[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113

AZ OROSZ TÁMADÓ KAMPÁNY ÉRTÉKELÉSE, MÁJUS 28.....​

2022. május 28.
ISW%20LOGO%20FINAL%20ACRONYM%20%20%20NAME_ISW%20LOGO%20FINAL%20ACRONYM%20NAME%20CMYK_452.png


Frederick W. Kagan, Kateryna Stepanenko és George Barros

Vlagyimir Putyin orosz elnök kimondhatatlan szenvedést okoz az ukránoknak, és szörnyű áldozatokat követel saját népétől egy olyan város elfoglalása érdekében, amely még neki sem éri meg a költségeket.

Ukrajna orosz inváziója, amelynek célja az egész ország elfoglalása és megszállása volt, kétségbeesett és véres offenzívává vált egyetlen város elfoglalására keleten, miközben megvédi a fontos, de korlátozott előnyöket délen és keleten.
Ukrajna kétszer kényszerítette Putyint, hogy határozza meg katonai céljait. Ukrajna legyőzte Oroszországot a kijevi csatában, és arra kényszerítette Putyint, hogy későbbi katonai céljait Donyeck és Luhanszk megyék elfoglalására csökkentse Kelet-Ukrajnában. Ukrajna megakadályozta, hogy ezt a célt elérje, és arra kényszerítette, hogy egyedül Luhanszk megye elfoglalásának befejezésére összpontosítson. Putyin most embereket és lőszereket dobál a megye utolsó jelentősebb lakossági központjába, Szeverodonyeckbe, mintha elvételével megnyerné a háborút a Kremlnek. Ő téved. Amikor a szeverodonyecki csata véget ér, függetlenül attól, hogy melyik oldal tartja a várost, az orosz offenzíva operatív és stratégiai szinten valószínűleg betetőződik, így Ukrajnának lehetőséget ad arra, hogy újraindítsa hadműveleti szintű ellentámadásait, hogy visszaszorítsa az orosz erőket.

Az orosz erők megtámadják Szeverdonyecket, bár még nem vették körül.
Területi előnyökre tesznek szert, és talán sikerül elvinniük a várost és területeket nyugatabbra. Az ukrán hadsereg a legkomolyabb kihívással néz szembe a mariupoli Azovstal üzem elszigetelése óta, és a következő napokban jelentős taktikai vereséget szenvedhet, ha Szverodonyeck elesik, bár ez egyáltalán nem biztos, és az oroszok a támadások ismét elakadhatnak.

Az oroszok olyan árat fizetnek jelenlegi taktikai sikerükért, amely nem áll arányban a remélhető valós műveleti vagy stratégiai haszonnal. Maga Szeverodonyeck a háború jelenlegi szakaszában elsősorban azért fontos, mert ez az utolsó jelentős lakossági központ Luhanszk megyében, amelyet az oroszok nem ellenőriznek. Lefoglalásával Moszkva kijelentheti, hogy Luhanszk megyét teljes mértékben biztosította, de Oroszországnak semmilyen más jelentős katonai vagy gazdasági előnyt nem ad. Ez különösen igaz, mert az orosz erők elpusztítják a várost, miközben megtámadják, és ellenőrizni fogják a romjait, ha elfoglalják. Szeverodonyeck elfoglalása egy orosz földi kommunikációs vonalat (GLOC) nyithat meg a nyugati hadműveletek támogatására, de az oroszoknak nem sikerült sokkal előnyösebb GLOC-kat szerezniük Izyumból, részben azért, mert annyira Szeverodonyeckre koncentráltak.

Az oroszok továbbra is rendkívül korlátozott előrelépést tesznek a Donyeck megye meg nem szállt területeinek ellenőrzésére tett erőfeszítéseikben. Az orosz csapatok hetek óta küzdenek a február 24-e előtti érintkezési vonalon való behatolásért, miközben az Izyumtól délre tartó orosz offenzív hadműveletek nagyrészt elakadtak. Szeverodonyeck elfoglalása csak akkor segítheti a Donyeck megye többi részének meghódítását, ha lendületet ad az oroszoknak az egymást követő hadműveletek kiépítéséhez, de a szeverdonyecki csata valószínűleg kizárja a további nagyszabású orosz offenzív hadműveletek folytatását.

