[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 480
18 430
113
Minket? Minket nem - és ezalatt én Magyarországot értem. De a mocsok minket is tönkretehet ha egy elszabaduló Ukrajnát leatomoznak ami mondjuk MLRS-sel kínálgatja az orosz hátországát hála az USA/stb... ájtatoskodásának. Az USA-nak nem fog fájni ha pár taktikai atom elsül, majd táviratban sajnálkozik (aztán kirabol).

Ezt a lehetséges kimenetet kell támogatnunk idegen érdekekért? Hát kösz nem!

De hol van az atom küszöb?
Ilyen alapon a ruszki bármit megtehetne, mert "jaj nehogy atomozzon, inkább engedjük".

Nem. Ez az út a pusztulásunkat eredményezné.
Sajnos a konfliktusokat fel kell vállalni. A gyengébbek el össze kell fogni az agresszív bunkók ellen. Csak így lehet békében élni.
Putyin háborúját el kell, hogy veszítse. Mindegy, hogy kit támadott meg.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and ladagrant

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 075
54 370
113

NYT: Egy murmanszki ellenzéki képviselő elhagyta Oroszországot a Krím annektálása után. Most egy ukrán önkéntes különítményt irányít Kandalaksha hívójel alatt.​


New York Times egy murmanszki politikai aktivista történetét mesélte el , aki 2014-ben, a Krím annektálása után Oroszországból Ukrajnába menekült, és jelenleg egy ukrán önkéntes alakulatot irányít az ország keleti részén.

Az újságírók nem adják meg az igazi nevét, csak a hívójelet ismerik - Kandalaksha , de az anyag a frontvonalon katonai egyenruhás fotóját is közzétette.


Kandalaksha, akinek villamosmérnök végzettsége van azt mondja, először 2008-ban vagy 2009-ben kezdett érdeklődni a politika iránt, amikor meglátott egy videót Alekszej Navalnijról, amint az orosz hatalom legfelsőbb rétegeiben tapasztalható korrupciót leleplezi. Elkezdett azon töprengeni, hogy hová mennek el dollármilliárdok az orosz költségvetésből, és arra a következtetésre jutott, hogy mindez az elnök és más magas rangú tisztviselők zsebébe megy.


A férfi ellenzéki szórólapokat kezdett terjeszteni, 2011-ben pedig Moszkvába ment tiltakozó gyűlésekre. Hamarosan – saját szavai szerint – az orosz különleges szolgálatok szigorú felügyelete alá került. Politikai aktivizmusa megakadályozta, hogy a vízerőműben előléptessék, a vezetés pedig lemondásra kényszerítette. 2013-ban délre költözött, ahol új állást talált. A kijevi Euromaidan és a Krím Oroszországhoz csatolása után Ukrajnába távozott – a család ellenezte a lépést, de végül elfogadták a döntését. Kandalaksha politikai menekültnek nevezi magát: „Harcoltam a Putyin-rezsim ellen, és rájöttem, hogy a legalkalmasabb hely erre a harcra Ukrajna.”

2015-ben, amikor harcok folytak a Donbászban az ukrán hadsereg és a DPR és LPR szeparatistái között, csatlakozott egy önkéntes különítményhez. „Önmagam kerestem, és kerestem a módját, hogy hasznos legyek. Azt hittem, a legőszintébb az lenne, ha harcolni kezdenénk az országért” – mondja Kandalaksha a NYT újságíróinak.

Az ukrajnai orosz invázió kezdetével 2022 februárjában Kandalaksha ismét önként jelentkezett. Először egy hónapig Kijev északnyugati külvárosában harcolt, majd az orosz csapatok visszavonulása után alakulatát áthelyezték az ország keleti részébe, ahol az oroszok a Donbassért vívott csatára összpontosították a fő erőket.

Most a Kandalaksha által irányított különítmény egy dombos területen lévő elhagyatott farmon állomásozik, második hónapja tartja a sorokat, és blokkolja az orosz csapatok előrenyomulását Izyum városától délre a 95. légi rohamdandár részeként.

Az alakulat harcosai között van például színházigazgató és közgazdasági egyetemi oktató is. Ágyútölteléknek nevezik magukat - a Kandalaksha különítmény előőrsei körülbelül 15 kilométerre helyezkednek el az oroszok állásaitól, és szinte naponta orosz tüzérségi támadásnak vannak kitéve. A különítmény harcosai fegyvereikkel válaszolnak rájuk, amelyeket az erdősávban rejtenek el, és nem voltak hajlandók megmutatni az újságíróknak.

