Boxer (GTK/MRAV/MIV/CRV/...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 188
8 027
113
A litván fegyveres erők több mint 100 további Boxert szereznek be

Arvydas Anušauskas litván védelmi miniszter bejelentette, hogy Litvánia több mint 100 további Boxert fog beszerezni - jelentette a Lietuvos radijas ir televizijaen (LRT) rádió és televízió.

Litvánia azt mondta, hogy ezekből további két zászlóaljat kíván kerekes harckocsikkal felszerelni. "A második beszerzési szakasz gyalogsági harcjárművei egy kicsit eltérnek majd a jelenlegiektől, mivel figyelembe kell vennünk az ukrajnai háború során levont tanulságokat" - mondta a miniszter.

Litvánia 2016-ban 88 Boxert rendelt az OCCAR-on keresztül gyalogsági harcjármű változatban, 30 mm-es fedélzeti géppuskával és Spike rakétaindítóval. A szállítás 2019-ben kezdődött, de eddig nem sikerült befejezni a hibák miatt. Anušauskas 2021 decemberében azt mondta, hogy a végső szállítások várhatóan 2022 decemberéig megtörténnek. Nem akarta megmondani, hogy hány járművet szállítottak le.

Egy héttel ezelőtt a litván védelmi minisztérium bejelentette, hogy válaszul az ukrajnai orosz invázióra több mint egymilliárd eurót költ 2027-ig védelmi felszerelések beszerzésére az Egyesült Államokból és Németországból. Ennek célja a felszerelések korszerűsítésének folytatása és a fegyveres erők képességeinek megerősítése minden területen.

A Boxer (litván megnevezéssel Vilkas) és a 2000-es önjáró haubicsa német termékként került megnevezésre. Litvánia 2022 márciusában kapta meg az utolsó 16 hadra fogható ágyút. Ezenkívül 10 tonnás teherautókat is be kell szerezni. Az Egyesült Államokból harci drónrendszereket, Javelin páncéltörő rendszereket, új radarokat, négy UH-60M többcélú helikoptert, valamint terepjáró páncélozott járműveket és drónokat fognak beszerezni.

A Boxer sikertörténete a litvániai megrendeléssel folytatódik. Egy héttel ezelőtt az Egyesült Királyság 100 Boxert rendelt, így összesen 623 darabot, és ezzel a legnagyobb Boxer-felhasználóvá vált. Németország 403 Boxert tart hadrendben, és mintegy 100 nehézfegyver-hordozót tervez beszerezni Boxereken és 18 Boxert a nagy hatótávolságú fegyverek tűzvezetésére (JFSTsw). Litvánia ezután utolérné Hollandiát (200 Boxer) és Ausztráliát (211 Boxer), amelyek 200 Boxert rendeltek.

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 150
73 726
113
Szlovénia alkotmánybírósága április 26-án úgy döntött, hogy a nemzetgyűlés nem járt el alkotmányellenesen, amikor elutasította a Boxer páncélozott járművek beszerzéséről szóló megállapodásról szóló népszavazás megtartását - jelentette be a szlovén védelmi minisztérium egy sajtóközleményben. Matej Tonin védelmi miniszter szerint ez lehetővé teszi a beszerzési szerződés aláírását...

bsp_20883-jdw-17313.jpg
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Egy Spike LR2 az 13 kg csupán!
Páncélozott indítóval mondjuk 150-200 kg - ez a Lynx meg sem érzi! A Boxernak sem kellene...
Ez az egész hír elég zavaros.

Azt írták, hogy a Boxer és a Lynx tornya eltérő verziójú. Az utóbbin eleve terveztek Spike LR2 -t és APS -t is - míg a Boxer -nél majd egy torony áttervezést követően lesz Spike LR2, de APS egyelőre nem (majd később vizsgálják, hogy kell-e meg hogyan - lehet az már 3. verziójú torony lesz). Inkább az a kérdés, hogy az újratervezett Boxer torony mennyiben lesz hasonló a Lynx tornyával (a Boxer APS hiányán kívül). Azért az elég "kapufa" lenne, ha a két torony markánsan eltérne ...

