[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Amíg meg nem kezdik a tankerek elleni kalózkodást, lásd Irán.
Akkor majd az orosz flotta is kalózkodik az LNG szállítók ellen és egekben lesznek az energiahordozóárak annyira, hogy a jelenlegi export felével és kétszeres bevételt produkálnak majd az oroszok.
Eddig eltelt 3 hónap...
És ez nem elég!
Annak, aki illúziókat táplált az orosz haderő villámháborús képességéről.
Az egész világ így volt vele.
Hát igen, mivel a papucsosok csak TOW-ot kaptak, igaz azt sokat. Se nyugati MANPADS-t, sem Javelin vagy akár NLAW kategóriájú fegyvert nem kaptak (néhány kínai, orosz MANPADS, ATGM került hozzájuk valahonnét). Se tüzérséget, se drónokat.
Volt az nekik bőven. Mégis nulla.
Szerintem megmozdulnak hamarosan a nem jött be területeken is, például Moldova. Most csukták le a volt oroszbarát elnököt, korábban Transznisztriában voltak robbantások (persze a nyugati média orosz hamis zászlós akcióra fogta). Csak érdekes, hogy ezt nyilvános tanulmányban így mind leírták, de ha az oroszok beszéltek ezekről, akkor az orosz propaganda volt.
Ja, közben a moldáv-kérdés ugyanolyan holtponton mint eddig.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 930
19 182
113
látjuk ukrajnába, hogy az nlaw és a javelin úgy szar ahogy van.
Szerintem nem ezt látjuk, hanem azt hogy egy potens fegyverrendszer, aminek megvannak a határai azért.
Az orosz hadseregre is azt mondták, hogy szar, mert nem nyert 3 nap alatt. Annak is vannak hibái, korlátai bőséggel, de továbbra is halad előre, ha lassan is.

A Marvel-mámorban tobzódó nyugati ember mindent csak szélsőségekben lát, a média és a gagyi CGI-s hollywoodi filmek miatt a valóság árnyalt érzékeléséről leszoktunk.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Konténerszállító hajóról indított álcázott kalibr?
Hagyjuk már a háborús hülyeségeket! Sima lefoglalásról beszélünk. Amit az irániak csináltak a görög hajóval például! Gazdasági szempontból az orosz haditengerészetnek elegendő egyetlen Európába LNG-t szállító hajót elfognia a nyílt tengeren és talán meg is duplázódik a gázár bizonytalan időre teljes bizonytalanságba taszítva a piacokat a szankciókkal cérnaszál vékonyságúra erodált úniós ellátásbiztonság fenyegetése miatt.
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
519
2 694
93
Szerintem azért azt a pár száz/ezer halott orosz katonát és családját ez nem vigasztalja, akik ezektől pusztultak el az acélkoporsóikban.
Minimális a hatásuk. Gyakorlatilag ami működik az a szovjet eredetű cuccok, beleértve az ukránok saját fejlesztését.
zerintem nem ezt látjuk, hanem azt hogy egy potens fegyverrendszer, aminek megvannak a határai azért.
Szerintem nem. Jelen esetben azt látjuk, hogy volt egy jó elképzelés, amihez készítettek egy irgalmatlanul bonyolult, nehezen használható platformot, ami messze nem hozza az elvárt paramétereket a harctéren. Természetesen abszolút fölényben, meg lőtéren biztos nagyon jól szuperál, de a harctéren nem. Lehet, ha extrém jól képzett gyalogságod van, akkor más eredményt érsz el, de ezek a papucsosok kezében, nem látom be miért szerepelnének jobban, mint az ukrán regulárisok kezében.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 962
32 246
113
Hagyjuk már a háborús hülyeségeket! Sima lefoglalásról beszélünk. Amit az irániak csináltak a görög hajóval például! Gazdasági szempontból az orosz haditengerészetnek elegendő egyetlen Európába LNG-t szállító hajót elfognia a nyílt tengeren és talán meg is duplázódik a gázár bizonytalan időre teljes bizonytalanságba taszítva a piacokat a szankciókkal cérnaszál vékonyságúra erodált úniós ellátásbiztonság fenyegetése miatt.

Irán a saját partjainál tette, de ha az orosz hadihajók megpróbálnák az Atlanti-óceánon elfoglalni az LNG szállító hajókat, az háborút jelentene.
 
  • Tetszik
Reactions: Flamand

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Irán a saját partjainál tette, de ha az orosz hadihajók megpróbálnák az Atlanti-óceánon elfoglalni az LNG szállító hajókat, az háborút jelentene.
Dehogy jelentene! Tengerjog szerint eleve joga van minden hadihajónak ellenőriznie egy civil hajót a nemzetközi vizeken. Egyszerű jogi vita lenne, hogy joga van e az oroszoknak ott is maradni a hajón és ugyanúgy elvenni egy LNG szállítmányt saját döntésük alapján, ahogy mondjuk egy nyugati államnak az orosz devizatartalékot vagy egy oligarcha jachtját. Semmilyen háborús cselekedetet nem jelentene, csak utána futhatna ki az összes NATO hadihajó, hogy a NATO tagállamok területére tartó olaj és LNG szállítmányokat konvojba szervezve kísérje, extrém költséggel, beláthatatlan ideig! Nettó szopatás lenne az oroszok részéről és a precendens az orosz vagyon lefoglalásával megvan (Koszovó-Krím effektus). Csak orosz ellenszankció kell, hogy az orosz vagyont fosztogató államok szankciós politikájából profitálók vagyona lefoglalható kárpótlás részeként. Például a Nyugatnak olajat és gázt szállítók profitálnak a szankciókból ugyanúgy, ahogy egyes orosz oligarchák a háborúból (valójában nem igazán, mert az orosz vagyon lefoglalása ugyanúgy a banditizmus szélén billeg, mint az ilyen tengeri lefoglalás tenné, csakhát ezt sem az oroszok kezdték, hanem egy egykor minimum kétes, de mára a Nyugat által legalizált aktus lenne).
 