Állandóan fészerekben kell elrejtőzniük az orosz drónok elől, és közvetlenül fadeszkákon kell aludniuk, felváltva egymást helyettesítve az őrségben. A nehézségek ellenére a különítmény morálja nem tört meg: „Minden harcos megérti, hogy most az egész világ Ukrajnától függ. Mindent megteszünk, ami tőlünk telhető."

Kandalaksha nem bánja meg, hogy távozott Oroszországból. „Nem hiszem, hogy valaha is visszajövök. nagyon jól érzem magam itt. Itthon vagyok – mondja.

A közelmúltban az Oroszországnak tett területi engedményekre vonatkozó nyugati javaslatokra hivatkozva a parancsnok felkiált: „Ez egy szörnyű ötlet. Az egész világnak törekednie kell az orosz rák elpusztítására. Ez a gonoszság kvintesszenciája, és az egész emberiségnek le kell győznie!”

Változást remél Oroszországban, de nem hiszi, hogy a vezetés változása bármit is változtatna. „Ha Putyin távozik, a rendszer megmarad. Meg kell változtatnunk a rendszert” – mondja Kandalaksha. — Remélem, Oroszország megszűnik olyan lenni, mint amilyen. Nem arról van szó, hogy még akarom semmisíteni, de remélem, hogy az oroszok megváltoznak."




Gecc,milyen mérnök az,aki bekészül az Orosz korrupciótól,és Ukrajnában találja meg a demokráciát?
:D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 489
85 365
113
A februári-márciusi műveleteknek semmi köze nincs a jelenlegihez. Most nincs kontrollálatlan rohanás. Nincs magára hagyott logisztika. Most alapos tüzérségi támogatás melletti darálás van.
És ez a tüzérségi támogatás lóf.sz ahhoz képest, ami ukrán ukrán lakosságú területen fog következni ...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 729
8 952
113
Ja,mégis csak jobb,ha elveszik,és közben meghalnak még párezren.;)
Akkor az oroszok is hülyék voltak a második vh-ban hogy nem adták meg magukat mint a franciák?
Picit kell csak várnod... :D
Nem hiszem.
Mégis csak Ukrajnában kapnak állami pénzeket, fegyvereket. Máshol ez csak marginális, nem támogatott szélsőség.
Egy olyan országról beszélünk aminek a területén háború van. Ilyen helyzetben mindig vannak szélsőségesek. Ilyen helyzetben nem lehet ideológiai alapon szelektálni, mert mindenki kell.
Tulképp, mi az ukrán szándék azokkal a területekkel, ahol terrorizálták az ukrán állampolgárságú, orosz kisebbségű lakosságot?
Megtartani? Max. ha kiírtanak mindenkit, de ott béke nem lesz. Elb@szták, ez van!
(Aki majd jön az orosz dezinfóval, előbb keresse meg itt a fórumon azokat a felvételeket ahol csak a kiejtés miatt vegzálnak embereket)
Mi a putyinista terv Ukrajna megszállt részeivel? Folytatják a népirtást? Ártatlan civilek kivégzését és megerőszakolását? A tüntető tömegekbe lövést? Magyarország is pontosan tudja milyen az orosz uralom, terror és még több terror amíg meg nem törik a lakosságot. Újjáépíteni miből fogják? Ez kicsit nagyobb terület mint Csecsenföld...
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 946
5 316
113
Rendben. Ha nem akarod megérteni hogy más liga egy taktikai ballisztikus rakéta mint a harckocsi, nincs miről tovább beszélni. Főleg egy olyan országnál aki minden erejével azon volt 3 hónapja, hogy ismét atomhatalommá váljon valahogy.
Értem más liga!De önmagában nukleáris fej nélkül "csak"kellemetlenséget okozna az Oroszoknak amíg 3 dandár abrams főleg ha a légi fedezet is biztosítva van hozzá komoly ellentámadásra is eszköz lenne az ukránoknak
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 123
67 063
113
Ukran katonak lonek civil honfitarsaikra.

