[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Ezek a rachel félék kicsit felülreprezentáltak a "szórakoztató" iparban! Ez se véletlen gondolom?
Elég egyszer elindulni ezen az úton, hogy kiről/miről mit ír a wikipedia, és mik a hivatkozások.

Nézzük Jack Posobiec-et: volt hirszerző tiszt a haditengerészetnél, azóta konzervatív újságíró, politikai kommentátor, 1.5m követővel a twitteren.
wikipedia szerint: széljobb provokátor és konteós, fehér felsőbbrendűséget és antiszemitizmust hordet stb stb.
A széljobbat a CNN-es Chris Cilizzára hivatkozva állítja. Tehát ha egy CNN-es bohóc azt írja valakiről, hogy csúnya náci, akkor az csúnya náci.
Nézzük, hogy ugyanakkor mit ír a wiki Chris Cilizzáról:politikai kommentátor. Tök semleges a felvezető szöveg, nulla értékítélet. Ellenben kicsit lejjebb: a nézők és munkatársak szerint is egy ócska hazudozó senkiházi :)

Várjál, Posobiecről azt is megemlítik, hogy hamis információt terjeszt szegény demokratákról: forrás a pár nappal ezelőtti CPAC találkozóról szóló Guardian cikk, amelyet Garamvölgyi Flóra jegyez (blikkes sminktanácsadóból lett politikai megmondóember küldöldön) - itt már leírják, hogy antiszemita és a piizagate-t terjesztette. Itt belinkelnek egy másik guardianos cikket, amiben nem is szerepel a neve.

a széljobbos OANN-nál dolgozott: megnézed az OANN leírását a wikin, és mintha a Völkischer Beobachter lenne. És mitől az? Mert Oliver Darcy a CNN-n, meg Justin Baragona a Daily Beasten azt írta :D
Ezekről a senkiháziakról nincs cikk a wikin, jelentéktelenek, de a véleményük tényállításként van kezelve, mert az a szennysajtó, aminek doloznak, az éppen megbízhatónak van minősítve.

De ha már az OANN kb echte náci sajtóterméknek van beállítva, lássuk mit ír a wiki a Daily Beastről: politikára, közéletre és kultúrára fókuszáló weblap. A legnegítívabb jelző: bulvár.

Így működik a wikipedia - azonnal fel kéne számolni, akik pedig valaha is döntő befolyással bírtak a szerkesztői közösségben, azokat életfogytiglani közmunkára ítélni, és mindenféle telekommunikációs eszköztől eltiltani. Se vezetékes telefon, se rádió. Napközben követ törsz, aztán eszel, szarsz, alszol.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Csak az eszköz kell nekik ehhez (ezek lesznek az amcsi MLRS-k) a tűzvezető rendszerük a drónjaik meg vannak hozzá.
Wilson ne terelj, ne vergődj, mert jobban belesüllyedsz a saját hazugságod mocsarába:

utoljára kérdem: mikor és hol értek el célzott találatot az ukránok tűzérségi eszközzel 70km távolságról?
Nem az érdekel, hogy mi lesz, meg mi kell még hozzá, hanem a tényállításodat alátámasztó információkat prezentáld!
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 094
113
Az oroszoknak határozottan nagyobb erőforrásaik vannak, ennek ellenére Észak-Ukrajnában ők hátráltak meg.
Meszike, más a nagyobb lehetséges erőforrás és más a bevetett erőforrás. Létszámban az ukrán oldal lényegesen nagyobb "erőforrásokat" használt el eddig, fegyverzetben pedig - a ti állításotok szerint - lényeges nagyobbak az orosz veszteségek. Akkor hol is látszik az a "nagyobb erőforrás"? Valóban, ha a mozgósítható létszámot nézem, akkor az orosznak több a lehetősége, de ne felejtsd el, hogy ott még nem volt mozgósítás, míg az ukránoknál már csak a vasúti őrkutyákat nem irányították a frontra... :D Észak-ukrajna meg annyira nem releváns, ha közben a teljes keleti rész + a tengerpart leszakad az "ősi ukrán területekeről" :D
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 928
41 067
113
Donbászban megerősítették az első Bushmaster páncélozott jármű megsemmisülését, amelyet Ausztráliából szállítottak a kijevi rezsim erőinek. A @rentv_news

