[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Mi tehát az ukrán hadsereg válsága?​

Talán nincs stratégiai válság.

Amint az a csaták fenti leírásából látható, az ukrán csapatok veszteségeket szenvednek, elveszítenek néhány települést, de még mindig messze vannak a vereségtől. Az ukrán hadsereg katasztrófájának elkerülése érdekében továbbra is meg kell akadályozni, hogy az orosz csapatok bekerítsék őket a Donbaszban (hogy ne fedjék fel a frontot, és ne akadályozzák meg az orosz csapatok előrenyomulását a térség mélyére).

Az Ukrán Fegyveres Erőknek két lehetősége van: vagy megtartja a frontszakaszokat Kamyshevakhitól északra és a Bahmut-Lyszichanszk autóúton, valamint a Szvjatogorszktól Liszicsanszkig tartó Szeverszkij-Donyec mentén, vagy időben evakuálja a csapatokat Liszichanszkból és Szeverodonyeckből.

A fő cél a hadsereg nyugati fegyverekkel való átfegyverzéséhez és új alakulatok létrehozásához szükséges idő elnyerése. Siker esetén a katonai szakértők továbbra is előnyösebbnek tartják az ukrán hadsereg esélyeit az általános győzelemre .

Ha ez nem stratégiai válság, mi az?​

A taktika szintjén valóban szembetűnő az ukrán fegyveres erők válsága. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az orosz hadsereg kiküszöbölte a hiányosságok egy részét:

  • több tíz kilométeren át felhagyott a felkészületlen áttörésekkel, amelyek lehetővé tették a csapatok utánpótlásának megszervezését, beleértve a vasúti szállítást is;
  • képes volt az erőket, és ami a legfontosabb, a tűzerőt fontos területeken összpontosítani, feláldozva a támadó hatalmat (átmenetileg) másodlagos területeken - például a harkovi régióban, Donyeck külvárosában vagy Herszonban és Zaporozsjében;
  • javítani tudott a gyalogság helyzetén a főbb irányokban: a PMC „Wagner” és az „önkéntesek” egyéb egységei, az el nem ismert DPR és LPR újonnan mozgósított lakói, „Kadyrovtsy”, a Mariupol megtámadása után szabadult csapatok, és így tovább küldték a Donbászba;
  • szervezett "felderítő és tűzköröket", ahogy az orosz hadtudomány nevezi egy csomó tüzérséget és lövészeit, köztük pilóta nélküli légi járműveket. Nem szűnt meg Oroszország előnye a tüzérségi darabszámában és lőszerek számában sem. Ez különösen a fő irányvonalakon szembetűnő: például az orosz offenzívák irányának változása pontosan megjósolható a tüzérség átcsoportosításával (sokszor kerül a helyi lakosok videójára).
Az orosz csapatok mindezen „új beállításai” az ukrán fegyveres erőket szenvedésre és veszteségekre késztetik. Most az ukrán hadsereg nem tudja teljes mértékben kihasználni előnyeit - nagyszámú motivált gyalogságot, páncéltörő fegyverekkel telített (nyugati, szovjet és ukrán gyártású rakéták és gránátvetők). Ha a csatát 10 kilométeres vagy annál nagyobb távolságban vívják, ezek a könnyű fegyverek haszontalanok.

Ez magyarázza az ukrán vezetés azon vágyát, hogy a lehető leghamarabb megkapja a nehézfegyvereket, különösen a nagyszámú tüzérségi rendszert. Ahhoz, hogy az ukrán hadsereg egyenrangúan harcolhasson az oroszokkal, sok száz 155 milliméteres NATO-kaliberű „törzsre” van szüksége (a 152 mm-es szovjet fegyverekhez hamarosan egyszerűen nem lesz lövedékek maradtak, és sok ilyen fegyvert, amelyek február 24-ig az ukrán fegyveres erőknél szolgáltak, már kiütötték).

Talán a nyugati sajtóban az ukrán hadsereg súlyos veszteségekről és az orosz tüzérség büntetlenül végzett munkájáról szóló történetei hangsúlyozzák az utánpótlás sürgős növelésének szükségességét.