 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 729
8 952
113

Megkezdődött Mariupol kifosztása

Azok után, hogy a hosszúra nyúlt véres ostrom után Oroszország végre bevette Mariupolt, nyomban meg is kezdődött a város nyersanyagainak lefoglalása és elszállítása. A CNN az ukrán parlament emberi jogi biztosát, Liudmila Denisovát idézte, ő jelentette be, hogy azelső orosz teherhajók már meg is érkeztek a városba, hogy első körben 3000 tonna fémterméket pakoljanak fel és szállítsanak Rosztovba a kikötővárosból. Ezen felül a megszállók megkezdték a korábban megsemmisített vasútvonal helyreállítását Mariupol és Volnovak között.
Azt egyébként az oroszok is megerősítették, hogy elkezdték kisajátítani a mariupoli nyersanyag készletet, bár ők egyelőre csak 2700 tonna fémről adtak hírt, amellyel a tervek szerint hétfőn hajóznak ki.
Denisova azt állítja hogy a város kikötőjében körülbelül 200 000 tonna fém és öntöttvas volt összese 170 millió dollár értékben, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 729
8 952
113

Amíg tartanak a harcok, addig nem lesz népszavazás

Az oroszok által megszállt Herszon új kormánya, a Herszoni Katonai Polgári Adminisztráció helyettes vezetője szombaton a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, a térségben addig nem tartanak népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozásról, amíg a harcok meg nem szűnnek Herszonban és a közeli Odessza és Mikolajiv régiókban.
Kirill Stremousov mindenkit megnyugtatott, időben bejelentik majd, ha lesz bármilyen referendum, de arra nem ma és nem is holnap kerül sor, mert az első és legfontosabb dolog a rend helyreállítása és a közigazgatás megszervezése.
Bár a népszavazás egyelőre nincs napirenden, az orosz berendezkedés gyors ütemben folyik a régióban. Korábban éppen Stremousov nyilatkozta azt, hogy egy Moszkva-barát katonai bázist akarnak létesíteni Herszonban, illetve a megbízott orosz vezetés már korábban szorgalmazta egy új bankrendszer megszervezését, ami az orosz bankrendszerbe integrálódik.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Szokásos wilsoni recept: végy egy ellenőrizhetetlen valóságtartalmú new york times propagandacikket, tedd be fordítóba, hamisítsd meg már rögtön a címét ( te hazudtad bele hogy ellenzéki képviselő, ilyet sem a nyt, sem a meduza, sem a magát nigéria elnökének hívó twitteres csávó nem írt), aztán lehet betolni a fórumra.
Tovább nem is olvastam, ki tudja hol hamisítottad még meg.
Ezzel szemben az RT és a TASS sokkal objektívebb, persze az tiltott média.







NYT: Egy murmanszki ellenzéki képviselő elhagyta Oroszországot a Krím annektálása után. Most egy ukrán önkéntes különítményt irányít Kandalaksha hívójel alatt.​


New York Times egy murmanszki politikai aktivista történetét mesélte el , aki 2014-ben, a Krím annektálása után Oroszországból Ukrajnába menekült, és jelenleg egy ukrán önkéntes alakulatot irányít az ország keleti részén.

Az újságírók nem adják meg az igazi nevét, csak a hívójelet ismerik - Kandalaksha , de az anyag a frontvonalon katonai egyenruhás fotóját is közzétette.


Kandalaksha, akinek villamosmérnök végzettsége van azt mondja, először 2008-ban vagy 2009-ben kezdett érdeklődni a politika iránt, amikor meglátott egy videót Alekszej Navalnijról, amint az orosz hatalom legfelsőbb rétegeiben tapasztalható korrupciót leleplezi. Elkezdett azon töprengeni, hogy hová mennek el dollármilliárdok az orosz költségvetésből, és arra a következtetésre jutott, hogy mindez az elnök és más magas rangú tisztviselők zsebébe megy.


A férfi ellenzéki szórólapokat kezdett terjeszteni, 2011-ben pedig Moszkvába ment tiltakozó gyűlésekre. Hamarosan – saját szavai szerint – az orosz különleges szolgálatok szigorú felügyelete alá került. Politikai aktivizmusa megakadályozta, hogy a vízerőműben előléptessék, a vezetés pedig lemondásra kényszerítette. 2013-ban délre költözött, ahol új állást talált. A kijevi Euromaidan és a Krím Oroszországhoz csatolása után Ukrajnába távozott – a család ellenezte a lépést, de végül elfogadták a döntését. Kandalaksha politikai menekültnek nevezi magát: „Harcoltam a Putyin-rezsim ellen, és rájöttem, hogy a legalkalmasabb hely erre a harcra Ukrajna.”

2015-ben, amikor harcok folytak a Donbászban az ukrán hadsereg és a DPR és LPR szeparatistái között, csatlakozott egy önkéntes különítményhez. „Önmagam kerestem, és kerestem a módját, hogy hasznos legyek. Azt hittem, a legőszintébb az lenne, ha harcolni kezdenénk az országért” – mondja Kandalaksha a NYT újságíróinak.

