[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Harkov irány:
Eleinte az ukránok Lobanovka térségében próbáltak előretörni, a lehallgatások szerint - HUSZONKETŐ "200-as" - megállították őket. Aztán két századdal próbáltak előrenyomulni a Dementevkán, közel három órán át tüzérséggel fedezték őket. Halottak és sebesültek – tízesével! Az ellenüteg harc eredményeként pedig egy ellenséges tüzér üteg megsemmisült. Munkánk következményei videón. A "dicsért" NATO tarackok megsemmisülése.

megsemm-Bushmaster.jpg

Popaszna térségében megsemmisült Bushmaster

Nikolaev irány
Összességében a Nikolaev irányába, Davydov Brod falu melletti támadási kísérlet során az ukrán fegyveres erőket egy megerősített zászlóalj taktikai csoportja hajtotta végre, amely a 28. gépesített dandár, a tengerészgyalogság 35. dandár és a tartalékhadtest 63. gépesített dandár egységeiből állt.

A fő feladat az volt, hogy megpróbáljanak elfoglalni egy hídfőt az Ingulets folyó jobb partján, és ezáltal megteremteni a feltételeket a további előrenyomuláshoz Novaja Kahovka felé, hogy elzárják a támogatástól az RF fegyveres erők egységeit a Herson régió északi részén. .

Így az ukrán fegyveres erők ismét jelentős veszteségeket szenvedtek a folyami átkelésért vívott csatákban, ami nyilvánvalóan nem volt harci felderítés. Valószínűleg az ukrán parancsnokság rosszul ítélte meg a szembenálló erőket, mivel úgy vélte, hogy ebben a szektorban csak a DPR tartalék zászlóaljai vannak.
Counter-offensive-at-Davidov-Brod-Herson1.jpg


Kényszermozgósítás Ukrajnában: https://t.me/anna_news/33173
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
317
1 560
93
A Tochka-l te nem fogsz tudni pontcélokat, így az orosz tüzérséget sem támadni, mivel ahhoz nem elég pontos.
A tüzérség nem célba lő, hanem (cél)területre.
Figyelembe véve a szórást és az érkező robbanóanyag mennyiségétől egy Iskander, kettő Tochka, hat Scud ugyanúgy a "pontcél" megsemmisülését eredményezi.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Elhúzódó esetén igen. A T-72B3 felújítás 100-150 darabbal, a T-80BVM 50-70 db/év kapacitással ment.
Szerintem a gyári közép- és nagyjavitás mehet gyorsabban is, azokat akár javító ezredek is csinálhatják.
Viszont a hadiipari kapacitásokat mindkettő terheli. Például a motorok a cseljabinszki traktorgyárban, az ágyúk talán Tulában készülnek. Egy gyár, szűk kapacitásokkal. Elektronika, rádió ugyanez.
Ha hadi gazdaságra állnak át, akkor több gyár is hadiipari termékeket fog gyártani. De ez hosszabb folyamat. A gyártási lánc újjászervezése akár egy évet is felemeszthet, emiatt lassan jelennek meg a felújított eszközök.

Viszont a jelenleg rendszerben (csapatoknál) lévő 2000 darab harckocsi (szükség szerinti, hadi használhatóságot biztosító) javitasa is a hadserege szintű javító szervezeteket terheli. A 30-40 éves tankok alkatrész igénye nagy, a beszállítók kapacitása sokszor ezt köti le, hisz a háborúban elhasznalodnak a tankok és más haditechnikai eszközök.
Eleve egy 2800 darabos, közel negyven éves flotta üzemeltetése iszonyat lehet. Szerintem a tankok harmada, fele mindig áll.
Ezt a saját tapasztalataim alapján mondom.
A ruszki harceszközök háborúra vannak tervezve. Hadigazdasaggal, ahol az ipar többet tud gyártani, mint amennyit az ellenfél kilőhet.
Ez működött a 2. világbajnokságon. A kérdés három hónap alatt lehet e 700 tankot pótolni?
Most.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 783
14 191
113
Nem volt orosz mindig is, az oroszok egyik modern kori hódítása volt. Előtte sokáig nomád népek éltek ott és a mai Délkelet-Ukrajnában is. Ugye itt volt Etelköz is, a magyarok is itt vonultak át. Az összefüggő eurázsiai sztyeppe legnyugatibb része ez. Csak hát a tatárokkal csúnyán elbántak az oroszok.

