[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Ukrán fegyveresek lefoglalták az ENSZ irodáját és járműveket Kramatorszkban​

2022. június 5., 14:14


2022-05-30T132102Z_1153956224_MT1SIPA000F138TC_RTRMADP_3_SIPA-USA.JPG.jpg




Ukrán fegyveresek foglalták el az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Kramatorszkban működő irodáját. Ezt június 5-én, vasárnap jelentették be a Donyecki Népköztársaság (DPR) területvédelmi főhadiszállásán.

„Egy nemzetközi szervezet képviselői elvesztették irodájukat és három diplomata rendszámú hivatali autójukat. Ukrajna fegyveres alakulatai (AFU) nem engedik be a misszió alkalmazottait ingatlanaikba, és megtiltják a fénykép- és videófelvételek készítését, hogy jelentést tegyenek a magasabb vezetésnek” – írja a védelmi parancsnokság a Telegram csatornáján.
Március 10-én a DPR területvédelmi parancsnoksága arról számolt be, hogy az ukrán fegyveresek ENSZ-szimbólumokkal ellátott járműveket használtak ember által hordozható légvédelmi rendszerek szállítására.

Az ukrán radikálisok már elfoglalták az ENSZ kramatorszki irodáját. A köztársasági területvédelmi parancsnokság azt is közölte, hogy március 3-án az AFU megérkezett a szervezet képviselőinek bázisára, és elvitték járműveiket. Emellett arról is beszámoltak, hogy Harkivban elraboltak egy ENSZ-képviselőt , és ismeretlen irányba vitték el.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 235
42 917
113
Roman Kutuzov tábornok, az 5. hadsereg parancsnoka csatában halt meg a Donbászban

Igen, a tábornokok is meghalnak a háborúban. Ám az ukrán parancsnokokkal ellentétben ők nem hagyják el beosztottjaikat, és nem bújnak el több száz kilométerre a frontvonaltól.
☦️Mennyek Királysága az újonnan elhunyt harcosnak, Roman
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 044
23 878
113
Tajvan most mit fog gyartani?
Neon gáz helyett,van egy vadonatúj eleme a periódusos rendszernek Amerika kimerithetelen készletekkel rendelkezik belőle (egyelőre) ,ezzel mindent meg lehet oldani a hírek szerint .. Biden-gáznak hívják, az elnök saját hatáskörében eregeti alkalomadtán,és ezt már demonstrálta külföldi vezetők előtt is !!

(magyarul lehet nem lesz chip oroszban,de máshol sem .. win win helyzet megint)

ebből mennyi az igaz ? 4 rakétáról beszélnek a videóban,de 4 rakéta kevés ahhoz amit odahurcoltak szerintem

 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 462
16 894
113
Kövért, az exkomcsi pártfunkci, akinek felvételiznie sem kellett, de most ő a főszittyaantikomcsi, nevezed politikusnak?
Az ukrán "politikusok" legalább annyira megszervezték az országukat, hogy több mint 3 hónapja fingatják a világ egyik legerősebbnek tartott hadseregét!
Kövér a szájtépésen és bajusznövesztésen kívül mit is csinált?
Olyan sikeresen fingatják az oroszokat,hogy még a Zselé bohóc szerint is elfoglalták a ruszkik Ukrajna 20%-át. Tény,hogy a Kövér egy szarházi,de jelen esetben igaza van.
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
537
2 498
93
W

Wilson

Guest

Az ukrán haderő MLRS-t használ kisteherautó platformokon....​


FUf-Rb-J5-Xw-AES7-GU-gigapixel-height-900px-2.jpg


Az installációval ellátott képeket a "Special Kherson Cat" felhasználója tette közzé a közösségi oldalon, aki azt állítja, hogy ukrajnai barátja készítette.

A rendszerben C-8 rakétákat használnak. A rakéta többféle robbanófejjel is elérhető.

My-Collages-768x432-1.jpg

Ukrán rögtönzött MLRS egy kisteherautó platformján. 2022. május-június. Ukrajna. Fotó: @ bayraktar_1love

A rakéták 80 mm-es kaliberűek, és arra készültek, hogy a levegőből indítva semmisítsék meg az ellenséges felszereléseket és élőerőt .

A C-8 rakéták hordozói különböző időpontokban különböző repülőgépek voltak - támadó repülőgépek, bombázók, vadászbombázók és különböző típusú helikopterek.

Nekerovani-aviatsijni-rakety-RS-80-768x432.jpg

Irányítatlan repülőgép-rakéták Fotó: Ukroboronprom

Ukrajnában az Artem Állami Részvénytársaság nem irányított repülőgép-rakéták gyártásával foglalkozott .

