[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Nyugat-Németország, Franciaország és Izrael közös fejlesztése az 1970-es évek végén, az M270 12 rakétát tud kilőni egy lánctalpas jármű hátuljától 80 kilométerig. 1980 óta mintegy 1300 egységet építettek, túlnyomó többségét az Egyesült Államok, a többit Washington NATO-szövetségesei, valamint néhány közel-keleti és ázs
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
@Wilson t és @Öregtankos t kérdezem, hogy van-e már reggeli ukrán jelentés? Ők szokták fordítani nekünk a dolgokat.

Tegnap ahogy láttam kimaradt Kijevben a reggeli ébredés és este is a térképükre egy elég kurta, nem mindenre kiterjedő jelentés került fel. Kedvenc szórakozásomnak hódolva megint tippelésbe kezdenék és én nem lepődnék meg azon, ha az oroszok a korábbival ellentétben komolyan megpróbálnának előre törni Zapo és Miko megyékben az elkövetkezendő 30 napban.
Furcsa lehet az indoklásom, de ha egy percig komolyan veszik az oroszok azokat a kiszivárgó híreket, hogy az ukránoknak még az idén nyugati rakéta sorozatvetőket adnak át az amerikaiak, akkor közröhej lenne ránézek a térképre és 100 km-es hatótávolságú ellátmánnyal is a déli tengerparton kb minden értelmezhető várost, utat belőnek. Ahogy Herszon is lőtávolon belül lenne kényelmesen.
Fotel tábornokként tudom, hogy elég hülye a gondolkodásom, de én megpróbálnám Zapoban északra és Herszontól nyugatra nyomni a frontot ha másért nem, hát ezért. És nem, ne jöjjön senki azzal, hogy harmadvonalas T-62-eseket szállítottak oda az eddigi veszteségek pótlására, ami védekezésre még talán jó, könnyű gyalogság elleni tűztámogatásra, ebben egyetértünk, csak én nem taktikai dolgokból akarok kiindulni, hanem stratégiai kényszerhelyzetet feltételezek. (Aztán lehet rosszul.)
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 034
41 806
113
Tegnap esti orosz helyzetjelentés:
Naprakész információk
A nap témája Krasznij Liman végleges felszabadítása volt. Ennek fényében az ukrán fegyveres erők és a Terodefense tömegesen szabotálja a parancsnokság parancsait, és megtagadja a harcot. Az ukrán katonák a szörnyű körülményekre, a fegyverek, az élelem hiányára és a parancsnokok állatias hozzáállására panaszkodnak. Azt is nyafogják, hogy a biztos halálba küldik őket.
Napi helyzet a frontokon:
A Kharkiv régióban a védelmi rendszer fel van szerelve lakóépületekben és ipari létesítményekben, lőállásokban, beleértve a mesterlövészeket is, a házak lakóit nem evakuálták. Ternovaja környékén folytatódnak az összecsapások.
A front Izyum szektorában Krasznij Liman városa immár teljes ellenőrzés alatt áll orosz hadsereg. Még mindig vannak ellenállási helyek az ukrán fegyveres erőkkel szemben, de a közeljövőben ezeket felszámolják . Szláv irányban az orosz hadsereg Szvjatogorszkot, Bogorodicsnojet, Virnopolyt lőtte. Az orosz légiközlekedés légicsapásokat intézett Szlavjanszk és Dolgenkij ellen.
Három Tochka-U rakétát lőttek le a köztársasági légvédelem luhanszki frontján, amelyeket kilőttek . Az ukrán fegyveres erők Svatovo faluban. A fegyveresek elhagyhatják Szeverodonyecket és visszavonulhatnak, annak ellenére, hogy a Liszicsanszk-Artemovszk autópálya az orosz csapatok tűzellenőrzése alatt áll. Az orosz hadsereg elfoglalta a szeverodonyecki Mir Hotel épületét.
Donyeck szektor. Avdeevka irányban az orosz tüzérség Novobakhmutovkán, Kamenkán, Avdejevkán, Peszkin és Maryinkán dolgozott. Ma nem volt aktív promóció.