Amúgy meg a görögök is követelhetnék, mert több ezer évvel az oroszok előtt ott voltak. Az se véletlen hogy sok pol-ra végződő település van Dél-Ukrajnában, ezeknek szándékosan adtak görögös nevet az orosz hódítók.

Amúgy meg a SZU a belső határok mentén vállt szét, azaz a Krím egyértelműen Ukrajnát illette. Ez van.
Akkor picit részletesen pontosítok ha nem haragszol:

"Nem volt orosz mindig is, az oroszok egyik modern kori hódítása volt"

Nem orosz hódítás volt, hanem az utolsó krimi tatár khán, aki megunta a belviszályt, szabályos örökjáradéki szerződést aláírva odaadta Krimet az oroszoknak. Patyomkin azonban eléggé rosszul fizette a részleteket, ezért a khán panaszra a főnökéhez , a török szultánhoz fordult. Ott tettéért mindjárt börtönbe vetették. és mivel a török jogtudósok pár évig sem tudták megtámadni a szabályszerű szerződést, selyemzsinórt kapott a khán..

Ez az utolsó, törvényileg jogos szerződés Krim területének átruházása kapcsán

"Előtte sokáig nomád népek éltek ott és a mai Délkelet-Ukrajnában is. Ugye itt volt Etelköz is, a magyarok is itt vonultak át."

Annyi pontosítás, hogy a magyarok átvonulás közben a hunokkal együtt Krimet is birtokba vették. Ez addig tartott, mig a népvándorlási nyomás onnan ki kiűzött bennünket.Ez alapján tán mi is jogosak vagyunk rá, az ukránokkal szemben, akik ezt a területet nem birtokolták?

"Amúgy meg a görögök is követelhetnék, mert több ezer évvel az oroszok előtt ott voltak."

Meg mi magyarok is ahogy írtam, a rómaiak, a hunok, az olaszok, az ősemberek.. stb.


"Amúgy meg a SZU a belső határok mentén vállt szét, azaz a Krím egyértelműen Ukrajnát illette. Ez van."

Hruscsov még a szétválás előtt jóval, egy törvénybe nem iktatott (elfeledkeztek akkor erről?) ajándékozássak csatolta Krim területét ukrajnához.
 
W

Wilson

Guest
A tüzérség nem célba lő, hanem (cél)területre.
Figyelembe véve a szórást és az érkező robbanóanyag mennyiségétől egy Iskander, kettő Tochka, hat Scud ugyanúgy a "pontcél" megsemmisülését eredményezi.
Persze de az ukránok nem fognak 100m CEP-l rendelkező Tochcakkal orosz tüzérségre lőni, mint ahogy nem is használták ilyenre őket.
 
  • Tetszik
Reactions: kriss02

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
@mindenen kívül Nincsenek letárolt, bevethető modernebb harckocsik mint a T-62? :D :oops:
Ezek pont olyan T72A, T-72AV-k, mint a mi belorusz eredetű kocsijaink. A kötényezés alapján a nyolcvanas évek második felében felújításon estek át. Az első bal köténye elég szakadt, mostanában nem voltak közép- vagy nagyjavitáson. Ezek pont olyan korú és állapotú tankok, mint a milyeink.
Ezek nagyon nem hadrafogható állapotúak, a mi fogalmaink szerint, mert állandóan meghibásodások, nem mindenük működik.
Erre mondjuk, hogy roncs. De hát a ruszki sok lúd disznót győz elve a doktriájának alapja.
:D
Szóval, igen, van T-72 -ese a ruszkinak. Szerintem szar. Neki jó.
Ahol nem számít a veszteség, a halott katona, oda szerintük jó. Szerintem oda se.
;)
 
