Bocs, hogy csak most válaszolok. Nem volt időm normális posztot írni. Próbálok mindenkinek reagálni, de vagy 100 értesítésem volt tegnapelőtt óta, úgyhogy 1-2 felett lehet, elsiklik a figyelmem.
========
Eddig úgy tudtam, felhozni a kínai játékpuskákat egy valódi fegyverekről szóló vitában főbenjáró bűn, de örülök, hogy megtetted. Ezzel könnyebben tudom úgyis illusztrálni, mit akarok mondani, szerencsére pont van néhány kéznél.
Ti, ilyen-olyan katonai tapasztalatra hivatkozva ezt véditek be:
Mutatom golyószóró-replikával is, hátha jobban tetszik:
És az, ha a tárnál fogva lóbálom a fegyvert, szerintetek rendben van, mert
"Így kényelmes."
"Ez valójában egy titkos szpecnaz-technika."
"Nem voltál még műveleti területen."
"Aki ezt csinálja, nemhogy nem amatőr, hanem kifejezetten profi."
Ne haragudjatok, nem akarok senkit megbántani, de szerintem azzal, ha szerintetek ez a így biztonságos, elfogadható, esetleg kifejezetten nagy katonai tapasztalatról árulkodik, nem az én szakmai hozzáértésemről festetek hiányos képet.
Nem mellesleg, a csecsenes videón és a fent linkelt képen is egy AKSz-74U szerepel, nem pedig egy "AK74U".
Persze, lehet becézgetni, lehet, hogy így hívtátok az alakulatnál, de nem én vagyok a hülye, amiért a hivatalos nevét használom egy fegyvernek.
Egész véletlen pont láttam egy teljes ODON szpecnaz alakulatot 2009-ben, a Győzelem Parknál, Moszkvában. Én ráadásul tudtam róluk, hogy szpecnazosok és nem csak később derült ki. Persze ők csak épp vonultak valamerre, nem csináltak semmi menőséget.
Bár tudomásom szerint nem számítanak explicit szpecnaz-alakulatnak, láttam egy csomó OMON-ost is, intézkedés kézben, ugyanezen látogatás során.
"egy dolog biztosan kiemelendő: kab@szottul összeszokottak és nem adják fel könnyen." -> Amúgy ez képzetségtől függetlenül a csecsenekre is biztosan igaz, meg az is, hogy amúgy rohadtul motiváltak.
Továbbra is: én nem akarom elvitatni a csecsenektől, hogy érnek el sikereket a harctéren. Ez világosan így van. Én csak arra akarok rávilágítani, hogy az állomány egy része igencsak képzetlennek tűnik.
Ez egy MTI által, a brit hírszerzés jelentése alapján megírt hír volt, amit az ügyeletes szerkesztő 3 perc munkával felcopypastelt az oldalra.
Annyit tudok mondani minden háborgónak, hogy egyetértek abban, hogy több kritikával kellett volna kezelni a dolgot, ahogy ezt személy szerint én szoktam is, amikor épp hozzám jut el egy ilyen hír.
De tudjátok, az újságíró-szerkesztőségek nem úgy működnek, hogy 24/7-ben állandóan, folyamatosan mindenki dolgozik, mindenről egyeztet és mindenki tökéletesen ért minden témához.
Annak a srácnak pedig, aki azt emlegette, hogy a Portfolio találta ki az orosz légierős hírt, csak azt tudom mondani: megtisztelő, hogy azt gondolod rólunk, hogy mi írjuk a brit hírszerzés jelentéseit.
Érdemi szakmai kritika nélküli, okádék személyeskedés. Látom, azt a posztot, amiben buzizol engem, meg transzizod a feleségemet, közben törölték is.
Csak annyit tudok erre mondani, hogy ezek egy vitát vesztett ember eszközei. A szakmai kritikára nyitott vagyok; van, amikor még jogos is, de amit te csinálsz, az nem az.
Erre csak azt tudom mondani, hogy én, személy szerint igyekszem odafigyelni erre. De nem én egyedül írom az összes cikket az oldalra.
============
Egy szó, mint száz: nekem személy szerint nincs bajom azzal, ha valaki az oroszoknak drukkol, egy szinten meg is értem, mert én sem vagyok oda az Egyesült Államok által exportált béna ideológiákért. Meg bírom az orosz haditechnikát is; van is egy kisebb kollekcióm orosz / szovjet haditechnikai eszközökből, vagy ezek élethű másolatából.
Én egyedül azt nem értem, miért kell fanatikus szinten, minden apró bénázást, taktikai hibát folyamatosan kimagyarázni, mindenféle konteóval racionalizálni minden tévedést, veszteséget; kritika nélkül elhinni mindent, amit a Kreml közöl.
Lehet az oroszoknak drukkolni, de ne tegyünk már úgy, mintha ez az egész, Ukrajna elleni offenzíva a valaha volt legzseniálisabb hadjárat lenne és az oroszok egyfajta halhatatlan seregként, veszteségek nélkül pusztítanák el az ukrán haderőt.
Ugyanazt a kritikus szemléletet, amit alkalmaztok (sokszor teljesen jogosan) az Egyesült Államokkal / EU-val és az ukránokkal kapcsolatosan, érdemes lenne alkalmazni néha Oroszországgal szemben is.
Részemről ennyit erről a témáról.