Az ukrán fegyveres erők taktikai válsága még mindig stratégiai válsággá fejlődhet (és ez elég valószínű)​

Először is, a jelenlegi helyzetben rendkívül magas az ukrán parancsnokság hibájának ára: az orosz hadsereg Liszicsanszkot és Szeverodonyecket körülvenni próbáló északi és déli csoportjai közötti távolság nem haladja meg a 30 kilométert. Az ukrán védelem bármilyen áttörése katonák és tisztek ezreit hagyhatja el minden nehéz felszereléssel együtt mentési lehetőség nélkül.

Másodszor, még nincsenek nagy orosz erők a frontokon. Nem világos például, hogy hol található a teljes 1. harckocsihadsereg, valamint a légideszant erők hadosztályainak és dandárainak jelentős része, amelyeket április végén vontak ki az izyumi hídfőből, és valószínűleg feltöltötték személyi állománnyal és felszereléssel. . Talán hamarosan részt vesznek az offenzívában az egyik fontos irányba - ahol most utolsó erejükkel védekeznek az ukrán csapatok.

 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 957
93
Alapvetően egyetértek a megállapításaiddal, néhány gondolatod kiragadnák, és a végén következtetni - próbálok.

"Nehéz végigolvasni sokszáz oldalt, de ahogy tűnik a legutóbbi pártíz átment - "mi lesz az embargóztatott oroszokkal" - topicba. Aki azt gondolja, hogy chip hiánnyal, meg tech hiánnyal meg lehet törni Oroszországot az szerintem túlságosan a mi nyugati szemünkkel ítéli meg a dolgokat. Kína, Japán de Oroszország is szélesebb időtávlatokban gondolkodik mint a nyugatiak, a birodalmi eszme, a végtelen idejű birodalom építés ott nem csak hagyomány hanem a néplélek része."

A topiknak a pár ezer oldalát is végigolvashatod, nem leszel okosabb abban h valójában is mi történik a háttérben. Az biztos hogy nagyon sok olyan topic író van itt aki nem találkozott még személyesen pld ukrán "nacionalista" hívővel, vagy az orosz nép különböző képviselőivel. Nekem "volt szerencsém" ezekkel találkozni Pld a Szovjetúnióban, Ukrajnában az állami küldöttségben a tolmácsom és katonai kisérőm személye a budapesti mátyásföldi szovjet katonai reptér parancsnokhelyettese, egy főhadnagy volt. Jó szokás szerint a "túra" végén egy MIG keresőlámpáját ajánlotta egy faforgáccsal kitömött ládából. Mondta h jó lesz vadászni, de nem palizott be fél liter vodka után sem.
Ahogy írod, nyugati fogyasztói társadalom keresztül nem lehet megítélni a két nép, sokszor egymással mereven szemben álló szemléletét.

"Aki azt gondolja, hogy chip hiánnyal, meg tech hiánnyal meg lehet törni Oroszországot az szerintem túlságosan a mi nyugati szemünkkel ítéli meg a dolgokat."

Hát nem.. a feketepiacon az orosz olyan eszközt szerez be (igaz korlátozott mennyiségben) amire nagyon szüksége van a hadiiparának. A 80 as években COCOM listás. 10 - 20 MB-os hard diszkek szállításában én is részt vettem Magyarországra..Az orosz lakosság meg nem fogja magát a földhöz verni ha nem kapja meg a legűjabb "kütyüket", ez a nyugati ifjú nemzedék stílusa.

Ha az orosz úgy gondolja, akkor nem fog több, chip előállításához szükséges nemesgázt, ritkaföldfémet, lítiumot, vasárut, alut, stb szállítani nyugatnak, és a technológiánk abban a pillanatban földbe áll. Már láthatjátok a vasanyag hiány kialakulását Magyarországon..