Zaporozhye és a déli szektor. Az ukránok megkísérelték áttörni az orosz fegyveres erők védelmét Davidov Brod közelében, a Herszon régióban. Csapataink csapást mértek az ukrán hadsereg bevetési helyeire Nyikolajevben, Bereznyegovatban, Shirokijban és Pervomajszkban. A Szu-25-ös repülőgépek Malaya Tokmachka és Orekhovo térségében dolgoztak. Az ukrán egységek erődítményeket építenek az érintkezési vonalon.
Hírek az orosz határ menti területekről . A belgorodi Nyehotejevka falut ágyúzták Ukrajna területéről. 8 épület, egy gázvezeték és egy villanyvezeték sérült meg, egy ember repeszreszeléket kapott. Az ukrán fegyveres erők a Brjanszki régió Szuzemszkij járásában lévő Zernovo falura is lőttek , ahol a határátkelő található. Ezt a Szuzemszkij járás adminisztrációjának vezetője nyilatkozta .
"Kalibrálás" - 3 rakétacsapást hajtottak végre Dnyipropetrovszk régióban: 10 halott, körülbelül 35 megsebesült a Nemzeti Gárda bázisa elleni támadások következtében. Három rakétát indítottak az oroszországi rosztovi régióból.
Érkezéskor. Donyeck , Makeevka, Yasinovataya ágyúzása. A Herson régióban található Csernobajevkában a neonácik esti ágyúzása következtében egy civil meghalt, hat pedig megsebesült.
A világban. Viktor Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter közölte, hogy Alekszandr Lukasenko elnök népi milícia létrehozását tűzte ki célul az országban.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
Tapasztalat? :)
Gyakran nyúlsz tudatmódosítókhoz? :D

Ehhez min. először is pihentetni, feltölteni kéne Donbász után a csapatokat. Utána átkéne csoportosítani őket, majd végül be kéne venni egy 3 milliós várost... Hát sok sikert hozzá! :D Ennyire nem hiszem, hogy ostoba az orosz hadvezetés...
Szerintem ennél lenne sokkal egyszerűbb megoldás is, egyfajta fotelnapoleoni zsenialitással kitalált terv.

Tételezzük fel hogy az oroszok elfoglalták Donyecket Luhanszkot Ogyesszát. Szeretnék hogy ne legyen Ukrajna. Ezt lehet úgy is csinálni hogy Ogyesszából északnak fordul ukrán határral párhuzamosan előre nyomul. Esetleg Belorussziából is megindulhatnak délre. Így elvághatja az összes utánpótlási vonalát az ukránoknak ráadásul teljesen nyílt terepen.

Ha a határátkelőket, vasútvonalakat ellenőrzik akkor nincs több Javelin meg gázolaj úgy pedig hamar összeomlik az ukrán hadsereg. Ergo nem kell Kijevet sem ostromolni....
Ehhez viszont brutális mennyiségű ember kellene szóval azért kicsi a valószínűsége:)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
A dicső elődeik is így gondolkodtak, akiknek a cumóival tele van az érintett múzeum ... ;)





És így lett sokkal több neki. Pedig még nem is pörgették föl igazán a szankciókat. Zseniális!

Mondjuk muszka szempontból szükség lenne további Putyini hadigépezet támogatására is - úgyhogy ne hagyják abba!

Honnan veszed, hogy több a bevétele? Ugyan úgy 85 dollár a ruszki olaj, mint a háború előtt. Viszont a jó erős rubel miatt az most neki kevesebbet ér.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 034
41 806
113
Ma reggeli jelentés!
Z hadművelet: Az orosz tavasz katonai biztosai
‼️Az ukrán fegyveres erők vezérkara – a helyzet kritikus.

◼️A legnehezebb csaták a Donbassban. A teljes érintkezési vonal alatt.

◼️Az orosz hadsereg beépült Liman térségébe. Bahmut irányban az orosz hadsereg az Ukrán Fegyveres Erők vonalai mögé akar menni és megzavarni a logisztikai támogatási útvonalakat, Szlavjanszki irányban felderítést végeznek.