Az orosz előrelépés Szeverdonyeck körül nagyrészt annak a ténynek köszönhető, hogy Moszkva erőit, felszerelését és az összes többi tengelyből származó anyagokat erre az egyetlen célra összpontosította. Az orosz csapatok hetek óta nem tudtak előrehaladni semmilyen más tengelyen, és nagyrészt meg sem próbálták ezt tenni. Az ukrán védők még így is félelmetes veszteségeket okoztak az orosz támadóknak Szeverodonyeck környékén. Moszkva még akkor sem lesz képes nagy mennyiségű hatékony harci erejét visszaszerezni, ha elfoglalja Szeverdonyecket, mert ezt a harci erejét komolytalanul a város elfoglalására fordítja.

Az ukrán erők is komoly veszteségeket szenvednek a szeverodonyecki csatában, csakúgy, mint az ukrán civilek és az infrastruktúra. Az oroszok a rendelkezésre álló támadó harci erejük jóval nagyobb hányadát összpontosították Severodonyeck elfoglalására, mint az ukránok, azonban a lemorzsolódási gradienst általában Kijev javára alakították. Az ukránok továbbra is kapnak utánpótlást és felszerelést szövetségeseiktől, bármilyen lassú és korlátozott is ez az áramlás. Ezzel szemben az oroszok továbbra is egyértelmű jeleket mutatnak arra vonatkozóan, hogy elégetik a rendelkezésre álló munkaerő- és anyagtartalékaikat, és nincs okuk enyhülésre számítani a következő hónapokban.

Egyre szaporodnak a bizonyítékok az orosz tisztikar katonai professzionalizmusának erodálására. Az Ukrán Katonai Hírszerzési Igazgatóság (GUR) arról számolt be, hogy az orosz parancsnokok megpróbálják megőrizni a katonai felszereléseket azáltal, hogy megtiltják a sofőröknek, hogy evakuálják a sebesült katonákat, vagy ellátmányokat adjanak a túl messzire előrehaladt egységeknek. [1] Ha megtagadjuk a felszerelés kockáztatását a sebesültek evakuálásához a csatatéren – a rendkívüli körülmények kivételével – a katonai professzionalizmus alapvető elveinek figyelemre méltó megsértése. Az ilyen viselkedés komoly hatással lehet a katonák moráljára és harci hajlandóságára, és megkockáztathatja, hogy saját védelmi vonalaikon túl megsérüljenek. Az ISW önállóan nem tudja megerősíteni a GUR jelentését, de az orosz milloggerek kommentárja némi közvetett alátámasztást kínál hozzá. Alekszandr Zsicskovszkij orosz millogger bírálta, hogy az orosz katonai parancsnokság semmibe veszi a tartalékosokat a prioritások nélküli Zaporizzsja megyei fronton.[2] Zhychkovskiy megjegyezte, hogy az orosz parancsnokok felelősek a katonák körében bekövetkezett nagy veszteségekért és őrületekért. Egy másik millogger, Alekszandr Hodarkovszkij azt mondta, hogy az orosz parancsnokok nem küldenek időben erősítést, ami megakadályozza, hogy az orosz erők megpihenjenek a szárazföldi támadások között. [3]

Az orosz tisztek professzionalizmusának csökkenése lehetőségeket jelenthet az ukrán haderő számára. Az amúgy is alacsony orosz morál tovább csökkenhet, ha ez a magatartás széles körben elterjedt és folytatódik. Ha a másodlagos tengelyekre ragadt orosz csapatok elveszítik harci akaratukat, mivel a Szeverdonyeckért folyó csata felemészti a rendelkezésre álló orosz támadóerő nagy részét, Ukrajnának esélye lehet jelentős ellentámadások indítására, jó kilátásokkal a sikerre. Ez a kilátás bizonytalan, és Ukrajna nem biztos, hogy képes kihasználni a lehetőséget, még akkor sem, ha felkínálja magát, de az orosz hadműveletek jelenlegi mintája komoly sebezhetőségeket generál, amelyeket Kijev valószínűleg megpróbál majd kihasználni.

