Én eddig igyekeztem nem túl sok véleményt nyilvánítani (és itt hangsúlyoznám, hogy vélemény és nem jósgömbből vett feltétlen igazság) az orosz gazdaság összeomlásával kapcsolatban, azt hiszem a háború kitörése után és a szankciók első belengetésekor elmondtam azt, amit most fogok, de két észrevételt szeretnék tenni.
Az egyik orosz szerző ott volt a krími háborúban az angolok ellen és már akkor leírt két fontos dolgot. Lehet és egy ruszki is képes rá, hogy bámulja a Nyugat technikai fejlettségét, a csatatéren is élvonalbeli cuccokat sorakoztattak fel, be is vette a brit haderő Szevasztopolt, egészen addig, hogy akkoriban a semmiből vasutat raktak le a szigetlakók amerre katonailag előre nyomultak a normális logisztika fenntartásárét, amire az orosz haderő akkoriban képtelen volt. (Zárójel, hogy most én lelkesedem azért, hogy Moszkva hagyományosan vonattal szállítja azt a lőszer mennyiséget, ami megfojtja a hiányban szenvedő ukránokat és ügyesen figyelnek is arra, hogy ott foglaljanak, ahol a sínpáron ezt a logikát tovább gördíthetik. Addig ma a Nyugat nem is tanácsolja az ukránoknak, mert nincs benne a gondolkodásukba, ők ma már légi híddal bárhová bármennyit eljuttatnak utánpótlásból, akár Afganisztánba vagy Afrikába is és kétszer több teherautóval úgy is elszállítják néhány megerősített védelmű repülőtérről is az egész országba, ahogy ezt láttuk a missziókban.) Egy valamit kiemelt a híres orosz megfigyelő.
Hogy a muszka tud éhezni. És minden találgatás, hogy a népharag elsöpri Putyint, mert nem ülhet be egy "hamira" a Mc Donald'sba, meg nem kapja meg a legújabb, legjobb játékot, hanem csak majd 10 év lemaradással fog minden beszivárogni hozzájuk, mert amikor már maga az amcsi is könyörögni fog a csempésznek, hogy vigye már be ezt a szar chipes használt LapTopot meg PC-t, mert a német kölykömnek már nem jó. Valahová legalább el tudom passzolni és azt nem a kínai fogja megvenni 2030-ban a Világ alakulása szerint.
Szóval idén nem hiszem, hogy összeomlik az orosz gazdaság, mert az árakat pont az ellenségei hajtották fel és nem a saját kis hátsó kertjükben, hanem az egész világban. De azt a véleményt el tudom fogadni, hogy ez évtizedes távlatban komoly hatással lesz a fejlődésükre.
Másik fontos hitbeli meggyőződésem, hogy már láttuk, ami el fog következni.
A '70-es években ugyan úgy felmentek az olajárak, az energia költsége és így az infláció elszabadult. Akkor az arabok csinálták ezt, mert a Nyugat kiállt Izrael mellett. Most a Nyugat csinálja ezt magával, mert kiáll Ukrajna mellett. A következő évtizedben a Szovjetunió válságba került és nem is tudott túllépni rajta, mert Európa és Amerika olyan gazdasági átalakuláson ment át a miniatürizált, energiatakarékos kütyükkel, új anyagtechnológiákkal, stb... Egyszerűen az olcsó munkaerőbe és energiába belesüppedt keleti gazdasági szerkezet nem volt motiválva jó ideig a fejlődésre, belekényelmesedett, az emberek meg csak azt látták társadalmilag is, hogy ezek a hanyatló, rothadó kapitalisták csodákra képesek és az ő munkája meg felét sem éri annak, amit a másik táborban adnának érte.
Én sem látok mindent pozitívan, de látom a Nyugat és ezen belül főleg az EU törekvését, hogy az energiafüggetlenségét megteremtse, ha ez a mostani kör nem lesz mindenkinek lottó ötös, majd megpróbálja a következő években, de amit ki akarok hangsúlyozni, hogy
van rá szándék, akarat és pénz, hogy kutassanak, új lehetőségeket próbáljanak ki, keressenek új gazdasági lehetőségeket.
Ez persze nem teszi vidámmá majd azokat az elkényelmesedett uniós polgárokat, akik idén télen csekket kapnak villanyról, gázról, benzinkúthoz állnak be. A '70-es években Nyugat-Európa tele volt lázadó fiatalokkal, akik némelyike a kommunizmussal való kiegyezést követelte, mások elégedetlenségüknek adtak hangot csak és volt egy csomó terror merénylet. Ma is lehet el fog söpörni ez a hüdelelkes szankciózás néhány uniós vezetőt.
És hát a XIX. században az oroszok elvesztették az angolszászokkal szemben a Krímet meg Szevasztopolt, mert technikailag fejletlenebbek voltak, de most a XXI. században már megint bent vannak. És a történelem során bizonyították párszor, hogy képesek éhezni.
Mariuopolban állitólag kitört a kolera, mert még mindig hullák rohadnak az utcán és nincs tiszta ivóviz. Irja a Die Welt, a (volt ukrán) polgármesterre hivatkozva.
Szerontem ez ukroprop.
Lehet tényleg csak ukri propaganda, de közel-keleti háborúkban láttunk már ilyet elég sűrűn. És tényleg ledarálták az egész várost infrával együtt.
Másik oldalról pedig maguk az ukránok hangoztatják, hogy
volt már ilyen nem olyan régen, mikor ők irányítottak. Nem áll távol most sem attól a várostól. Van egy biológiai hüvelykujj szabály. Ha pár éve egy térségen átsöpört egy járvány, akkor az ottani lakosság vagy állat populáció sokkal immúnisabb, nem fog belehalni egy újabb hullám érkezésébe.
Ettől még a franc se tudja, meg majd meglátjuk, de a XIX. században volt egy kimutatás, hogy az emberek számára sokkal veszélyesebb, ha megkapják a főnemesi rangot és a gazdagságot, mint a kolera. Statisztikailag a kolerából az emberek fele magától kigyógyul. Lehet menni ilyen vidékekre és ott találkozik a kutató olyanokkal, akik kolerásak voltak, most ott ülnek a házuk előtt és már nem fertőzöttek, semmi bajuk. A nemesi címbe és a gazdagságba akkoriban az emberek 100%-a belehalt... statisztikailag kimutatva.
Más!
Azon gondolkodtam a napokban, hogy vajon Ukrajnában az offenzíva előtt hány aktív tüzér lehetett és ez alapján főleg hány ágyúcső volt aktív szolgálatban? Amiatt kezdett el érdekelni, mert 100 BTG bevetéséről beszélnek orosz részről, az meg állítólag három tüzérosztály mindegyikhez. (Egy vontatott, egy önjáró és egy rakétás.) Ez így első szemre is több ezer cső az egyik oldalon.
Ukránok arra panaszkodnak, hogy a 152-sekhez lassan egy darab lőszerük nem lesz. Egyfelől fura, hogy a volt VSZ országok nem gyártanak nekik gyorsan. De elvileg akkor a háború előtti wikipédiás teljes számot majdnem 0-ra le lehet venni, mert ha nem láttunk mindegyikről videót, ahogy kilőtték, akkor sem fog skuló nélkül működni.
Viszont kíváncsi vagyok rá, hogy az új 155-ösök, amiket kaptak, azok darabszámra hogyan viszonyulnak a február előtti 152-esek számához? Mennyiséget nézve tudják pótolni vagy csökken a 152-esek elhagyásával az egy dd-be rakható eszközök száma?