A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 304
74 137
113
Palko Párizsban, remélem nem egyedül.
Úgy tűnik, hogy honvédségi gép nem járt arra. Persze használnak bérelt gépeket is, mert nincs elég Falcon. Ez egyik éppen hogy hazaért Amerikából, már ment is Rómába. A másik viszont sokkal izgalmasabb, mert úgy tűnik hogy épp Vidselben van és az egyik magyar Gripen is véletlenül valahol ott van. IRIS-T-re gyanakszom...
 
K

kamm

Guest
Úgy tűnik, hogy honvédségi gép nem járt arra. Persze használnak bérelt gépeket is, mert nincs elég Falcon. Ez egyik éppen hogy hazaért Amerikából, már ment is Rómába. A másik viszont sokkal izgalmasabb, mert úgy tűnik hogy épp Vidselben van és az egyik magyar Gripen is véletlenül valahol ott van. IRIS-T-re gyanakszom...
Persze, nem kell ilyesmihez privat gep. Az arra valo, amikor egy feltucat embert surgosen es nem feltetlenul nyilvanosan kell mozgatni.
Szepen felult egy ketoras jaratra es annyi.
 
K

kamm

Guest
500 kebabos verda
300 Gidrán
200 NMS
Szerintem az 350-150 lesz, netan 380-120 lesz. A Gidran joval tobb mindenre alkalmasnak tunik, pont azert mert pajta meretu (a' la @krisss :D)

Ha egyszer beut valamelyik projectem kemenyen, bulibol veszek egy fullos Gidrant, telepakolom kulso kamerakkal es azzal fogok Babodon offroadozni, real-time streamelve. :D :D :D
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 033
36 438
113
Megvettek vele kilóra. Jöhet belőle 2x44 (Tata és a többiek valószínűleg nem tiltakoznának kézzel-lábbal ellene, a romáknak meg had dagadjon a fejük). Az A7HU az jó lesz 2nd line macskának (ha már néhányan hiányolták a másodvonalbeli egységeket). :D
Ha az A7HU a másod vonal, akkor mi a T-72 meg az A4? :D
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
Ha az A7HU a másod vonal, akkor mi a T-72 meg az A4? :D
Jogos kérdés. A T-72 egyértelműen kohó. Ha egymás mellé teszed a KF-51-el, szerinted akar majd bárki is a 72-esbe ülni?

Az A4 egy érdekes téma. Variációk erre a témára:

1. További 44 A7+ -t rendelünk. Ebben az esetben a logika azt diktálja, hogy kell rájuk (A4) egy közepesen szemérmetlen összegű upgrade (mondjuk a RM Revolution pakja, ami számomra megint csak bejövős), mert ezzel még lövegcsere nélkül is kihúzhatnak kb. 15 évet 2nd line szerepben is a kiképzés mellett.

2. KF-51-et rendelünk. Ebben az esetben kérdésessé válik a létjogosultságuk, mert minek képezzünk harckocsizókat egy elavult platformon, ha a KF-51-re kerülve kvázi újra kell képezni őket? Nem lenne jobb eleve a Párducon képezni őket?

A helyzet az, hogy szar időpontra esik a haderő fejlesztésünk. Egyszerűen annyira rövid időintervallumokkal jönnek a haditechnikai újdonságok, hogy a 3-4 évvel ezelőtt megrendelt csúcs cuccok már "elavultnak" tűnnek. Persze tisztában vagyok vele, hogy ez erősen relatív, mert itt Közép-Európában az A7+ is egy nagyon ütős hk lesz. Egyébként bár a Párduc felé hajlok, az EMBT-től sem fordulnék el undorodva, ha arra kerülne a sor. :cool:

Szóval részemről a hungarian dream team összetétele:
-2x44 db KF-51 (vagy EMBT, velem lehet beszélni), tartalékosoknak az A7+, azA4-eket pedig visszadni a németeknek (ha pedig már kifizettük az árukat, akkor továbbadni őket, amíg érnek valamit).
-vagy 2x44 A7+ és 1x44 A4 a teljes RM Revolution upgrade csomaggal.

Bár a párhuzamos típus üzemeltetés nem a gazdaságosság netovábbja, a lengyelek típus kavalkádja (A4/A5/Abrams/K2PL/lesz még más is?) mellett mi a két hk típusos haderőnkkel csak ministráns fiúk lehetünk.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
A helyzet az, hogy szar időpontra esik a haderő fejlesztésünk. Egyszerűen annyira rövid időintervallumokkal jönnek a haditechnikai újdonságok, hogy a 3-4 évvel ezelőtt megrendelt csúcs cuccok már "elavultnak" tűnnek.

Szerintem ez annyira nem igaz. A környéken most cserélik le a fegyvereket. Ezek döntően használt A4-esek és később azok upgrade csomagja vagy új építésű, az A7-essel megegyező szint lesz várhatóan. És ezek a mostani vásárlások a térségünkben itt lesznek 20 év múlva is, szóval nem lesznek a cicáink elavultak. (Középszerűek igen, mindig mondtam, hogy ne azzal számoljatok, hogy Ukrajnának lesz majd 2030 után 1000 db T-64-ese, Romániának egy halom TR-85-öse, Szerbiának 2-300 T-72-ese! Ezekhez képest elrettentő volt a mi Leopárd beszerzésünk, de ők is régen tudják, hogy elavultak a harceszközeik és cserélni kell.)