Frederick Kaganovich ugye...
jEKppRpAKHOHMx4WPQhzjnAFg1PkX7g3WuJU4n_scJcRRBMXE2L0u27-YY4pGvE1ghgrrWE_Zu19k19hcK-pRihDkwtIGzbCBqHS1gFzQtoQveKZO5TXDU9H03WANIgTMWSAVkf90K0XUUWhS6UI6k7RP5fk9TJlpggnB_9Saxb4eQlLUQlJKp_UAC886mh2B2mlHUJYIg0IQwTkone1_gLIbIGBc8WT0LCCTJ3oIPkaTA4MH0tA3O7Cp_k4MAkIy-raO0nBJcVaNnyW3aYCTPp9DC_sW8-vACAYQw6Sq4S9aIXrSezkLDCEbalGpaZbUx7thm3EB8SxwcLRQkRepA.jpg
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 958
93
eleve nincs miről beszélni,mert a "HA" az általában nem figyelembe vehető tényező a történelemben ..

pl:

-mi lett volna HA nem IV.Béla seregei Muhinál tönkreverik a mongolokat ?
-mi lett volna HA Hunyadi Mátyásnak 2 törvényes fiú örököse van ?
-mi lett volna HA Hitler nyeri meg a II.világháborút ?
-mi lett volna HA nem lövök le Kennedy-t ?

érdekes,de értelmetlen kérdések mert a történelemben nincs HA !
Erőteljesen OFF.

"-mi lett volna HA nem IV.Béla seregei Muhinál tönkreverik a mongolokat ?"

Gondolom itt "-mi lett volna HA IV.Béla seregei Muhinál tönkreverik a mongolokat ?" akartál írni.

Kapaszkodj meg, egy magát történelminek nevezett csoport komolyan gondolja (igaz csak face), de olyan ~6000 követője van, foglakozik sámániznustól kezdve a magyarok 30 ezer éves írásbeliségével és azzal is, hogy a magyarok már olyan 20 ezer éve a Kárpát medencében vannak, pont ezt taglalták, hogy a mongolok nem is győztek Muhinál, hanem a magyarok okos taktikával széthúzták a mongol erővonalakat és a mongolok emiatt a szétforgácsolódás miatt vesztettek és pánikszerűen visszavonultak. Az hogy Ögödej kán halála miatti gyors kivonulás csak szépítése a történetnek.

ON
 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and Ember

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 639
46 744
113
Megmondták mi a nukleáris vörös vonal.
A nyílt beavatkozás, és ha OF léte kerül veszélybe. Erre egyik se igaz.
Mi lenne ha megpróbálnánk odafigyelni a ruszkikra? Lehet sokkal több mindent megértenénk.
Hátöö...
Az ugye megvan, hogy mind a Krím-félsziget, mind a Kercsi-szoroson átívelő híd az Orosz Föderáció része.
Ha a hidat lerombolnák, akkor a Krím félsziget orosz léte kerülne igen komoly veszélybe.

Szerinted, miért megy már 2 hónapja az iszapbirkózás az amerikaiak meg az ukránok között az MLRS rendszerek átadása kapcsán. Az amerikaiak pont amiatt nem akarják átadni, mert az ukránok első dolga a híd lerombolása lenne.
Az amerikaiak meg nem hülyék. Csk védekező céllal akarják átadni.
A híd lerombolása azonnali taktikai atomcsapást vonna maga után.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Miért, a tömeggyilkos kambodzsai bolsi polpot, ès bandájára, vagy pl. a kínai komcsi mao ce-tung, és bandájára nem vagy kíváncsi? A fent említettek kezéhez konkrétan milliók vére tapad! Árulja már el valaki, hogy mi ez a megszállottság a komcsi zsidókkal kapcsolatban? Amúgy megsúgom, történelmi tény, hogy főleg oroszországban írtották a helyi zsidóságot rendesen, szóval volt terror bőven..
Az ukrajnai fegyveres konfliktus topicban a Pol Pot,Ho Si Minh,Mao Ce-tung komcsik kivül esnek a látókörömön nem érik el az ingerküszöbömet.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 460
121 041
113
De hol van az atom küszöb?
Ilyen alapon a ruszki bármit megtehetne, mert "jaj nehogy atomozzon, inkább engedjük".