munkatársai a Luhanszki Népköztársaságban található Trypillia település környékén filmezték le a megsemmisült ellenséges páncélozott járműveket. @anna_news
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Na akkor prezentáld őket? És ne csak vádaskodj,bizonyítsd be,amúgy tudod az az érdekes ,hogy ide ebbe a topikba te gyakorlatilag semmilyen hírt sem hozol még az orosz oldalról sem, viszont előszeretettel kritizálsz.
Nahát, hogy hogynem megint oldalakon keresztül körülötted megy a sárdagasztás, szerencsére már nem sokáig. Az elején ugye mindenki igyekezett nem etetni a trollt, hátha megunod, de ennek továbbra is csak a napi 100+ bejegyzés lett az eredménye részedről :D
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113

Minden gyors és világos: a fegyveres erők elsajátították a francia tarackokat - megsemmisítettek 5 egységnyi ellenséges felszerelést​

Fénykép
2022.05.28. 14:08
A Szövetséges Erők ukrán tüzérei 5 egységnyi ellenséges felszerelést semmisítettek meg francia légelhárító ágyúkból egy CAESAR kerekes alvázon.

Ezt az ukrán fegyveres erők vezérkara jelentette be a Facebookon – írja az Ukrinform.
1653735947-229.jpg

"Különálló tüzérdandár három harci legénysége" Zaporizzsya Sich "155 mm-es lövedékeket lőtt az ellenségre. Minden gyors és világos volt. Megérkezett a pozícióba,… 50 mp -" Csata előtt ", hatótáv - 22110 méter, 4- 5 lövés "Az eredmény: két , két BMD és egy teherautó lőszerrel orosz háborús bűnösöktank
1653735947-340.jpg
1653735932-596.jpg

A CAESAR egy új generációs önjáró tüzérségi berendezés, amely lehetővé teszi, hogy nagy pontossággal elérje az ellenséget a frontvonaltól 20 km-es vagy annál nagyobb távolságban.
1653736003-516.jpg
Olvassa el még: Ukrajna „Harpoon” hajóellenes rakétákat kap a Fekete -tenger védelmére
Mint arról beszámoltunk, az ukrán védők a következő típusú 155 mm-es tüzérséget használják a fronton - M777 tarack, FH70 tarack, ACS "CAESAR".
1653735998-528.jpg

Ukrajna már megkapta az önjáró tüzérségi berendezés (SAU) M109 egyik módosítását .

Fotó: Honvéd Vezérkar
Szép lassan elfogynak az oroszok! Putyin sem bírja már ezt,es az Ukránok nyomulnak előre. Hol a stugna hol a javelin hol egy precíz tüzérség kapja őket szét. Az oroszok nincsenek biztonságba Ukrajnában! Ha az oroszok nem adják fel akkor t34 és il2 gépekkel fognak nemsokára menni.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 678
8 631
113
Meszike, más a nagyobb lehetséges erőforrás és más a bevetett erőforrás. Létszámban az ukrán oldal lényegesen nagyobb "erőforrásokat" használt el eddig, fegyverzetben pedig - a ti állításotok szerint - lényeges nagyobbak az orosz veszteségek. Akkor hol is látszik az a "nagyobb erőforrás"? Valóban, ha a mozgósítható létszámot nézem, akkor az orosznak több a lehetősége, de ne felejtsd el, hogy ott még nem volt mozgósítás, míg az ukránoknál már csak a vasúti őrkutyákat nem irányították a frontra... :D Észak-ukrajna meg annyira nem releváns, ha közben a teljes keleti rész + a tengerpart leszakad az "ősi ukrán területekeről" :D
Fogalmam sincs mekkorák a fegyverzet veszteségek. Annyi biztos hogy az oroszoknak eleve több van. nehézfegyverzetet meg nem nagyon kapott eddig Ukrajna, pedig most az kéne. A légifölény pedig alapvetően az oroszoknál van és volt mindvégig, annak ellenére hogy még mindig van ukrán légvédelem és talán légierő is.