"Oroszország addig háborúzik kb ameddig akar, az erőbedobása szemlátomást alacsony, kitárazza az egyébként is kidobásra ítélt technikát ami végletesen elavult lenne 10-15 éven belül, helyette megteremti az újabb haderő építésének alapjait, azért ne feledjük el, az átkosban a Doneckij Donbas a Ruhr vidék után Európa második legnagyobb iparvidéke volt, máig a legek földje és itt minden az oroszoké lesz hamarosan, ha Ukrajna nem enged akkor még több."

Valóban. Ezért ez nem háború, hanem "Különleges Hadművelet" .

Vízióm ezzel kapcsolatosan:

Azért nem háború, mert az már 1 - 2 nap alatt lezajlott volna.

Mintha a két hadviselő fél, Amerika (proxi) és Oroszország előre leegyeztette volna az egészet lépésről lépésre.
A mai modern fogyasztói társadalomnak nem lehet megmondani az "állandó" fejlődés gazdasági és társadalmi tarthatatlanságát, és a jelenlegi valós gazdasági helyzetet. Ha a polgárnak elmagyaráznák, az emberi jogaival jönne, hogy neki joga van a mértéktelen korlátozás nélküli fogyasztásra, míg a vagyona bírja..És hogy más ember ne szóljon bele az ő életébe stb.. Sokan vagy az utcára vagy a diliházba mennének.
Amíg az a szemlélet, hogy minden évben minél többet termeljünk (egyre több a rövid idejű használatra alkalmas, fogyasztási szemét, (pld az új autók 6 év után erősen rohadnak, motorjuk pár 100 000 km után selejtek) addig lassan elfogyasztjuk bolygónk nyersanyagjait. Már most korlátozást kellene bevezetni hogy addig nem vásárolhat új, fémtartalmú fogyasztási cikket a vásárló, mig ugyanannyi súlyú fém selejtet be nem szolgáltat.

Nem akarom tovább ezt részletezni tehát a megoldás:

Amerikai (proxi) - Orosz háborús Különleges Hadműveletek, ahol gyakorló hadviselést folytat a 2 fél, az erre 40 év alatt, jelentős külföldi segítséggel létrehozott gyakorlópályán (Ukrajna). Az Ukrán népet náculás utján kellett lelkileg erre felkészíteni hogy ez így jó és szükséges. Látható h egyre újabb és egyre nagyobb hatású fegyvereket vet be mindkét fél (remélem nem mennek el a kis, harctéri nukik irányába).

Ez alatt ahogy sokan írtátok, "élesben" ki lehet próbálni az új katonai technikákat, és le lehet amortizálni selejtezni a régiket.
Fel lehet futtatni a hadiipari termelést.
A kezelőszemélyzet emberveszteségeit jó részt az ukrán fél viseli, ahogy Biden elárulta, az ukrán utolsó harcosig..

Sokkal fontosabb az egész bolygóra gyakorolt hatás:

Most már a nyafogó, nyápic nyugati polgárnak sem kell sokat magyarázni hogy fogja be a pofáját, örüljön hogy van még mit ennie, van még valamennyi energiája de azzal is takarékoskodni kell. Az energia áremeléseket pld így lehet szó nélkül az emberekkel lenyeletni, hiszen lassan örülhetnek hogy élnek és lyuk van a seggükön. Sokkal kisebb emelkedésnél is régebben már az utcán balhéztak..

Ha a nyugati polgár ismét "kevésbé" fél, itt a média közbelép, és olyanokat irogat h az ukránok vesztésre állnak, az oroszok a spájzban vannak..
Köszönöm ezt az szélesspectrumú és mégis olvasható írást.