Nem. Ez az út a pusztulásunkat eredményezné.
Sajnos a konfliktusokat fel kell vállalni. A gyengébbek el össze kell fogni az agresszív bunkók ellen. Csak így lehet békében élni.
Putyin háborúját el kell, hogy veszítse. Mindegy, hogy kit támadott meg.
Én egy vereséggel felérő phirruszi győzelmet prognosztizálok ami teljesen kivérezteti az orosz haderőt a gazdaságról nem is beszélve.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Hátöö...
Az ugye megvan, hogy mind a Krím-félsziget, mind a Kercsi-szoroson átívelő híd az Orosz Föderáció része.
Ha a hidat lerombolnák, akkor a Krím félsziget orosz léte kerülne igen komoly veszélybe.

Szerinted, miért megy már 2 hónapja az iszapbirkózás az amerikaiak meg az ukránok között az MLRS rendszerek átadása kapcsán. Az amerikaiak pont amiatt nem akarják átadni, mert az ukránok első dolga a híd lerombolása lenne.
Az amerikaiak meg nem hülyék. Csk védekező céllal akarják átadni.
A híd lerombolása azonnali taktikai atomcsapást vonna maga után.
Eddig akármilyen fegyverszállításról volt szó, mindig azzal jöttek egyesek, hogy az oroszok majd így-úgy mérnek atomcsapást mindenkire is. Akár harckocsik miatt, akár repülőgépek miatt, akár rakéta-sorozatvetők meg pct fegyverek miatt.
Aztán sosem mértek, mert teljes ostobaság.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000 and krisss

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 526
15 073
113
Sokan még mindig nem képesek megérteni, hogy nem ukrán-orosz háború folyik. A Nyugat azért nem szállít Abramsokat és F16-osokat, mert NEM Ukrajna győzelme a cél, hanem, hogy az oroszok minél gyengébben kerüljenek ki ebből a harcból. Ahogy elfogy az utolsó ukrán területvédelmis, abban a pillanatban újra kiegyeznek az oroszokkal.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 184
113
A Kaganovics jellegzetes zsidó név,melyik szovjet zsidó mészárosnak volt ez az eredeti neve?Berijjának?Jól emlékszem?
A Kaganovics Lázárra tetszik gondolni?
Valami nagyhatalmu bennfentes politikus volt Sztalin idejeben, talan belugyminiszter ahogy emlekszem. Meg Kun Miklos XX. szazados sorozata miatt neztem ezeknek a partfunkciknak utana regebben. Kaganovics kijevi szuletesu, ukran ez biztos. Tul kicsi a vilag nemigaz? Nyilvan rokonok Nudelmann pereputtyaval, ahogy Nudelmann is Poroshenkoval tudtommal.
Mas, sracok Zeli is olvas minket, ÁTÖLTÖZÖTT! Levette a zold pólót!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 678
77 694
113
Én egy vereséggel felérő phirruszi győzelmet prognosztizálok ami teljesen kivérezteti az orosz haderőt a gazdaságról nem is beszélve.
Érdekes, én ebben a lehetőséget látom arra, hogy a kilőtt technika helyett moderneket vegyenek. Nagyon számítóan hangzik, de a rengeteg kilőtt technika üzemeltetésére nem kell költeni, azaz nem úgy kell új típust bevezetni, hogy közben költeni kelljen a régire, így pénz szabadul fel. Gondoljuk végig: kilőttek az ukránok teszem azt 250db (nem tudom a pontos számokat) orosz harckocsit. Ez azt jelenti, hogy jelenleg az üzemeltetésre szánt pénzből megmarad 250 harckocsinyi összeg. Ez gyakorlatilag talált pénz ahhoz képest, hogyha erre a 250 harckocsira el kéne költeni a pénzt.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 460
121 041
113
Igen, és? Fenyegeti az OF létét egy lerombolt híd?