Szeverodonyeck városa az releváns, de egész Észak-Ukrajna meg nem?
 
W

Wilson

Guest
"Mások" alatt pontosan kiket értesz? :)
Mit tartottál személyeskedésnek eddig, mert semmi személyeset nem kritizáltam tudtommal. Hoznál egy példát amikor az érvelést illetve a tényeket ignoráltam? Gyanítom nem fogsz példákat mondani, mert csak össze vissza dobálózol ezekkel a vádakkal. A személyeskedés az amikor rám mondod hogy orosz ügynök, meg a kreml trollja, meg rubelért dolgozom stb stb
Minősítesz engem az általam hozott tartalmakat a személyeket ma is megtetted a hozzászólásaidban.Ennyire rövid lenne az emlékezeted?

És biztos, hogy nem mondtam ilyeneket rád, az meg hogy több fórumlakót egy kalap alá veszel, az a te dolgod.

Csak egy példa arra ahogy a tényeket ignorálod..

Egy darab ukrán katona nincs a videókon. Azon kívül, hogy beírtad a youtubera hogy m777, mégis mivel akarod beadni, hogy ukránok? Csak egy valamit írj. Honnan az info, hogy ukránokat látunk?
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
530
2 717
93
Fogalmam sincs mekkorák a fegyverzet veszteségek. Annyi biztos hogy az oroszoknak eleve több van. nehézfegyverzetet meg nem nagyon kapott eddig Ukrajna, pedig most az kéne. A légifölény pedig alapvetően az oroszoknál van és volt mindvégig, annak ellenére hogy még mindig van ukrán légvédelem és talán légierő is.

Szeverodonyeck városa az releváns, de egész Észak-Ukrajna meg nem?
Tudom, hogy ez sokaknak fájdalmas, de alapvetően a fegyveres erők számítanak.
Tök lényegtelen minden egyéb. De ez mindig így volt.
 
W

Wilson

Guest
Wilson ne terelj, ne vergődj, mert jobban belesüllyedsz a saját hazugságod mocsarába:

utoljára kérdem: mikor és hol értek el célzott találatot az ukránok tűzérségi eszközzel 70km távolságról?
Nem az érdekel, hogy mi lesz, meg mi kell még hozzá, hanem a tényállításodat alátámasztó információkat prezentáld!
Vergődni te vergődsz itt éppen, mivel jól láthatóan fogalmad sincs arról, hogy az Ukránoknak csak a megfelelő tüzérségi eszköz kell ahhoz, hogy ellojenek 70 km v 120km vagy 300 km.
Ezek lesznek az amerikai MLRS-k.
 
  • Vicces
Reactions: laci74 and Ember
W

Wilson

Guest
Nahát, hogy hogynem megint oldalakon keresztül körülötted megy a sárdagasztás, szerencsére már nem sokáig. Az elején ugye mindenki igyekezett nem etetni a trollt, hátha megunod, de ennek továbbra is csak a napi 100+ bejegyzés lett az eredménye részedről :D
Nem tehetek róla, hogy ilyen érdekesnek találod a személyemet...:D
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Minősítesz engem az általam hozott tartalmakat a személyeket ma is megtetted a hozzászólásaidban.Ennyire rövid lenne az emlékezeted?

És biztos, hogy nem mondtam ilyeneket rád, az meg hogy több fórumlakót egy kalap alá veszel, az a te dolgod.

Csak egy példa arra ahogy a tényeket ignorálod..