  • Vicces
Reactions: megazez

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 145
119 570
113
Ezek pont olyan T72A, T-72AV-k, mint a mi belorusz eredetű kocsijaink. A kötényezés alapján a nyolcvanas évek második felében felújításon estek át. Az első bal köténye elég szakadt, mostanában nem voltak közép- vagy nagyjavitáson. Ezek pont olyan korú és állapotú tankok, mint a milyeink.
Ezek nagyon nem hadrafogható állapotúak, a mi fogalmaink szerint, mert állandóan meghibásodások, nem mindenük működik.
Szerintem ezek azért jobban voltak szervizelve mint a mieink.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 854
27 333
113
azért azt is tegyük már hozzá,hogy ha már ennyire tökéletes a nyugati sajtó és szólás szabadság ahogyan felvázolod,hogy van egy Julian Assange nevű ember .. akinek erről kicsit más a véleménye,hogy a közelmúltban totál "véletlenül" megöngyilkolódott Jeffrey Epsteint ne is említsem :rolleyes:
A máltai újságírónő.. Ján Kuciak.. A hollandoknál is lelőttek egy újságírót mostanság.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
okes, engem tenyleg erdekelne, hogy az oroszoknal ez a birodalmi tudat tenyleg nincs jelen ?
a szovjetunio szetese putyin szerint a vilag katasztrofaja, amit egyebkent meg valahol ertek is.
mindig hoditottak az elmult 400 evben, folyamatosan mindenfele, Berlintol Kamcsatkaig mentek,
nem egyszer, meg nem tevedesbol, hanem folyatosan. Megvolt az okuk, sztyeppe lapos, kereskedni kell menni,
de azert folyamatosan terjeszkedtek, amerre tudtak.

anekdota, hogy wc papirert alltak sorban az oroszok, aztan meg mentek tutetni, hogy kuril szigeteket vissza, meg nem adjuk,
kozben meg nem volt mit enni a szovjetunioban. Ertem, hogy az oroszok bekes nep meg minden es hogy ketszer tamadtak meg oket nyugatrol, de a japan szigetek, meg afganisztan az mar nem csak ugy utba esett a szormekereskedoknek a tajgaban...
Így lett NATO.
 
W

Wilson

Guest

Megmagyarázhatjuk” távirati csatorna: az Ukrajnába harcolni induló csecsen „önkéntesek” között vannak olyan elítéltek, akiknek a büntetése nem járt le..​

2022. május 29. 15:30
Forrás: "We Can Explain"

Az elítélteket csecsenföldi önkéntesek keretében küldték az ukrajnai háborúba, akiknek büntetése még nem járt le. Erről a „Megmagyarázhatjuk” táviratcsatorna számolt be.

Az újságírók összehasonlították az ukrán hírszerzés által korábban közzétett önkéntesek listáját és az orosz bíróságok honlapjain hozott döntéseket, és több ilyen esetet is leírtak. Egyikük a többször elítélt Bekhan Taysumov, akinek 2022 végéig egy általános rezsim kolóniáján kellett letöltenie csalás miatt.

A cikkben említett másik rabot, Tamerlan Magamerzuevet 2022 márciusában kényszermunkára ítélték, ehelyett a We Can Explain értesülései szerint Ukrajnába távozott, mivel egy másik ügyben a bírósági tárgyalásokat is kihagyta. A kiadvány megjegyzi, hogy a büntetés végrehajtása előtt nem volt joga átlépni az Orosz Föderáció határait.

A "We Can Explain" becslései szerint összesen 953 önkéntes közül, akik Csecsenföldről Ukrajnába mentek, legalább 101 "bűnözői múlttal és jelennel rendelkező" személy van.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Szerintem ezek azért jobban voltak szervizelve mint a mieink.
T-72A kb 85-ig volt gyártásban. Kb. 40 éves tankok, láthatóan nem túl jó állapotban, külsőleg. Nem hinném, hogy ha a külső elhanyagolt, akkor fegyveresen, motorikusan pöpec.
Ha negyven éves, akkor azon mindent cserélni kell, különben óránként javítani kell. A T-72A 12 évente közép, 20-24 évente ipari nagyjavitáson kellene, hogy át essen. A ruszki az A val nem foglalkozott, hanem a modernebb B-t újította fel a gyárban B3-á
Nincs okom azt hinni, hogy titokban A-kat is felujitottak volna tömegesen.
Tehát letámasztották őket és kész. Volt még pár tucat rendszerében, de B3-ak változtak őket, igaz, februárban azok is be lettek vetve.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 145
119 570
113
T-72A kb 85-ig volt gyártásban. Kb. 40 éves tankok, láthatóan nem túl jó állapotban, külsőleg. Nem hinném, hogy ha a külső elhanyagolt, akkor fegyveresen, motorikusan pöpec.
Ha negyven éves, akkor azon mindent cserélni kell, különben óránként javítani kell. A T-72A 12 évente közép, 20-24 évente ipari nagyjavitáson kellene, hogy át essen. A ruszki az A val nem foglalkozott, hanem a modernebb B-t újította fel a gyárban B3-á
T az
Igen de ezek még aktív idejükben voltak normálisan javítva. A miénk meg sose.