A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 198
66 951
113
Ha vennénk még harckocsit, melyikre lenne szükségünk?
  • Leopard 2A7+HU
  • KF51
  • LYNX120
  • Használt Leopard 2A4HU?
@krisss @dudi @Pogány ?
Az egyezőség, kiképzés, szimulaciós rendszer miatt A7HU.

A jövőt tekintve KNDS EMBT. Lesz jövöbeli folyománya.

Ha overpover tűzerőt akarunk akkor Panther de itt megtévesztő a design. Gyengébb lesz a mérete miatt mint a rivális.

Ha a gyárunkra akarunk támaszkodni Lynx 120, de ezt csak közvetlen fenyegetés esetén ami túl van a mai szinten.

Ha kivárnánk a fentieket de jobbat akarunk mint a Lynx 120 és kiforrott technikával akarunk továbblépni akkor Leooard 2A4/A5 modernizálva részlegesen ami kiváló erő arra a cca. 20 évre amíg annak kell lennie.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 596
8 191
113
Volt itt egy haderőfejlesztéssel foglalkozó youtube-os videó, de nem talákom, pedig még nem néztem meg. Valamilyen kutató vagy ki, belinkelné valamelyikőtök plz ?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 155
36 651
113
"A négykerék-meghajtású járművek magyarországi előállításánál fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére. A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik."


Kellene mindenképp 2-4 Spike indítására képes Natter a páncéltörős osztályoknak - pl. NMS alapon. Remélem a K+F ezt takarja.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
537
1 514
93
Ha vennénk még harckocsit, melyikre lenne szükségünk?
  • Leopard 2A7+HU
  • KF51
  • LYNX120
  • Használt Leopard 2A4HU?
@krisss @dudi @Pogány ?
Ugyan nem engem kérdeztél, de ha Leo már van, akkor nem azt a vonalat kellene tovább vinni? A KF51-et nem ismerjük, a cikkből annyi jön le, hogy 130mm--es lesz az ágyúja, és 59t a súlya. A KF51 megjelenése a Leo árát is lenyomhatja...
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
537
1 514
93
Ugyan nem engem kérdeztél, de ha Leo már van, akkor nem azt a vonalat kellene tovább vinni? A KF51-et nem ismerjük, a cikkből annyi jön le, hogy 130mm--es lesz az ágyúja, és 59t a súlya. A KF51 megjelenése a Leo árát is lenyomhatja...
Meg automata töltője lesz, és szipi-szupi tűzvezető rendszere, de ezek egyikén sem kell annyira csodálkozni.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 442
120 799
113
Ugyan nem engem kérdeztél, de ha Leo már van, akkor nem azt a vonalat kellene tovább vinni? A KF51-et nem ismerjük, a cikkből annyi jön le, hogy 130mm--es lesz az ágyúja, és 59t a súlya. A KF51 megjelenése a Leo árát is lenyomhatja...
Amúgy leopárd alvázon van a gép és a szipi szupi tűzvetető rendszere is a leopardból való.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 053
92 108
113
Beteszem a szöveget, úgy később visszakereshető.

Palko Párizsban, remélem nem egyedül.

Nagyon jól halad az együttműködés a Rheinmetall német harcjármű-gyártó és Magyarország között: két héten belül átadhatják a zalaegerszegi gyárat, ahol megkezdődhet a gyártás-előkészítés, valamint Várpalotán további két, lőszerekkel kapcsolatos gyártómű építése kezdődhet meg - mondta hétfőn az MTI-nek Palkovics László a Párizshoz közeli Villepinte-ben, az Eurosatory nemzetközi fegyveripari szakkiállításon.

A technológiai és ipari miniszter az MTI-nek telefonon elmondta: a gyártási megállapodásokon kívül kutatásfejlesztési együttműködés is létezik a Rheinhmetall és Magyarország között egy nyolckerekes új generációs, elektromos hibrid páncélozott gyalogsági harcjármű fejlesztéséről. A Lynx gyalogsági harcjárműveket nem csak finanszírozza Magyarország, hanem teret ad a gyártáshoz is - emlékeztetett a miniszter.