"h valójában is mi történik a háttérben. Az biztos hogy nagyon sok olyan topic író van itt aki nem találkozott még személyesen pld ukrán "nacionalista" hívővel, vagy az orosz nép különböző képviselőivel. "

Dolgoztam pár országban és azt kell mondjam a való élet és az újságírói tudósítások sokszor köszönőviszonyban sincsenek egymással. Egészen más élet rajzolódik ki, ha egy újságíró vagy politikus vagy egy turista pofavizitre elugrik valamelyik országba max. két hétre és előre lebeszélt protokoll eseményen vesz részt gazdagon terített asztalokkal vagy pedig munkatársként több hónapig, egy évig, esetleg hosszabb ideig kint vagy munkaterületen. Ott már bőven lehámlik a festett máz. Voltam olyan országban is, ahol az újságíró a főváros biztonságos területén mert mozogni vagy összeszedték az újságírókat és kivitték őket valami bemutatóra és úgy írta meg az adott országról az átfogó elemzését és levonta a "mindenre" érvényes következtetéseit. Még egy év kinti munkával eltöltött idő alatt is csak annyit szed össze az ember, hogy kapisgálni kezdi a valóságot. Kiderül, hogy a hétköznapi emberek ott sem Nobel díjas tudósok, az Átlag Jánosnak" ott is keményen kell dolgozni. Az is kiderül, hogy a sokak által fejletlenek tekintett világban is normális élet folyik. Lehet, hogy a mi szemünkkel nézve vannak szokatlan megnyilvánulásaik, de attól még ugyanúgy élik az életüket, mint mi. Az átlag ott sem minden este fekszik le azzal, hogy elvágta a szomszédja nyakát.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113
Orosz Strela-10 SHORAD lelőtte a taktikai ukrán drónt (videó).

Június 9-én az orosz védelmi minisztérium olyan felvételeket tett közzé, amelyeken egy 9K35 Strela-10 rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer látható, amint elfog egy ukrán A1-SM Fury taktikai drónt.

A meglehetősen kicsi drónt egy 1L122 Harmonium rövid hatótávolságú légtérellenőrző és célmegjelölő radar észlelte. Az L-sávú radar, amelyet az orosz Almaz-Antej fejlesztett ki, akár 40 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik.

A drónt ezután gyorsan, egyetlen rakétával lelőtte egy Strela-10-es. A rendszert, amelyet még a Szovjetunióban a KB Tochmash fejlesztett ki, jellemzően a 9M333-as rakétával szerelik fel. A rakéta legújabb változata öt kilométeres hatótávolsággal, 3,5 kilométeres repülési magassággal és öt kilogrammos, nagy robbanóerejű repeszrobbanó robbanófejjel rendelkezik, amelyhez kontakt- és lézeres közelségi gyújtószerkezet tartozik. A rakéta kétmódusú passzív infravörös célkeresővel van felszerelve, amely retikula alapú fotokontrasztot használ.

Az Ukrajnában az Athlon Avia által gyártott A1-SM Fury működési hatótávolsága 50 kilométer, és akár három órán keresztül is reptethető.

A drón kis méretének, lopakodó kialakításának és a vázában használt kompozit anyagoknak köszönhetően nagyon kis radarkeresztmetszettel rendelkezik. A drónt egy elektromos motor is hajtja, ami nagyon kis infravörös jelet ad neki. Ennek ellenére az 1L122 radar képes volt észlelni a drónt, és a Strela-10 egyetlen rakétával képes volt elfogni azt.

A kijevi erők főként az A1-SM Furyhoz hasonló taktikai drónokra támaszkodnak az orosz erők megfigyelésében. Több száz ilyen drónt lőttek le az ukrajnai orosz különleges katonai művelet kezdete óta .