Az ukrajnai orosz invázió kezdetével 2022 februárjában Kandalaksha ismét önként jelentkezett. Először egy hónapig Kijev északnyugati külvárosában harcolt, majd az orosz csapatok visszavonulása után alakulatát áthelyezték az ország keleti részébe, ahol az oroszok a Donbassért vívott csatára összpontosították a fő erőket.

Most a Kandalaksha által irányított különítmény egy dombos területen lévő elhagyatott farmon állomásozik, második hónapja tartja a sorokat, és blokkolja az orosz csapatok előrenyomulását Izyum városától délre a 95. légi rohamdandár részeként.

Az alakulat harcosai között van például színházigazgató és közgazdasági egyetemi oktató is. Ágyútölteléknek nevezik magukat - a Kandalaksha különítmény előőrsei körülbelül 15 kilométerre helyezkednek el az oroszok állásaitól, és szinte naponta orosz tüzérségi támadásnak vannak kitéve. A különítmény harcosai fegyvereikkel válaszolnak rájuk, amelyeket az erdősávban rejtenek el, és nem voltak hajlandók megmutatni az újságíróknak.

Állandóan fészerekben kell elrejtőzniük az orosz drónok elől, és közvetlenül fadeszkákon kell aludniuk, felváltva egymást helyettesítve az őrségben. A nehézségek ellenére a különítmény morálja nem tört meg: „Minden harcos megérti, hogy most az egész világ Ukrajnától függ. Mindent megteszünk, ami tőlünk telhető."

Kandalaksha nem bánja meg, hogy távozott Oroszországból. „Nem hiszem, hogy valaha is visszajövök. nagyon jól érzem magam itt. Itthon vagyok – mondja.

A közelmúltban az Oroszországnak tett területi engedményekre vonatkozó nyugati javaslatokra hivatkozva a parancsnok felkiált: „Ez egy szörnyű ötlet. Az egész világnak törekednie kell az orosz rák elpusztítására. Ez a gonoszság kvintesszenciája, és az egész emberiségnek le kell győznie!”

Változást remél Oroszországban, de nem hiszi, hogy a vezetés változása bármit is változtatna. „Ha Putyin távozik, a rendszer megmarad. Meg kell változtatnunk a rendszert” – mondja Kandalaksha. — Remélem, Oroszország megszűnik olyan lenni, mint amilyen. Nem arról van szó, hogy még akarom semmisíteni, de remélem, hogy az oroszok megváltoznak."

 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93

Amíg tartanak a harcok, addig nem lesz népszavazás

Az oroszok által megszállt Herszon új kormánya, a Herszoni Katonai Polgári Adminisztráció helyettes vezetője szombaton a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, a térségben addig nem tartanak népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozásról, amíg a harcok meg nem szűnnek Herszonban és a közeli Odessza és Mikolajiv régiókban.
Kirill Stremousov mindenkit megnyugtatott, időben bejelentik majd, ha lesz bármilyen referendum, de arra nem ma és nem is holnap kerül sor, mert az első és legfontosabb dolog a rend helyreállítása és a közigazgatás megszervezése.
Bár a népszavazás egyelőre nincs napirenden, az orosz berendezkedés gyors ütemben folyik a régióban. Korábban éppen Stremousov nyilatkozta azt, hogy egy Moszkva-barát katonai bázist akarnak létesíteni Herszonban, illetve a megbízott orosz vezetés már korábban szorgalmazta egy új bankrendszer megszervezését, ami az orosz bankrendszerbe integrálódik.

Na te meg kezded el szépen befosni ide a mai 24.hu cikkeket. Értelmes.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 435
4 550
113

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
163
1 859
93
Ez mondjuk az oroszokra is igaz, láttuk, mit műveltek a nekik jutott európai országokkal. Én nem csodálkozok, hogy amint lehetőség volt rá, mindenki belépett a NATO-ba; a lengyeleken kívül senkinek nem volt esélye sem még a rövid ellenállásra sem egy esetleges újabb orosz érdekérvényesítés esetén, hát mindenki bemenekült a közös védelem ernyője alá. Ez meg pont jól jött az USA-nak, bár a törökök tagságával már elég közel volt így is az orosz területekhez.
Miért is nem a Szovjetunió?? Mert Moszkva volt a főváros? Akkor a Te olvasatodban Sztálin és Hruscsov is orosz volt, mert Moszkvából irányították a rendszer.