérkezzen. És utána fél évet kapnak a NATO tanácsadók, hogy felkészítsék, kiképezzék az új ukrán alakulatokat.
Én úgy sejtem, hogy a terv az amerikai-ukrán részről mindvégig az volt, hogy mindenképp időt nyerjenek és jövőre és az után már egyre nagyobb jelentősége lesz a NATO elfekvő készleteknek, annak a kiképző kapacitásnak, amit akár ukrán újoncok külföldön való felkészítése jelent. Ezt a halogatást láttuk Mariupolban és ezt látjuk most Szeverodonyecknél.
Úgy is fogalmazhatnék, hogy ha én látnám a Föderációban azt az erőt, ami a keleti hadműveletek gyors befejezéséhez kellene, akkor nem kellett volna feladniuk Harkov megyét. És korábban az északon elért sikereiket.
Azt a lehetőséget még mindig esélyesebbnek látom, hogy nyár végéig megtörténik Dombasz bekerítése, de még utána is hosszan elhúzódó katlan csatára számítanék. És ezért is kérdeztem bele ebbe az Odessza ostromra készül dologba, mert szerintem az oroszok is reálisan azzal számolnak, hogy idén még ők területet tudnak nyerni, de jövőre befagyhatnak a frontvonalak és már olyan méretű hadműveletekre nem lesznek képesek, amit a tengerpart behúzása megkövetelne. Márpedig az jól látszik, hogy ha egy esély van rá, akkor szeretnék ezt elérni.