https://southfront.org/russian-strela-10-shorad-shot-down-tactical-ukrainian-drone-video/
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 850
113
Vannak akik még mindig abban hisznek,hogy az oroszok behúzzák egész Ukrajnát,ők még hisznek a csodákban,de szerintem nincs ezzel semmi baj,mindenki abban hisz és azért imádkozik amihez csak akar.
Van itt nem egy "nyugatos" kolléga, akik az év elején még arról ábrándoztak, hogy ha az oroszok megindulnak, az Atlanti óceánig meg sem állnak.. Na ehhez képest egész Ukrajna behúzása sehol sincs. Másszóvval: Mindig van egy hülyébb ötlet!
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
https://karpathir.com/2022/06/11/ur...i-kotelessegnek-nevezte-ukrajna-ujjaepiteset/
"URSULA VON DER LEYEN ERKÖLCSI KÖTELESSÉGNEK NEVEZTE UKRAJNA ÚJJÁÉPÍTÉSÉT
Ukrajnát újra kell építeni, és meg is fogjuk tenni – hangoztatta Rómában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.
Ursula von der Leyen a Bauhaus mozgalomnak szentelt nemzetközi fesztivál római programsorozatának megnyitójára érkezett az olasz fővárosba. Megnyitó beszédében kifejtette: az Európai Bizottság éppen csütörtökön kezdett el egyeztetni a harci műveletekben lerombolt Mariupol polgármesterével, valamint ukrán mérnökökkel a város újjáépítéséről.
Mariupol jelenleg az orosz erők kezén van.

“Újraépítjük Ukrajnát: meg kell tennünk, és meg is fogjuk tenni, mivel erkölcsi kötelességünknek tartjuk” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke... "
Mármint, hogy elment átadni az üzenetet, hogy amit lehet azt a mögötte álló körök építenek majd némi hitelből újjá...
A háborúnál már csak egy nagyobb business van, az újjáépítés... régi ... trükk.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Köszönöm ezt az szélesspectrumú és mégis olvasható írást.

"h valójában is mi történik a háttérben. Az biztos hogy nagyon sok olyan topic író van itt aki nem találkozott még személyesen pld ukrán "nacionalista" hívővel, vagy az orosz nép különböző képviselőivel. "

Dolgoztam pár országban és azt kell mondjam a való élet és az újságírói tudósítások sokszor köszönőviszonyban sincsenek egymással. Egészen más élet rajzolódik ki, ha egy újságíró vagy politikus vagy egy turista pofavizitre elugrik valamelyik országba max. két hétre és előre lebeszélt protokoll eseményen vesz részt gazdagon terített asztalokkal vagy pedig munkatársként több hónapig, egy évig, esetleg hosszabb ideig kint vagy munkaterületen. Ott már bőven lehámlik a festett máz. Voltam olyan országban is, ahol az újságíró a főváros biztonságos területén mert mozogni vagy összeszedték az újságírókat és kivitték őket valami bemutatóra és úgy írta meg az adott országról az átfogó elemzését és levonta a "mindenre" érvényes következtetéseit. Még egy év kinti munkával eltöltött idő alatt is csak annyit szed össze az ember, hogy kapisgálni kezdi a valóságot. Kiderül, hogy a hétköznapi emberek ott sem Nobel díjas tudósok, az Átlag Jánosnak" ott is keményen kell dolgozni. Az is kiderül, hogy a sokak által fejletlenek tekintett világban is normális élet folyik. Lehet, hogy a mi szemünkkel nézve vannak szokatlan megnyilvánulásaik, de attól még ugyanúgy élik az életüket, mint mi. Az átlag ott sem minden este fekszik le azzal, hogy elvágta a szomszédja nyakát.
persze mert az oroszoknal olyan foku agymosas van hogy kb nem is erdekli oket.
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
Szerbiában vették őrizetbe Andrij Naumovot, az ukrán titkosszolgálat, az SZBU egyik korábbi vezetőjét, akit március 31-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazaárulás miatt távolított el posztjáról.

Az ukrán Pravda azt írja, Naumovot Dél-Szerbiában vették őrizetbe pénzmosás gyanúja miatt, egy német állampolgárral együtt, aki vélhetően a sofőrje.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 695
55 551
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 024
41 749
113
Cseh zsoldos meghalt Ukrajnában .
Az ukrajnai harcok során egy cseh zsoldost likvidáltak. Ezt Jan Lipavsky cseh külügyminiszter jelentette be.