A rögtönzött ukrán rakéta-meghajtású gránátvető vezérlőrendszere.
Screenshot-7-1-768x441.jpg

MLRS vezérlőrendszer . 2022. május-június. Ukrajna. Fotó: @ bayraktar_1love

A C-8-as föld-levegő rakéták nagyon alacsony pontossággal és nagy tűzszórással rendelkeznek, de használhatók ellenséges állások elleni támadásra.


 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 189
13 715
113
Olyan sikeresen fingatják az oroszokat,hogy még a Zselé bohóc szerint is elfoglalták a ruszkik Ukrajna 20%-át. Tény,hogy a Kövér egy szarházi,de jelen esetben igaza van.
Csakhogy ebbol a 20% a fele már nyolc éve el van foglalva (Krím és a szakadár teruletek) ... :oops:
Amúgy pedig Kovér olyan hangvitelt kovetel, amire o maga még békehelyzetben se képes - ha már diagnózisokkal hadonázik. :cool:
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Hír 1:
Az ukránok még az Orosz Föderáció területén is lőhetnek az orosz tüzérségre - az amerikai kiállításon


2022. 06. 04. 22:23

https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Nem az Ukrajnába szállított amerikai rakéták hatótávolsága számít, hanem a felhasználási cél, mert az ukrán állásokra Oroszországból lőtt orosz tüzérség nagyon is indokolt célpont.

Ezt a megjegyzést az egyik washingtoni ukrán eseményen tette az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete, William Taylor, az Egyesült Államok Békeintézetének alelnöke – írja az Ukrinform tudósítója.

„Ha az ukrán oldalon lőtt orosz katonai egységekről beszélünk, ezek a célok. Nem számít, hol helyezkednek el – Ukrajnában vagy Oroszországban – mondta az Egyesült Államok volt ukrajnai nagykövete.

Szerinte ilyen helyzetben az Oroszország területéről lőtt orosz tüzérség igencsak indokolt célpontja lesz a megsemmisítésnek.

A diplomata ugyanakkor egyetértett abban, hogy Ukrajnának több katonai segítségre van szüksége.

„Az Egyesült Államoknak többet kell tennie, több egyéni fegyvert kell biztosítania, több fegyvert általában. A HIMARS és MLRS rendszer jó lépés, és jó, hogy a közigazgatás ilyen döntést hozott. Most kibővíthetik, és több lőszert, rakétát küldhetnek ezekhez a kilövőgépekhez, ez fontos” – mondta Taylor.

Ugyanakkor szerinte kulcsfontosságú a szállítások sürgőssége: minél gyorsabban, annál jobb.

"Az Egyesült Államoknak most minden tőlünk telhetőt meg kell támogatnia Ukrajnát" - mondta.

Taylor emlékeztetett arra, hogy Oroszországnak is nagy fegyverarzenálja van, ami jelentős csapásokat mér az ukrán pozíciókra. Ezért a HIMARS és MLRS rendszerek további távolságot biztosítanak a fegyveres erőknek, hogy ne érje ellenséges tűz.

Olvassa el még: A HIMARS és az M270 sugárhajtású rendszerek segítenek elriasztani az orosz csapatokat - Védelmi Minisztérium

Mint az Ukrinform beszámolt róla, június 1-jén Biden elnök kormánya bejelentette, hogy újabb 700 millió dollár értékű védelmi segélycsomagot oszt ki Ukrajnának . Tartalmaz rendkívül mobil HIMARS tüzérségi rakétarendszereket és lőszereket, ellenelemes radarokat; légtérfigyelő radarok, 1000 Javelin páncéltörő rakéta, 6000 egyéb páncéltörő fegyver, 15 000 155 mm-es tüzérségi lövedék. Ezenkívül a csomag négy Mi-17-es helikopter Ukrajnába történő szállítását írja elő; 15 taktikai jármű, alkatrészek és egyéb felszerelések.

Hír 2 /faszbúk video nagyon látványos hang is kapcsolható alig több mint 30 másodperc:
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Csinált egy bukfencet és elesett: hogyan pusztították el a fegyveres erők az orosz "aligátort"

Videó

2022. 06. 05. 16:02

A 128. különálló hegyi rohamdandár megsemmisítette a Ka-52 "Aligator" orosz harci helikoptert, 16 millió dollár értékben.