◼️Az Orosz Föderáció Avdiivka régiójában nehéztüzérségi és légiközlekedési tűz. Kurakhovsky-irányban Oroszország részéről nem volt aktív támadó akció, de az ukrán fegyveres erők állásait Marinka, Ohotnicsj és Pavlovka közelében ágyúzták.

◼️Szeverodonyeck irányában a tüzérség támogatásával az orosz hadsereg rohamműveleteket hajtott végre Severodonyeck, Oskolonovka, Toshkovka térségében.

◼️Más irányban - különösebb változtatás nélkül: ágyúzás, felderítés, pozíciók rögzítése Oroszországból.
 
W

Wilson

Guest
@Wilson t és @Öregtankos t kérdezem, hogy van-e már reggeli ukrán jelentés? Ők szokták fordítani nekünk a dolgokat.

Tegnap ahogy láttam kimaradt Kijevben a reggeli ébredés és este is a térképükre egy elég kurta, nem mindenre kiterjedő jelentés került fel. Kedvenc szórakozásomnak hódolva megint tippelésbe kezdenék és én nem lepődnék meg azon, ha az oroszok a korábbival ellentétben komolyan megpróbálnának előre törni Zapo és Miko megyékben az elkövetkezendő 30 napban.
Furcsa lehet az indoklásom, de ha egy percig komolyan veszik az oroszok azokat a kiszivárgó híreket, hogy az ukránoknak még az idén nyugati rakéta sorozatvetőket adnak át az amerikaiak, akkor közröhej lenne ránézek a térképre és 100 km-es hatótávolságú ellátmánnyal is a déli tengerparton kb minden értelmezhető várost, utat belőnek. Ahogy Herszon is lőtávolon belül lenne kényelmesen.
Fotel tábornokként tudom, hogy elég hülye a gondolkodásom, de én megpróbálnám Zapoban északra és Herszontól nyugatra nyomni a frontot ha másért nem, hát ezért. És nem, ne jöjjön senki azzal, hogy harmadvonalas T-62-eseket szállítottak oda az eddigi veszteségek pótlására, ami védekezésre még talán jó, könnyű gyalogság elleni tűztámogatásra, ebben egyetértünk, csak én nem taktikai dolgokból akarok kiindulni, hanem stratégiai kényszerhelyzetet feltételezek. (Aztán lehet rosszul.)

Az Ukrán vezérkar összefoglalója:Az orosz haderő Oroszországban folytatja. a tartalékosok kiképzését, és a régi fegyverek reaktiválását.​

2022. MÁJUS 28., SZOMBAT, 07:00

A tartalékosokat az Orosz Föderáció Voronyezsi régiójában képezik ki, az oroszok pedig folytatják az elavult fegyverek és felszerelések reaktiválását a mozgósítási bevetési központokból.

Forrás : Fegyveres Erők Vezérkara

Részletek : Az ellenség aktív offenzívát hajt végre Donyeck irányában . Folytatja az egységeink tűzérségi támadását az érintkezési vonal mentén, rakétákkal csapnak le. Növelte a hadműveleti-taktikai és katonai repülés intenzitását.

Lyman irányában az ellenség folytatta az ágyúzást aknavetőkkel és MLRS-ekkel Ozerne és Dibrova területén. Utóbbi közelében légicsapásokat mért. A Lyman régióban igyekszik megvetni a lábát.

Szeverodonyecki irányban a tüzérség támogatásával megrohamozta Szeverodonyeck, Oskolonivka, Toshkivka települések területeit, nem járt sikerrel, veszteségeket szenvedett, visszahúzódott korábban elfoglalt pozícióikba.

Megpróbál sikert elérni a Bahmut-irányban , elérni csapataink hátát és megzavarni a logisztikát. A Tüzérségi tűz támogatásával Nagirne, Vasylivka, Komyshuvakha és Vidrodzhennya települések térségében hajtott végre támadó- és rohamműveleteket, amelyek nem jártak sikerrel, és visszavonultak.
.
Avdiivka irányában az ellenség Novobakhmutivka, Novoselivka Druha, Vesele, Avdiivka, Pisky és Krasnohorivka települések térségében használt tüzérséget civil infrastruktúra ellen. Légicsapásokat mértek a polgári infrastruktúrára Jakovlivka, Avdiivka, Vesely és Kamyanka térségében.