Összesen több mint 100 cseh zsoldos harcol a kijevi rezsim oldalán.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 830
14 544
113
Sajnos rossz ajtón kopogtatsz, én hiszek egy normális EU-ban és a NATO-ban is. Persze az lenne a legüdvösebb, ha lenne egy pusztán európai katonai védelmi szövetség, csak atomarzenál nélkül felesleges.
Ez egy antagonisztikus ellentmondás. Amig létezik a szinte összes EU tagállambam működő, de nem az EU által irányított NATO, addig nem lehet egy normális EU ról beszélni (abszolút nem szuverén...). Mint fából vaskarikát..:)
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 830
14 544
113
Köszönöm ezt az szélesspectrumú és mégis olvasható írást.

"h valójában is mi történik a háttérben. Az biztos hogy nagyon sok olyan topic író van itt aki nem találkozott még személyesen pld ukrán "nacionalista" hívővel, vagy az orosz nép különböző képviselőivel. "

Dolgoztam pár országban és azt kell mondjam a való élet és az újságírói tudósítások sokszor köszönőviszonyban sincsenek egymással. Egészen más élet rajzolódik ki, ha egy újságíró vagy politikus vagy egy turista pofavizitre elugrik valamelyik országba max. két hétre és előre lebeszélt protokoll eseményen vesz részt gazdagon terített asztalokkal vagy pedig munkatársként több hónapig, egy évig, esetleg hosszabb ideig kint vagy munkaterületen. Ott már bőven lehámlik a festett máz. Voltam olyan országban is, ahol az újságíró a főváros biztonságos területén mert mozogni vagy összeszedték az újságírókat és kivitték őket valami bemutatóra és úgy írta meg az adott országról az átfogó elemzését és levonta a "mindenre" érvényes következtetéseit. Még egy év kinti munkával eltöltött idő alatt is csak annyit szed össze az ember, hogy kapisgálni kezdi a valóságot. Kiderül, hogy a hétköznapi emberek ott sem Nobel díjas tudósok, az Átlag Jánosnak" ott is keményen kell dolgozni. Az is kiderül, hogy a sokak által fejletlenek tekintett világban is normális élet folyik. Lehet, hogy a mi szemünkkel nézve vannak szokatlan megnyilvánulásaik, de attól még ugyanúgy élik az életüket, mint mi. Az átlag ott sem minden este fekszik le azzal, hogy elvágta a szomszédja nyakát.
Egyszeri, rövid idejű, és főleg "irányított" témájú látogatáson valóban keveset lehet az illető országról megtudni. A hosszabb idős tartózkodás egyik alternatívája , hogy 30 40 év távlatában, időnként akár 2 hetes sűrűséggel jársz kint egy országban (pld vállalkozásod van kint). Akkor már a változásokat is szemmel tudod tartani amiből következtetést lehet levonni. Egy idő után az országról külön olvasmányokat szerez be az ember, mert érdekelni kezdi az ottani élet. Például Székelyudvarhelyen 1 láda sörben fogadtam 2005 novemberében a Szarvas fogadóban az 1980 óta, európában gyűjtött tapasztalatok alapján, hogy Románia seggét berugják az EU ba, akár akarják akár nem..
2006 januárjában sörözhettem egyet ismerőseimmel barátaimmal..
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 075
83 382
113
Videón: New York közelében adta meg magát az ukrán katonák egy csoportja.

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 9 katonájából álló csoport megadta magát az újvidéki (Novgorodszkoje) falu közelében. A DPR különleges erőinek ellenőrzése alatt átkeltek a frontvonalon.

https://southfront.org/in-video-group-of-ukrainian-servicemen-surrendered-near-new-york/
Újvidék? New York? És ott tevékenykedik a DPR? Jól elneveztek mindent, amit el lehetett nevezni ... :D

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 075
83 382
113
Mariuopolban állitólag kitört a kolera, mert még mindig hullák rohadnak az utcán és nincs tiszta ivóviz. Irja a Die Welt, a (volt ukrán) polgármesterre hivatkozva.
Szerontem ez ukroprop.
AZ. A parkokban is locsolják a fákat a meleg miatt, de a hullákat nincs idejük összeszedni?

Az ivóvíz hálózat megsérült, ez tény, de lajtoskocsiban folyamatos az ivóvíz szállítás.