Groove

Well-Known Member
2017. október 3.
94
279
53
Sziasztok!

Kifejezetten nem értek a témához, csak egy butának tűnő gondolat miatt kérdezem a véleményeteket.

Mi történne akkor, ha a nagy LNG hajót, ami tart EU-ba ... mondjuk egy tengeralattjáró jól megtorpedózna ?
Gerillába, random, itt-ott - pukkpukk.
Nyilvánvaló lenne, hogy mi történt de hogyan lehet rájönni, hogy ki volt ?
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Igen,ahova mi is tartozunk. Itt a lapokat nemsokára már az oroszok fogják osztogatni,Ukrajnából annyit hagynak,amennyit jónak látnak,az EU meg elveszti a maradék érdek érvényesítő képességét is. A gazdasági következmények meg pusztítóak lesznek.
"Ukrajnából annyit hagynak,amennyit jónak látnak"
Ez remélhetőleg lesz vagy 630.000 km2!!! :)
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Saját vágyálmaidat, konteóidat írod...ugye ezzel tisztában vagy?


Aki itt vesztett azaz Eu meg az ukrán nép.. menjél el egy osztrák boltba meg egy benzinkútra azt látni fogod. És ez csak nőni fog:)
Mivel én írok ezért ez nyilván a én tudásom világlátásom egyfajta kombinációja.
Oroszország most hasonlít a 40 évvel ezelőtti ismeretterjesztő film majomjához /sivatagi só/ ahol a busman úgy fogott majmot a kalaháriban hogy egy fa üregbe tett sót majd várt a majom odament benyúlt a sóért úgy már nem tudta kihúzni a kezét a busman odament megfogta hiába ugrált meg visítozott a majom...
Kb. uez van orosz ukrán viszonyban is.
A sakkozózós példát is szemléltetésül írtam.
Vagy egy játékos akinek sajátos céljai vannak /ukrajna bástyával kapcsolatban/ és ezért ez kihasználható a másik játékos által.
De pl. egy aukción ha mindenki tudja hogy te egy bizonyos tárgy megvétele miatt vagy ott téged csak az érdekel viszont azért képes vagy 30 évre is eladósodni akkor ezt a többiek bizony licitekkel ki tudják használni.
 

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 345
2 349
113
Sziasztok!

Kifejezetten nem értek a témához, csak egy butának tűnő gondolat miatt kérdezem a véleményeteket.

Mi történne akkor, ha a nagy LNG hajót, ami tart EU-ba ... mondjuk egy tengeralattjáró jól megtorpedózna ?
Gerillába, random, itt-ott - pukkpukk.
Nyilvánvaló lenne, hogy mi történt de hogyan lehet rájönni, hogy ki volt ?
Hiába lenne nagy robbanás maradványok, roncsok akkor is maradnak. Ha ezek között megtalálják a torpedó darabjait, akkor onnan már be tudják azonosítani a támadót. Nagy kockázat, mert támadó félként nem tudhatod biztosan, hogy megsemmisül-e a torpedód vagy sem.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Sziasztok!

Kifejezetten nem értek a témához, csak egy butának tűnő gondolat miatt kérdezem a véleményeteket.

Mi történne akkor, ha a nagy LNG hajót, ami tart EU-ba ... mondjuk egy tengeralattjáró jól megtorpedózna ?
Gerillába, random, itt-ott - pukkpukk.
Nyilvánvaló lenne, hogy mi történt de hogyan lehet rájönni, hogy ki volt ?
Elsősorban civil célpont, és nem vagy háborúban a másikkal, hogy az ellátási láncait támadjad. Uh eléggég No Go a dolog.
A "ki volt?" részre a válasz meg hogy az oroszok. Mostanában ha bebaszod a kis lábujjkádat az ágy lábába vagy elesel a biciklivel és megkérded a nyugati médiát vagy Brüsszelt, hogy ki a hibás, az a válasz, hogy az oroszok. Nem kell se bizonyíték, se ész érv se semmit.
Pl van egy félkegyelmű fizikatanár nálunk, akiből valahogy az ország elnöke lett. Beharangozta, hogy szarunk mi az orosz gázra, mert meg tudjuk oldalni saját termelésből az igény 90%-át, gondolom a maradék 10%-ot majd belefingjuk a vezetékbe, de ettől most tekintsünk el. Megkérdezték tőle, hogy miért szállt el a p***ba a gázár meg az energiaár, a válasza: az oroszok miatt.
 
Status
Not open for further replies.