Az orosz haderő megpróbált sikert elérni a Bahmut-irányban , elérni csapataink hátát és megzavarni a logisztikát. Tüzérségi tűz támogatásával Nagirne, Vasylivka, Komyshuvakha és Vidrodzhennya települések térségében hajtott végre támadó- és rohamműveleteket, amelyek nem jártak sikerrel.

Avdiivka irányában az ellenség Novobakhmutivka, Novoselivka Druha, Vesele, Avdiivka, Pisky és Krasnohorivka települések térségében használt tüzérséget civil infrastruktúrára.ellen. Légicsapásokat mértek a polgári infrastruktúrára Jakovlivka, Avdiivka, Vesely és Kamyanka térségében.

Nem hajtott végre aktív támadó hadműveleteket Kurakhiv irányában , de rakétahajtású és csöves tüzérséget vetett be a lőállásokba, és lőtt az állásainkra és a civil infrastruktúrára Maryinka, Myslyvsky és Pavlivka közelében.

Novopavlovszk és Zaporizzsja irányban Vremivka, Poltavka, Chervone, Huliaipole, Orikhiv, Kamyanske és mások településein lőtt polgári infrastruktúrát. Az ellenséges hadsereg repülőgépei Olhivsky közelében működtek.

Az ukrán védelmi erők akciói következtében az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett, és Novopil és Novodarivka települések területére vonult vissza.

A Déli Bug irányában a megszállók fő erőfeszítéseiket a határok fenntartására és a harmadik védelmi vonal pozícióinak megerősítésére összpontosítják. Csapataink offenzívája következtében az ellenség veszteségeket szenvedett.

Volyn és Polissya irányban a fehérorosz fegyveres erők továbbra is a fehérorosz-ukrán határ védelmét erősítő feladatokat látnak el. Ezt a csoportot erősítették meg Ukrajna államhatára mentén működő elektronikus hadviselési manőver csoportok.

Folytatódik a tartalékos tisztek képzése a légierő és a légvédelmi erők személyzeti egységei számára a fehéroroszországi oktatási intézményekben. Az OTRK „Iskander-M” részlege átkerült a breszti Luninets település területére. Továbbra is fenyeget a fehéroroszországi csapások.

Északi irányban az ellenség megerősíti az ukrán-orosz határ fedelét a Brjanszki és Kurszki régiókban. Az ellenség tevékenységében nem észleltek jelentős változásokat.

Szlobozsanszkij irányban az oroszok csapataink egységeire lőnek, hogy megakadályozzák további előrenyomulásukat a Harkovtól északra és északkeletre húzódó államhatár irányába. Intézkedéseket tesz a logisztika biztosítása és a veszteségek pótlása érdekében.

Az ellenség nem folytatott aktív támadó hadműveleteket Harkov irányában . Polgári infrastruktúrára lőtt Ternov, Prudjanka, Ruski Tyshky, Kutuzivka, Varvarivka, Petrovka, Mykhailivka, Korobochkino és mások településein. Távoli akna telepítést végzett a Honvédség valószínűsíthető cselekvési területein.

Szláv irányban az ellenség nem folytatott aktív ellenségeskedést, intenzív felderítést végzett. Fő erőfeszítései a pozíciók megtartása, a veszteségek és tartalékok pótlása, valamint az offenzíva folytatásának feltételeinek megteremtése. Sztudenok, Szvjatohirszk, Bohorodicsne, Karnaukhivka és Vernopillya településeken hajtott végre tüzérségi tánadásokat a polgári infrastruktúra területén. Az orosz légierő továbbra is lecsapott Dovgenke falu területén.

Tüzérség támogatásával megpróbált offenzívát kidolgozni Pasika település térségében, de nem járt sikerrel, és visszavonult.

A harcok folytatódnak. A megszállók polgári infrastruktúrára lőttek Osokorivka, Novovorontsovka, Blagodatne, Zorya és Tavriyske településeken. Folytatja a légvédelmi rendszerek növelését Krivij Rih irányában . A veszteségek pótlására a csoportot az elavult T-62-s leszerelt harckocsikkal látja el.