 
  • Vicces
Reactions: megazez

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 985
28 100
113
Az ukrán kikötők blokádja negatív hatással lehet a portugál gazdaságra
https://www.jn.pt/nacional/bloqueio-nos-portos-ucranianos-penaliza-economia-portuguesa-14917510.html

Az élelmiszerárak emelkedésével, a vásárlóerő csökkenésével, és tovább emelkedő inflációval számolnak. Malajzia betiltotta a csirkehús exportját, Szingapúr megdöbbenését fejezte ki (ők a csirkefogyasztásuk 1/3át importálják), a cakértő szerint a legfejlettebb gazdaságok sem immunisak.
A cikk szerint a franciák élelmiszerjegyeket osztanak, az USAban pedig csökkentik az adagokat, ezzel azt az illúziót keltik, h nem mennek felfelé az árak.

***

Amúgy a portugáloknál 1985 óta nem tapasztalt áremelkedések vannak.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113

Az ukrán haderő MLRS-t használ kisteherautó platformokon....​


FUf-Rb-J5-Xw-AES7-GU-gigapixel-height-900px-2.jpg


Az installációval ellátott képeket a "Special Kherson Cat" felhasználója tette közzé a közösségi oldalon, aki azt állítja, hogy ukrajnai barátja készítette.

A rendszerben C-8 rakétákat használnak. A rakéta többféle robbanófejjel is elérhető.

My-Collages-768x432-1.jpg

Ukrán rögtönzött MLRS egy kisteherautó platformján. 2022. május-június. Ukrajna. Fotó: @ bayraktar_1love

A rakéták 80 mm-es kaliberűek, és arra készültek, hogy a levegőből indítva semmisítsék meg az ellenséges felszereléseket és élőerőt .

A C-8 rakéták hordozói különböző időpontokban különböző repülőgépek voltak - támadó repülőgépek, bombázók, vadászbombázók és különböző típusú helikopterek.

Nekerovani-aviatsijni-rakety-RS-80-768x432.jpg

Irányítatlan repülőgép-rakéták Fotó: Ukroboronprom

Ukrajnában az Artem Állami Részvénytársaság nem irányított repülőgép-rakéták gyártásával foglalkozott .

A rögtönzött ukrán rakéta-meghajtású gránátvető vezérlőrendszere.
Screenshot-7-1-768x441.jpg

MLRS vezérlőrendszer . 2022. május-június. Ukrajna. Fotó: @ bayraktar_1love

A C-8-as föld-levegő rakéták nagyon alacsony pontossággal és nagy tűzszórással rendelkeznek, de használhatók ellenséges állások elleni támadásra.


Wilson hol vannak az excalibúrok,ezek a képek szerintem meg Szíriából származnak kapor hamisítással megcsinálva.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 542
13 109
113
Ez már a orosz bukás jelei

Miért? Ha az ukránoknak lenne letárolt t62, már régen a fronton lettek volna.
Szerintem logikus lépés, mikor húzzák elő ha nem most.
Támogató feladatokra tökéletes, jobban járnak vele ha ide elutaztatják, mintsem hagyják szétrohadni.

És én azért megnézném, amikor a liberálkommandó fele jönne egy tucat t62, hogy csal legyintenének-e. :)
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Csakhogy ebbol a 20% a fele már nyolc éve el van foglalva (Krím és a szakadár teruletek) ... :oops:
Amúgy pedig Kovér olyan hangvitelt kovetel, amire o maga még békehelyzetben se képes - ha már diagnózisokkal hadonázik. :cool:
Nem ismerem a kl nyilatkozatot.
A Ukrinformon megjelent nyilatkozatot idézem, azzal hogy nagyon elegáns, visszafogott, diplomatikus, ütős, arányos válasz:
/kövér helyett meg kever mintha meg hakkelték volna a googlit;)

Az ukrán külügyminisztérium reagált Magyarország házelnökének Zelenszkijről szóló botrányos kijelentésére

2022.06.05 13:30

Az ukrán Külügyminisztérium elvárja Kever László, az Országgyűlés elnökétől, hogy a Volodimir Zelenszkij államfővel kapcsolatos kijelentéseinek értékelésére oklevelet tegyen közzé mentális egészségi állapotáról.

Ezt Oleh Nikolenko Ukrajna Külügyminisztériumának szóvivője közölte a Facebookon – írja az Ukrinform.

„Az ukrán Külügyminisztérium várja Kever László, az Országgyűlés elnökének bejelentését mentális egészségi állapotáról. Kever úr szavainak további értékelése közvetlenül függ a tanúsítványban rögzített következtetéstől” – mondta a szóvivő.