"Magyarország megjelenítette magát a hadiiparban, de nem kizárólag a fegyverek, a lőszerek vagy a földi járművek, hanem a légi járművek esetében is"

- hangsúlyozta a tárcavezető. Ez utóbbi példájaként említette az Airbus Gyulán épülő helikopter-alkatrészgyárát, amely a tervek szerint június vége előtt megnyílik.

Palkovics László szerint az ukrán-orosz konfliktus rávilágított arra, hogy vannak olyan új technológiák, amelyeket "nagyon komolyan kell venni". Ilyenek a drónok vagy a vállról indítható fegyverek, amelyek gyártása "nagyon komoly opciót jelent Magyarországnak" - mondta a tárcavezető.

Palkovics László kiemelte a tárgyalásokat a Nurol Makina török páncélozott járműgyártó vállalattal, amelytől ötszáz járművet vásárolt a magyar hadsereg. Ebből ötven darab lehívása már megtörtént, s az első tíz Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott jármű már az év elején meg is érkezett Magyarországra, s a további negyven felszerelése a remények szerint szeptemberben megkezdődhet Kaposváron.

Az első ötven jármű gyártása még Törökországban történt, de a darabszám emelkedésével egyre több Magyarországon gyártott elem lesz - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Tavaly decemberben jelentették be, hogy a Magyar Honvédség több mint 300 Gidrán 4x4-es páncélozott kerekes katonai járművet rendszeresít majd. A járműveket a török Nurol Makina Ejder Yalcin és NMS 4x4 katonai járműveinek mintájára Magyarországon is gyártják majd, Kaposváron.

A négykerék-meghajtású járművek magyarországi előállításánál fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére. A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik.

Az Eurosatory Európa legnagyobb hadiipari kiállítása, amelynek idei találkozója a miniszter szerint rávilágított arra, hogy az ukrajnai háború mennyire átrendezte az életünket. A kiállítók ugyanis olyan technikát mutatnak be elsősorban, amelyek részben az elmúlt időszakok háborús tapasztalatait is leképezik, részben pedig már korábban elkészültek.

A hadiipari kiállításon 62 ország 1700 kiállítója van jelen a Párizshoz közeli Villepinte kiállítócsarnokban, legújabb termékeikkel és innovációikkal, a légvédelmi rendszerektől a drónokon át a kibervédelmi eszközökig.

A világ katonai kiadásai tavaly először átlépték a 2000 milliárd dolláros határt, 2113 milliárd dollárral, amely 0,7 százalékos növekedést jelent a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) számításai szerint.

Az ukrajnai háború pedig várhatóan tovább fogja erősíteni a tendenciát, miután számos európai ország jelezte, hogy a hideg háború vége óta nem tapasztalt mértékben kíván fegyverkezni.

A szakkiállításon 39 ország önálló pavilonnal képviselteti magát, Oroszország az európai szankciók miatt nem kapott meghívást, Ukrajnának viszont önálló standja van, Dél-Koreához, Izraelhez vagy Törökországhoz hasonlóan, amelyek nagyon aktívak a katonai eszközök exportjában.

A hétfőn megnyílt négynapos találkozóra több mint kétszáz hivatalos delegációt és 100 ezer szakmai érdeklődőt várnak.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 053
92 108
113
Beteszem a szöveget, úgy később visszakereshető.

Palko Párizsban, remélem nem egyedül.

Nagyon jól halad az együttműködés a Rheinmetall német harcjármű-gyártó és Magyarország között: két héten belül átadhatják a zalaegerszegi gyárat, ahol megkezdődhet a gyártás-előkészítés, valamint Várpalotán további két, lőszerekkel kapcsolatos gyártómű építése kezdődhet meg - mondta hétfőn az MTI-nek Palkovics László a Párizshoz közeli Villepinte-ben, az Eurosatory nemzetközi fegyveripari szakkiállításon.

A technológiai és ipari miniszter az MTI-nek telefonon elmondta: a gyártási megállapodásokon kívül kutatásfejlesztési együttműködés is létezik a Rheinhmetall és Magyarország között egy nyolckerekes új generációs, elektromos hibrid páncélozott gyalogsági harcjármű fejlesztéséről. A Lynx gyalogsági harcjárműveket nem csak finanszírozza Magyarország, hanem teret ad a gyártáshoz is - emlékeztetett a miniszter.