Az elmúlt 24 órában nyolc ellenséges támadást vertek vissza Donyeck és Luhanszk irányában , öt harckocsit, tíz egység páncélozott harcjárművet és négy ellenséges járművet semmisítettek meg. A légvédelmi egységek megsemmisítették az Orlan-10 UAV-kat.

A fegyveres erők felszerelésejet és élőerőt semmisített meg az ellenség taktikai csopotjábwn. A Harkiv régióban a rohamcsapatok katonái lelőttek egy Ka-52-es harci helikoptert
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Csak hogy az itteni ukroangolszasz fizetett propiprolik ne a mi szánkból hallják, hanem egy liberális tol.
Hogy voltaképpen mik ők és ami gazdáik.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 093
83 498
113

A kijevi rezsim Zaporozsje feladására készül.​


A kijevi rezsim Zaporozsje város feladására készül. Ez az azonos nevű régió központja, amelynek kétharmadát már felszabadították az orosz koalíció erői – ezt Vlagyimir Rogov, a zaporozsjei régió katonai-polgári közigazgatásának főtanácsának tagja közölte a RIA Novosztyi ügynökséggel.

rogov.jpeg
Vlagyimir Rogov, a zaporozsjei régió katonai-polgári közigazgatásának főtanácsának tagja
Rogov szerint a donbászi köztársaságok teljes felszabadítása után a Zaporozsje régió lesz a következő a sorban, ami szintén teljesen felszabadul. Rogov azt is kijelentette, hogy a város ukrán közigazgatásának képviselői tisztában vannak ezzel és tárgyalnak a kiürítésről.

„Zaporozsje felszabadul. Ezt ellenfeleink is tudják, ezért most szinte éjjel-nappal egyeztetés folyik az evakuálásról. Zelenszkij képviselői a városban már a menekülési útvonalakat keresik a kiürítéshez, és a legértékesebb dolgokat is menekítik a városból” – mondta a politikus.

Volodimir Rogov korábban már úgy nyilatkozott, hogy miután a térség megszabadul az ukrán nacionalistáktól, az Oroszországhoz való teljes jogú csatlakozáson fog dolgozni.
Nem kellenek a szürke zónák, nem kell a Zaporozsjei Népköztársaság. Oroszország részei akarunk lenni, ahogyan mindig is az voltunk több száz éve, – nyilatkozta Rogov.
Most képzeljük el az utolsó mondatot pl. Erdélyre vagy Kárpátaljára átváltva!
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
541
1 536
93
Ukrajna szuverenitásának teljes elvesztésével és potenciálisan egy Lengyelországgal való egyesüléssel néz szembe – figyelmeztetett Viktor Janukovics volt elnök.
Janukovics aggódik Ukrajna szuverenitásának elvesztése miatt??? :)
Ha a Majdan téren nem sikerült volna megállítani az FSZB-s műveletet, Janukovics már rég eladta volna a hazáját a ruszkiknak egy arany WC keféért, és ők is kb Fehéroroszország szintű csicskaállam lennének, várva a formális csatlakozás aláírására.
Méghogy szuverenitás! :D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 093
83 498
113
Szerintem ennél lenne sokkal egyszerűbb megoldás is, egyfajta fotelnapoleoni zsenialitással kitalált terv.

Tételezzük fel hogy az oroszok elfoglalták Donyecket Luhanszkot Ogyesszát. Szeretnék hogy ne legyen Ukrajna. Ezt lehet úgy is csinálni hogy Ogyesszából északnak fordul ukrán határral párhuzamosan előre nyomul. Esetleg Belorussziából is megindulhatnak délre. Így elvághatja az összes utánpótlási vonalát az ukránoknak ráadásul teljesen nyílt terepen.

Ha a határátkelőket, vasútvonalakat ellenőrzik akkor nincs több Javelin meg gázolaj úgy pedig hamar összeomlik az ukrán hadsereg. Ergo nem kell Kijevet sem ostromolni....
Ehhez viszont brutális mennyiségű ember kellene szóval azért kicsi a valószínűsége:)
Még nem tartanak ott.