A másik "kapufa", hogy az ausztrálok elég sokat tesztelgették meg tenderezgetik ezeket a gépeket - ezeknek most kell kiderülni? OK, a Spike integráció csúszott, de egy súlymakettre nem futotta (avagy akár egy vasúti síndarabot odarakni)? :confused:
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 310
120 209
113
Azt írták, hogy a Boxer és a Lynx tornya eltérő verziójú. Az utóbbin eleve terveztek Spike LR2 -t és APS -t is - míg a Boxer -nél majd egy torony áttervezést követően lesz Spike LR2, de APS egyelőre nem (majd később vizsgálják, hogy kell-e meg hogyan - lehet az már 3. verziójú torony lesz). Inkább az a kérdés, hogy az újratervezett Boxer torony mennyiben lesz hasonló a Lynx tornyával (a Boxer APS hiányán kívül). Azért az elég "kapufa" lenne, ha a két torony markánsan eltérne ...

A másik "kapufa", hogy az ausztrálok elég sokat tesztelgették meg tenderezgetik ezeket a gépeket - ezeknek most kell kiderülni? OK, a Spike integráció csúszott, de egy súlymakettre nem futotta (avagy akár egy vasúti síndarabot odarakni)? :confused:
Az ausztrálok szültek egy saját spike indítót és annak az integrációja a gond. Mivel az csak toronyba építhető és nem egy doboz az oldalán mint pl a puma spike indítója.
 
W

Wilson

Guest
A szlovén védelmi minisztérium bejelentette, hogy május folyamán lezárul a pályázat 45 db kerekes (8x8) Boxer páncélozott szállítójármű beszerzésére 343 millió euró értékben. A páncélozott szállítóeszközöket a német Krauss-Maffei Wegmann GmbH és a Rheinmetall Military Vehicles GmbH, valamint a holland Rheinmetall Defense Nederland BV vegyesvállalata, az ARTEC GmbH gyártja.

Boxer-IFV-3-Lit-MoD.jpeg


2022.05.05 én pedig megjelent, hogy ezek a páncélozott harcjárművek ugyanabban a konfigurációban lesznek, mint Litvániában (Vilkas IFV), és ha igen, akkor 30 mm-es Mk44 -l felfegyverzett Rafael Samson II tornyokat (személyzet nélküli tornyokat) kapnak. Bushmaster ágyúk II (Mk44S modell) és ATGM Spike LR , szintén Rafael gyártmánya. Szlovéniában egyébként 2009 óta már van Spike-MR/LR.

A terv szerint az összes boxer egy zászlóalj harcászati csoporttal áll majd szolgálatba. szállítási ütemezés: 2023-ban 1, 2024-ben 9, 2025-ben 22, 2026-ban 13. A közelmúltban egyébként további új Boxer rendelések is megjelentek. Áprilisban az Egyesült Királyság további 100 páncélozott Boxerto rendelt (összesen 623-at). Litvánia bejelentette 100 (és csak 200) jármű vásárlási szándékát. Németországnak magának 403 boxere van, és további 118-at szándékozik vásárolni, Hollandiának 200-at, Ausztráliának 211-et. 1800 jármű (ebből 2020 februárjában 539-et szállítottak ki az ügyfeleknek), sokban valamilyen Rafael rendszerrel.

Colonelcassad
 
  • Tetszik
Reactions: endre and SilvioD

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 150
73 726
113
Rheinmetall and Krauss-Maffei Wegmann (KMW) have established a joint venture in Lithuania for providing comprehensive logistical support for combat vehicles belonging to the Lithuanian armed forces as well as those of other NATO nations stationed in the Baltic States.

The state-of-the-art maintenance and logistics centre in Jonava occupies a roughly 12,000-square-metre site. Strategically located near Rukla, Lithuania’s largest military base and home to the NATO Battlegroup Lithuania, it has a direct rail link.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Egy ideje már pletykálták a láncos Boxert, de így teljes valójában látni... Megnyugtató, hogy valakinek sikerült még a Lynxnél is magasabb ifv-t alkotni. :D

120mm, Spike és opcionális 30x173 koaxális gépágyú. Hát nem spórólták le a cuccost róla. Látom lelki szemeim előtt az RCH 155 modullal.
Meglévő Boxer üzemeltetőknek még akár érdekes is lehet. Bár ahogy nézem a powerpack nem egyezik meg, már ha nem typo az a 880kw is, ami nagy minusz üzemeltetés szempontjából, ha már egyszer járműcsaládról lenne szó.


D_8YiI5WsAAowWJ