"Magyarország megjelenítette magát a hadiiparban, de nem kizárólag a fegyverek, a lőszerek vagy a földi járművek, hanem a légi járművek esetében is"

- hangsúlyozta a tárcavezető. Ez utóbbi példájaként említette az Airbus Gyulán épülő helikopter-alkatrészgyárát, amely a tervek szerint június vége előtt megnyílik.

Palkovics László szerint az ukrán-orosz konfliktus rávilágított arra, hogy vannak olyan új technológiák, amelyeket "nagyon komolyan kell venni". Ilyenek a drónok vagy a vállról indítható fegyverek, amelyek gyártása "nagyon komoly opciót jelent Magyarországnak" - mondta a tárcavezető.

Palkovics László kiemelte a tárgyalásokat a Nurol Makina török páncélozott járműgyártó vállalattal, amelytől ötszáz járművet vásárolt a magyar hadsereg. Ebből ötven darab lehívása már megtörtént, s az első tíz Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott jármű már az év elején meg is érkezett Magyarországra, s a további negyven felszerelése a remények szerint szeptemberben megkezdődhet Kaposváron.

Az első ötven jármű gyártása még Törökországban történt, de a darabszám emelkedésével egyre több Magyarországon gyártott elem lesz - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Tavaly decemberben jelentették be, hogy a Magyar Honvédség több mint 300 Gidrán 4x4-es páncélozott kerekes katonai járművet rendszeresít majd. A járműveket a török Nurol Makina Ejder Yalcin és NMS 4x4 katonai járműveinek mintájára Magyarországon is gyártják majd, Kaposváron.

A négykerék-meghajtású járművek magyarországi előállításánál fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére. A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik.

Az Eurosatory Európa legnagyobb hadiipari kiállítása, amelynek idei találkozója a miniszter szerint rávilágított arra, hogy az ukrajnai háború mennyire átrendezte az életünket. A kiállítók ugyanis olyan technikát mutatnak be elsősorban, amelyek részben az elmúlt időszakok háborús tapasztalatait is leképezik, részben pedig már korábban elkészültek.

A hadiipari kiállításon 62 ország 1700 kiállítója van jelen a Párizshoz közeli Villepinte kiállítócsarnokban, legújabb termékeikkel és innovációikkal, a légvédelmi rendszerektől a drónokon át a kibervédelmi eszközökig.

A világ katonai kiadásai tavaly először átlépték a 2000 milliárd dolláros határt, 2113 milliárd dollárral, amely 0,7 százalékos növekedést jelent a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) számításai szerint.

Az ukrajnai háború pedig várhatóan tovább fogja erősíteni a tendenciát, miután számos európai ország jelezte, hogy a hideg háború vége óta nem tapasztalt mértékben kíván fegyverkezni.

A szakkiállításon 39 ország önálló pavilonnal képviselteti magát, Oroszország az európai szankciók miatt nem kapott meghívást, Ukrajnának viszont önálló standja van, Dél-Koreához, Izraelhez vagy Törökországhoz hasonlóan, amelyek nagyon aktívak a katonai eszközök exportjában.

A hétfőn megnyílt négynapos találkozóra több mint kétszáz hivatalos delegációt és 100 ezer szakmai érdeklődőt várnak.
RMHU.

Zala
2 héten belül kész a gyár építése. . Átadják az RMnek. Ez profi munka volt. 10/10.

Várpalota
2 üzem építése indul be.

Airbus HU
Szintén június vége előtt megnyílik, bármit is jelentsen ez. :D

Vállról indítható fegyverek, amelyek gyártása "nagyon komoly opciót jelent Magyarországnak
RGW

500 kebabos verda
300 Gidrán
200 NMS

40 Gidránt szeptembertől barkácsolnak Kaposváron. Ez csak a kommunikációs platformok beszerelését jelenti.

Marad az eredeti terv. RM fejlesztésben, fegyverekkel készül a Gidrán - NMS többsége.