Miért? Miért nem egy Iskander csapás a Radára?
Mert a rada valószínüleg egy bunkerban dekkol és ott ülésezik (bár szerintem háborús helyzetben nem üléseznek hanem a valami nemzetbiztonsági tanács irányít) azt meg hiába iszkanderezik. Max a rada épületét lehet szétlőni szimbolikus gesztusként csak éppen nem mennek vele semmire.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 639
46 744
113
Eddig akármilyen fegyverszállításról volt szó, mindig azzal jöttek egyesek, hogy az oroszok majd így-úgy mérnek atomcsapást mindenkire is. Akár harckocsik miatt, akár repülőgépek miatt, akár rakéta-sorozatvetők meg pct fegyverek miatt.
Aztán sosem mértek, mert teljes ostobaság.
Milyen mindenkire gondolsz?
Csak az ukránokra mérhetnek.
De eddig megoldották, hogy a beküldött fegyverek nagy részét - vagy a hozzájuk tartozó hadianyagot - még menet közben megritkították.
A maradék pedig nem jelentett akkora veszélyt a műveletekre.
A híd lerombolása - szerinted - hogyan alakítaná a déli részek logisztikáját?
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 472
16 893
113
Miért, a tömeggyilkos kambodzsai bolsi polpot, ès bandájára, vagy pl. a kínai komcsi mao ce-tung, és bandájára nem vagy kíváncsi? A fent említettek kezéhez konkrétan milliók vére tapad! Árulja már el valaki, hogy mi ez a megszállottság a komcsi zsidókkal kapcsolatban? Amúgy megsúgom, történelmi tény, hogy főleg oroszországban írtották a helyi zsidóságot rendesen, szóval volt terror bőven..
Kik is voltak a tanítók az ideológiával kapcsolatban? Ja,és a történelmi tény,hogy a pogromok számszerüleg igen kevés áldozattal jártak.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 460
121 041
113
Érdekes, én ebben a lehetőséget látom arra, hogy a kilőtt technika helyett moderneket vegyenek. Nagyon számítóan hangzik, de a rengeteg kilőtt technika üzemeltetésére nem kell költeni, azaz nem úgy kell új típust bevezetni, hogy közben költeni kelljen a régire, így pénz szabadul fel. Gondoljuk végig: kilőttek az ukránok teszem azt 250db (nem tudom a pontos számokat) orosz harckocsit. Ez azt jelenti, hogy jelenleg az üzemeltetésre szánt pénzből megmarad 250 harckocsinyi összeg. Ez gyakorlatilag talált pénz ahhoz képest, hogyha erre a 250 harckocsira el kéne költeni a pénzt.
Ez is benne van, csak közben meg az új technika legyártása marhára bonyolult lett a (akár áttételesen) nyugati eredetű rendszerek helyettesítése miatt. Illetve az orosz gazdaság valós állapota is kérdéses.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and paul64

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Sokan még mindig nem képesek megérteni, hogy nem ukrán-orosz háború folyik. A Nyugat azért nem szállít Abramsokat és F16-osokat, mert NEM Ukrajna győzelme a cél, hanem, hogy az oroszok minél gyengébben kerüljenek ki ebből a harcból. Ahogy elfogy az utolsó ukrán területvédelmis, abban a pillanatban újra kiegyeznek az oroszokkal.
És ezt az ukránok nem látják? Vagy azt, hogy tudatosan aldozzák fel őket?
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Ezek mind kazár sidók? Az ÚjKazária terv valahogy nem akar működni.
Pedig müködik elvileg több millió ukrán hagyta el az országot,és megjósolhatatlan hogy még mennyien fogják.Serintem elég jól halad az orosz(egyesek ukránoknak nevezik öket,de olyan hogy ukrán nincs,csak olyan van hogy Ukrajna)lakosság számának csökkentése.