5-10 évig még biztosan nem lesz a környéken Eurotank meg társai, szóval nem értem az olyan pánik hangokat, hogy ezzel a demoval simán végig gyalulsz minden ma ismert Abramset és Leopárdot. Itt megint az időhorizont a lényeg, a kérdéses. Romániának lesz-e 300 Eurotankja az évtized végére? Ezt szerintem komolyabban ne elemezzük!

Viszont mik a kilátásaink 2040-re? Lesz egy csomó szomszédunk, akinek van jobb MBT-je, mint a mi jelenleg csúcskategóriás Leo2A7-ünk. Mit szeretnék erre reagálni? Leo2A7-ből vásárolok olyan mennyiséget, ami ellensúlyozni fogja az ő kisebb darabszámú minőségi fölényüket (és elkerülöm a párhuzamos üzemeltetés logisztikai rémálmát) vagy megteremtem a saját tank gyártás képességét? Igaza van mindenkinek, hogy a saját tank gyártás rizikós. (De még mindig jobb ezt, mint 1 zl Lynx120-at venni MBT tervezési tapasztalatok megszerzésére.)
Két modell van. Eddig az egyiket követtük. 40 évente a polcról vásároltunk biztonsági játékkal, mert megvásárolhattuk az épp legjobb modellt. Egyszer fizettünk, mint a katonatiszt. Utána 30-40 évig szartunk bele a fejlődésbe. És ehhez nem szükséges és káros a hazai hadipar, mert a 40-ből 30 évig nincs megrendelése. Ha a kor szintjének folyamatos követését akarjuk, akkor arra meg a hazai hadipar és a (társ)fejlesztésbe való beszállás az ideálisabb modell, mert akkor saját tulajdonként érdekeltek vagyunk a fegyvereink folyamatos szinten tartásában.

És ha nem világos, megint hozzá teszem, hogy ez mire gyártásba kerül, az apja, Papi bácsi sem fog ráismerni, annyit változik. Azért ennyi megrendeléssel hadd legyen már annyi lehetőségünk a kész típusba beleszólni, hogy ezek a Honvédség feltétel rendszerei, akkor ígérjük, hogy vásárolunk belőle, ha ezeket a nekünk szánt verzió teljesíti. (És itt óriási harc lesz arról, hogy a német potenciális megrendelés az jóval nagyobb és ők mit akarnak. De ezért kell tárgyalni. Ha nem hülyeséget kérünk és a többi érdeklődő ország 2/3-a is azt akarja, akkor korpásodni fog a németeknek is a haja, ők sem akarnak még egy kuriózum Pumát.)
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 576
46 631
113
Ha overpover tűzerőt akarunk akkor Panther de itt megtévesztő a design. Gyengébb lesz a mérete miatt mint a rivális.
A méret a megtévesztő, nem a design.
A designból ne indulj ki!
Az változni fog!
img-17.jpg

Rheinmetall-Lynx-KF41_01-800x534.jpg
 
K

kamm

Guest
Ipari hőkamerákon még az is jó.
Ne vicceljunk mar. Hasznaltam mar hokamerat (full studiok kiepitesenel - en csak terveztem a layoutot, networkot, electric load dsitributiont etc, meg kellett nezni, mi a banat van a falakban), szo nem volt ilyen latencyrol. Igaz, azokat a GC hozta, nem tuntek olcsonak.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 599
16 260
113
Ne vicceljunk mar. Hasznaltam mar hokamerat (full studiok kiepitesenel - en csak terveztem a layoutot, networkot, electric load dsitributiont etc, meg kellett nezni, mi a banat van a falakban), szo nem volt ilyen latencyrol. Igaz, azokat a GC hozta, nem tuntek olcsonak.
Sajna a miénk (régebbi) ennyit tud.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
RMHU.

Zala
2 héten belül kész a gyár építése. . Átadják az RMnek. Ez profi munka volt. 10/10.

Várpalota
2 üzem építése indul be.

Airbus HU
Szintén június vége előtt megnyílik, bármit is jelentsen ez. :D

Vállról indítható fegyverek, amelyek gyártása "nagyon komoly opciót jelent Magyarországnak
RGW

500 kebabos verda
300 Gidrán
200 NMS

40 Gidránt szeptembertől barkácsolnak Kaposváron. Ez csak a kommunikációs platformok beszerelését jelenti.

Marad az eredeti terv. RM fejlesztésben, fegyverekkel készül a Gidrán - NMS többsége.
Vagy két hete elmentem a gyulai üzem előtt, kívülről teljesen késznek tűnik, gondolom már csak a gyártósorok telepítése zajlik és azok jóbáhagyatása. A Tesco mögött van nem sokkal, ha valaki arra nyaralna, és véletlenül bevásárolni kellene... ;)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 304
74 137
113


Honvédelmi és rendészeti bizottság 2022.05.18-i ülésének jegyzőkönyve - Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatása
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and SilvioD