Olvassa el még: Vér és tánc a csontokon: a magyar nagykövetség alatt és Varsóban megmutatta "Orbán igazi arcát"

Egyúttal megjegyezte, hogy "sajnos a magyar politikusok kitartanak Ukrajna öntözése és Oroszország bűneinek meszelése mellett".

„Ez az álláspont nem meglepő, mert Magyarország történelmileg többször is a gonosz oldalára fordult” – tette hozzá Nikolenko.

Mint arról beszámoltunk, az Országgyűlés elnöke június 4-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítólagos "személyes lelki problémáiról" nyilatkozott, aki határozottan a partnerek támogatását kéri.

Magyarország régóta blokkolja az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag bevezetését, amely embargót írt elő az orosz olaj uniós vásárlásaira. Budapest csak azután vállalta, hogy különleges feltételeket fogadott el Magyarország és több más ország orosz olajvásárlására vonatkozóan, hogy nem akadályozza meg a szankciókat.

Olvassa el még: Magyarországot hamarosan megfosztják az EU-ban szavazati jogától – az Európai Parlament alelnöke

Korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök is megtagadta, hogy Ukrajnának fegyvereket és területet biztosítson más országokból származó fegyverszállításhoz. Megkérdőjelezte a Buchában és más régiókban elkövetett oroszok bűncselekményeit is, mondván, hogy ezeket "színre lehet rendezni".
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Miért? Ha az ukránoknak lenne letárolt t62, már régen a fronton lettek volna.
Szerintem logikus lépés, mikor húzzák elő ha nem most.
Támogató feladatokra tökéletes, jobban járnak vele ha ide elutaztatják, mintsem hagyják szétrohadni.

És én azért megnézném, amikor a liberálkommandó fele jönne egy tucat t62, hogy csal legyintenének-e. :)

Már a legelső híreknél írtam, hogy HA valódiak a képek akkor a herszoni/zsaporozsjei miliciának szánják őket nagy valószínűséggel.
De míg ilyen kétes, szíriába szállított tankokkal megegyező feliratú és kaputelefonnal lőtt fotók a bizonyítékok addig nehéz bármit is belőni.
Mindenesetre még az ukrán propaganda oldalak szerint is herszonban vannak ami eddig engem támaszt alá :)
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 985
28 100
113
Kövért, az exkomcsi pártfunkci, akinek felvételiznie sem kellett, de most ő a főszittyaantikomcsi, nevezed politikusnak?
Az ukrán "politikusok" legalább annyira megszervezték az országukat, hogy több mint 3 hónapja fingatják a világ egyik legerősebbnek tartott hadseregét!
Kövér a szájtépésen és bajusznövesztésen kívül mit is csinált?
Szerintem nem annyira vall jó politikusra, ha belekormányzod az országodat egy háborúba, ahol 95%os eséllyel megtrianonoznak.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 044
23 878
113
Csakhogy ebbol a 20% a fele már nyolc éve el van foglalva (Krím és a szakadár teruletek) ...
Amúgy pedig Kovér olyan hangvitelt kovetel, amire o maga még békehelyzetben se képes - ha már diagnózisokkal hadonázik.
egyél inkább egy kis sztrapacskát Pável,mert marhaságokat irkálsz,kövér megítélését meg bízd ránk magyarokra.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 437
85 135
113
Az ukrán kikötők blokádja negatív hatással lehet a portugál gazdaságra
https://www.jn.pt/nacional/bloqueio-nos-portos-ucranianos-penaliza-economia-portuguesa-14917510.html

Az élelmiszerárak emelkedésével, a vásárlóerő csökkenésével, és tovább emelkedő inflációval számolnak. Malajzia betiltotta a csirkehús exportját, Szingapúr megdöbbenését fejezte ki (ők a csirkefogyasztásuk 1/3át importálják), a cakértő szerint a legfejlettebb gazdaságok sem immunisak.
A cikk szerint a franciák élelmiszerjegyeket osztanak, az USAban pedig csökkentik az adagokat, ezzel azt az illúziót keltik, h nem mennek felfelé az árak.

***

Amúgy a portugáloknál 1985 óta nem tapasztalt áremelkedések vannak.
Csak jelzem, hogy a portugál Európa egyik leggyengébb gazdasága ...

Sajnálom a civileket, a szerencsétlen ágyútöltelékeket, akik kretén vezetőik miatt pusztulnak el, de részemről ez a Z-féle maffiaállam a kukába való. Miattuk és a hülye EU miatt a szerencsétlen portugáloknak tönkremenni!? Normálisak?