Megint egy semmitmondó panel, kontextus nélkül. Valami random generátorral állítod össze a kommentjeidet? Legyen benne, hogy tény, személyeskedés, ban, örülök, hogy segíthettem, ukri, stílus maga az ember, tény, tény, tény, ukri, bannolás, majd meglátjuk, vagy nem, várjuk ki a végét, ukrik, pár fordulat az eredeti hozzászólásból, és kész is a büfi :). Na jó hagylak hadd folytasd az ukri propi bemásolgatását, szép szombat estét. Amúgy ilyenkor tényleg kínai kaján meg fánkon éltek mint a filmekben?:D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 839
65 454
113
Kerdezd rola Efraim Zuroffot.
Mindenki Gyuribacsija is el meg, ugyhogy semmi sem lehetetlen.




Vannak orosz nácik is, még a Wagner-ben is. Tudom az téged nem zavar, mert az a te nácid és azzal nem lehet az ukránokat támadni. Amúgy én nem félek a náciktól, nem az a liberális vagyok akinek ti hisztek. Igazi nácik már amúgy sincsenek.

Ki ő hogy bárkit felelősségre vonjon?
Amugy az nyilvanvalo hogy minden fegyveres szervezetben vannak tobbe kevesbe naci szimpatizans emberek, lasd Bundeswehr botranyt par eve.
Viszont az hogy egy orszag vezetese intezmenyesiti Banderat (akarha mi Szalasit), meltatjak allami szinten az ukran SS hadosztaly tevekenyseget, a fegyveres testuletuket atszovi es egy reszuk teljesen naci identitasu alakulat lesz, akik barmikor athaghatjak a torvenyt, na az mar joval tobb attol mint a fent emlitett pelda.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 094
113
Fogalmam sincs mekkorák a fegyverzet veszteségek. Annyi biztos hogy az oroszoknak eleve több van. nehézfegyverzetet meg nem nagyon kapott eddig Ukrajna, pedig most az kéne. A légifölény pedig alapvetően az oroszoknál van és volt mindvégig, annak ellenére hogy még mindig van ukrán légvédelem és talán légierő is.

Szeverodonyeck városa az releváns, de egész Észak-Ukrajna meg nem?
Na akkor fussunk neki még egyszer: nem a városok nagysága a lényeg, hanem az adott területen harcértékkel bíró katonai erő. Az oroszok a támadó fél, és van egy - bár azóta már a technikai fejlődéssel párhuzamosan kissé meghaladott - taktikai elv, hogy a támadó 3:1 arányú erőfölénnyel kell, hogy rendelkezzen a sikeres hadművelethez. Ez az arány a jelenlegi harcok során szinte sehol nem volt meg, legtöbb esetben szinte paritásos volt a küzdelem.
Már a legelején is egyértelmű volt, hogy az ukrán hadsereg legharcképesebb egységei a Donbassz köré vannak csoportosítva, ezért ha visszalapozol néhány száz oldalt olvashatod, hogy a legfontosabb küzdelem a Szlavjanszk - Kramatorsz - Szeverodonyeck háromszögben lesz.
Ha itt bukik az ukrán sereg, akkor nehéz lesz utána talpra állnia. A bevetett létszám figyelembevételével az északi "kaland" ehhez képest semmi volt, és valószínűleg nem érte el a célját. Mariupol is fontos volt, és ugyanilyen lesz még Odessza, de szerintem csak Zaporozsje után. Harkov kérdéses, ott sem elegendő orosz támadóerő sem az ellentámadáshoz elég ukrán erő nincs csoportosítva. A többit pedig majd meglátjuk, Zselé sem lesz mindig ilyen nagyszájú...
Ami az ukrán nehézfegyverzetet illeti: rutintalan, frissen kiképzett kezelőszemélyzettel azok sem teljes értékűek, főleg, hogy legtöbbször láthatóan butított verziókat küldtek nekik. Amerikai kezelők viszont nem hiszem, hogy a csomag részét képezik... :D